A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 49. rész: A béke 7 szintje (Béke evangéliuma)

 

Mai írásomat mesterem Murányi József (Munyi) tiszteletére írom. A mai haragos, ellentétekkel teli világunkban különösen fontos téma a béke! Hogyan tudjuk békésebbé tenni a világot? Hogyan tudjuk elérni a belső békénket és a világbékét? A választ már az Esszénusok is tudták jóval Krisztus születése előtt, akik a béke 7 szintjét az alábbiakban határozták meg:

I.                    Béke a gondolataiddal

II.                  Béke az érzelmeiddel

III.                Béke a cselekedeteiddel

IV.                Béke a családoddal

V.                  Béke a társadalommal

VI.                Béke a Földanyával

VII.              Béke a Mennyei Atyával

Aki a béke mind a 7 szintjét megvalósítja életében, az eléri a teljes belső békét, ugyanakkor a világ sorsát a világbéke felé sodorja. Mielőtt tovább lépünk fontos kiemelni a spiritualitás egyik legfontosabb alapszabályát is:

Senkit nem változtathatsz meg, csak saját magadat! Másoknak maximum példát mutathatsz!



Tehát a világbékéért a legtöbb, amit tehetsz, hogy saját életedet a béke 7 szintjének szabályai szerint éled. Ezzel Te magad megtettél MINDENT a világ békességéért! Ha Te nem vagy képes a béke 7 szintjét az életedbe belevinni, akkor NE acsarkodj mások ellen és NE kritizálj másokat, mert nincs jogod rá! Senkit sem érdekel, hogy igazad van, mert 8 milliárd igazság létezik a Földön, de csak egytelen valóság! Az egyetlen valóságot azonban a maga teljes tisztaságában csak a megvilágosodottak látják. Szóval az igazságod csak egy vélemény a 8 miliiárd közül, mint ahogy az enyém is az. Semmi értelme másokat erőből próbálni befolyásolni, abból csak ellentét és harag keletkezik.  

Szóval a világbéke 8 milliárd békés emberből tevődik össze, melyek mindegyike önmagát terelte rá a béke útjára. Ezekben a különösen nehéz háborgó időkben itt az ideje magunkba nézni! Mit kell tennem a saját életemben a világ békességéért?! Vegyük végig picit alaposabban a béke 7 szintjét és kérlek gondolkodj el eközben, hogy a Te életedben mit tehetsz azért, hogy békésebb világban élhessünk!

Béke a gondolataiddal: Adok Neked egy érdekes kis feladatot: Kérlek figyeld meg magad 1-2 napig egy átlagos hétköznapodon. Figyeld meg, hogy a gondolataidban mennyi ellentét van önmagaddal és mennyi a világgal szemben? Hajlamosak vagyunk önmagunkat vádolni, okolni, bűntudatot, haragot érezni önmagunkkal szemben. Hajlamosak vagyunk félelmet, szégyent érezni legbelül, vagy olyan dolgok után vágyakozni, melyek jelen életünkben nem lehetnek a miénk. Szoktuk önmagunkat kevesebbnek vagy többnek gondolni, mint másokat. Ezek mind békétlen gondolatok!  Ha megfigyelted magad, kérlek saccold meg, hogy egy átlagos napodon az önmagaddal kapcsolatos gondolataid hány százaléka békétlen? Ugyanakkor a figyeld meg a másokra irányuló gondolataidat is. Ha mások szégyenével, bűntudatával, félelmével, vágykeltésével kapcsolatos gondolataid vannak. Ha másokra haragszol. Ha másokért aggódsz. Ha más embereket cimkézel, kritizálsz a gondolataid szintjén. Ez mind-mind békétlenség! Miután megfigyelted 1-2 napod, kérlek azt is saccold meg, mennyi békétlen gondolatod van. Ha ezt a tükröt megmutattad magadnak, akkor meglátod, hogy Te mennyire vagy felelős a világ és önmagad békétlenségéért! Ne feledd kérlek! Aki másokat okol a saját helytelen gondolataiért, az spirituális szempontból vesztes! Minden jóért és rosszért, amit Veled történik csak Te vagy a felelős senki más. Az ébredés legelső szintje ez, amikor erre rádöbbenünk és elkezdünk eszerint élni. Szóval kérlek tegyél nap mint nap azért, hogy emelkedjen a békés gondolataid aránya mind önmagaddal, mind másokkal kapcsolatban. A pártatlanság, az elfogadás, az ésszerűség, a szeretet, az öröm és a béke mind békés érzések és a boldogságod kapujának kulcsai.

Béke az érzelmeiddel: Ugyanezt az önmegfigyelést, amit a gondolataiddal kapcsolatban teszel, kérlek tedd meg 1-2 másik napon az érzelmeiddel kapcsolatban is. Az elvek ugyanazok, mint amiket a gondolatokkal kapcsolatban leírtam. Mivel a gondolatok előbb-utóbb érzelmeket generálnak, az érzelmek pedig gondolatokat ezért valószínűleg hasonló arányokat fogsz kapni. Kérlek ne feledd! Egy érzelem felér ezer gondolattal! Szóval az érzelmeid megmutatják mennyire vagy békés. Azok, akik teljes belső békében élnek, azok csak pártatlanság, elfogadás, ésszerűség, szeretet, öröm és béke érzéseit érzik. Minden, ami ezektől az érzelmektől eltér abban van bizonyos mértékű békétlenség! Kérlek légy magaddal őszinte és mutass az egodnak tükröt! Kerülj tisztába vele, hogy mennyire vagy részese a világ békétlenségének!

Béke a cselekedeteiddel: Ha a béke első két szintjének elemzésén túl vagy, kérlek figyeld meg a cselekedeteidet is egy hétig. Mennyi cselekedeted generál önmagadban belső feszültségeket, frusztrációkat, belső békétlenséget?! Például a halogatás vagy a lustaság az tipikus belső feszültséget teremtő cselekedet, miközben nem is gondolnánk rá elsőre. Azt is figyeld meg kérlek, hogy cselekedeteid hány százaléka olyan, mely másokban okoz negatív érzelmeket?! Általában a neveltetésünk miatt kevesebb a békétlen cselekedeteink aránya a gondolataink arányához képest. Viszont a cselekedeteink sokkal erősebben hatnak a világra, így ott még kevesebb kompromisszumot lehet kötni! Kérlek légy magaddal ezen a területen is őszinte és figyeld meg, mennyi békétlen cselekedeted van. Azok a cselekedeteid, melyek nem tökéletesen pártatlanok, elfogadók, szeretetteljesek, örömmelteliek, békések, azok mind bizonyos mértékű békétlenség gyújtópontjai vagy benned vagy másokban!

Béke a családoddal: Ha az előző önvizsgálaton is túl vagy, akkor kérlek az összes családtagodat, rokonodat, szerettedet és barátodat sorold fel. Gondold végig kérlek, hogy hány van közülük, akivel nem élsz teljes szeretetben és békében?! Ha önmagadban békére vágysz és a világot is békésebbé akarod tenni, akkor kezd el velük a béke helyrehozását! De ne feledd, ehhez először önmagadban kell békét teremtened!

Béke a társadalommal: Az 5. önvizsgálati szint az, amikor megfigyeljük, hogy a társadalmi életünk mennyire békés? Mennyire szidunk, cimkézünk, kritizálunk más pártokat, más országokat, más vallásokat, más típusú embereket, konkurenseket, stb… Vannak-e ellenségeink, vagy olyan emberek vagy embercsoportok, akiket elítélünk? Nézd meg a facebookon mennyi acsarkodás van csak azért, mert az emberek egyik csoportja meg van győződve róla, hogy az ellenzéki gondolkodásúak nem normálisak. Miközben az ellenzékiek ugyanennek a fordítottjában biztosak. A valóság pedig az, hogy mind a két fél lelki problémáktól szenved, mert a harag, szembenállás az mindig önmagunkkal szembeni elfojtott haragból táplálkozik, mely gyógyítatlan és rejtett. Ezért az egonk külső ellenségeket keres magának, hogy ne kelljen önmagunkba néznünk. Itt az idő belül megváltoznunk, hogy békésebbé tegyük ezt a világot! Ez azzal kezdődik, hogy elfogadod, hogy az ő igazsága is egy igazság. Nem kell, hogy egyezzen a tiéddel! De attól, hogy másképp látja a dolgokat még ő sem kevésbé normális Ember mint Te.

Béke a Földanyával: Ez a természettel való békénk mértékére utal! Erről és az előző pontban foglaltakról szól nemrég megjelent könyvem is (bővebben: klikk). Bár igaz, hogy a béke összes pontja valójában benne van. Vegyél erre is pár napot az életedből és figyeld meg kérlek, hogy tetteid hány %-a olyan, ami a természetet nem pusztítja vagy esetleg teremtő-gyógyító hatással van rá?! Az emberiségben sosem lesz világbéke, amíg a természet és társadalom között ellentét feszül! Szóval, ha az előző pontokban lévő területeken rendet tettél, akkor itt az ideje tenned azért, hogy a lehető legnagyobb harmóniában élj a természettel! Ezzel kapcsolatban rengeteg érdekes írást találsz a „Mit tehetsz Te a klímaváltozásért?” rovatban (bővebben: klikk) és sok izgalmas megosztást fogunk a közeljövőben mutatni Neked a „justdobetterworld” facebook oldalon (klikk). Erről szól a „Just Do Better Wolrd” nevű youtube csatornám összes eddigi videója is (klikk).

Béke a Mennyei Atyával: Ez a pont már csak hívőknek szól! Akik hisznek valamely vallásban, azoknak fontos, hogy a cselekedeteik a vallásuk elvárásaival is harmóniában legyenek. Ebben a hit adja a legfőbb erőt Neked! De, aki ateista, annak is az ateizmusával harmóniában lévő cselekedeteket szükséges hoznia nap mint nap.

 Te mennyire vagy békés? Nekem még rengeteg a dolgom önmagammal! A békétlenség nap mint nap felüti a fejét az életemben…. Kérlek mutass magadnak egy szigorú tükröt és utána kezdj el rendet tenni az életedben! A béke bármely szintjén cselekszel, azzal sokat teszel a világbékéért. Ha a békétleneket kritizálod, szidod azzal Te is a békétlenség oldalára áltál. A világunkat 8 milliárd ember, mint 8 milliárd egymásba akadó fogaskerék alkotja. Ha az egyik fogaskerék elkezd másképpen forogni, az egész rendszer megváltozik! Szóval magaddal kezd a változást mert ez a legnagyobb cselekedet, amit tehetsz!

Tiszta szívből kívánok Neked sok-sok erőt béke kereső utadon!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk.

Ha érdekel jelen rovat következő része, akkor: klikk

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! A világ problémáinak megoldását önmagadban kell kezdeni! 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések