A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 50. rész: Csak egyfajta kijelentés lehet helyes

 

Nemrég olvastam egy ősi keleti bölcsességet, amely mély hatást gyakorolt rám és hasznos útmutatót adott az életemre. Bízva abban, hogy számodra is hordoz értéket, mai írásomban megosztom Veled. A bölcsesség így szól: 4 féle mondatot ejthetsz ki a szádon:

I.                    Amit rossz szándékkal mondasz és nem igaz.

II.                  Amit rossz szándékkal mondasz és igaz.

III.                Amit jó szándékkal mondasz és nem igaz.

IV.                Amit jó szándékkal mondasz és igaz.

Ha boldog akarsz lenni és békében akarsz élni, akkor csak a IV. típusú mondat hagyja el a mai naptól a szádat!



Ez a csodálatos keleti bölcsesség napokig tartó önvizsgálatra sarkalt és megdöbbenve tapasztaltam, hogy mennyi nem IV. típusú mondat hagyja el a számat egy átlagos héten. Te, hogy vagy ezzel? Miért várom el, hogy a világ békés, kedves és odaadó legyen velem, ha annyit sem tudok megtenni érte, hogy csak igaz és jószándékú szavakat ejtek ki a számon?! Kérlek szánj rá egy hetet az életedből és figyeld meg önmagad! Majd becsüld meg a nem IV-es típusú mondataid arányát!

Az általunk kiejtett szavak hatnak a környezetünkre, az pedig tükörként hat ránk vissza! Minden egyes kimondott szónak következménye, hatása, karmája van. Ezért nem beszélnek sokat az igazi bölcsek, csak ha feltétlenül muszáj. De akkor is csak igazat és jó szándékkal szólnak. A mai világban az emberek szája folyamatosan jár. Ez is egy módja az önmagunk előli menekülésnek. Amig a saját hangunkat hallatjuk, addig sem kell önmagunkba nézni. Ebben kiemelkedő ember voltam egész életemben. Azért lettem egyetemi oktató, hogy sokat jártathassam a szájamat mások előtt. Akkor még nem láttam, nem tudtam, hogy ez milyen hatékony eszköze volt az ösztönös menekülésnek önmagam elől. Ma már egyre gyakrabban fáraszt, ha a saját hangomat hallom. De még bőven van hová fejlődnöm. Sok beszédnek sok az alja, mondja az ismert mondás. Hiszen sok beszédbe nagyobb eséllyel csúsznak be olyan mondatok, melyek nem igazak vagy nem jó szándékkal mondjuk ki őket. De nemcsak az a mondat nem igaz, ami hazugság és nem csak az rossz szándékú, ami ellenséges!

Fontos, hogy megértsd, hogy nem igaz mondatnak minősül az is, amelyik szándákosan elhallgatja a valóság egy bizonyos részét. Nagyon jellemző a mai emberre, hogy ami őt fényezi mások előtt azt kiemeli, sőt felnagyítja, míg ami kedvezőtlen azt elhallgatja vagy lekicsinyíti. Igyekszünk jobb színben feltüntetni magunkat mások előtt, mint az a reális valóság. Ami nem más, mint önmagunk elfogadásának hiánya és annak konzerválása. (Erről bővebben egy teljes írást itt olvashatsz: klikk). Szóval, ha kiszínezel valamit, vagy másképp árnyalsz már az is a hamis mondatok közé tartozik. Gyakori az is, hogy mások szemébe hazudunk, de azt jó szándékkal tesszük. Ez is rombolja a világot. Képzeld el, hogy valakit hazug módon dicsérsz, miközben nem igaz a mögöttes ok. Ekkor az egoját erősíted annak az embernek, aki előbb utóbb ezért szenvedéssel fog fizetni. Te is hozzájárultál a később várható szenvedéséhez a szavaid által. Az sem helyes mondat, amikor büszkeségből beszélünk, mert ahogy itt olvashattad (klikk) a büszkeség egy életpusztító lelki rezgésszint. Hiába tűnik úgy, hogy a büszkeség nem rossz szándék, hanem jó. Sajnos ezt csak a mai világunk téves értékrendje sugallja. Minden mondat, ami az alábbi érzések bármelyikéhez kötődik, rossz szándékú: szégyen, bűntudat, fásultság, bánat, félelem, vágyakozás, harag, büszkeség (ezek linkjeit ebben az írásban találod, ha bővebben érdekelnek: klikk). Igen, a vágyakozás is rossz szándékú hiába furcsa ez első olvasatra. Az egész világunk a sóvárgáskeltésből táplálkozik. Ez az, ami tönkreteszi a világunkat (bővebben: klikk).  A vágyakozás két okból rossz. Egyrészt azért, mert elégedetlenné tesz a jelennel kapcsolatban, így elvág a boldogságod lehetőségétől. Másrészt azért, mert folyamatosan tolja az előtted álló jövőbe a beteljesülést. Így amíg vágyakozol soha nem lehetsz boldog. Oké, de akkor mely mondatok helyesek? Azok melyek az alábbi érzésekhez kötődnek: bátorság, pártatlanság, hajlandóság, elfogadás, ésszerűség, szeretet, öröm, béke, megvilágosultság (ezek linkjeit ebben az írásban találod, ha bővebben érdekelnek: klikk).

Próbálj meg ügyelni arra mit mondasz és ha ebben sikeres vagy, egyre boldogabbá fog válni az életed! A vonzás-törvény és a tükör-elv ezt fogja hozni Neked (bővebben: klikk). A változás fokozatos lesz és az elején lassú, de biztos, hogy meg fog történni. Ha erőd engedi, akkor a gondolataid szintjére is vidd le a ma tanult szabályt. Ezt még nehezebb megvalósítani, de még hatékonyabb boldogság-generátora lesz életednek!

Kívánok sok sikert boldogságkereső utadon, miközben én is igyekszem mindent megtenni a ma leírtak eléréséért a saját életemben…..


Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk.

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk.

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! A világ problémáinak megoldását önmagadban kell kezdeni! 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

3 Megjegyzések

  1. Kedves Dr. Dittrich Ernő!
    Elkezdtem olvasni a könyvét és láttam a Mindenségit podcast-ot önnel és nagyon felkeltette az érdeklődésemet a kineziológusnál elvégezhető boldogságmérés.
    Budapesten a XI. kerületben lakom. Tud akár ajánlani olyan kineziológust, ahol ez a mérés elvégezhető vagy esetleg tud segíteni abban, hogy általában hol vagy hogyan van ilyenre lehetőség?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlettel,
      Nagy Konrád

      Törlés
    2. A Kolibri Energia Szentgyörgyi Horváth Zoltán jól ismeri a Hawkins-féle sálát és napi szinten használják is. Náluk próbáld meg! Aki nekem mérte, ő pécsi. Így őt nem tudom ajánlani....

      Törlés