A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 51. rész: A káros programok feltárása és semlegesítése – lásd el negatív előjellel!

 

Jelen módszer ötletét Dr. David R. Hawkins „Az egod nem Te vagy” című könyvének egy mondata adta. Utána pár napig ízlelgettem és figyelgettem ezt a kérdést magamon. A módszer működik, egyszerű és hatékony.

Az életünket rejtett káros berögződések irányítják. Az egonk természetéből adódik, hogy ezeket általában nem szoktuk észre venni. Annyira hozzá vagyunk szokva programjainkhoz, hogy azokat tartjuk normálisnak. Ezért míg mások fura dolgait könnyen meglátjuk addig a sajátjainkra vakfoltunk van. Amiket évek vagy évtizedek óta csinálunk, azokról legtöbbször fel sem merül, hogy boldogtalanságunk okozói. Pedig minden rosszért, ami velünk történik mi vagyunk a felelősek! Ez a felismerés az első lépés a lelki fejlődéshez….



Aki eljutott idáig, az előtt egy hosszú út áll. Fel kell tárnia önmagában életpusztító káros szokásait és át kell őket alakítania élettámogató programokká. Ez az írás erre ad Neked egy egyszerű és hatékony módszert. Fogj egy zsebre vágható noteszt és egy tollat (persze a mobilodon egy jegyzet program is jó megoldás erre)! A mai naptól kb. 3-7 napon át minden olyan mondatodat írd le, ami panasz vagy önsajnálat. Ilyeneket, mint például: Sok az adósságom, nincs elég pénzem, nincs elég időm, szar az életem, gonoszak velem az emberek, nem figyel rám a párom, rosszak a gyerekeim és még sorolhatnám. Két fontos szabályt tarts be: amikor leírod ne értékeld csak írd le! Másrészt ne csak a kimondott panaszokat írd le, hanem a gondolatban „elhangzó” panaszokat is. 

Húzz egy határpontot, amikor azt mondod, hogy eddig tartott a „rögzítés”. Utána szedd szét témakörökre a panaszaidat! Ilyenekre, mint például: párkapcsolat, egészség, anyagi helyzet, munkahely, emberi kapcsolatok, család, stb… Nézd meg melyik 3 témakörrel kapcsolatos panaszaid a leggyakoribbak és melyik 3 témakör a legfontosabb a számodra! A két halmaz átfedése az amivel a legsürgősebben célszerű foglalkoznod! Érdemes 1 – 2 témával foglalkoznod egyszerre, különben elaprózod magad és nem lesz a változás hatékony! Valószínűleg, meg fogsz lepődni, hogy mennyit panaszkodsz és mennyi önsajnálat árad belőled! Az eddigi munkád arra volt jó, hogy felismerd a káros, életpusztító programjaidat, melyek napi rutint képezbe beleivódtak az életedbe és így egod nem engedte, hogy ráláss.

A következő hetekben a kiválasztott témá(k)ra koncentrálj! Hogyan tudod megváltoztatni a programjaidat? Nagyon egyszerű: negatív előjellel lásd el őket! Mit jelent ez? Azt, hogy megkeresed a programod ellentétét. Ha például gyakran mondod azt, hogy nincs elég pénzem. Akkor mostantól mindig mond azt, hogy: elég pénzem van! Eleinte rutinszerűen fognak megjelenni a régi berögzött mondatok: „nincs elég pénzem!”, ekkor 5-szor mond el magadban, hogy: „van elég pénzem!” (a példa helyére bármit helyettesíthetsz).

Mi fog történni? (Az egyszerűbb érthetőség kedvéért a „nincs pénzem” példán keresztül magyarázom el). Eleinte semmi! Majd szépen lassan elindul a változás a pozitív irányba. Egyre kisebb lesz a pénzhiányod. Majd egyszer csak azt fogod észre venni, hogy van elég pénzed. Eleinte azért nem történik semmi, mert ha a való életben nincs pénzed, akkor elég fura azt mondogatnod magadnak, hogy „van elég pénzem”.  Pedig az agy nem tesz különbséget a két állítás között!   Egy idő után, már ösztönszerűvé válik, hogy nem mondod ki azt, hogy nincs elég pénzed, mert be fogod látni, hogy ez a programod okozza, azt ahogyan élsz. Lehet, hogy szegény családból jöttél és onnan hoztad a mintát, de más oka is lehet. A lényeg az, hogy a programod működik. Miért ne működhetne fordítva? (bővebben lásd a vonzás-törvényről írt írásomat: klikk). Amikor már nem fogod rendszeresen mondogatni azt, hogy „nincs elég pénzem”, csak azt, hogy „van elég pénzem”, még akkor sem fog semmi történni! Sajnos itt szokták a legtöbben abbahagyni a munkát! Pedig a fordulópont közelében vagy már. Miért nem történik semmi? Azért, mert a jelent a múltbeli programjaid alakítják! Szóval az elmúlt években több százszor kimondott „nincs elég pénzem” mondatod és gondolatod alakították a mostani jelened (bővebben lásd a megerősítésekkel kapcsolatos írásomat: klikk)! A mostanában kimondott „van elég pénzem” mondataid pedig a jövődet alakítják. Amikor a fordulóponton túlléptél, annak az lesz a tünete, hogy elkezd csökkenni a pénzhiányod. Utána, ha kitartóan folytatod az új „van elég pénzem” programod beépítését, akkor szépen lassan fokozatosan eljutsz oda, hogy lesz elég pénzed!

Mennyi idő alatt zajlik le a változás?! Ez több tényezőtől függ! A legfontosabb „paraméter” az, hogy mennyire tudod szívből kimondani az új programot?! Ha teljes szívvel és hittel tudod kimondani minden alkalommal a „van elég pénzem” mondatot, akkor sokkal gyorsabban zajlik le a változás, mintha csak agyból mondogatnád! Ne feledd! Egy érzés felér 100 gondolattal! A másik dolog, amin múlik a változás sebessége, hogy félre tudod-e rakni a régi program mögött húzódó félelmedet!? Ha azt mondogatod, hogy „van elég pénzem”, de közben attól rettegsz, hogy nem lesz elég pénzed, akkor nem lesz változás az életedben. Hiszen egy félelem érzés 100 pozitív gondolati megerősítéssel felér. Szóval hinned kell a változásban! Ha hiszel benne, akkor szeretettel és hálával fordulsz a pénzzel teli jövődhöz! Azaz a félelmedet le kell cserélni pozitív érzelemre! A harmadik fontos paraméter, hogy milyen hátráltató-lassító programjaid vannak?! Például, ha a „van elég pénzem” programon hősiesen és kitartóan dolgozol, de van egy méregdrága addikciód (pl. olyan alkoholista vagy, aki mindig mindekit meghív a kocsmában) akkor rendszeresen jön elég pénz, melyet rendszeresen el is versz. Így eredően nem lesz elég pénzed! Ebben az esetben ha a „van elég pénzem” programod már működik, akkor neki kell állnod a „megérdemlem, hogy alkohol nélkül boldog legyek” program beépítésének. A módszer hatékonyságát kaleidoszkóp videókkal fokozhatod: klikk. És ami még nagyon fontos jó tanács, hogy utadhoz válassz legalább egy segítőt: klikk. Ha mindezek ellenére nem indul el a pozitív változás fél éven belül, akkor valami mély tudatalatti síkon lévő rejtett gátló dolog munkál a lelkedben. Ennek feloldására erős külső segítővel végezhető módszer kell. Ilyenek lehetnek például az oldás (klikk), integratív pszichoterápia (klikk), családállítás, Belső utazás, Théta-healing, Sedona-módszer, stb… És sose feledd, a mindenre jó leghatékonyabb módszer a meditáció (klikk1, klikk2, klikk3, klikk4).

Tiszta szívből kívánok sok sikert boldogságkereső utadon!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk.

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk.

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! A világ problémáinak megoldását önmagadban kell kezdeni! 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések