A boldogságkeresés első lépése: a felismerés és alapfogalmak - 32. rész: Vonzás törvény, tükör elv, avagy nem mindegy mire gondolsz

 

A sikeres emberek és a sikertelenek közötti legfőbb különbség az, hogy a sikeres emberek használják a vonzás törvényét, a sikertelenek pedig nem. Természetesen vannak olyan sikeres emberek, akik ezt ösztönösen használják ugyanakkor vannak, akik pedig tudatosan.  A vonzás törvény azt mondja ki, hogy az univerzumban végtelen energia áll rendelkezésre, így az nem lehet az ember számára korlátos. Az emberek szűkösség gondolkodása csak egy rossz berögződés. A vonzás törvény lényege az, hogy a gondolataink bevonzzák azt amire gyakran gondolunk. Így a gondolatainknak óriási jelentőségük van.



A gondolatokra gondolj úgy, mint magokra a tudat talaján! Minden egyes gondolat egy talajba vetett mag. Egyes magok ki sem kelnek, egyes magok azonban bokorrá vagy fává fejlődnek. Szóval nagyon nem mindegy, hogy mire gondolsz gyakran, hiszen azokból a gondolatokból nagyobb valószínűséggel lesz erdő a tudatot talaján. Ugyanakkor minden teremtés gondolattal kezdődik. Az összes találmány, mérnöki megoldás egy gondolattal kezdődött, de így igaz ez minden művészeti alkotásra is. Szóval a tudatban fává nőtt gondolatok előbb-utóbb materiális képet alkotnak, megvalósulnak.

A vonzás törvény nehezebben elfogadható része az, hogy amire gyakran és hatékonyan gondolsz azt bevonzod magadnak!  Akármennyire hihetetlen első olvasatra, tényleg működik. Az emberek legnagyobb hányada szűkösségben gondolkodik, ezért szűkösen is fog élni, míg az emberek kisebb hányada bőség gondolkodású és bőségben is él. Ez az alaptétel. Szóval, ha szeretnél változtatni a sorsodon, akkor először a gondolkodásodon kell változtatnod!  Amikor majd belefogsz, rá fogsz jönni, hogy ez milyen nehéz. A negatív gondolkodást pozitív gondolkodásra cserélni nem könnyű. Hiszen a legtöbben úgy érezzük, hogy eddigi élettapasztalataink eredménye a negatív gondolkodásunk. Ez igaz is meg nem is. Mi van akkor, ha a negatív gondolkodás mintákat már a családodtól vetted át kiskorodban? Akkor a negatív gondolkodás előbb volt, mint a sok rossz, ami azóta ért. Szóval melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Nálam így volt. A családomban a pozitív gondolkodás semmiféle formája nem volt divat. Nekem kellett elsajátítanom. Erről a törvényről már fiatal koromban is sok könyv íródott. Így ezt elég korán elkezdtem magamévá tenni. A hiba nálam az volt, hogy a kudarcaim után évekre letettem a dolgot, mire újra nekiláttam.

Ha elkezded a pozitív gondolkodást, akkor nem fog egyik napról a másikra megváltozni az életed. Lesznek visszaesések, lesznek kudarcok. De fokozatosan egyre jobb lesz, viszont nem szabad abba hagyni! Tudniillik a pozitív gondolkodás egy életmóddá kell, hogy váljék. Rengeteget kell gyakorolni, amire ösztönössé válik a pozitív gondolkodás. Igazán sikeres akkor leszel, amikor már teljesen ösztönössé alakul. Én nagyon mélyről indultam, így nekem 24 év kellett ehhez az állapothoz. De ismerek olyanokat, akik 1-2 év alatt eljutottak ide.

Eleinte vannak a negatív gondolkodási mechanizmusaink, melyek mellé agyból-erőből felvesszük a pozitív gondolkodási mintákat. Így eleinte továbbra is sok negatív dolog ér minket. Hiszen legbelül, mélyen még nem hiszünk benne. De mivel működik a törvény minden esetben, ezért egyre több pozitív dolog fog történni az életünkben. Így a pozitív gondolkodás szép fokozatosan egyre inkább hittel párosul és szép lassan lecserélődik a negatív gondolkodási szemlélet. Ez nem lineáris fejlődés! Lesznek hullámhegyek és hullámvölgyek. De nem szabad abbahagyni! Gondolkozz pozitívan!

A vonzás törvényt én tükör elvnek hívom. Mert én fordítva „érzékelem” ezt a törvényt. A tükör elv azt mondja ki, hogy amit sugárzol az univerzum felé, ő azt fogja visszasugározni Neked. Például, ha önzést sugárzol a világ felé, akkor veled sem fog senki foglalkozni önzetlenül. Ha önzetlen vagy, akkor mások is önzetlenebbek lesznek veled. Ez tényleg működik. Évek óta „tesztelem”.  Sokan csalódni szoktak ebben az elvben, mert egy téves értelmezés áldozatai lesznek! Hiszen fontos hogy tudd: nem feltétlenül attól az embertől fogod visszakapni az önzetlenséget (vagy bármi mást) akinek adod! Legtöbbünk gyermekkorunkban ösztönösen hiszünk a tükör elvben. Szeretünk adni, szeretünk önzetlenül és odaadóan szeretni. De, amikor tartósan nem viszonozzák, akkor egot növesztünk és önzővé válunk. A hiba ott van, hogy a tükör elv univerzálisan működik. Ami azt jelenti, hogy mindenki visszakapja, amit az univerzum felé sugárzott! Viszont azt nem lehet irányítani, hogy honnan kapom vissza, milyen formában és mikor. De az univerzum visszaadja a jót is meg a rosszat is.

A tükör elv (vagy a vonzás törvény) emberi kapcsolatok szintjén történő működése segít abban, hogy megértsük hogyan működik ez az egész. Ahogy gondolkodsz, úgy fogsz viszonyulni a környezetedben lévő emberekhez. A környezetedben lévő emberekre ezáltal hatással vagy. A környezetedben lévő emberek pedig a veled kapcsolatos tapasztalataid alapján fognak hozzád viszonyulni. Így ösztönösen azt sugározzák vissza, amit feléjük sugárzol. Például, ha önző vagy, akkor mindenki felé az önzésed sugárzod. Így a körülötted lévő emberek is így állnak hozzád.  És visszakapod a megerősítést a világtól, hogy az emberek önzőek. De ha elkezdesz önzetlenül viselkedni, akkor egyre több ember fogja merni viszonozni önzetlenséged, és elkezded észre venni, hogy az emberek nem is olyan végtelekig önzőek. Ugyanez az érvényes a negatív gondolkodásra is. Ha negatívan gondolkodom, akkor negatív véleményeket sugárzok az emberek felé, akik természetesen ilyen témákkal és véleményekkel fognak velem kommunikálni. Így visszakapom az önmegerősítést, hogy az Élet tényleg tele van negatív dolgokkal. Ha azonban pozitív gondolatokat kezdek sugározni az emberek felé, akkor ők is pozitív kommunikációra váltanak velem szemben. Így egyre több pozitív megerősítést fogok kapni.

Sokszor kipróbáltam már, így biztosan mondhatom, hogy a vonzás törvény vagy tükör-elv működik. Sőt magasabb lelki szinteken is működik. Erről írtam a hála-mátrixról szóló írásomban, amelynek teljes megértéséhez sok éves lelki önfejlesztés szükséges (ha érdekel akkor itt találod: klikk).

Oké, de hogy álljak neki? Remélem ez a kérdés felmerült már benned. A válaszom egy egyszerű szabály: Minden negatív gondolatod után kötelező 5-szor ugyanazzal kapcsolatos pozitív dologra gondolni! Eleinte ez nagyon nehéz, hiszen a tudatod nem fogja érteni, hogy ebben vagy abban mi a frac pozitív dolgot lehetne látni. Aztán fokozatosan egyre könnyebb lesz. Hiszen a pohár üres vagy teli felét nézed, az csak rajtad múlik, és ez mindennel így van. Ha a sikeres emberrel történik valami rossz, akkor ő arra gondol, hogy ebből az üzenetből mi mindent tud tanulni, annak érdekében, hogy ez többet ne forduljon elő vele. A sikertelen ember ebből csak annyit lát, hogy milyen rossz az Élet, mert már megint ezt teszi vele.  

A vonzás törvény vagy tükör-elv kapcsán nagyon fontos kiemelni még, a tudatalatti és korlátjaid erejét. Ez a törvény akkor működik igazán sikeresen, ha a tudatalattid és a tudatos éned egy irányba néz. Azaz a vonzás törvény segítségével bevonzani kívánt cél összhangban van a tudatalattiddal, illetve a genetikai adottságiddal. Hiszen a genetikai korlátjaidat nem tudod átlépni, a tudatalattid pedig mérhetetlenül erős (erről itt írtam bővebben: klikk).

Én például serdülő koromban Mr. Olympia akartam lenni, amikor belelkesedtem egy testépítő könyv hatására és elkezdtem őrült módon edzeni. A genetikai adottságaim nem voltak erre alkalmasak, de ezzel nem foglalkoztam és komoly ízületi problémákkal zárult a sport „pályafutásom”. Vékony testalkatú ember ne akarjon Mr. Olympia lenni. Ahhoz atlétikus testalkat szükséges. A rossz cél, szenvedést hozott, ahogy annak lennie kell. Nem véltelen, hogy akkoriban miért voltam olyan betegesen maximalista, ami egy ilyen irreális cél kitűzését generálta bennem. De jelen írás szempontjából a lényeg, hogy fontos a helyes és reális célkitűzés!

A tudatalatti még fontosabb. Itt lép be a képbe, hogy sikerünk, boldogságunk legfontosabb lépése a lelkünk folyamatos gyógyítása. Tudniillik a pozitív gondolkodási minták tudatos elsajátítása csak akkor lesz igazán sikeres, ha a tudatalattink is vágyik a jóra. Ez azonban nem így van, ha gyermekkorban komoly lelki sebeket raktároztunk be magunknak. Szóval a pozitív gondolkodás elsajátítása mellett, párhuzamosan fejleszd önismereted, és a feltárt lelki sebeket gyógyítsd be. Ehhez jelen blogon is találsz bőven „muníciót” a „Boldogság keresés második lépése: mély önismeret” és a „Boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek eszközök” című rovatokban… 

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések