A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 14. rész: Az újévi fogadalom módszere

 

Bámulatos, hogy mennyi módszer áll rendelkezésünkre, hogy lelkünket fejlesszük vagy életünket helyesebb irányba tereljük. Ezek közül az egyik az újévi fogadalom, mely kultúránk bevett szokása és szerves része. Sok olyan régről hozott szokásunk van, aminek a mai modern világunkban nem sok hasznát vesszük, de ez egy hasznos és izgalmas szokás. Képzeld el, hogy kb. 15 éves korodról elkezded az újévi fogadalmakat, és minden évben olyan fogadalmat választasz, ami „csak” 1-2 %-ban teszi jobbá az életed. Tételezzük fel, hogy mindegyiket be is tartod. Ebben az esetben mire 65 éves leszel 50-100%-os életminőség javulásban lesz részed. Nem is rossz ugye?

Mi szokott lenni a hiba az újévi fogdalmakkal? A legfőbb az, hogy szilveszteri lelkesedésünkben hajlamosak vagyunk valami nagy vagy nehéz dolgot megfogadni. Az eredménye általában az, hogy egy idő után nem tartjuk be. Pedig az újévi fogadalmat megéri komolyan venni!

Az én javaslataim a következők az újévi fogadalomra:

-          A fogadalmadat vedd komolyan!

-          Olyan fogadalmat találj ki, ami egészségesebbé teszi a tested vagy a lelked!

-          Kicsi fogadalmat vállalj olyat, amit be tudsz építeni az életedbe!

Ez utóbbi pont a legfontosabb. Az újévi fogadalmak lényege az, hogy egész évben figyelve erre, az beépüljön egy év alatt az életviteledbe. Így jövő évben új fogadalmat találhatsz magadnak és így apró lépésekben egyre jobbá teszed az életed.

A fogadalom megfogalmazásánál jelen időben fogalmazz és konkrét legyen. Például helytelen megfogalmazás: „Többet fogok sportolni”. Helyes megfogalmazás: „Legalább kétnaponta futok 5 km-t”.



Az újévi fogadalom akkor lesz hatékony, ha minden nap elmondod magadnak, amíg az adott fogadalom szokásoddá, életed részéve nem válik!

Ezzel az apró írással kívánok Neked lelki fejlődési sikerekben gazdag, tartalmas Új Évet!

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések