A boldogságkeresés: Nők és Férfiak - 3. rész: A Nagy Ő

 

A csodálatos szerelem… Müller Péter mondta, hogy a szerelmeseket általában a többi ember bolondnak nézi, miközben mindenki más a bolond valójában. A szerelem lila ködös szakasza után azonban az esetek nagyobb esetében vár ránk a szenvedés és a fájdalom. Természetesen vannak párok, akiknek sikerül. A szerelemből lelkileg intim, harmónikus szeretetteljes kapcsolat fejlődik, mely élethosszig tart. Szinte minden ember erről álmodik, mégis keveseknek sikerül. Miért van ez így? A mai írásom ennek megértéséhez igyekszik számodra egy megszokottól eltérő szempontrendszert adni.

A Nagy Ő milyensége természetesen függ attól, hogy milyen életszakaszban járunk. Idős korban más embert tartunk jó társnak, mint a serdülő korban amikor a szárnyainkat próbálgatjuk. De mivel ez egy racionálisan végig gondolható szempont, ezért erről nem szeretnék itt bővebben írni.  Az életszakaszokon átívelő kapcsolat titkáról itt írtam: klikk.

A tényleges választ valójában a tudatalattiban kell keresni. (A tudatalatti erejéről és fontosságáról itt írtam egy érdekes írást, ha érdekel akkor: klikk.) A probléma megértéséhez kezdjük egy tipikus történettel. Julcsi beleszeret Bélába, aki egy csodálatos férfi, egy számára tökéletes ember. Aztán ahogy telnek az évek. Béla egyre többet iszik és egyre gyakrabban veri meg Julcsit jó alaposan. Julcsi sok szenvedés után leküzdi félelmeit és elhagyja Bélát.  Kis idővel később Julcsi megismeri Karcsit, aki hihetetlenül jó és csodálatos ember. Megint telnek az évek és Karcsi egyre többet játszik a számítógépén és egyre kevesebbet foglalkozik vele. Sőt amikor sok játékot veszít el és ideges, akkor jól elveri Julcsit. Julcsi megint sokat szenved és pár év küzdelem után elhagyja Karcsit. Kis idő múlva Julcsi megismeri Tomit…. Ugye innen már tudnád folytatni a történetet?

Hány embernél látjuk, hogy újra és újra hasonló kapcsolati gödörbe kerül. Pedig mindegyik kapcsolat elején meg vannak győződve róla, hogy végre megtalálták a Nagy Ő-t. Aztán mégsem…

Az ok, amiért így járunk egyszerű: A tudatalatti mindig bevonzza azt a személyt, aki annyi szenvedést tud hozni az életünkbe amennyire szüksége van.

Ha gyermekkorunkban sok lelki fájdalom volt az osztályrészünk, akkor felnőtt korban hiába tudjuk, hogy nem akarunk szenvedni. A tudatalatti összehozza a számunkra. Erre egyik legalkalmasabb terület a párkapcsolatunk.  Hiszen a szülő helyett, szintén olyan embertől szeretné a tudatalattink megkapni a szenvedés csomagjait, akit szeretünk.

Ez a tudás lehet elkeserítő, pedig mégsem az. Gondolhatjuk azt, hogy ha sok elfojtott gyermekkori lelki fájdalmunk van, akkor nekünk esélyünk sincs tartósan boldog kapcsolatra.  Pedig ez nem egészen így van! Ezeket a kapcsolati kríziseket felfoghatjuk az Élet segítő üzeneteinek is. Ha így teszünk, akkor kezdődik meg a változás és az esély arra, hogy boldogabbak legyünk! Azonban az emberek általában rosszul értelmezik ezt az üzenetet. Julcsi például az első kapcsolatából megtanulta, hogy alkoholista férfit nem választ. A második kapcsolatánál megnyugodott, mikor megismerkedésükkor megtudta, hogy Karcsi antialkoholista. Így hát egy játék függőt fogott ki magának. Cseberből-vederbe…

A hiba az, hogy az Élet üzeneteit nem önmagunkra vetítjük, hanem a párunk hibáira. Azaz, ha nem sikerült jól egy kapcsolat, akkor leszűrjük belőle, hogy legközelebb milyen társat tuti nem akarunk. Ezzel persze nincs nagy baj, csak az Élet nem Bélának üzent, hanem Julcsinak (persze Bélának is Julcsival, de most Julcsi szemszögéből nézzük a történetet). Julcsinak önmagába kellett volna néznie és meg kellett volna keresnie az okokat, amiért a tudatalattijának szüksége van ennyi szenvedésre. Szóval a kapcsolati krízisek lelki szerkezetünk tükörképei. Addig fogjuk kapni az Élettől ezeket az üzeneteket, amíg rá nem döbbenünk lelki problémáinkra és meg nem gyógyítjuk azokat, vagy amíg meg nem halunk. Szóval valaki egész életében déli bábot kerget, és kapcsolati krízisek kísérik egész életét. Van, aki egyre minőségibb kapcsolatokba kerül szép fokozatosan. Van, aki pedig a párkapcsolatán keresztül fejlődik és így kéz a kézben jutnak egyre boldogabb szintekre. Ez utóbbi változatról szól ez az írás: klikk.   Szóval, ha boldogabb kapcsolatban szeretnél élni, akkor a saját lelked sebeit gyógyítsd be!

Az eddigiek alapján összegezhető a reális helyzet: Azok, akik nem kiegyensúlyozott szeretetteljes családban nőttek fel, azoknak nagyon kis esélyeik vannak egy boldog párkapcsolatra! Megfordítva, minél több önzetlen és odaadó szeretetet kaptál gyermekkorodban, annál több esélyed van egy tartós boldog kapcsolat megélésére. Azonban ők nagyon kevesen vannak. Ezért van ilyen kevés igazán jó kapcsolat. A nagyobb táborba tartozóknak két lehetőségük van arra, hogy boldogok legyenek:

A.      Meggyógyítja lelki sebeit és utána már jobb embert fog bevonzani a tudatalattija.

B.      Olyan párt választ, ahol kéz a kézben segítik egymást a párok a lelki fejlődés útján.

Minden egyéb esetben a párkapcsolat csak időlegesen lehet boldog és szenvedés, boldogtalanság lesz a kapcsolat osztályrésze.

Most, hogy ezt tisztán látjuk, nézzük meg hogy a tudatalattink milyen párt választ. Ez legfőképpen a párválasztás időszakában jellemző lelki rezgésszinteden múlik (lelki rezgésszintekről sok cikket írtam már, a bevezető részt itt találod: klikk).

A szégyen és a bűntudat lelki rezgésszintjén (bővebben klikk) a Nagy Ő egy olyan férfi/nő lesz, aki a kapcsolat lila ködös szakasza után rendszeresen megaláz emberi mivoltodban. Ez lehet testi bántalmazás, nemi erőszak, lelki megaláztatás sokféle formája. Ezen a lelki rezgésszinten „szeretünk” függőségekben szenvedő párt találni magunknak. A kapcsolat úgy zárul, hogy tartós szégyen és bűntudat nyomja utána a lelkünk.

A fásultság lelki rezgésszintjén (bővebben klikk) olyan Nagy Ő-t választunk, aki a kapcsolat hőn szerelmes szakasza után semmibe vesz minket. Alapvetően értéktelen senkik vagyunk a számára, akikről tudomást sem vesz napokig-hetekig.  A kapcsolat zárulása után így konzerválódni tud az érzelmi fásultság.

A félelem lelki rezgésszintjén (bővebben klikk), a tudatalattink bevonzza életünkbe azt a személyt, aki olyan dolgokat tesz, ami minket állandó félelemben tart. Ezt vagy azzal éri el, hogy állandóan aggódnunk kell érte, vagy azzal, hogy minket félemlít meg rendszeresen. Itt gyakori az is, hogy az egyik fél a másikat a kapcsolat után is évekig félelemben tartja.

A vágyakozás lelki rezgésszintjén (bővebben klikk) a nagy szerelem lényege az, hogy olyan párt találjunk, akit lelkileg sosem kaphatunk meg igazán.  A szerelmes szakasza a kapcsolatnak mély és intenzív, mely során nem tudjuk elérni a másik fél igaz mély szerelmét. Természetesen a másik fél szó szerint kidob minket, melynek révén még évekig sóvároghatunk utána, és nem tudjuk megemészteni, hogy vége. A tudatalatti szemszögéből a lényeg a sóvárgás maga, nem pedig a kapcsolat.

A harag lelki rezgésszintjén (bővebben klikk) olyan társat vonzunk be magunknak, akivel sokat tudunk veszekedni, vagy olyat, akivel közösen utálhatjuk a fél világot. Általában e kettő hullámzóan jellemző a kapcsolatra.

A büszkeség lelki rezgésszintjén (bővebben klikk) olyan lesz a Nagy Ő, aki jól díszit minket. A pasik dögös, bombázó nőt választanak, a nők pedig jómódú férfit. A kapcsolat lelki minősége alacsony. Lelki intimitás fokozatosan romlik és elhidegülés a jellemző. Azonban egymás „díszítése” mindennél fontosabb. Itt nagyon gyakori a közös vagyonhoz, jóléthez való kötődés, mint összetartó erő.

A bátorság lelki rezgésszintjén (bővebben klikk) olyan lesz a Nagy Ő, aki rávilágít lelki problémáinkra, kemény tükröt ad nekünk, mely által a kapcsolat nehéz. De itt már van bennünk vágy, hogy változzunk és képesek vagyunk elfogadni a társunk segítő kezét.

A pártatlanság lelki rezgésszintjén (bővebben klikk) egy logikus igény listát állítunk fel, és keressük azt a társat, aki ennek a listának a legjobban megfelel. Itt csak akkor tud helyes lenni a választás, ha az érzelmi szálakat is kellő súllyal veszi figyelembe ebben a listában.

A hajlandóság lelki rezgésszintjén (bővebben klikk) olyan lesz az „igazi”, aki mellett lelki fejlődésünk erős támogatást, pártolást és mindennapi megerősítést kap.

Az elfogadás lelki rezgésszintjén (bővebben klikk) már elég könnyű megtalálni a Nagy Ő-t, hiszen itt már nem keressük másban a rosszat és önmagukban sem. Itt már nem is feltétlenül a Nagy a helyes szó.  Itt a békés, harmonikus társ helyesebb szó, mint a Nagy Ő.

Az ennél magasabb lelki rezgésszinteken (bővebben klikk1, klikk2, klikk3, klikk4) már ritkán van társuk az embereknek. Hiszen itt már nem feltétlenül kell társ ahhoz, hogy érezzük az Élet szeretetét. A párkapcsolat amennyiben létrejön itt már leginkább tiszta, mély lelki alapú.

Ha végig jutottál ezen a felsorolás szerű bemutatón, akkor az is érthetővé vált számodra, hogy miért választunk olyan sokféleképpen párt. Minden lelki rezgésszinten a kapcsolatunk kudarca a jel arra, hogy fejlődnünk kell még lelki síkon. A kapcsolatunk harmóniája, békéje és boldogsága pedig azt mutatja, hogy helyes irányba haladunk…

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések