A boldogságkeresés első lépése: a felismerés és alapfogalmak - 18. rész: A lelked rezgésének szintjei VIII. (Bátorság)

Jelen írás többrészes. Amennyiben nem olvastad az előző részeket, akkor érdemes először azokon végig szaladnod, mert ezek az írások egymásra épülnek:

I.                    rész (bevezetés): klikk

II.                  rész (szégyen és bűntudat): klikk

III.                rész (fásultság és bánat): klikk

IV.                rész (félelem): klikk

V.                  rész (vágyakozás): klikk

VI.                rész (harag): klikk

VII.              rész (büszkeség): klikk

Az eddigi írásokban végig vettük az összes Élet-pusztító lelki rezgésszintet. A bátorság szintje az, ahol a lélek Élet-támogató rezgésszintre lép át (ennek értéke 200). Így a büszkeségből, a bátorság szintjére történő lépéskor az embereknek jelentős minőségi változás kezd megjelenni az életükbe. Persze fokozatosan, hiszen a múlt problémáinak megoldása sok időt vesz igénybe. No de ne ugorjunk ennyire előre….

A bátorságot nem szabad összekeverni a vakmerőséggel. A vakmerőség Élet-pusztító rezgésszintek egyik tünete. A vakmerő ember sokféle okból tűnhet bátornak (sarokba van szorulva és ezért ellen támad, vagy eltekint a lehetséges következményektől, stb…). A bátorság szintjén lévő embert így nem feltétlenül arról tudjuk megismerni, hogy mennyire mer szembe szállni ellenségeivel. Sőt, pont fordítva. A bátorság szintjén lévő ember mások előtt fel meri vállalni gyengeségét, tévedését, hibáit. Nemrég mesélt nekem egy diák egy tanáráról, aki nyíltan fel merte vállalni az osztálya előtt, hogy azt a fajta matematikai megoldási módot, melyet a 3 legokosabb matekos kitalált órán, azt ő nem érti. Ő egy egyszerűbb módon tanította. Meglepő módon a diákok erre a tanárra mégis felnéznek, és mégis kedvelik. Nem véletlen, hiszen ebből a gesztusból is látszik, hogy ő, minimum a bátorság lelki rezgésszintjén él.  Felvállalta saját tanítványai előtt, hogy butább, mint ők. Ugyanakkor mégis tekintélye és népszerűsége van, mert az Élet-támogató rezgésszint többek között így hat a környezetében lévő emberekre.

Ezen a lelki rezgésszinten történik meg először az (az eddig tárgyalt Élet-pusztító rezgésszintekhez képest) hogy az egyén őszintén szembe mer nézni önmagával. És ez a legfontosabb változás az eddig tárgyalt rezgésszintekhez képest. Ő már igazi tükröt mer mutatni önmagának, reálisan kezdi látni saját hibáit, gyengeségeit, gyarlóságait. Sőt tudatalattijában elraktározott elfojtott félelmek és fájdalmak felnyitására is mer vállalkozni az ilyen ember. Ezért a bátorság az első Élet-támogató rezgésszint, hiszen itt kezd reális önismeretünk és reális világképünk lenni (erről egy érdekes írást találsz itt: klikk). Itt, kezdünk rálépni arra az útra, ahol már nem menekülünk önmagunk elől és elkezdjük elfogadni önmagunkat olyannak amilyenek vagyunk. Itt kezdjük el felvállalni önmagunkat a világ felé is, minden rossz és jó tulajdonságunkkal együtt. Továbbá itt kezdünk el mély fájdalmainkkal szembe nézve megszabadulni azoktól a lelki sárkányoktól, melyek annyi rosszat vonzottak be életünkbe. Óriási változás, hogy ezen a rezgésszinten az egyén végre teljes felelősséget vállal tetteiért, és nem mindig azzal mentegeti magát, hogy másokat hibáztat (erről itt találsz egy érdekes írást: klikk). Ez a sikeres emberek egyik alap jellemzője, a vesztesekkel szemben, hogy felvállalják tetteik következményeit és amennyiben az negatív, akkor abból tanulva előre néznek, nem pedig mások hibáztatásával bújnak el saját magukkal szembeni felelősség terhe alól.

Ezek miatt, ezen a rezgésszinten elkezd a szerencsétlen ember szerencsés lenni, a sikertelen sikeres lenni, az önző nyitni kezd az önzetlenség felé, és a szeretetet is elkezdjük merni úgy adni, hogy nem várunk viszonzást. Természetesen ezen a rezgésszinten ez még nem rutinszerű, de már kezd megjelenni az életünkben és kezdi kifejteni pozitív hatását. Ezek hatására a lélek kezdi leküzdeni lelki sárkányait, és így a lélek szabadabb és boldogabb irányba fordul. Itt már néha marad lelki energiánk olyan dolgokra is, melyek a lelkünket építik, és egyre inkább igényünk kezd lenni arra, hogy másokra is önzetlenül figyeljünk. Ilyenkor kezdünk a napi létfenttartás és mindennapi küzdelem szenvedő világából kilépve életfeladataink szerinti irányba ható cselekedeteket tenni. Itt természetesen nem arra gondolok, hogy sikerül venni egy jobb autót. Bár tény, hogy a siker abban is megjelenhet, hogy anyagi életünk kezd stabillá válni. Nekem eddig a pontig mindig nagyon hullámzó volt az anyagi helyzetem.

Természetesen, ha az ember lelki fejlődése révén nemrég lépett át egy alacsonyabb lelki rezgésszintről erre a szintre, akkor még csak a boldogság kapujában jár. Ahhoz, hogy belépjen és tartósan ott is maradjon keményen meg kell dolgoznia azokkal a szembe jövő nehézségekkel, melyeket a saját önmagunkkal való szembe nézés okoz.  A belső félelmeinktől, fájdalmainktól való megszabadulás nagyon kemény munka, és általában sok időt is vesz igénybe. Így ezen a rezgésszinten a fejlődni kívánó emberek elég sokáig szoktak időzni. Viszont, aki ezt átlépi, ott általában egy gyorsuló lelki fejlődés jelenik meg a még magasabb Élet-támogató szintekre, a még magasabb szintű boldogság felé.

Aki magasabb lelki rezgésszintről esik ide vissza, az pont azért süllyed ide, mert bátorságot kell, hogy gyűjtsön a lelke ahhoz, hogy egy újabb – valószínűleg tudatalattiból – feltörő lelki problémáival megküzdjék, annak érdekében, hogy a zuhanás előtti rezgésszintnél magasabbra ugorhasson.  

A bátorság szintjén élő ember fő érzelme a megerősítés. Bátorítja, megerősíti önmagát, és másokkal is így viselkedik. Az ilyen ember fő célja az, hogy képessé váljék céljai elérésére. Fejlődését ezen képességek elérésének szolgálatába állítja. Amennyiben ebben sikeres lesz, akkor érthető okból magasabb lelki rezgésszintre fog ugrani. Az ilyen ember aktívan tesz azért, hogy megvalósítsa vágyait, de mindezt már mások kára, mások negatív feltüntetése, kihasználása vagy becsapása nélkül és saját fejlesztése mellett teszi. Többek között ez az, amiben alapvetően eltér a büszkeség vagy annál is alacsonyabb rezgésszintjén élő embertől. Amennyiben az egyén hívő, akkor ezen a rezgésszinten Istent egy elnéző lénynek látja, aki által áradó szeretet annak is jár, aki néha hibázik és néha gyarló. Ezért ezekre az emberekre már nem tudnak hatni igazán az egyházak megfélemlítő és az egyes szekták demagóg befolyásolási taktikái.

Amikor erre a rezgésszintre léptem, még mit sem tudtam a lelki rezgésszintekről. Akkor még nem olvastam Dr. David R. Hawkins csodálatos erről szóló könyvét (ha érdekel akkor klikk ide: klikk). Azonban, ha vissza emlékszem, akkor ez egy nagyon nehéz szakasza volt az életemnek. Bár igaz, hogy az az előttiek is azok voltak. Az előtte lévő Élet-pusztító rezgészinten megélt életszakaszban okozott sok káros dolog negatív következményei még évek múlva is megjelentek, kihatottak. Ki kellett takarítanom a múlt „szemetét”. Ezek a nagyon sok nehézséget okozó külső hatások mellett, itt kellett megküzdenem a legtöbb lelki sárkányommal is. De igazán szerencsém volt, mert itt hozta a sors az életembe azt az embert, aki a legtöbb segítséget adta nekem ezen a téren. Hálás leszek neki ezért, egész életemben! Nem hiába mondja a jól ismert buddhista mondás: „Ha felkészült a tanítvány, megjelenik a mester…” Remélem a Te életedbe is megjelenik és meg is fogod ragadni a lehetőséget, úgy ahogy a bátrak teszik….

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.

 

Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.

  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések