Klímaváltozással összefüggő alapfogalmak – 1. rész: A plimsoll-vonal effektus avagy miért kell a globális felmelegedést mindenáron 1,5 – 2 C° alatt tartani?

 

Földünk ökológiai és klimatikus rendszere egy egyensúlyi rendszer. Ez azt jelenti, hogy ha valamilyen külső hatás éri, akkor általában az egyensúlyi helyzetének visszaállítására törekszik. Az evolúció során az ember erre az egyensúlyi rendszerre fejlődött, így nekünk – a klímarendszerrel együtt – azonos egyensúlyi állapot fenntartása az érdekünk.   Sajnos a globális klímaváltozás jelei egyértelműen azt mutatják, hogy a klíma rendszerünket mesterségesen kibillentettük egyensúlyi helyzetéből. Ez olyan nagy mértékű, hogy az elmúlt 400 ezer év természetes felmelegedési és lehűlési ciklusain vett maximális felmelegedéseket már kétszeresen túlléptük. Az emberi hatások által generált felmelegedés sokkal nagyobb mértékű már most, mint azt a természetes felmelegedési ciklusok során a Föld tapasztalta a múlt evolúciós időszakának számunkra fontos részében. Ez az alábbi ábrán jól látszik, ahol a piros "tűhegy" az emberiség hatását mutatja. 

Miért nagyon veszélyes ez a helyzet az emberiség számára? Miért lépett az emberiség nagyon törékeny jégre, ezzel a tevékenységével? Ahhoz, hogy erre a választ megértsük, egy hasonlattal fogok élni.

A plimsoll-vonal a hajókon az a szint, amin, ha túlbillen a hajó, akkor már nem fog visszaállni az eredeti állapotába, azaz felborul és az is lehet, hogy elsüllyed. Az a hajó amelyik a szél vagy a hullámok hatására a plimsoll-vonal túllépése nélkül billen ki, az mindig vissza billeg az eredeti állapotába, azaz a hajó egy idő után újra egyensúlyt talál. A tengeren úszó hajó is tulajdonképpen egy egyensúlyi rendszer, ha azt megfelelő szempontból vizsgáljuk.

A Föld klímarendszerét egy hajóval jól lehet érzékeltetni. Ha a globális klímarendszer kibillen, akkor az egy bizonyos határvonal elérésig mindig törekedni fog egyensúlyi állapotának visszaállítására. Erre jó példa a földi klíma természetes felmelegedési és hűlési ciklusai. Lásd a fenti ábrán a kék vonallal ábrázolt hűlési és melegedési ciklusok. Azonban, ha a klíma plimsoll-vonalán túllép a rendszer, akkor a földi klíma már új egyensúlyi állapotot fog keresni.

A fő probléma az, hogy amennyiben véglegesen kibillentjük a földi klímát egyensúlyából, akkor nem tudjuk, hogy az új egyensúlyi rendszer, amire majd átáll az milyen lesz. Annak a valószínűsége azonban nagyon-nagyon pici, hogy az emberi élet fenntartására az a rendszer alkalmas lesz. Azaz az emberiség jelenleg nagyon nagy tempóban halad a saját maga kipusztítása felé. Tudniillik ezt a határt 40-100 éven belül biztosan túllépjük, ha nem változtatunk sürgősen!

A globális klímaváltozás tény, és az is tény, hogy mi emberek okozzuk! A 2015-os Párizsi klímaegyezményt azzal a céllal írták alá a világ államai, hogy 2 C° alatt tartsák a földi klímát.  Azért ezt célt tűzték ki, mert 2 C°-os globális átlaghőmérséklet emelkeds felett, már biztosan elfajul úgy a Föld klimatikus rendszere, hogy már nem lehet visszaállítani azt az eredeti egyensúlyi állapotába. Igazából az 1,5 C° alatti felmelegedés lenne a biztonságos, de az már látszik, hogy azt nem fogjuk tudni elérni. A legoptimistább klímamodellek 1,4 C°-os felmelegedést jósolnak a következő 100 évben, míg a legpesszimistábbak 5,4 C°-osat. Jól látható, hogy nem áll jól a szénánk. A legoptimistább klímamodellek, az egész emberiség azonnali 100%-os összefogását és cselekvését veszik alapul. Sajnos ettől messze járunk egyenlőre. Bár ez a blog is azért íródik, hogy ebben segítsen mindannyiunknak.

Az mindenesetre biztos, hogy nagyon nagy bajban vagyunk. Nincs idő tovább húzni, halasztani a cselekvést. Minden ember morális kötelessége az életébe beépíteni azokat a cselekvési módokat, amiket ő tud megtenni. Senki sem vár el többet, csak annyit amennyit meg is tudunk tenni. Azért, hogy ebben segítsek, elindult a „Mit tehetsz Te a klímaváltozásért?” című rovat, ahol ilyen cselekvési lehetőségekről írok Neked. Ennek a blog rovatnak a 1. részét itt találod: klikk

Egyébként a klímaváltozás elleni harc legnehezebb részén már túl vagyunk. Ha érdekel miért, akkor itt találsz erről egy érdekes írást: klikk.

A klímaváltozás megoldásán több mint 25 éve gondolkodom. Kialakult bennem egy megoldás rendszer mely kivezeti az emberiséget egy olyan jövőbe, ahol a természettel harmóniába és a jelenleginél boldogabban élünk. Ennek bemutatására indítottam az „Az egyensúly 6 programja” című blog-rovatot. Ha ennek írásait követed majd folyamatosan, akkor megismerheted azt a megoldás rendszert mely véleményem szerint bomba biztosan működik és tényleges-valós megoldást jelent. Remélem velem tartasz majd ezen az izgalmas úton, hogy megismerd ezt a rendszert. Azért írom ezt le 2-4 perces blog bejegyzések formájában Neked, mert az a tapasztalatom, hogy az embereknek nincs idejük sokat olvasni. Így viszont heti pár percet, ha rászánsz, szép lassan összeáll benned, hogy merre van a helyes út. Ha azonban van időd és kedved olvasni erről egy könyvet, akkor kérlek írj nekem egy e-mailt és azonnal megküldöm Neked a könyvem teljesen ingyen, ami ezt a teljes megoldás rendszert tartalmazza. A könyv teljes önzetlenségből íródott, egyetlen célja, hogy az emberiségnek segítsen. Minél többen olvassuk el, annál nagyobb az esély, hogy jó irányba terelődik társadalmunk…

Ha érdekel jelen rovat előző része, akkor klikk ide: klikk

Ha úgy érzed segíthet másokon ez az írás, kérlek oszd meg ismerőseid között is (vezérlő gombok a cikk alatt találhatók)...

Építő szándékú véleményed, kedvelésed is örömmel fogadom…

Ha kíváncsi vagy a következő részre, légy a blog követője (vezérlő gomb jobb oldalt, az oldal felső részében található)...

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések