Mit tehetsz Te a klímaváltozás ellen? - 1. rész: A táplálkozási szokásaiddal megvédheted a Földet!


(If You would like to read this article in English languageclick)

A két legdrasztikusabb környezetpusztító étel a marhahús és a pálmaolaj. Ha ezt a kettőt kivenné az összes ember az étrendjéből, az önmagában megmenthetné a Földet. Sőt, megszűnne az éhezés fogalma az egész emberiségnek. Ugye hihetetlenül hangzik? Pedig így van… Lássuk miért:
A pálmaolaj a legtöbb élelmiszerben megtalálható, mert ez a legolcsóbb étkezési olajfajta. A nagy multinacionális élelmiszer ipari cégek, ezért ezt teszik bele legnagyobbrészt a termékeikbe. Ezért nagyon nagy árat fizetünk, mert a pálmaolaj ültetvények miatt vágják ki az esőerdők egyik legnagyobb részét. Ezzel a két végén égetjük a gyertyát. Az egyik oldalon az esőerdők felégetésével óriási mennyiségű CO2-t bocsátunk ki a légkörbe, ugyanakkor ezzel egy időben pusztítjuk azt az ökoszisztémát, mely a CO2 megkötése által a klíma egyensúlyának fenntartását biztosítja.  Hogyan lehet csökkenteni a pálmaolaj fogyasztását? Ez egy nehéz kérdés, hiszen a legtöbb tartós élelmiszerben van, és nyilván nincs időd és energiád az összes polcról levett élelmiszer apróbetűs részeit elolvasni, hogy van-e benne. Ráadásul, több nevet is kitaláltak már neki, hogy így rejtsék el a fogyasztók elől a gyártók. A legegyszerűbb módja az, ha magyar terméket veszel a multinacionális élelmiszer ipari termékkel szemben. A magyar élelmiszeripari termékekben ritkán van pálmaolaj. Ezzel más módon is teszel a környezetért, hiszen a termékeket kisebb szállításból eredő környezet szennyezés terheli.
Az esőerdők másik felének kiirtásáért a marhahús termelés felel. A marhahús még a pálmaolajnál is károsabb. Mert nem csak az esőerdők kiirtását okozza, hanem a marhák nagyon nagy mennyiségű metánt juttatnak a légkörbe életük során. A metán 23-szor erősebb klímagáz mint a szén-dioxid. 1 kg marhahús megtermeléséhez 70-szer annyi földterületre van szükség mint 1 kg zöldség vagy gyümölcs megtermeléséhez. Szóval, ha nem fogyasztanánk marhahúst és azon a területen zöldséget és gyümölcsöt termelnénk, akkor nem lenne éhezés a Földön. Tudom, hogy ez sok más tényezőn is múlik… De ettől még jól mutatja, hogy a marhahús fogyasztás milyen káros társadalmi trend. Egy darab marhahús alapú hamburger elfogyasztása annyi CO2 kibocsátásért felel mint 24 órányi klímaberendezés működtetéséből fakadó kibocsátás vagy 30-40 km-nyi autózásé egy átlagos személyautóval.


Ha a marhahúst csirkehúsra cseréled, akkor ötöde akkora földterületet használtatsz mezőgazdasági takarmány termelésre, és tizede lesz csak az ebből fakadó klímagáz kibocsátás! Ettől még húsevő maradtál, de mégis rengeteget tettél a környezetedért!
Ezekből jól láthatod Te is, hogy a vegetarianizmus ökologikus dolog. De nem kérem tőled, hogy legyél az. Sokan, nem azért vegetáriánusok mert a Földet meg akarják védeni, hanem azért, mert ez esik jól nekik. Én magam is „húsevő” vagyok. Szeretem a húst és nem is kívánok leszokni róla. Azonban kb. 5-6 éve elkezdtem tudatosan csökkenteni a fogyasztott hús arányát az étrendemben. A szervezetem meghálálta, hiszen jobban érzem magam a bőrömben. Ugyanakkor ezzel hihetetlen mértékben védem a Földünket is, és ez jó érzés a lelkemnek. Így több fronton is jót teszek magammal is. Nem állítom, hogy nem eszek marhahúst, csak nagyon leritkítottam. Különleges ünnepnapokon 2-3 évente egyszer, meg szoktam enni egy jó stake-et, és nagy ritkán szoktam főzni egy-egy bogrács marha pörköltet is. De míg régen nagyon sok marhahúst fogyasztottam, ma ez már csak a különleges ünnepnapok közül egy-egy alkalomra korlátozódott. Az életminőségem pedig nem romlott semmit, sőt bizonyos szempontból még javult is…

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor kilkk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel egy igazán klassz film a klímaváltozásról, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel egy velem készült riportműsor arrol hogy Te mit tehetsz a klímaválrozásért, akkor klikk ide: klikk

(Ha úgy érzed segíthet másokon ez az írás, kérlek oszd meg ismerőseid között is! Építő szándékú véleményed, kedvelésed is örömmel fogadom…Ha tetszenek az itt olvasható írások, légy a blog követője...)

Megjegyzés küldése

2 Megjegyzések