A boldogságkeresés első lépése: a felismerés és alapfogalmak - 16. rész: A lelked rezgésének szintjei VI. (Harag)

 

Jelen írás többrészes. Amennyiben nem olvastad az előző részeket, akkor érdemes először azokon végig szaladnod, mert ezek az írások egymásra épülnek:

I.                    rész (bevezetés): klikk

II.                  rész (szégyen és bűntudat): klikk

III.                rész (fásultság és bánat): klikk

IV.                rész (félelem): klikk

V.                  rész (vágyakozás): klikk

A rezgésszintekkel kapcsolatos sorozat jelen témaköre a harag lelki rezgésszintje. Ennek a szintnek az értéke 150, melyből jól láthatod, hogy még mindig egy a 200-as érték alatti Élet-pusztító szintet tárgyalunk. Az eddig tárgyalt szintekről nézve, itt már komoly szintű aktivitás jelenik meg. Ezen a szinten az egyén ugyan a környezetére és önmagára nézve is negatív, mégis az egyén már erőteljesen kifejezi önvédelmét, és erőteljes kiáramló energiák jelennek meg. A harag szintjén élő ember egyik fő jellemzője az, hogy mindig másokat okol és mindazt nagyon kemény kritikával éli meg. Mindenkit elítél a környezetében, aki nem úgy látja a világot ahogy ő, és nem úgy reagálja le a dolgokat ahogy ő elvárja. Az empatikus készség ezen a szinten nagyon alacsony. Haragosak mindannyian voltunk már, és bizonyára jól ismerjük ezt az érzést. Akik ezen a rezgésszinten élnek, azok az ébrenlétük jó részében így éreznek. Ennek a rezgésszintnek a mesebeli jelképe a Hupikék Törpikék című mesében duli-fuli, bár nyilván ott ez szolidabban és szerethető módon van bemutatva. A valós életben ez sokkal pusztítóbban működik. A fő érzés a gyűlölet, ami átitatja a lelket. Ezen a rezgésszinten élő ember mindig keres gyűlöletének célt (célszemélyt). Ezek az emberek gyakran, keverednek verekedésekbe, egyéb agresszív „jelenetek” részesei. Ők a szórakozó helyek állandó kötekedői. Ezek az emberek azok, akik szinte mindig pereskednek valakivel, és rendszeresen el is vesztik azokat, hogy utána a bírót is gyűlölhessék. Így a gyűlölet láncolat nem szűnik meg. Ezen a rezgésszinten élő embernek a lényeg maga a gyűlölet érzése, még ha kifelé legtöbbször pont az ellentettét is kommunikálja. Az egyén minden helyzetben a szembeállás lehetőségét ösztönösen keresi. Meg van róla győződve, hogy a világ tele van rossz dolgokkal és gonoszsággal, amelyek legtöbbje az ő kárát akarják okozni.  Amennyiben hívő emberről van szó akkor ezen a rezgésszinten élő ember megvan győződve arról, hogy Isten egy bosszúálló lény, aki megbosszul minden rossz tettet.

Ha ennél alacsonyabb rezgésszinten él valaki annak a harag lehet a fejlődés következő lépcsője. Ez az az első szint, ahol már keményen ki merünk állni magunkért. Az ennél alacsonyabb rezgés szinteken elő emberek inkább ön emésztők. Azok nagyon ritkán tudnak kiállni érdekeik védelmében. Általában meghunyászkodnak, visszahúzódnak, alkalmazkodnak, megalázkodnak. Ezen a rezgésszinten azonban megjelenik a szembenállás, melynek révén az egyén keményen kiáll érdekei védelmében. Ebből a szempontól nézve, ez komoly előre lépés a lelki fejlődési folyamatban.  

Ugyanakkor, ha egy magasabb rezgésszintről süllyedünk le ide, akkor a tartós itt ragadás komoly veszélyeket rejt. Nyilván rövid ideig ide süllyedni lehet, majd kidühöngve magunkat újult erővel elindulhatunk valami magasabb lelki rezgésszint felé. Ha így nézzük szükség is van arra, hogy kidühöngjük magunkat ahhoz, hogy feljebb léphessünk. Az elfojtás semmiképpen nem lehet megoldás, az tartósan ezen a szinten tart minket vagy még mélyebbre taszít. Tartós itt rekedés esetén javasolt szakember segítségét kérni! A világgal való szemben állás valós oka legtöbb esetben nem külső tényezőkben keresendő, hanem önmagunkban. Legtöbb esetben önmagunkkal való belső elégedetlenségünket, önmagunkkal szemben érzett haragunkat vetítjük ki a világra. Sokkal egyszerűbb másokat okolni, másokra haragudni, mint önmagunkba nézni és ott rendet tenni. Ha már tartósan jártál itt és ki jöttél ebből a szintből, akkor jól átérzed mit értettem ez alatt. Ha az írás alapján magadra ismertél és úgy érzed ezen a rezgésszinten élsz akkor lehet, hogy azért olvasod ezeket a sorokat, hogy elindulj a magasabb-boldogabb rezgésszint felé. A harag legjobban önmagunkat pusztítja, és belülről éget el minket. Így tartósan komoly lelki és testi betegségek forrása. Ezért fontos fejlődni és magasabb szintre lépni! A harag szintjébe beletespedt ember azért nem „mer” továbblépni a leggyakrabban erről a szintről, mert attól fél, hogy kiüresedik, unalmassá válik az élete, ha elengedi az állandó szembenállás izgalmas érzésvilágát. Pedig ettől nem kell tartani! Magasabb rezgésszinten boldogabb az élet, nem unalmasabb… Ő attól is fél, hogy ha másokra nem haragszik, akkor önmagába kell néznie, és azt – egyenlőre – nem meri megtenni. Fél attól, hogy önmagában mit talál. Így a kifelé áramló gyűlölet nem más, mint önmagunk elől való menekülés egy hatékony módja. Pedig amit ott bent találsz, az lesz boldogságod kulcsa! Így elég bátornak kell lenni, hogy benézz oda…

        

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

(Ha úgy érzed segíthet másokon ez az írás, kérlek oszd meg ismerőseid között is! Építő szándékú véleményed, kedvelésed is örömmel fogadom…Ha kíváncsi vagy a következő részre, légy a blog követője...)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések