A boldogságkeresés első lépése: a felismerés és alapfogalmak - 13. rész: A lelked rezgésének szintjei IV. (Félelem)

 

(Amennyiben nem olvastad ennek a témának az előző három részét, akkor azokat itt találod (I. rész: klikk, II. rész: klikk, III. rész: klikk). Érdemes őket elolvasnod mielőtt ebbe belekezdenél, mert ezek az írások egymásra épülnek.)

A lélek rezgésszintjeit eddig párosával tárgyaltam, de lesznek olyan lelki rezgésszintek, amiket önállóan fogok részletezni, mert kiemelt fontosságúnak érzem.  A félelem szintje az első ilyen, mely ennek az írásnak a témája. Mindannyian féltünk már, ami lelkünk természetes reakciója. Ez önmagában egészséges és helyes dolog. Attól, hogy néha félünk, attól még a lelkünk rezgésszintje nem ezen a szinten van. Hiszen az összes érzésünk átlagát kell tekinteni. Ha önismeretünket abba az irányba szeretnénk fordítani, hogy vajon mi hol állhatunk ezek a skálán, akkor így kell ezt a kérdést nézni. A félelem szintjén akkor van a lelkünk, ha gondolataink legnagyobb részét a félelem itatja át. Én jártam tartósan ezen a szinten, és ezt a mély szintet sem kívánom senkinek. Ez a szint 100-as értéken rezeg, amiből jól látszik, hogy az előző részben tárgyalt bánat szintje felett van (értéke 75).



A félelem szintjén élő ember általában nem egyetlen dologtól fél, hanem összességében hajlamos a félelemre. Számára az egész világ egy félelmetes hely, és nagyon ritkán érzi magát biztonságban. Ez miatt a félelem szintjén élő ember szorongó típusú. Társaságban, vagy minden olyan helyen, ahol nem érzi magát biztonságban, viselkedése visszahúzódó. Az ilyen emberek jövőképe erősen pesszimista mind saját életüket, mind az emberiség jövőjét illetően. Ők azok, akik a korona vírus hatására még a kihalt utcán is maszkot viselnek, illetve ők azok, akik a vészjósló klímahírek miatt a világ azonnali összeomlását látják. Gyakori, hogy a nemi betegségektől vagy a terhességtől való félelem annyira átitatja a lelküket, hogy távol tartják magukat a szexualitástól, vagy ha mégis megteszik, akkor sosem tudnak abban felszabadultak lenni. Ezek az emberek minden helyzetben fenyegetettnek érzik magukat. Az egójuk állandóan pásztázza a jövőt, hogy vajon honnan éri őket támadás. Ez miatt a lelkük állandó feszült készenléti állapotban van és sosem mernek felszabadultak lenni. Ennek a következménye az, hogy sokkal gyorsabban billenek ki nyugalmi helyzetükből, könnyen dühbe gurulnak és gyakran tesznek olyan dolgokat, amiket később megbánnak. Hajlamosak a tudatmódosítók (alkohol, drog) fogyasztására, hiszen a felszabadultság állapotát csak így képesek átélni. Akik vallásosak, istent egy büntető lénynek képzelik el, aki minden bűnért nagyon keményen elszámol velük és másokkal is. Ez tovább fokozza félelmüket. Ha esetleg valaki felett hatalmat tudnak gyakorolni, akkor ők maguk is büntetővé vállnak. Ezen jellemzők miatt az ilyen emberek tudattalanul nagyon sok Élet-pusztító energiát sugároznak ki magukból, de már nem annyit, mint az alacsonyabb lelki rezgésszinten lévők.

Az eddig tárgyalt szégyen, bűntudat, bánat vagy fásultság szintjéről nézve erre a szintre lépni komoly előre lépés. Ennél a szintnél az egyén lelki aktivitása már jóval magasabb szintű. Így soha ne nézzük le a félelem szintjén élő embert, hiszen lehet, hogy épp szintet ugrott, és az ő életében ez egy nagy előre lépés volt. Inkább bátorítsuk és támogassuk őt, hátha ebből erőt merítve ezt a szintet is el tudja hagyni, egy boldogabb és magasabb szintre ugorva.

Természetesen magasabb rezgés szintről is lesüllyedhetünk erre a szintre, amiből nagyon nehéz visszakapaszkodni. Nekik azt javaslom, hogy külső segítséget merjenek kérni! A legtöbb ember szégyelli a félelmeit elmondani másoknak. Sőt aki a félelem szintjén él az még a félelmeiről beszéni is fél.

Sajnos a félelem keltés mind a hatalom, mind egyes egyházak komoly fegyvere volt a történelem során. A félelem rezgés szintjére taszított embert tudniillik könnyű kordában tartani és irányítani. Sajnos ma is vannak olyan politikai és egyéb hatalmi erők, vagy vallási szekták, ahol a félelem keltést komoly eszközként használják. Ezek a rendszerek tartósan nem maradhatnak fent, hiszen az emberek alapvető ösztönüknél fogva szeretnének boldogan élni. És ez a rezgésszint nagyon messze van a boldogságtól!

Természetesen ebből a rezgésszintből is van kiút! Ha ilyen ember van a környezetünkben, támogassuk őt abban, hogy kilépve a komfort zónájából hozzáértő szakember vagy más segítő segítségét kérje. A lélek fejlesztés módszereiről szóló rovatot itt találod: klikk. Az eszközök és módszerek száma folyamatosan bővül ebben a rovatban a jövőben, hogy minél nagyobb eséllyel találd meg azt, ami Neked leginkább tetsző. Ennél az érzésnél is jellemző, hogy az érzelem elfojtása, vagy az érzés előli menekülés semmiképpen nem jelent megoldást. Akármennyire nehéz, át kell az érzelmeket élni, és hagyni kell, hogy átjárjanak, majd szembe kell nézni velük! A félelem egy speciális formája az aggódás, melyre otthon végezhető módszert itt olvashatsz: klikk.

 

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

(Ha úgy érzed segíthet másokon ez az írás, kérlek oszd meg ismerőseid között is! Építő szándékú véleményed, kedvelésed is örömmel fogadom…Ha kíváncsi vagy a következő részre, légy a blog követője...)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések