A boldogságkeresés második lépése: a mély önismeret - 5. rész: Az elhízás mértéke és az önismeret (Miért nem sikeres a fogyási kísérletek legnagyobb hányada?)

 

Nagyon sok ember vágya a fogyás. Ez a nyugati társadalmakban egy komoly társadalmi szintű probléma. Engem közvetlenül nem érint, azonban látom sok jó ember szenvedését, és ez motivált arra, hogy segítő szándékkal írjak ma erről Neked. Az elhízás sokféle testi és lelki egészségi probléma gyökere is általában. A rengeteg elhatározás azonban legtöbb esetben kudarcba fullad. Sokaknak eleve nem is sikerül komolyabb mértékű fogyást elérniük, sokak pedig csak átmeneti eredményt tudnak felmutatni. Ahhoz, hogy megértsd miért is van ez így, az elhízás aspektusait komplexebb szemléletben szükséges megismerned.




A hagyományos szemlélet kalória (energetikai) alapon közelíti meg az elhízás kérdését. Ezt összefoglalom pár mondatban, de a lényeg majd utána jön, hiszen ezt mindenki tudja. Ez alapján a fogyás „nagyon egyszerű”. Csökkenteni kell a kalória bevitelt az alá a szint alá, mint amennyit a szervezet közvetlenül „eléget”. Ezért kevesebbet és ritkábban eszünk, figyelünk a napszakra, hogy mikor eszünk és igyekszünk alacsonyabb kalória tartalmú ételeket enni. Ez mellett a mérleg másik oldalát is emelni szükséges, azaz többet mozgunk annak érdekében, hogy több kalóriát égessen a szervezetünk. Egyébként azt nem szokták emlegetni, hogy az emberi agy a legtöbb kalóriát égető szervünk. Tehát hatékony fogyókúra az is, ha sokat gondolkodunk intenzíven. Én például, ha egy bonyolult mérnöki számítás együttest végzek munkám során, akkor kb. két óránként megéhezem annyi kalóriát éget ilyenkor a szervezetem.  Nézd meg hogy például egy menő internetes stratégiai játék (pl. Starcraft) világbajnokai mind vékony testalkatú emberek. Ők a pörgős agymunkájuk révén jóval több energiát égetnek el egy meccs alatt, mint egy átlagember egy komoly fitness edzés alatt.

Sajnos a nyugati orvostudomány és különösen a fitness-guruk világa csak idáig jut el a legtöbb esetben. Ez a szűk látókörű megközelítés elég kártékony és problémás számos ember életében. Szándékosan kerülve egyes fitness guruk és kiszemeltjeik nevét, de több olyan esetről hallottál már biztosan Te is, hogy egy fitness-guru kitalálta, hogy ő lefogyaszt egy kövér emberként ismert hírességet. Ezek közül a próbálkozások közül sajnos több erős kudarcba fulladt. Nem azért, mert az illető nem fogyott le, hanem azért, mert volt köztük olyan, aki örökre megnyomorodott testileg vagy lelkileg a kemény fogyókúra által. A hiba ott van, hogy a fitness-guru csak a saját szűrőjén keresztül nézi a másik embert: „ha nekem megy, akkor mindenkinek menni fog, aki eléggé akarja és úgy csinálja ahogy én mondom”. Sajnos ez egy eléggé szűk látókörű megközelítés. Tovább fokozza a problémát, amikor a tisztelt „szakember” saját hírnevének fokozására használja a másik ember fogyását és így a lehető „leghatékonyabb” módon kíván eljárni. Itt az önfényezés a fő motiváló erő, nem pedig a másik ember érdekei.  

Az elhízásnak egy másik fontos aspektusa a lélek önvédelmi reflekszéből adódó elhízás.  Louise L. Hay (akinek minden könyvét és internetes hanganyagát tiszta szívből ajánlom Neked) szerint az emberi szervezet védelmi zónája a zsír felhalmozása. Azok az emberek, akik lelkileg érzékenyebbek azért híznak el, mert ösztönösen védik felhalmozott zsírréteggel önmagukat a külvilágtól. Megfigyelted már, hogy ezek az emberek szinte állandóan mosolyognak? Ők mindenkivel kedvesek, és a nehéz helyzeteket is mosollyal próbálják megoldani. Azonban sosem tudod, hogy mit gondolnak valójában. Valós érzéseik kimutatásának „luxusát” nem engedik meg maguknak.  Ez a kérdéskör fordítva is igaz. Ha valaki olyan közegben dolgozik, ahol sok negatív lelki hatás éri, akkor az ő testük is önvédelemből zsír-réteget épít. Ismerek olyan pszichológust, aki nagyon szigorú diétán él, tényleg sokat sportol és mégis teltkarcsú. Nyilván a sok felé áramló negatív lelki energia védelmi reflexe dolgozik.

A harmadik aspektus, amit szintén nem szabad figyelmen kívül hagyni, az az evés vagy ízérzékelés addikciója. Egyszer egy dokumentumfilmet néztem nagyon kövér emberekről. A közös mindegyikükben az volt, hogy az íz érzékelése olyan erős örömforrás volt a számukra, amit semmilyen más örömmel nem tudnak hasonlítani a Földön.   Ők az evés addikcióvá válásának áldozatai. Az addikciók mögött azonban mindig van lelki ok (addikciókról lásd ezt az írást: klikk).

A genetikai adottságokra is ki lehet térni természetesen, ami ennek a kérdésnek a negyedik aspektusa. A probléma azonban abban áll, hogy az addikciók jó része generációról generációra száll. Ezért nagyon gyakori, hogy valaki genetikai adottságnak tekinti saját elhízását, miközben magát az addikciót vette át szüleitől.

Az ötödik aspektus ezzel kapcsolatban a reális énkép. Ezzel kapcsolatos írást itt találsz (klikk). Az anorexiások ennek a kérdésnek a szélsőséges képviselői. Sajnos nagyon gyakran az énképünk irreális, és messze van a valóságtól. Az anorexiás ember kövérnek látja magát, miközben csontsovány. Sok olyan nőt ismerek, akik kövérnek látják magukat, miközben férfi szemmel nézve gyönyörűek és kifogástalan az alakjuk. Ezeknek az embereknek az önelfogadással vannak problémáik, és bizonyos mértékig perfekcionisták  (ebben a témában itt találsz érdekes írásokat: klikk1, klikk2). Náluk a fő probléma nem a fogyás sikertelensége, hanem a fogyással kapcsolatos helytelen cél kitűzése.

Szóval 5 fő aspektust kell figyelembe venni, ha a fogyás mértékéről és ezzel kapcsolatos céljainkról akarunk dönteni:

A.      Kalória-mérleg aspektusa

B.      Lelki önvédelem aspektusa

C.       Evés, mint addikció aspektusa

D.     Genetikai adottságok aspektusa

E.      Reális énkép aspektusa

Ahhoz, hogy tartós és eredményes fogyást tudj elérni, ahhoz először olyan mély önismeretre kell szert tenned, hogy ezt az 5 aspektust el tudd különíteni magadban, és tisztában legyél azzal, hogy melyik, milyen mértékben oka az elhízásodnak. Vigyázz! Az egód szereti a genetikára fogni az egészet, vagy annak legnagyobb részét. Önmagunkkal való szembenézés mindig nehéz és időigényes folyamat. Ha megvan az, hogy melyik problémakör milyen mértékben befolyásolja a testsúlyodat, akkor már ki lehet találni egy olyan komplex fogyási stratégiát, ami már tartós eredményt hoz. Az a legritkább, amikor az 5 aspektusból csak egy jellemző rád. Ha csak kalória mérleg a gond, akkor maradhat a fitness-guruk „jól bevált” módszere. Ha azonban lelki érzékenység, lelki túlterhelődés, addikciók vagy genetika van a háttérben, akkor más irányokban is el kell indulni.  Ha például nem kezeled az addikció lelki okát, akkor a fogyás sosem lesz sikeres, vagy ha esetleg mégis, akkor cserébe a lelked még keményebb addikciót fog felvenni helyette. Az is lehet, hogy lelkileg megnyomorodsz egy életre, mint ahogy azt egyes fitness-guruk már el is intézték jó pár embernél. Az is lehet következmény, hogy kemény pszichoszomatikus betegségek miatt elveszted az egészséged.

Ha téged érint ez a problémakör, akkor kívánok sok sikert az önismereted elmélyítéséhez, utána a helyes mértékű fogyási cél felállításához, majd a fokozatos és komplex szemléletű fogyási terv sikeres megvalósításához. A fokozatos szón óriási a hangsúly…

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk  

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

(Ha úgy érzed segíthet másokon ez az írás, kérlek oszd meg ismerőseid között is! Építő szándékú véleményed, kedvelésed is örömmel fogadom…Ha tetszenek az itt olvasható írások, légy a blog követője...)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések