A boldogságkeresés első lépése: a felismerés és alapfogalmak - 15. rész: A lelked rezgésének szintjei V. (Vágyakozás)

 

Jelen írás többrészes. Amennyiben nem olvastad az előző részeket, akkor érdemes először azokon végig szaladnod, mert ezek az írások egymásra épülnek:

I.                    rész (bevezetés): klikk

II.                  rész (szégyen és bűntudat): klikk

III.                rész (fásultság és bánat): klikk

IV.                rész (félelem): klikk

Az eddigi részek alapján jól láthatod, hogy végig vesszük az összes lelki rezgésszintet a legalacsonyabbtól felfelé haladva. Önismeretünk és más emberek mélyebb megértése szempontjából is kiemelt fontosságú a lélek rezgésszintjeinek ismerete. Arról nem is beszélve, hogy ennek segítségével lelki fejlődésünk helyes útját is könnyebben kijelölhetjük. A mai írás a vágyakozás lelki rezgésszintjét mutatja be Neked, melynek értéke 125. Mint ahogy már említettem a 200 alatti rezgésszintek Élet-pusztítók, így ez a rezgésszint még mindig nagyon negatív, degradáló hatású mind a sugárzó személyre, mind a környezetére vonatkozóan. Igaz, hogy a félelem (vagy az alatt lévő) rezgésszintekhez képest már magasabb szintet ér el az az ember, akinek a lelke stabilan ezen a szinten rezeg. Ha szégyentől a félelemig vizsgáljuk a lelki rezgésszinteket, és onnan nézzük a vágyakozás szintjét, akkor itt megjelenik végre valamiféle komolyabb lelki aktivitás. Mivel a negatív rezgésszint már nem olyan mély, ezért erőteljessé válik a remény, és elkezd a lelkünk vágyni a jóra. Így ez a rezgésszint ugródeszkaként is funkcionálhat a magasabb rezgésszintek felé. A vágyakozás erőt ad ahhoz, hogy elinduljunk céljaink felé.



Ugyanakkor a vágyakozás szintje nagyon negatív magasabb rezgés szintekről nézve.  Ez a szint az addikciók termékeny világa (addikciókról ide jó alapot adó írást itt találsz: klikk).  Fogalmazhatok úgy is, hogy akik ezen a lelki rezgésszinten tartósan vannak, azok mind függőségekben szenvednek. A függőségek alapérzete a sóvárgás, és annyira hozzászoktunk a vágy keltette hormonális pezsgéshez, hogy tulajdonképpen már nem is a cél elérése a fontos, hanem a vágy fenntartása. Ez a beteges lelki állapot okozza azt, hogy a függők jó része nem akarja belátni, hogy addikciója problémás, és arról le kellene szoknia. Ezen a lelki rezgésszinten annyira kötődünk a sóvárgás érzetéhez, hogy úgy érezzük, ha ez elveszne az életünkből, akkor az üresebbé, sivárabbá, unalmasabbá válna. Például a pornó függők, imádnak sóvárogni a filmek nézése közben az adott szexuális célok után, azonban, ha élőben végre megélhetik azt, az élmény nem is olyan jó „feeling” mint ahogy azt elképzelték. A valós megélés során kiveszik a sóvárgás extra „íze” és így gyakran az orgazmus sem jön össze az egyénnek. Bár a pornó ipar jó példa erre, de elmondható, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer és a társadalmi működés egyik fő motorja a sóvárgás keltés. A reklámokon és egyéb médiákon keresztül ideálokat, izgalmas termékeket és szolgáltatásokat húzunk el az emberek előtt mézes madzagként, melyek után lehet sóvárogni. Ez a társadalmi berendezkedés okozza azt, hogy a világon ma élő emberek hihetetlenül nagy hányada él ezen a rezgésszinten. Nagyon könnyű találni a sóvárgásainknak célokat, és mivel ezen a lelki rezgés szinten erős erre a hajlamunk, ezért a társadalmi rendszer eléri célját és fogyasztásra „gerjeszt”. A pornó és a szexfüggőség jellemzően a férfiaknál gyakoribb jelenség, ami érthető hormonális és egyéb okokból kiindulva. Hány olyan nőt ismerek, akik elítélik és gusztustalannak tartják a férfiak ilyen problémáit, miközben vásárlás függésük és más függési formáik saját maguk előtt rejtve maradnak. A függési formák jellemzője, hogy a saját függésünk a „normális”, mert az egónk elhiteti velünk, hogy az rendben van. Mások függése viszont elítélendő. Pedig a függés az függés, azonos lelki gyökérrel, és azonosan negatív lelki rezgésszinttel. Az ilyen embert nem bírálni vagy elítélni kell, hanem segíteni abban, hogy magasabb lelki rezgésszintre juthasson.  Azzal hogy elítéljük őt, csak ezen a szinten tarjuk, hiszen újabb csalódás éri őt.

Aki ezen a lelki rezgésszinten marad, és esetleg mégis leszokik valamelyik addikciójáról (pl. annak belátott káros hatásai miatt), helyette ösztönösen másik addikciókat választ. Több olyan embert ismerek, aki egyik napról a másikra letette a dohányzást, de azóta más szenvedélyek rabja.

A vágyakozás rezgésszintjén élő ember életfelfogása a csalódások körül forog. Ez elég logikus, hiszen, ha nem lennének az ilyen ember életében csalódások, akkor előbb utóbb elérné céljait, és akkor nem lenne mi után sóvárogni. Jómagam is sok-sok évig „tartózkodtam” ezen a lelki rezgésszinten, és rengeteg csalódás ért. Mindig újult erővel estem neki a céljaimnak, majd azok összeomlottak és kezdhettem mindent elölről. Ha az életem valamely területén esetleg célba értem, akkor más területek omlottak össze. Így mindig lehetett sóvárogni, vágyakozni be nem teljesült célok iránt. A csalódó életfelfogást nagyon gyakran isten létezését tagadó felfogás kíséri. Ezek az emberek úgy gondolják, hogy ha isten létezne, akkor nem ilyen lenne a világ. Hiszen ők tudattalanul, nem látják be, hogy a sok csalódásnak ők maguk az okai. Ők úgy látják, hogy az Élet összeesküszik ellenük, ők szerencsétlen csillagzat alatt születtek.  Nyilvánvalóan ebből a helyzetből is a kiút kezdete az a felismerés, amikor rádöbbenünk, hogy mi vagyunk minden bajnak az okai, ami velünk történik (erről szóló írást lásd itt: klikk).

Ezen a lelki rezgésszinten élő embereknek jellemzője, hogy az emberi kapcsolataik során szeretnek behódolni az szerintük erősebbnek érzett emberek felé. Hogy lelki játszmáikat jól tudják játszani, és a csalódásokat elő tudják idézni maguknak, ezért rendszeresen veszik magukat körül ilyen emberekkel. Szeretnek olyan párkapcsolati, baráti vagy egyéb célokat kitűzni, melyek egy külső szemlélő számára egyértelműek abban a tekintetben, hogy azok elérhetetlenek. Én olyan nőkbe lettem mindig szerelmes, akik lelki kötődés tekintetében teljesen elérhetetlenek voltak. Tudattalanul vonzottak az ilyen nők, hiszen ezeknél a csalódás, és a szerelmi sóvárgás már kőbe van vésve. A tudatos énem természetesen ebből mit sem látott. Így a csapdába rendre óvatlanul belementem.

Ezek az emberek belevágnak, óriási erőkkel elérhetetlen céljaikba melyek végén a kudarc, csalódás meg is érkezik. Tudatos énjük hiába vágyik a célra, a tudatalattijuk a kudarcot keresi, szükségük van lelki síkon a csalódásra. Ettől olyan Élet-pusztító az az energia rendszer, amit a környezete és önmaga felé sugároz ezen a szinten a lélek. A másik fő ok az addikciók környezetükre és az adott személyre gyakorolt káros hatásival jól érzékeltethető.

Természetesen erről a szintről is van kiút! A kiúthoz előbb felismerés majd mély önismeret kell. Nekem kb. 5 év kellett, mire az összes addikciómról és az azokhoz kapcsolódó összes játszma rendszerről pontos belső térképet tudtam felállítani.  Természetesen ez után jön az igazi munka, hiszen a lélek gyógyítása nélkül nem létezik tartós gyógyulás. Az addikciókat nem lehet akarattal, racionalitással felül írni! Minél mélyebb az addikciók rendszere, annál inkább külső segítség kérése szükséges. Ha épp ezen a rezgés szinten jár a lelked, bízom benne, hogy írásom segít olyan gondolatokat ébreszteni benned mely elindít téged egy boldogabb szint felé. A következő írás egyel magasabb szintet fog majd tárgyalni.  

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk


(Ha úgy érzed segíthet másokon ez az írás, kérlek oszd meg ismerőseid között is! Építő szándékú véleményed, kedvelésed is örömmel fogadom…Ha kíváncsi vagy a következő részre, légy a blog követője...)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések