A boldogságkeresés első lépése: a felismerés és alapfogalmak - 14. rész: Addikciók I. – A testi perfekcionizmus és az alkoholizmus közös gyökere

 

Azoknak, akik el szeretnének indulni a lelki fejlődés útján, tisztában kell lenniük az addikcióikkal. Én nem szeretnék tudományos definíciókkal senkit sem untatni. De azt tudom, hogy életemet sokféle addikció tette tönkre a múltban, melyek mindegyikéből véglegesen kijöttem. Tudom a helyes utat, tudom, hogy lehet ezekből kikeveredni. Ez a blog, teljesen önzetlenül ebben is segíteni fog Neked, melyhez semmi mást nem kell tenned, mint hogy rendszeresen olvasod a heti 1-2 perces írásaimat, amiket Neked írok. Ezekből szép lassan össze fog állni a fejedben, hogy merre van a helyes út!




Az addikciók megértése, majd önmagadban való felismerése az első lépése a gyógyulásnak. A legtöbb ember vagy nincs tisztában az addikcióival, vagy pedig elhiszi, hogy azok őbenne rendben vannak. Ezért van az, hogy az alkoholisták jó része nem is akar leszokni az alkoholizmusról. Én például, amikor buli alkoholista voltam (ez az alkoholizmusnak az a formája, amikor valaki szórakozó helyen csak alkohol hatására tudja jól érezni magát), akkor biztos voltam benne, hogy ez milyen menő és klassz dolog, hogy minden buliban jól leiszom magam. Szóval meg voltam róla győződve, hogy ezzel minden rendben van. Ahhoz, hogy jól tudjuk azonosítani az addikcióinkat, először értsük meg hogy mik is ezek valójában:

Az addikciókat szokták szenvedélybetegségeknek, vagy kóros függőségnek is „becézni”.  Az én megélésem szerint az addikciók olyan lelki gyökerű folyamatok, tevékenységek, melyekben rövidtávú örömért cserébe hosszabbtávú veszteségek érnek minket. A másik jellemzője az addikcióknak az, hogy nem tudjuk kordában tartani, vagy csak rövid időkre, azaz uralkodik rajtunk. A rövidtávú örömforráshoz egyre nagyobb dózisban hozzá kell jutni, különben feszültség, ingerültség, fáradtság vagy más negatív tünetegyüttes indul be a szervezetben. Az addikciókat, ha lelki síkon vizsgáljuk, akkor a közös gyökerük a sóvárgás érzése. Az addikciókban élők mindig sóvárognak valami vagy valamik iránt. Ugyanakkor nagyon ritka, hogy valakinek csak egy addikciója van. Általában több addikcióval élünk együtt, melyek közül valamelyik felerősödik, a másik csillapodik bennünk, így ezek hullámzóan terhelik az életszakaszainkat.

Számos addikció létezik, felsorolok párat közülük, hogy megértsd, hogy miről is van szó a gyakorlatban: evés függőség, alkoholizmus, drog függőség, munka mánia, vásárlás függőség, sorozat függőség, játék függőség, szex függőség, pornó függőség, sebesség függőség, internet függőség, rend mánia, testi perfekcionizmus. Lehet az addikció ezeknek az ellentétje is, amikor kórosan elhatárolódunk valamitől, erre jó példa az anorexia. Úgy érzem felsoroltam azokat, melyeket a környezetemben leggyakrabban látok, vagy amelyektől én szenvedtem évtizedekig.

Az önismeret első szintje az, hogy ezek közül kiválasztod, hogy melyek jellemzőek rád! Vigyázz, mert az addikcióiknak szintjei vannak, és az egód mindig szépíti a valóságot. Az alkoholista nagyon ritkán látja reálisan, hogy mekkora gond, amit művel. Az egója megindokolja, hogy miért van szüksége az ivásra, és miért jó, ha iszik. Ugyanígy működik ez minden más addikciónál.

Fontos megérteni azt is, hogy annak ellenére, hogy a munkamánia, vagy a testi perfekcionizmus egy-egy pozitív megítélésű dolog a társadalomban, lelki gyökerét tekintve semmiben nem különbözik a drog függőtől. Mindegyik ember szenved az addikciójának a következményeitől, annyi az eltérés, hogy a drogfüggőt mindenki elítéli, míg egy testi perfekcionista azáltal, hogy sok pozitív visszacsatolást kap, még el is hiszi, hogy helyes úton jár. A perfekcionizmus az egója kikristályosodott része lesz, és ezáltal nem veszi észre, hogy mennyire rossz irányba halad az élete. Teljesen hamis délibábot kerget, teljes elköteleződéssel melynek sajnos nagyon durva ára lesz.

A másik fontos kiemelendő dolog a sóvárgás érzete, mint minden addikció közös gyökere. Minden addikciót ez az alapérzés hajtja át. A drog függő sóvárog az anyagért és az anyag okozta felszabadult állapotért. Az alkoholista szeretne állandóan benyomott állapotban lenni, hogy ne kelljen foglalkoznia az élet nehéz dolgaival. A munkamániás egyre nagyobb célokat tűz ki maga elé, melynek eléréséért sóvárog.  A testi perfekcionista egyre szebb és tökéletesebb testkép eléréséért hajlandó bármire.

Fontos kiemelni, hogy a pozitív célok kitűzése (pl. szebbek szeretnénk lenni) egy teljesen egészséges dolog. Az addikció és a pozitív célok elérésére való törekvés közötti különbség az, hogy az egyik már kóros mértékű és hosszú távú negatív következményei vannak, míg a másik esetben az a boldogságszintet fokozza. Úgy lehet ezt megkülönböztetni, hogy a munkamániás mire eléri a célját, addigra már újabb célokat tűz ki, és ez miatt nem is örül igazán a régebbi cél elérésének, vagy picit jobb esetben rövid ideig örül csak neki. Itt a kóros állapot abból látszik, hogy mindig szükség van arra, hogy valami célért küzdhessünk. A sóvárgás maga a motor. Az egészséges célkitűzés és annak egészséges elérése esetén, az elért célnak tartósan örülünk, és hálát érzünk szinte egész életünkben azért, hogy elérhettük.  

Miért kell kigyógyulnunk az addikcióinkból?  A válasz nagyon egyszerű. Az addikciók ugyan rövid távon adnak rövid idejű jó érzetet (a szexfüggő egy jó aktus után pár percig, esetleg pár óráig boldogságot érez), azonban közép és hosszútávon egyre mélyebbre süllyed az élete (a szexfüggő nem lesz képes normális lelki alapon működő emberi kapcsolatokra, így magány és szenvedés lesz az osztályrésze). Ezen a blogon, az összes fentebb felsorolt addikcióról lesz majd egy külön írás, amelyen keresztül azt az addikció típust jobban meg tudjátok majd érteni. Ez azért fontos, hogy az egótok mögé láthassatok, mert az mindig becsap bennünket álságos szépítésekkel, melyekkel az egóba beépült addikciót védi.

Ha valakkit mélyebben érdekel ez a téma, akkor kiemelten ajánlom Máté Gábor: A sóvárgás démona című könyvét. Elég sok könyvet olvastam a témában, de ezt a könyvet kiemelkedően jónak tartom.

Mivel kigyógyultam végleg számos addikcióból, ezért jó hírem van mindenki számára! Ezekből ki lehet jönni! Hogy hogyan? Ezekről is lesz szó a blogon, legfőképpen az eszközök, módszerek rovatban, amit itt találsz: klikk. De fogok erről írni nektek sok érdekes dolgot itt az alapfogalmakat tárgyaló rovatban (klikk), és az önismereti rovatban is (klikk).

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

(Ha úgy érzed segíthet másokon ez az írás, kérlek oszd meg ismerőseid között is! Építő szándékú véleményed, kedvelésed is örömmel fogadom…Ha kíváncsi vagy a következő részre, légy a blog követője...)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések