Mit tehetsz Te a klímaváltozás ellen? - 16. rész: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan

 

Kérlek gondolj bele velem együtt, hogyan működik az emberi test! Hihetetlenül sok sejt specializált és egymással harmóniában lévő működése hozza létre azt a csodát, amit embernek hívnak. Ami az emberi testben történik, az az igazoló példája annak, hogy a kölcsönös függés mennyivel jobb és hatékonyabb, mint az önzés. (Erről itt olvashatsz bővebben: klikk) Az emberi test minden sejtje teszi a dolgát a nagy közös „ügy” érdekében. Ebből az önzetlen együttműködésből vagyunk képesek mi emberek ilyen tartalmas és szép életet élni.

Most képzeljük el, hogy mi lenne, ha minden sejt önzővé válna. Elkezdődne a sejtek között az a gondolat terjedni, hogy ők önállóan sokkal többre képesek. Ők mi a francnak foglalkozzanak a közössel, hiszen az egy csomó munka másokért, és önmagukkal nem tudnak így eleget foglalkozni. Mi történik ekkor? Rövidtávon nyilván kihal az emberiség és evolúciós értelemben visszasüllyedünk az egysejtűek szintjére.

Ez történt az elmúlt 250 év alatt az emberiséggel is és ez a folyamat zajlik ma is. Az emberi fejlődés mindig az összefogásnak volt köszönhető. Mióta Adams kitalálta a végtelenül hedonista ember modelljét, azóta az önzés egyre jobban terjed a világunkban. A következmény egyszerű és nyilvánvaló: szétesnek a közösségek, szétesnek a családok polarizálódik a társadalom. Hullik szét a társadalom „teste”, hiszen az őt alkotó sejtek egyre önzőbbé vállnak. Ha így folytatjuk kipusztulunk, úgy ahogy az emberi test is elpusztul, ha sejtjei önzők lesznek. Az önzés a globális klímaváltozás hajtóereje is! 

Ha ebből az aspektusból nézzük a címben lévő gondolatokat, mindjárt komoly értelmet nyer: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”. Az emberiség egy nagy világméretű társadalommá vált. A klímarendszerünk is összetett. A jégsapkák olvadásának vagy az esőerdők kipusztításának következménye minket is megöl. Minden ember szerves része ennek a nagy globális társadalomnak! Minden ember kötelessége, hogy önzése minimalizálása mellett a globális célokért tegyen! Mindegy mit! A lényeg, hogy tegyen meg mindent, amit Ő tud! A globális klímaváltozás elleni harc legfontosabb alapelve ez: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! De bontsuk ki most ezt picit jobban! Mit jelent ez részleteiben? Milyen elvek érvényesülését jelenti:

-    Csökkentsd az önzésed, erősíts a közösségi létet bármilyen módon (bővebben: klikk)

-   Tiszteld a természetet (bővebben: klikk)

 -   Légy boldogabb, gyógyítsd a lelked nap mint nap (bővebben: klikk)

-   Válts életmódot! (bővebben: klikk1, klikk2)

-   Mutass példát! Hallasd a hangod!  Segíts felhívni a társadalom figyelmét! 

-  Szavazz olyan pártokra, melyek a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elvet képviselik

-   Vegyél részt klímavédelmi demonstrációkon, tüntetéseken, programokon

Az életmódoddal hogyan tudsz globálisan hatni? Például, ha nem veszel olyan terméket, amiben pálmaolaj van, akkor mérsékled az esőerdők pusztításának sebességét. Vagy ha nem eszel marhahúst vagy csökkented a tejtermék fogyasztásod, akkor drasztikusan csökkented a klímagáz kibocsátásodat (bővebben klikk). A végtelenségig lehet sorolni, hogy mennyi mindent tehetsz, melynek globális kihatása van. Ez a rovat csupa ilyen lehetőséget fog a későbbi részekben bemutatni Neked.

Ha bármit teszel, akkor arról adj tudomást másoknak! Kérlek ne úgy tedd, hogy erővel kívánod meggyőzni őket! Hanem arról adj tudomást, hogy Neked ez milyen jó érzéseket vagy egyéb előnyöket hozott!

Ez egy politika független blog! Így fontos, hogy tudd, hogy semelyik párt mellett vagy ellen nem akarok ezzel „bujtogatni”. Te döntsd el kérlek magadban, hogy az alábbi elveket szerinted melyik párt képviseli a legjobban. A „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elv számomra azt jelenti a politikában, hogy a globális érdekek érvényesüléséért mindent megteszünk itt Magyarországon, amit mi magyarok képesek vagyunk. Ezzel nemcsak kivesszük a részünket a világ fejlődéséből és a klímaváltozás elleni harcból, hanem példát is mutatunk. Azok az irányzatok melyek az ország önzését erősítik számomra értéktelenek és visszataszítóak. Mert ezek ugyanúgy a társadalom pusztulását hozzák, mint ahogy az emberi test példáján mutattam be jelen írás elején. Jogosan teheted fel a kérdést, hogy globalizáció párti vagyok? A válaszom igen, de nem úgy ahogy ma a globalizációót értik. A globális környezeti és társadalmi problémák, az eredménytelen nemzetközi egyezmények, a globális információs hálózatok, a globális pénzügyi és gazdasági rendszerek mind jelzik, hogy már nem lehet önző nemzetállamban gondolkodni! Ugyanakkor a „Gondolkodj globálisan cselekedj lokálisan” elv pont azt mondja, hogy elfogadva a globális célokat, mindent megteszünk a helyi egyediségek és értékek megőrzéséért. A globális gondolkodás jövőbe mutató és egészséges, mert az emberiség egységét erősíti az önzés és a széthúzással szemben. Ugyanakkor pont ez fogja hozni az egyes emberi csoportosulások egyediségének tiszteletét!

A klímavédelmi megmozdulásokon, demonstrációkon aláírásgyűjtéseken való részvétel pont azt a célt szolgálja, hogy a politikusok, döntéshozók egyre komolyabban vegyék ezt a kérdést. A mai politikusok (párttól függetlenül!) sajnos csak azzal foglalkoznak, ami személyes népszerűségüket erősíti. A társadalmi érdek helyett az önérdek fűti őket (tisztelet a kivételeknek!). Szóval úgy lehet elérni, hogy komolyabban tegyenek a jó ügyért, ha látják, hogy ez sok embert érdekel!

Jelen rovat további részeiben számos konkrét aktivitásról fogok írni, melyek az itt leírt elvek érvényesülését segítik és Te a saját életedben aktívan tehetsz a jó ügyért, jövőnk védelméért!  

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk ide: klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések