Mit tehetsz Te a klímaváltozás ellen? - 17. rész: Újabb 5 étkezési szokás mellyel 10-25%-al csökkentheted klímaváltozásra gyakorolt hatásodat

 

A Földön élő kb. 8 milliárd ember élelmezése egy nagyon komoly tényező a klímaváltozási okok között. Nyílvánvaló, hogy a nem éhezhetünk azért, hogy megmentsük a Földet. Ugyanakkor nagyon sok olyan fogyasztási szokásunk van, ami a Föld szempontjából irreális luxus. Ha ezekre odafigyelünk, akkor sokat tehetünk gyermekeink jövőjéért és legtöbb esetben még egészségesebbek is leszünk tőle. Az étkezési szokásokkal már foglalkozott 2 db írás ebben a rovatban, melyeket itt találod: klikk1, klikk2. A mai írás 6 db kiemelkedően hatékony módszert mutat be Neked. Ha aktívan akarsz tenni a közös jövőnkért, akkor ezek közül bármelyiket választod sokat tehetsz életminőség romlás nélkül.  

1.       szokás: Soha többet nem eszek tengeri halat!  Nem tudom Te hogy vagy ezzel, de én szeretem a tengeri halakat. Eddigi életem során elég sokat ettem belőlük. Sajnos helytelenül tettem. Mai naptól nem vagyok hajlandó tengeri halat fogyasztani! Tőled nem ezt kérem, hanem azt, hogy minimalizáld az ilyen irányú fogyasztásod, ha teheted!

A tengeri hal egészséges. Ezt halljuk mindenhol. A legtöbbet az omerga3 zsírsavak egészségre gyakorolt kedvező hatásait említik, meg a koleszterin szegény étrendet és azt, hogy könnyen emészthető ízletes fehérje forrás. Ezek természetesen igazak. De a halászati ipar csak az USA-ban 35 milliárd dolláros iparág, mely hihetetlen sok pénzt költ arra, hogy tengeri hal fogyasztására buzdítsa az embereket. Természetesen az iparág érdeke az, hogy az előnyöket halljuk, lássuk, azonban a hátrányok elrejtésre kerülnek. No de nézzünk picit a színfalak mögé, hogy lássuk miért is olyan nagy bűn tengeri halat enni.

A tengeri ipari halászat olyan magas szintre fejlődött, hogy hihetetlen termelékeny és hatékony halászó és feldolgozó gyárak ezrei úsznak a tengereken. Ezek a pusztító gépek soha nem látott tempóban tarolják le az óceánok élővilágát. A globális tonhal populáció 3%-a maradt már csak fenn. De az összes magasabb rendű tengeri halfaj esetében 15% alatti a jelenleg még megmaradt populáció aránya a természetes szinthez képest. Ezért az iparosított tengeri halászat felel, melynek számos kiemelten káros következménye van:

A.      Tudományos cikkek igazolják, hogy ha ebben a tempóban folytatjuk a lehalászást, akkor 2048-ra teljesen kipusztulnak a világ óceánjai.

B.      A Föld CO2 megkötő képességének kb. 80%-áért az óceánok felelnek. Az óceán ilyen mértékű pusztulása hihetetlen tempóban csökkenti az óceánok CO2-megkötő képességét, ami miatt a klímaváltozás soha nem látott mértékben kezd felgyorsulni.

C.      A hajók több focipálya méretű húzó hálókat alkalmaznak, melyek súlyuknál fogva letarolják a tenger alján élő növényzetet. Mely így nemcsak a halak pusztítását, hanem a növényvilág pusztítását is végzi. Évente fél Európa méretű területen teszik tönkre a hajók a teljes növényzetet és a korallokat.  

D.      A korallzátonyok pusztulásáért kb. 50%-ban közvetlenül a tengeri halászat felel.

E.       A tengeri halászatban még ma is megszokott a rabszolgatartás és a kényszer munkáltatás. Hétköznapiak a gyilkosságok is, hiszen egyszerűen rá lehet fogni balesetre a történteket.

F.       A mellé halászat azt jelenti, hogy a húzóhálók kifogják a bálnákat, cápákat, delfineket, melynek nincs húsértékük. Ugyanakkor megölik őket, mert „konkurensek” és döglötten dobálják vissza a tengerbe. Ezeket az élőlényeket okolják amiért kevés hal van az óceánokban.

G.      Afrikában 1600 km távolságig a tengertől fokozódott az éhínség, mivel a tengerpari zónában megjelentek az ipari halászhajók és ez miatt a helyi hagyományos halászok nem tudnak halat fogni. Természetesen EU-s halászati cégek vannak a háttérben, melyeket az EU az adónkból dotációkkal támogat, élelmiszer biztonság jogcímen.   

H.       A tengeri haltermesztés is hihetetlen környezeti károkat okoz. Egy átlagos lazacfarm szennyezése felér egy 10000 fős városének. A nagy halkoncentráció miatt a halak a saját székletükben fürdenek. Ezért nagyfokú a betegség közöttük. Több mint 50%-ukat nem lehet feldolgozni, mert elhullanak. A kevésbé egészséges halakból halpástétomot készítenek, amit jóízűen eszünk meg.

I.         A tengeri halakban a bioakkumuláció révén nagymennyiségű szennyezőanyag akkumulálódik. Kiemelten magas a tengeri halak higany koncentrációja és számos növényvédőszer maradék is kimutatható belőle. A sok tengeri hal fogyasztás nem, hogy egészséges, hanem rákot okoz.

J.        A halak mennyiségének fogyása miatt 70%-al csökkent a tengerekhez kötődő madárpopuláció.

K.       Itt Magyarországon a tengeri hal fogyasztását még rengeteg extra üvegház hatású kibocsátás is terheli. A nagy távolságról való szállítás és a mirelit termékek fagyott állapotban tartása hihetetlen magas üvegház hatású kibocsátással jár.

I.    A mikroműanyagok 50%-ért a tengeri halászat eldobott tönkrement hálói és egyéb eszközei felelnek. Szóval nem a szívószálak elhagyásával fogjuk megmenteni az óceánokat. Bár tény, hogy sok kicsi sokra megy...

Ezekről a tényekről és még sok tengeri halászattal kapcsolatos dologról itt találsz egy megdöbbentő tényfeltáró filmet, mely igazán tartalmas időtöltés, szóval érdemes megnézned: klikk.

Az óceánok kipusztítását az emberiség nem képes túlélni. Pedig ebben a tempóban a világ óceánjai halott vízzé vállnak. Sajnos az egyetlen mód, hogy ebből a zuhanórepülésből kilépjen az emberiség, ha nem fogyasztunk tengeri halat, lazacot annak ellenére, hogy szeretjük. Aki oda van érte és nem tud róla lemondani, az pedig igyekezzen csak ünnepnapokon ilyesmit fogyasztani.

2.       szokás: Minimalizálom a konzervek fogyasztását!

A konzerveknél a csomagoló anyag előállítása 10-100-szor annyi energiába kerül, mint az élelmiszer, amit tárol. Egyes élelmiszereknél (pl. sűrített paradicsom konzerv) ez az arány még magasabb. Szóval fajlagosan óriási mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátással jár, hogy a terméket hazavihessük.

3.       szokás: Igyekszem leszokni a kávéról!

A kávé fogyasztás egy nagyon népszerű szokás. Sajnos Európában a kávé fogyasztása benne van a TOP 10-ben a legnagyobb klímaváltozást okozó élelmiszerek között. A kávé termesztéséhez nagymennyiségű esőerdőt pusztítanak el, mellyel csökken a Föld üvegházhatású gáz megkötő képessége. Ugyanakkor annyira jól megy a kávé iparnak, hogy az Európában forgalmazott kávé legnagyobb hányada nem hajóval, hanem repülővel érkezik hozzánk. A kávénak az ilyen irányú szállításából eredő üvegház hatású gáz kibocsátás extrémen károsítja a környezetet. Erről bővebben itt olvashatsz egy érdekes írást: klikk. A kávé pörkölése előállításkor és a kávé főzése fogyasztás előtt szintén nagyon sok energiát emészt fel. Ha életciklusban gondolkodunk, máris nem nehéz elképzelni, hogy miért olyan pusztító dolog kávét inni. Nyilván itt sem az a cél, hogy leszokjon a kávéról, aki szereti. A cél az, hogy ne fogyasszuk úton útfélen, hanem csak akkor, ha tényleg szükségünk van rá. Nem mellesleg a koffein függőség gyorsan kialakul és nagyon káros, szóval a szervezetednek is jót teszel ezzel. De erről majd egy külön írásban fogok részletesen írni az „Életmód, természetgyógyászat” rovatban.   

4.       szokás: Nem eszem annyi jégkrémet és mirelitet!

A jégkrém és mirelit áruk is „híresek” kiemelt mértékű klímaváltozás okozó hatásukról. Ezeknél a termékeknél az extrém magas energia igény okozza a fő gondot. A jégkrémet már előállítani is hihetetlenül magas energia igények mellett lehet. De gondold, hogy az elkészítés pillanatától kezdve hűtve kell tárolni. Szóval a gyárban egyből beteszik egy óriási hűtőházba. Onnan hűtött kamionokkal szállítják szét a világba. Utána a boltokban egyből hűtőkbe teszik. Egy átlagos jégkrém, amit kiveszel a hűtőből az üzletben 3-6 hónapon keresztül mélyhűtött állapotban volt tartva. Képzeld el, hogy ez milyen hihetetlenül sok energiapazarlás azért a 10 dkg finomságért. A helyben gyártott fagylalt hasonló élvezeti értékű és töredéke a klímahatása. Szóval ki lehet iktatni az életünkből életmód romlás nélkül. Ha tehetném, én az egész iparágat betiltanám, de nyilván ez nem az én asztalom. Egy terméknél mindíg életciklusban kell gondolkodni, így lehet jól végig gondolni, hogy milyen hatása van a környezetünkre. Erről egy érdekes írást itt találsz: klikk

5.       szokás: A lehető legtöbb helyben termelt zöldséget, gyümölcsöt fogyasztom!

Eddig csupa olyan dologról beszéltünk, hogy mit ne együnk, minek a fogyasztását mérsékeljük. Most térjünk rá arra, hogy mi a legjobb a Földnek és Neked egyaránt. A helyben termelt, feldolgozatlan zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának van a legkisebb üvegházhatású gáz kibocsátása fajlagosan. Szóval vásárolj az üzletláncok helyett a helyi piacon sok zöldséget és gyümölcsöt. Ha nem is leszel vegetáriánus vagy vegán (ezek nagyon környezet tudatos szokás rendszerek egyébként) akkor is minél nagyobb arányban teszed be ezeket az étrendedbe, annál egészségesebb leszel, annál több lesz az életenergiád és annál jobban véded a környezetet. Ha még le is komposztálod a növényi maradékokat, akkor még többet teszel, melyről egy érdekes írást itt találsz: klikk.

Ezek a szokások egészségesebbé ezáltal boldogabbá tesznek és még a közös jövőnkért is aktívan teszel velük. Szóval csak buzdítani tudlak arra, hogy ezekből, amit tudsz tegyél bele az életedbe. 8 milliárd ember aprónak tűnő cselekedetei elpusztíthatják a Földet, ugyanakkor meg is menthetik azt. Te melyik táborba szeretnél tartozni?

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain.

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább) 



Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések