Mit tehetsz Te a klímaváltozás ellen? - 10. rész: Ne dohányozz (annyit)! - Az életciklusok szerinti felelős gondolkodás példája

 

Mai inspirációmat egy helyzet adta. Épp Budapesten autóztam, mert egy TV csatorna meghívásának tettem eleget, ahol környezetvédelmi témában kértek fel. Jól esett a felkérés, mert szeretek aktívan tenni azért, hogy jobb irányba forduljon ez a világ. Autózás közben az előttem haladó autós kidobott egy cigaretta csikket a lehúzott ablakán. A tettét nem kívánom véleményezni. Ezt mindenki tegye meg maga belátása szerint.

Azt is ki szeretném jelenteni, nem kezdem el leszólni a dohányosokat, mert tudom, hogy ez is egy addikció. Ismerem jól az addikciók lelki okait (erről egy érdekes írást itt találsz: klikk) és tudom jól, hogy milyen nehéz az addikciókból kijönni (ehhez kapcsolódó lelki rezgésszintről itt találsz egy érdekes írást: klikk). De még egy bagós is megteheti azt, hogy ha nem bírja lerakni a cigarettát, akkor kevesebbet szív.  Minden egyes szál cigaretta koporsószög a szervezetének, de a nagyobb baj az, hogy a Földnek is. Megfordítva sokkal jobban hangzik: Minden egyes elhagyott cigaretta esély a szervezetének és plusz egy lélegzetvétel a Földnek. Tudom, hogy a legtöbb ember ösztönös reakciója az, hogy ez túl apró tétel, hogy ezen bármi is múljék. De kérlek olvasd tovább, és utána dönts, hogy tényleg így van-e?



Az írás elején említett esemény elindított bennem egy gondolat sorozatot. Hogyan jutott el az a kidobott cigaretta csikk idáig? Először is dohányt termesztettek, ami miatt rengeteg mezőgazdasági területet vontak el a természettől. Aztán learatták a dohányt, amihez a gépeket foszilis alapú üzemanyagok hajtottak. Ezeket az arató gépeket is elő kellett állítani rengeteg nyersanyagból és még több energia felhasználásával. A learatott dohányt elszállították, megint egy csomó emisszió és a szállító járműveket is le kellett gyártani. Utána szárítókba került a dohány, ahol hatalmas mennyiségű energiát használtak fel erre a folyamatra. Utána aprítás, és mindenféle adalékok hozzákeverése jött, ismét egy csomó energia felhasználásával. Ezt követte a csomagolás. A papírt és a füstszűrőt is külön gyárakban előállították és ideszállították. Ezt követte a dobozolás és a szállítás a nagykereskedőkhöz. Onnan a dohányboltba lett szállítva. A dohányboltban ment a világítás és a fűtés, ami szintén energia és szennyezést generáló tevékenység. A fogyasztó külön elautózott a dohánybolthoz, hogy cigit vegyen, melyet valószínűleg benzines vagy diesel autóval tett. Ezt követően minden egyes cigit elszívott, mindeközben a dohány elégett és sok káros anyag mellett még több CO2 távozott a légkörbe. A cigaretta csikk a magas nikotin, kátrány és egyéb károsanyag, valamint a fertőzési veszélyei miatt veszélyes hulladék kellene, hogy legyen, de erről hallgatunk mert társadalmi szinten nehezen megoldható. Szóval a csikkből hulladék lett. Ha végig sétálunk a városok utcáin, akkor látjuk, hogy a nagy részük utcai szemét lesz, amit mindenfelé hord a szél. A gond az, hogy az eső a vízfolyásokba mossa, és ott kioldódik a sok szennyezőanyag belőle. Ami még rosszabb, hogy mikro-műanyaggá válik a csikk műanyag része, ahogy a víz a szállítás közben lassan elkoptatja.

Ha a Földön dohánytermesztésre használt földeken gabonát termesztenénk és azt szétosztanánk a szegények között, akkor nem lenne éhezés. Ha a dohánytermesztésre használt Földeket visszaadnánk a természetnek, akkor jelentősen növekedne a Föld klímagáz megkötő képessége. Ha nem dohányoznánk, akkor csökkenne az emberiség klímagáz kibocsátása.  Teljes életciklusra vetítve, a dohányzás a legkeményebb klímaváltozás generáló tevékenységek közé tartozik! Ha magadért nem szoksz le, akkor tedd meg a természetért, hogy csökkented az elszívott szálak mennyiségét! Ha a természet nem érdekel, akkor tedd meg gyermekeid jövőjéért! Kérlek ne mond azt, hogy majd, ha más is… Mindenkinek azonnal meg kell tenni, amit tud, mert nagyon nagy baj van!

A dohányzás egyébként egy szép emberi szokás (volt). Amíg az indián kultúrákban rituálékhoz, ünnepekhez kötődött a dohányzás, addig ez egy kifejezetten kellemes dolog volt. Ezt is a sorozatgyártás és a profitéhség tette tönkre. A nyugati embernek minden azonnal és mértéktelenül kell. De így pont az értéke veszik el annak, hogy ünnepek alatt rágyújtok egy pipára vagy egy jó szivarra. Ez a példa jól szemlélteti a tömeggyártás antikulturális hatását. Egy szép rituáléból tömeges addikció forrás lett a dohányzás… Mindez úgy történt, hogy az emberek önként és dalolva hozták ezt a helyzetet létre. Pedig ez senkinek sem jó, csak annak a szűk rétegnek, aki folyamatosan gazdagszik rajta. Itt az idő változtatni ezen! De ehhez az első lépés, hogy tisztába legyünk tetteink következményeivel. Ennek az írásnak mindössze ennyi volt a célja… Utána jön a következő lépés, hogy minden egyes szálnál eszedbe jut, hogy mivel jár, ha rágyújtasz. Ezt követi az, hogy elkezded csökkenteni a napi szálakat….

A tetteinkért való felelősségvállalás a klímaváltozás elleni harc követlező lépése, melyről szóló érdekes írást itt találsz: klikk. A dohányzás csak egy példa arra, hogy fontos tisztában lennünk tetteink következnényeivel, melyeket nem seperhetünk a szőnyeg alá... Itt az ideje szembenéznünk önmagunkkal....

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következp része, akkor klikk.

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.

 

Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.



Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések