A boldogságkeresés második lépése: a mély önismeret - 7. rész: Megmentő vagy?

 Mai inspirációmat egy hölggyel való beszélgetés hozta, akivel nagyon rég nem találkoztam. Elmesélte egy felismerését, ami valahogy így szólt: „Rájöttem, hogy egész életemben másokon segítettem, miközben a saját életem romokban volt. Itt az ideje a saját életemet rendbe tennem”. Nagyon örültem a felismerésének, mert ezzel élete új irányt vesz, biztos vagyok ebben. Nagyon sokan járunk, vagy jártunk ebben a cipőben. Én évtizedekig voltam megmentő, és Te az vagy?

Hogy meg tudd válaszolni a kérdésemre a választ önmagad számára, nézzük a tüneteket. Azokat az embereket hívom „megmentőknek”, akik állandóan szeretnek más emberek problémáival foglalkozni. Ha valaki a segítségüket kéri, akkor azonnal ugranak és segítenek. Sőt gyakori hibájuk az is, hogy a „segítést” túlzásba viszik. Azaz azokon is próbálnak segíteni, akik nem kérik, illetve akik kérik, azoknak többet akarnak segíteni, mint amennyire kérik őket. Az ilyen emberek másik fő jellemzője az, hogy mindeközben saját életük szinte sosincs rendben. Sok a lelki problémájuk, melyekről nem akarnak igazán tudomást venni, vagy ha esetleg mégis, akkor is inkább más bajával foglalkoznak. Van ezzel bármi probléma, hogy ők ilyenek? Természetesen, ha jól érzik így magukat a bőrükben, akkor nincs. De ezeknél az embereknél nagyon gyakori, hogy besokallanak. Hiszen miközben más bajával vannak elfoglalva, ez nagyon sok energiájukat emészti fel. Ez miatt rendszeresen beleesnek az áldozat szerepkörébe. Ez gyakran nagyon fojtogató és fájdalmas is tud lenni, különösen akkor mikor a segítséget, akiknek adtuk, nem viszonozzák ilyenkor. Bár az is igaz, hogy tudatalatti síkon az ilyen emberek szeretik lerázni magukról mások segítési szándékát.

Mielőtt tovább lépnénk, nézzünk picit mélyebben a „falak mögé”. Az ilyen emberek valójában miért ilyenek? A valóság az, hogy komoly önbecsülés hiány tátong a probléma mögött. Azért segítünk másokon, olyan hatalmas erővel, mert ezáltal magunk előtt tudunk kompenzálni (erről érdekes cikket itt találsz: klikk). Azaz mivel én segítettem rajta, azért ebből kijön számomra az a lelki hozadék, hogy mégiscsak többet érek, mint ő. Ezzel próbálom önbecsülés hiányomat kompenzálni. A rossz hírem az, hogy évtizedekig csináltam ezt, de valós önbecsülés javulást nem hozott. Ebben az esetben is igaz, hogy a kívülről jövő visszacsatolások ezrei sem érnek annyit, mint a belülről fakadó változás. Szóval mennek az évek, és a megmentő csak kompenzálgat-kompenzálgat. A saját életminősége meg stagnál, vagy inkább romlik. Ez így egy zsákutca. Az egyik irány lehet az, hogy addig kompenzálgat, míg annyira durván összeomlik az élete, hogy már nincs tovább. Ez fogja akkor őt új irányokba késztetni. A másik lehetőség, hogy önmagától rájön, vagy esetleg egy ilyen önzetlen írás vagy valami más inspiráció hatására. Úgy dönt, hogy itt az idő, hogy változtatnom ezen.

Ehhez pár útravaló:

1.      A saját életed rendbetétele legyen az első! Ez nem önzőség, hiszen utána sokkal hasznosabb tagja tudsz lenni majd a társadalomnak!

2.      Másokon csak olyan dologban segíts, amiben Te már biztosan rendbe vagy a saját házad táján!

3.      Soha ne segíts senkinek többet, mint amennyit nagyon-nagyon kér! Amit kicsit kér, abban ne segíts!

4.      Csak annyit segíts, ami saját életed rendbetételére szánt energiáid felett marad!

5.      Az önbecsülésed helyreállítására ne félj külső segítséget kérni!

Tudom, hogy nehéz lesz betartanod, ha Te megmentő vagy. De elmondom Neked, hogy miért nem szabad másokat megmenteni: Azért, mert azzal mentesíted őt saját tetteinek felelőssége alól, és így még kisebb esélye lesz rá, hogy valaha megváltozzon! A megmentés, ezért csak végső esetben „használható”, akkor is csak épp annyira, hogy kilendítsük a mélypontból. 

Ha Te megmentő vagy, akkor remélem segíti életed ez az írás. Ha az voltál, akkor biztos kellemes mosollyal olvastad ezeket a sorokat, hiszen átérezted, hogy miről írtam. Ha egyik sem igaz rád, akkor biztos ismersz olyat, akinek jót tehet ez az írás….

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő része, akkor: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.

 

Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések