Mit tehetsz Te a klímaváltozás ellen? - 12. rész: Gondoltad volna, hogy a komposztálás ennyire hasznos?

 

A legrosszabb, amit tehetsz a zöldhulladékkal, hogy kidobod a kukába! Ha ezt teszed, akkor ott a szerves anyag, oxigénhiányos környezetben bomlik le , aminek követeztében metán keletkezik. A metán 23-szor erősebb klímagáz mint a CO2. Ha komposztálunk, akkor a lebomlás oxigén jelenlétében történik. Így a lebomló anyagokból a légkörbe kizárólag CO2 kerül. Ez hatalmas különbség a Föld légkörének felmelegedése szempontjából. Már ezért az egy dologért is nagyon megéri komposztálni, de még csak most jön a java.

A szerves anyagok kukába dobása azért is probléma, mert így szerves anyagok hasznosítatlanul maradnak. Ami komoly pocsékolás.

Tudtad, hogy egy teáskanál komposztban annyi élőlény él, mint a Föld lakossága!  Szóval, ha komposztálsz, akkor életteret hozol létre, amely élettér tele van nagyon hasznos miniatűr élőlényekkel. Ezek az élőlények folyamatosan azért dolgoznak, hogy a földi klímát egyensúlyban tartsák. Áldásos tevékenységük révén szén kerül ki a légkörből és kötődik meg. A humuszképződés folyamata során tulajdonképpen szenet raktározunk fel a talajszerkezetben. Szóval, ha komposztálunk, és így intenzív módon talajt állítunk elő, akkor javítjuk a légkör szén mérlegét! Lehet, hogy rövidtávon (a hulladék komposztba helyezése után) a szerves anyagok lebomlásából CO2 kerül a légkörbe, de középtávon létrehozol egy CO2 megkötését végző életteret.

A Földön a biodiverzitás csökkenés a klímaváltozás egyik legnagyobb okozója. Hiszen minél összetettebb és nagyobb kiterjedésűek a természetes ökológiai rendszereink, annál nagyobb a Föld CO2 megkötő kapacitása. A biodiverzitás csökkenés sajnos soha nem látott mértéket öltött, és ami még rosszabb egyre gyorsul a folyamat. A biodiverzitás csökkenés egyik fő okozója a hihetetlen mértékű talajpusztulás. A felelőtlen emberi tevékenységek miatt az erózió, a mezőgazdaság évmilliók alatt keletkezett talajt teszi tönkre pár évtized alatt.

A komposztálással talajt (humuszt) állítasz elő, mellyel e folyamat ellen teszel. Különösen akkor, ha a képződött humuszt ki is juttatod a természetes körforgásba. Ugye milyen klassz dolog ez a komposztálás? 

Ebben a rovatban csupa olyan dologról fogok írni a jövőben is, amik tényleg „csak” rajtunk múlnak.  A komposztálás is egy olyan tevékenység, ami tulajdonképpen pénzbe nem kerül, és minimális az időigénye is. A kertes házakban élő embereknek minden lehetőségük megvan rá. Akik lakásban élnek azoknak is van rá módjuk, de ott azért ez egy körülményesebb dolog. Van egy jó ismerősöm, aki lakásban él és hatékonyan komposztál. Megkértem írjon a tapasztalatairól egy rövid írást, hogy megoszthassam itt Nektek.   Amint készen lesz vele, meg is teszem. Nekem csak családi házas tapasztalataim vannak, így ez az írás inkább erről szól.

Én töredelmesen bevallom, csak a héten készítettem el a komposztálómat. Már évek óta toltam a dolgot. Mivel a házamat újítottam fel, mindig volt sajnos „fontosabb”. De vége készen van. A családomnak elmagyaráztam, hogy ezzel életet teremtünk és nem pusztítunk. A gyerekek is lelkesen gyűjtik és viszik ki a konyhai zöld hulladékot. Nagyon jó érzés az egész családnak, apró jócselekedeteket tenni ezzel. Így néz ki:

Egy előtető bontásából maradt deszkákból készítettem, amit bevágtam úgy, hogy egymásba kapaszkodjanak fésű-szerűen. Így szétszedhető amikor ki kell termelni és újra összerakható.  Az ötlet nem saját, azt a neten találtam pár éve.

Csodálatos érzés, hogy ennyi sok értékes erőforrás már a kert végében landol, és élet pusztítás helyett életet teremtünk vele. Remélem Te is kedvet kaptál hozzá…

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.

 

Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések