Megoldás a klímaváltozásra – Az egyensúly 6 programja - 2. rész: A megoldás kulcsa az evolúció új szintje

 

Kb. egy éve egy általam nagyon tisztelt ökológussal beszélgettem a klímaváltozás és a túlnépesedés problémájáról. Az ő véleménye és gondolatai nagyon tiszták, logikusak és egyértelműek:

A kb. 4 milliárd éves evolúciós folyamat során fajok milliói fejlődtek majd kipusztultak. A kipusztulást több tényező okozhatta, de a legtöbb esetben két oka volt. Az egyik a környezeti viszonyok megváltozása (pl. felmelegedés, szárazodás, jégkorszak, stb..). A másik a túlszaporodás jelensége. Tudniillik minden faj addig szaporodik ameddig a környezete elbírja tartani. Nagyszámú faj elérte a környezete eltartó képességének határát, melynek következménye a faj drasztikus egyedszám fogyása, gyakori esetben a teljes kipusztulása lett. Az Élet, ettől még ment tovább, csak az adott faj tűnt el a Föld színéről végleg. Jöttek helyette mások… Mi a mai helyzet? Az ember túlszaporodott, elérte a Föld eltartó képességének határát, sőt még át is lépte azt. Továbbá a környezeti tényezők is drasztikusan változnak (gyorsuló globális felmelegedés). Egy ökológus szemével az eredmény kézenfekvő: hirtelen egyedszámcsökkenés, majd kipusztulás. Szóval az előbb említett ökológus, teljes biztonsággal tudja, hogy kipusztulunk. Hiszen ez az ökológia alaptörvényeiből logikusan következik.



Részben egyet értek az ökológus szakemberrel, mert sajnos ez tényleg egy nagyon reális kimenet. Ha mi emberek nem lépünk túl alapvető evolúciós korlátjainkon, akkor tényleg eltűnünk a Föld színéről. Aztán fokozatosan helyreáll majd a földi élet, és bár emberiség nélkül, de minden megy tovább. A mi kis 200.000 éves ittlétünk a 4 milliárd éve jelen lévő Élet életében egy szempillantásnyi idő. Szóval az Élet szemében nem sokat számítunk... Az Életet nem érdekli egy-egy faj léte vagy nem-léte. Az Élet rendszerének feladata hogy önmagát, mint rendszert fenntartsa. Aki az Élet ellen fordul az kipusztul, ilyen egyszerű. 

Az emberiség evolúciós korlátja azt jelenti, hogy tudattalanul élünk, és tudattalanul fokozzuk a népességszámunkat és fogyasztásunkat addig, amíg hirtelen minden össze nem omlik, és már visszafordíthatatlanul megindul az emberiség kipusztulási folyamata. A szűkösség időszakában mindenki még önzőbb lesz, ami fel fogja gyorsítani a folyamatokat. Vagyis ugyanúgy járunk mind sok millió faj a Föld eddigi történetében...

De én biztos vagyok abban, hogy nem így lesz. Mert az ember lehet az első faj a Föld történetében, amely átírhatja az eddig tudományosan elfogadott evolúciós alaptörvényeket. Az ember az első olyan lény a földi élet történetében, mely erős tudattal rendelkezik, melyet szabályozni is képes. Itt nem a gondolkodásra való képességünkre utalok! Lehet, hogy elsőre meglepően hangzik, de a lelki tudatosságra gondolok.

Mit jelent a lelki tudatosság, és miért ez a megoldás kulcsa? A lelki tudatosság azt jelenti, hogy tudatosan élem az életem és tudatosan teszek nap mint nap lelki tisztaságomért, lelki fejlődésemért. A tudatos emberre jellemző az ösztönös önmérséklet. Ami a megoldás kulcsa. Ha egy kisgyermeket beviszel a játékboltba, és megkérdezed tőle, hogy mi az, amit innen haza szeretne vinni (ha bármi az övé lehet), nagy valószínűséggel a fél boltot akarni fogja. A felnőtt azonban már reálisan látja, hogy a gyermekének nem tenne jót az ilyen mértékű elkényeztetettség, továbbá tisztában van egy ilyen mértékű „bevásárlás” anyagi következményeivel. A gyermek még teljesen ösztönszerűen vágyik a sok csillogó, izgalmas játékra, míg a felnőtt tudatosan dönt és csak 1-2 játék kerül a kosárba.  

Az emberiség az elmúlt évtizedekben úgy viselkedett, mint a kisgyermek a játékboltban. Mindent akartunk, hiszen elhittük, hogy bármit levehetünk a Föld polcairól. Az emberiség olyan önző lett, mint a kisgyermekek, de talán még annál is önzőbb. Amíg egy kisgyermeknél ez még természetes és helyes is, addig a felnőtteknél nem igazán az. A mi "szülőnk" a Föld, amely folyamatosan küldi a figyelmeztetéseket: nem lesz ez így jó! És eddig úgy viselkedtünk mint a kisgyermekek. Nem értettük hogy miért ne lehetne... Hiszen ez jó NEKEM. 

A lelki tudatosság terén történő szintemelkedés egyenesági következménye a viselkedésünk megváltozása. Aki magas lelki tudatossággal él, az felelősséget vállal tetteiért, tisztában van életvitelének káros hatásaival, és mindent megtesz annak mérsékléséért. Ezt az ilyen ember ösztönösen teszi, mert a tudatos ember ösztönösen önmérsékletet tart, ha úgy érzi, hogy tettének több a társadalmi szintű káros hatása, mint amennyi jót a saját életében hoz. Valaki minél tudatosabban él, annál kisebb mértékben jellemző rá a túlfogyasztás és az önzés.  Valaki minél tudatosabban él, annál inkább tiszteli önmagát, embertársait és a természetet. Ami még fontosabb, hogy a magasabb tudatosság ösztönösen növeli az elfogdást, ami kifelé sugárzik. Ebből fakadóan kevésbé akarjuk átalakítani, átformálni körülöttünk a világot.

A helyes út tehát az, hogyha a materiális, pénzhajhászó, külsőségekre fókuszáló, személyes önzésünket nap mint nap erősítő szemlélet tévútjáról letérünk és visszatalálunk a lelki fejlődés útjára! Az emberiség túlélésének, további fejlődésének és jólétének zálogja, a lelki tudatosság. Itt az ideje újra felfedezni azt, amit a keleti filozófiák évezredek óta tudnak. Légy tudatosabb, légy boldogabb, neveld erre gyermekeidet, ezzel tereld az evolúciót az egyetlen helyes irányba és mentsd meg ezzel a Földet! (A személyes boldogság és a klímavédelem kapcsolatáról itt találsz megalapozó írásokat: klikk1, klikk2, klikk3. )

Hogy ezt az állítás rendszert hogyan lehet számszerűen is bizonyítani? És hogyan függ ez össze a lélek rezgésszintjeivel? Ezekről az izgalmas kérdésekről fog szólni, jelen rovat következő írása. Addig is ha időd engedi, kérlek olvasd el a lélek rezgésszintjeiről szóló cikk sorozatot:

I.                    rész (bevezetés): klikk

II.                  rész (szégyen és bűntudat): klikk

III.                rész (fásultság és bánat): klikk

IV.                rész (félelem): klikk

V.                  rész (vágyakozás): klikk

VI.                rész (harag): klikk

VII.              rész (büszkeség): klikk

VIII.          rész (bátorság): klikk

IX.                rész (pártatlanság): klikk

X.                  rész (hajlandóság): klikk

XI.        rész (elfogadás): klikk

XII.              rész (ésszerűség)klikk

XIII.          rész (szeretet): klikk

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.

 

Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések