Megoldás a klímaváltozásra – Az egyensúly 6 programja - 4. rész: A Globális Revitalizációs Program I. - alapelvek és a bevezetés főbb lépései

 

David Attenborough az új klímaváltozással kapcsolatos filmjében (ha érdekel, akkor kilkk) egyértelműen utal arra, hogy a klímaváltozás annál nagyobb mértékű, minél jobban csökken a természetes területek aránya a Földön, és minél inkább csökken a biodiverzitás. A film azt is gyönyörűen bemutatja, hogy az 50-es évek óta elpusztítottuk a természetes ökoszisztémák közel 2/3-át. A kutatási modellek azt is igazolták, hogy ha életvitelünk a jelenlegi tendenciák szerint folytatódik, és a lakosság is ilyen tempóban nő, akkor 2050-re 15% köré csökken a természetes ökoszisztémák aránya a Földön vízen és szárazföldön egyaránt. Nyilván már a jelenlegi pusztítás mértéke is azt sejteti, hogy a Föld ökológiai rendszere a végső összeomlás küszöbén áll. De az biztos, hogy 2050-ben ez már visszafordíthatatlan lesz, ha nem teszünk azonnal valamit!

Erre kínál megoldást a Globális Revitalizációs Program, mely az általam kitalált 6 Programból álló megoldás csomag első itt tárgyalt tagja.  A Program egyszerű és 3 fő lépésben valósítandó meg:

I.                     lépés: Az összes meglévő természeti terület pusztítását meg kell állítani!

II.                   lépés: Az összes olyan terület mely kismértékben degradálódott, azt emberi erővel helyre kell állítani!

III.                 lépés: A természeti és helyreállított területeket tovább kell növelni, addig míg az emberi kibocsátások és a természet szennyező anyag megkötő képessége egyensúlyba kerül (nem csak CO2!!!)


Ez így igazán jól hangzik, de az ösztönös kérdésed nyilván az, hogy hogyan? 



Az I. lépéshez el kell készíteni egy Globális Természeti Terület Katasztert. Itt az összes olyan területet, ami közel érintettlen állapotban van egy nyilvántartásban kell rögzíteni. Ezt követően minden nemzetnek ezeket fel kell ajánlania a globális érdekekért, és biztosítania kell a védelmüket. A program értelmezése szempontjából nagyon fontos, hogy értsük nem csak szárazföldi, hanem jéggel vagy vízzel borított területekre is vonatkozik. Tehát a jégsapkák, vagy óceánok ugyanúgy részei a Programnak.

A természeti területeken emberi tevékenységek végzése tilos, azok védelmének kezdete után. Ez alól kivétel a revitalizációs, kutatási és oktatási célú emberi tevékenységek. Itt megint felmerülhet benned a kérdés, hogyan lehetne biztosítani, hogy az emberek ne végezzenek illegális fakitermeléseket, erdő égetést és számos más Élet-pusztító tevékenységet ezeken a területeken? 

Amíg az I. ütem megvalósítása zajlik. Létre kell hozni egy Globális Természeti Területfejlesztési Irányelvet, melyet nemzetközi egyezményben kell a csatlakozó tagországoknak elfogadniuk. A Globális Természeti Területfejlesztési Irányelv egy olyan programterv, ami meghatározza, hogy mely területeket tekintjük kismértékben tönkretett területeknek. Ennek alapelve nyilván az lesz, hogy hol van a helyreállítás gazdaságosnak ítélt határa. Azaz melyek azok a területek, melyek relatíve kis költségen helyreállíthatók. A költségek számítás és a terület kitűzés elveit kell az irányelvben rögzíteni. Ezt követheti a helyreállítandó területek kijelölése és a revitalizációs folyamatok beindítása. Ma már bizonyított tény, hogy ezeket gazdasági hátrányok nélkül is meg lehet valósítani.

Amíg ez a fejlesztési lépcső lezárul (több évtized), addig a másik 5 Program fejlesztései is haladnak párhuzamosan, melynek hatására az emberi szennyezőanyag kibocsátások először stagnálni, majd csökkenni fognak. A Globális Revitalizációs Program 3. lépésének kezdetén számításba kell venni a Föld természeti területeinek asszimilációs képességét és az emberi kibocsátások aktuális mértékét. Ebből kalkulálható, hogy mennyi területet kell visszaadni még a természetnek ahhoz, hogy az emberi tevékenységek hatásai és a természet egyensúlyba kerüljön. Ha ez ismertté válik, akkor tervszerűen, rendszer szinten lehet ezt megvalósítani. Ez a legnagyobb költségeket igénylő lépés, hiszen az első kettő lépésben a jó állapotban lévő és a könnyen jó állapotba hozható területeket már rendbe tettük és biztosítottuk a védelmüket.

Hogyan lehetne biztosítani a természeti területek védelmét? Az első lépés az, hogy jogot kell adni a természetnek!  Az ember a mai napig azt hitte, hogy a Föld kizárólag az övé, és azt tehet vele, amit csak akar. Rá kell döbbennünk, hogy ez nem így van! Minél több szabadságot adunk a természetnek, annál jobb lesz a mi életünk is! Szóval itt az idő változtatni. Ha kijelöltük a Globális Természeti Területi Kataszter területeit, akkor onnan kezdve ezeken a területeken a természetnek vannak elsődleges jogai. Azaz, ha bárki a természet ellen tesz, az elítélhető és kártérítésre-helyreállításra kötelezhető. A gyakorlati megvalósíts úgy történik, hogy a természet jogi érdekeit képviselő globális szervezetet kell létrehozni, melynek minden természeti területnél van kihelyezett képviselete. Ezeknek a szervezeteknek meg kell adni a szükséges jogosultságokat, hogy a természet jogi képviseletében eljárhassanak. Ettől kezdve, ha látok valakit szemetelni az erdőben, vagy illegálisan fát kivágni, akkor feljelentést tehetek. A természet nevében, védelmében pedig az adott szervezet eljár.  

A következő lépés a Globális Békefenntartó Haderő létrehozása, melybe minden tagország delegál haderőt és eszközöket, továbbá finanszírozást. Ennek a haderőnek a feladata a védett természeti területek ellenőrzése és az illegális természet pusztítás megakadályozása.

Ezzel a lépéssel párhuzamosan átképzési és gazdasági támogatási rendszert kell kidolgozni, melynek célja az illegális természet pusztításból (pl. fakitermelés) élők megélhetésének biztosítása és átvezetésük más gazdasági szektorokba. Hogy erre mi fogja fedezni a pénzügyi alapot? Erre is adok megoldást a később bemutatásra kerülő programokban. Az Egyensúly 6 Programja egymást segítő, egymást erősítő programok! Mire a végére érünk a Te fejedben is rendszerként fog összeállni. 

A következő írás ugyanezzel a programmal fog foglalkozni, hogy az olvasás közben felmerült kérdéseidre és ösztönös reakcióidra is választ kapj! Szóval ígérem egyre inkább hihető lesz a számodra is, hogy ez a Program tényleg megvalósítható! De természetesen bármilyen észrevételed vagy javaslatod van, örömmel fogadom…

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


 Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések