A boldogságkeresés első lépése: a felismerés és alapfogalmak - 26. rész: Lelked rezgésszintjei - avagy az eddig figyelmen kívül hagyott evolúció

 

Köszönöm szépen, hogy velem tartottál az emberi lélek rezgésszintjeit bemutató cikksorozat olvasásában. Ezek ismerete nagyon fontos, hiszen az egész életedre vonatkozóan fogja kitágítani látókörödet, és segít abban, hogy boldogabban élj.  Ha esetleg nem olvastad volna valamelyik részt ezek közül, akkor ezeket itt találod, érdemes átszaladnod rajtuk:

I.                    rész (bevezetés): klikk

II.                  rész (szégyen és bűntudat): klikk /értéke: 20 és 30/

III.                rész (fásultság és bánat): klikk /értéke: 50 és 75/

IV.                rész (félelem): klikk /értéke: 100/

V.                  rész (vágyakozás): klikk /értéke: 125/

VI.                rész (harag): klikk /értéke: 150/

VII.              rész (büszkeség): klikk /értéke: 175/

VIII.          rész (bátorság): klikk /értéke: 200/

IX.                rész (pártatlanság): klikk /értéke: 250/

X.                  rész (hajlandóság): klikk /értéke: 310/

XI.                rész (elfogadás): klikk /értéke: 350/

XII.              rész (ésszerűség)klikk /értéke: 400/

XIII.          rész (szeretet): klikk /értéke: 500/

XIV.           rész (öröm és béke): klikk /értéke: 540 és 600/

XV.              rész (megvilágosultság): klikk /értéke: 700-1000/

A lelki rezgésszintek nemcsak az egyén szintjén értelmezhetők, ahogy azt eddig tárgyaltuk. Amennyiben az élő emberiség egyénenként vett lelki rezgésszint értékeinek átlagát vesszük, akkor megkapjuk, hogy az emberiség aktuálisan milyen lelki rezgésszinten él. Jelenleg ez az érték, egyébként 180-190 körül van. Ami azt jelenti, hogy az emberiség eddigi történelmének legnagyobb változásának küszöbén áll! No de ne ugorjunk előre… Nézzük meg ezt a folyamatot az emberi történelem szemszögéből.

Az őskorban az emberiség félt a természet erőitől, hiszen a gondolkodása már megértésre késztette, de tudása még nem volt ahhoz, hogy a megértésekig juthasson. Ez egy belső félelmet generált a természet megértésének hiánya miatt, mely lelkünk egyik legmélyebb gyökere. Ezzel válik érthetővé a biblia gyönyörű motívuma, hogy amikor Ádám és Éva elvette a tudás almáját, kikerült a paradicsomból. Amíg állatként éltünk és csak ösztöneink voltak, addig nem féltünk a természettől (maximum annak egyes közvetlen hatásaitól), hanem ösztönösen alkalmazkodtunk hozzá. Az állandó félelem világba süllyedtünk, azzal, hogy az evolúció révén megkaptuk a gondolkodás lehetőségét. Ez egy nagy ajándék az Élettől, de a mai napig nem tanultuk meg helyesen használni azt.

Az ókori fejlett civilizációk elkezdtek kiemelkedni a félelem rezgésszintjéből, sőt az ókori görög demokrácia egyes városállamainak békebeli időszakai valószínűleg kiugróan magasra a bátorság lelki rezgésszintjére emelkedtek. Ugyanakkor a híres spártaiak, a harag rezgésszintjéig jutottak fejlődésük során.  

A sötét középkor sajnos erős visszaesést jelentett. A keresztény egyház és a vele karöltve működő feudális hatalmak a félelem eszközével tarották sakkban az emberiséget. Az isteni haragtól és a pokolra jutástól való félelem uralta a világ „fejlett” részét, melynek révén az emberiség a sötét középkorba zuhant. Nem véletlen, hogy ez volt az az időszak, amikor elpusztítottuk a hozzánk képest kimagasló lelki rezgésszinten élő dél-amerikai kultúrákat. Ezek közül az inkák valahol a pártatlanság lelki rezgésszintjén élhettek.  Békés, élet-támogató világukat a félelem rezgésszintjén élő agresszív európai „kultúra” szó szerint kipusztította. Ezzel a világot hatalmas veszteség érte. Az észak-amerikai indiánok, és a japán szamuráj kultúrában élők is magasabb rezgésszinten éltek, mint mi, ők a harag szintjén éltek. Ami bár még Élet-pusztító, de már jóval magasabb értékű, mint a félelem szintje.

A világ „fejlett” része az ipari forradalom és a felvilágosodás révén a vágyakozás lelki rezgésszintjére lépett, mely hatalmas motorja volt a tudományos és technikai fejlődésnek. Ugyanakkor a gyarmatokon az elnyomás és a nyugati „civilizáció” torzítása révén, szép fokozatosan a nálunk jóval magasabb rezgésszinten élő keleti (Buddhista és egyéb) kultúrák elkezdtek a mi szintünk felé süllyedni.   A világ Élet-pusztító folyamatait az indián és a keleti kultúrák fékezték, azonban az indián kultúrák teljes elpusztításával, és a keleti kultúrák elfertőzésével a világon élő átlagos lelki rezgésszintet a saját európai alacsonyabb lelki rezgésszintünkre húztuk.

A 20. század elejére az egész világ a vágyakozás lelki rezgésszintjéről a harag lelki rezgésszintjére emelkedett, illetve süllyedt. A keleti kultúrák ide süllyedtek, mi európaiak, ide emelkedtünk. A vágyakozás az egyes nemzeteknél annyira túlduzzadt, hogy már egymásnak feszültek a nemzeti érdekek. Nem lehetett elkerülni a harag elterjedését és globális kirobbanását. Akármennyire is úgy tűnt, hogy ez egy hatalmas világégés, az emberiség lelki rezgésszintjének fejlődése tekintetében egy elengedhetetlen lépcső volt.  A világháborúkban a harag energiái felmorzsolódtak, és az emberiség nyugati része az 1960-as évekre a büszkeség lelki rezgésszintjére ért. Eközben a nyugati civilizáció teljesen befertőzte a világ össze többi kultúráját. A kapitalizmus és a tárgyi javaktól való függés globális kulturális berendezkedéssé vált, melynek utolsó nagy gátját a szocializmust is felemésztette a fejlődés.

Ugyanakkor a nyugati világ büszkeségének lelki rezgésszintre történő emelkedése a világ többi felét a vágyakozás és a harag lelki rezgésszintjére süllyesztette. A szegényebb országokban élő emberek sóvárognak azért a jólétért, amit a globális médián keresztül nyugatról látnak. Egyes országokban annyira túlcsordul ez a sóvárgás, hogy háborúk, illetve népvándorlás indul meg, mely folyamatokat ma is láthatjuk.  És az sem véletlen, hogy az iszlám szélsőségesek a harag rezgésszintjén élve pont az európai civilizációt tartják fő ellenségeinek.  Ezt is saját magunknak köszönhetjük, ez is történelmi tetteink következménye és az emberiség lelki fejlődési folyamatainak elengedhetetlen állomása.

A világ jelenlegi átlagos lelki rezgésszintje 180-190 körül mozog. Az emberiség hatalmas fejlődésen ment keresztül, ugyanakkor még mindig Élet-pusztító lelki rezgésszinten él az emberiség átlaga. A 200-as érték a bátorság szintje. Ez az a küszöb, amin átlépve az emberiség elindul egy soha nem látott mértékű boldogság és világbéke irányába. Azonban ennek a küszöbnek az átlépése koránt sem biztos. A globális klímaváltozás és a hatalmas társadalmi feszültségek – melyet pont az emberiség Élet-pusztító rezgésszintje okoz – lehet, hogy előbb pusztítanak ki minket a Földről, mint ahogy ezt az ugrást meg tudnánk tenni. Szóval nagyon vékony az az ösvény, melyen átlépve újabb fejlettségi szintre ugorhatunk. Ha kipusztulunk, akkor évmilliók múlva lesz majd olyan faj, amelyik ez Élet ezen fejlődési szintjére eljut. Ha nem pusztulunk ki, akkor mi leszünk azok. Nagy a tétje annak, hogy rátalálunk-e erre az ösvényre.

A probléma az, hogy a nyugati civilizációs minták elvakították az emberiséget, és az anyagi javak csillogása miatt elvesztette kapcsolatát saját lelkével. Erre hívta fel a figyelmet a pápa is a klímaváltozás kapcsán írt felhívásával (klikk). Ezt a globális vakságot kell megszüntetnünk azonnal úgy, hogy a lelkiismeretünket és a lelki fejlődésünket életünk központi részévé tesszük. A módja egyszerű. Az egyén, a politika szintjén is erre kell felhívni az emberek figyelmét! A nagy egyházak képviselőinek és a világ spirituális vezetőinek soha nem látott fontosságú feladata az, hogy segítsék ebbe az irányba terelődni az embereket. Bízom benne, hogy sikerül! Ez a túlélésünk kulcsa… Ez a világ megmentésének egyik fő kulcsa. Hogy pontosan miért? Erről találsz egy érdekes írást: itt.

 
Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.

 

Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.

 

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések