Megoldás a klímaváltozásra – Az egyensúly 6 programja - 1. rész: Mi a második lépés?

 

Ha egy sakkjátszmában rossz kezdőlépésekkel indulunk, akkor sajnos erősen csökkennek az esélyeink arra, hogy nyertesként jöjjünk ki belőle. Minden egyes rossz lépéssel tovább csökkentjük a nyerési esélyeinket. A klímaváltozás elleni küzdelem olyan, mint egy sakk játszma. Azonban egy fő dologban eltér az emberiség játszmája egy hagyományos sakk meccstől. Ez az, hogy itt a Föld mindenképpen nyertesként jön ki a dologból. Hiszen az egyik esetben a Föld nyer és az ember veszít, a másik esetben az ember és a Föld együtt nyer. Én az utóbbi játszmakimenetért dolgozom nap mint nap. Az összes írás ezen a blogon ezzel a nem titkolt céllal íródik.




A sakkjátszmánk első lépését eléggé bénán csináltuk. Az első és egyben legfontosabb feladatunk az volt, hogy az emberiség tudatában legyen végre a klímaváltozás tényének. Hiszen amíg az emberek nem hitték el, hogy a klímaváltozás tény, és hogy mi emberek vagyunk ezért a felelősek, addig hiába papoltak róla a tudósok.  Végre elértük. Erről két érdekes cikket itt találsz (klikk1, kiikk2).  Ha elértük, akkor miért léptünk bénán ebben a játszmában? A válasz nagyon egyszerű. Azért, mert 50 évbe tellett, mire a Föld lakosságának kb. 90%-a elhitte, hogy ez a probléma létező és hogy nagyon komoly szintű. Ha 10 év alatt hoztuk volna össze az 50 év helyett, akkor a sakkjátszma első lépése jó lett volna. A Föld azzal válaszolt, hogy tovább melegedett, és gyakoribbak lettek a hőhullámok, a hurrikánok, az aszályok, az erdőtüzek és még sorolhatnám…. Amikor nézem az egyre durvuló időjárási eseményeket a médiában, olyan érzésem támad, mintha a Föld megelégelte volna az ember kártékonyságát, és el akarna minket tüntetni a Föld színéről. Nyilván a Földnek nincs tudata, így nem „szándékkal” teszi ezt. De a Föld ökológiai és klímarendszere ösztönösen elkezdett ellenünk dolgozni. Egyre erősödő figyelmeztetések tömegét zúdítja ránk nap mint nap, mely üzenetek egy dolgot jelentenek: ébresztő emberiség!!!!…

Mivel a sakkjátszma első lépését rosszul léptük meg, a másodikat már jól kell meglépnünk, különben a játszma nyerési esélyei drasztikusan fognak tovább romlani. Jelen rovat első része, azért a második lépéssel kezdődik, mert az elsőn már túl vagyunk. Mi a második lépés?  A tájékozottságon alapuló felelősség vállalás. Ezt szeretném Neked kifejteni bővebben jelen írás hátralévő részében. Most, hogy végre tudjuk, hogy a klímaváltozás tény, és ebben – pár ellenzőtől eltekintve – mindenki végre egyetért, meg kell értenünk, hogy a felelősségünket nem tolhatjuk le magunkról. 7,6 milliárd ember felel a klímaváltozásért!

Úgy látom, hogy az emberek ebben az esetben is úgy viselkednek, mint máskor. Ha az ember egoját olyan sérelem éri, amely számára nem tetsző, akkor mi az egonk ösztönös reakciója? Hárítás. Az ember ezekben a helyzetekben ösztönösen keres valami kibúvót, ami legtöbbször abban nyilatkozik meg hogy elkezdünk másokat okolni. A felelősség vállalás tettinkért csak később következik be, amikor már egonk sérelme leülepszik bennünk és kezd bennünk megérni a gondolat, hogy ez talán mégsem helyes így. 

Úgy látom, hogy a klímakérdésben az emberiség most pont ebben a szakaszban van. A legtöbb ember azt gondolja, hogy: „oké, elfogadom hogy van klímaváltozás, és azt is hogy ezért mi emberek vagyunk a felelősek.. De a politikusok dolga, hogy tegyenek valamit ezért”. Természetesen ebben a nagyon gyakran elhangzó mondatban a mondat második fele mindenkinél más. Valaki a multikra fogja, valaki az olajcégekre, valaki egyszerűen úgy gondolja, hogy Ő túl kicsi ahhoz hogy bármit is tehessen.

Sajnos a mai naptól nem mondhatjuk, hogy a multik vagy a repülőtársaságok vagy a politikusok az okai. Azért nem, mert ezeket a cégeket is mi alkottuk és mi tulajdonoljuk őket. A politikusokat is mi választjuk. Másrészt nagyon sok klímaváltozást okozó gáz a saját közvetlen döntéseink eredményeképpen jut ki a légkörbe. Például, ha egy csirke hamburger vagy egy marha hamburger között választasz (erről érdekes írást itt találsz: klikk), vagy repülőút és gyorsvasút között döntesz (erről érdekes írást találsz itt: klikk) mindkét esetben 90% feletti CO2 kibocsátás megtakarítás adódik. Ugyanekkora az eltérés, ha Magyarországon egy hipermarketben kaliforniai vagy helyi bort veszel. Nagyon sok esetben dönthetünk úgy, hogy már a döntésünkkel közvetlenül óriási mennyiségű klímagáz kibocsátástól menthetjük meg a Földet. Ahhoz, hogy helyesen tudjunk dönteni két tényező szükséges: az első a tájékozottság, a második a felelősség vállalás. 

A tájékozottság azért fontos, mert ha nem tudunk arról, hogy a tetteinknek mi a következménye, akkor megtesszük azt anélkül, hogy felmerülne bennünk, hogy esetleg nem helyesen cselekszünk. Például, amíg nem tudtam azt, hogy minden egyes esetben amikor csirke burgert választok marha burger helyett, akkor 35 km-nyi autózásnak megfelelő klímagáz kibocsátást takarítok meg, addig nyugodt szívvel ettem a marha burgert. Mióta tudom, azóta mindig csirke vagy hal burgert választok, ha gyorsétterem felé visz az életem. Attól a pillanattól kezdve, hogy tisztában vagyok tettem következményeivel már az esély megadatik rá, hogy helyesen döntsek. A legtöbb ember nem tudja ezeket a dolgokat, ezért fel sem merül benne, hogy helytelenül dönt. Pedig biztosan tudom, hogy az emberek alapvetően jó szándékúak (persze vannak kivételek). Tehát ha tudatában vannak, hogy két választás közül melyik a helyesebb, a legtöbb ember a helyeset fogja választani. Azért, hogy ebben segítsek a „mit tehetsz Te a klímaváltozásért?” című rovatban sokat fogok ilyenekről írni Neked. Ha velem tartasz, akkor hétről hétre egyre több témában adatik meg hogy helyes döntéseket hozhass.

A felelősség vállalás azért fontos, mert ha tudatában vagyok annak, hogy a klímavédelmi szempontból a helytelen döntést hozom akkor, ha vállalom a tetteimért a felelősséget, még mindig megadatik a lehetőségem, hogy az „egyenlegemet” helyre billentsem. Nézzünk erre is egy példát: Ha például tudatában vagyok annak, hogy ha repülőre szállok, akkor óriási klímagáz kibocsátás többletet generálok a vonathoz képest, de ennek ellenére megteszem. Mondjuk például azért, mert sietek és nem érek rá vonatozni. Abban az esetben megtehetem azt, hogy ezt a „helytelen tettemet” kompenzálom azzal, hogy például befizetek egy erre a célra alapított szervezetnek annyi pénzt, hogy elültessen 50 db fát. Fontos volt nekem, hogy gyorsan érjek a célba, és ezért a klímavédelmi szempontból helytelen döntés mellett voksoltam. De mivel felelősséget vállalok tetteimért, ezért más tevékenységgel jóvá teszem azt. Természetesen az is lehetséges, hogy valakit ez abszolút nem érdekel, és a repülő vagy a marha burger mellett dönt és nem akar ezzel az egésszel foglalkozni. Nyilván ilyen emberek mindig lesznek. De én tudom, hogy az emberek nagy többsége nem ilyen…

Tehát a sakk játszma következő lépése az, hogy minél többet olvassunk és beszéljünk arról, hogy tetteinknek milyen klímaváltozási következményei vannak. Amiról már tudjuk a tényeket, azoknál döntsünk felelősen nap mint nap. Ha mégis a felelőtlen mellett döntünk, akkor találjunk módot arra, hogy azt jóvá tegyük. Mind a helyes döntési lehetőségekről, mind a kompenzálási módokról sok írást fogsz tudni olvasni jelen blog „Mit tehetsz Te a klímaváltozásért” című rovatában (klikk), és ha az ott olvasott írásokat megosztod másokkal, már azzal is teszel a klímaváltozásért, azaz a kompenzálást már el is kezdted…

Hogy miért ez a második lépés? Azért, mert ezzel lehet a leghatékonyabban a legnagyobb mértékben csökkenteni a klímagáz kibocsátásunkat. A sok milliárd ember egyéni döntéseiben óriási lehetőség nyílik. Hiszen a pocsékolás és a hozzá nem értés a két legnagyobb környezetpusztító erő.

Így nagypolitikai szinttől kezdve egészen az egyén szintjéig az a lesürgősebb és legfontosabb feladatunk, hogy tájékoztassuk egymást, és a tudósok rengeteg ilyen döntési alternatívát állítsanak fel nekünk. Tudniillik az átlagember ezekből az egyszerű üzenetekből ért igazán, hiszen sem ideje, sem energiája nincs arra, hogy tudományos eredményeinket tovább gondolva rávetítse a saját életére…

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő része, akkor klikkelj ide: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.

 

Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések