A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 6. rész: Mi a jó és mi a rossz? Hogy vállhatunk jobbá? – Avagy a napi mérleg módszere

 Az emberi lét és az emberi kapcsolatok terén nem létezik színtiszta jó vagy színtiszta rossz. A jó és a rossz egyaránt ott él bennünk. Az életünk és a körülöttünk zajló élet is a jó és a rossz állandó küzdelméről szól. Ugyanúgy, ahogy például a sötétség és a fény is állandó harcban állnak. A hideg és meleg, a sötét és a fény, a jó és a rossz a változás hajtóerői. Ezek azok az ellenétek, amelyek az univerzumot felépítik, és az egész univerzum változási folyamatait generálják. Így ezek életünk természetes részei is. Ezért van az, hogy egy bizonyos megvilágosultsági szint felett (erről a lelki állapotról itt olvashatsz egy érdekes írást: klikk), már nincs jó és nincs rossz, csak a létezés csodája van. Azon a szinten már értelmet nyer, hogy ezek egymás létét megalapozó alrendszerek.

No de térjünk vissza a mi „átlagemberi” életünkre. Mi a jó és mi a rossz? Először ezzel kell tisztában kerülnünk! Hiszen manapság nagyon divatos rossznak tűnni, még divatosabb a rossznak a tagadása.

Sokan azt hiszik, hogy ha jó ügyért tesznek valami rosszat, akkor az jó. Ezt sugallja az elhíresült mondás is, miszerint „a cél szentesíti az eszközt”. De lássuk be, hogy ez a büszkeség vagy ennél alacsonyabb lelki rezgésszinteken (ha bővebben érdekel akkor: klikk) domináns mondás. Ezzel csak ezeken a rezgésszinteken élők tudnak lelkileg azonosulni. Ezt a gondolatot tömi belénk a rengeteg amerikai akció film is. Ahol a főhős szabadon ölheti az emberek százait, mert ő a jó érdekében teszi azt. Ő eldöntheti, hogy ki a rossz és aki rossz azzal ő azt csinálthat, amit akar, hiszen ő a jó. Sajnos ez nagyon kemény tévhit és gonosz sugallat. Ez az a dolog, amit sok filozófus a gonosz tagadásának ír le. Hiszen a rossz meg van idealizálva és jó színben van feltüntetve, és ezért azonosulunk a főhőssel, miközben ő is csak egy közönséges gyilkos. A nácik is meg voltak arról győződve, hogy ők a jók, hiszen ők a felsőbbrendű nép.

A Harry Potter filmek sorozatát bizonyára a legtöbb Olvasó látta, vagy esetleg olvasta is. Ez a film tele van gyönyörű jelképi világgal, ahogy bemutatja a jó és a rossz küzdelmét. Harry Potterben élő rossz és jó álandóan harcol. Ő is gyakran megkérdőjelezi saját jóságát, néha úgy érzi, hogy ő sem különb a gonosztól. De a filmben egyértelmű az üzenet, amit Harry Potter nagybátyjától kapott: a bennünk élő jó az, ami megkülönböztet minket a rossztól. Harry Potter is úgy tudta a gonoszságot leválasztani a lelkéről, ha a jó dolgokra koncentrált a lelkében, mint a szülei emléke, vagy a barátaival megélt csodás élmények. Harry Potter belső harca semmiben sem tér el a miénktől! A mi életünket is a jó és a rossz belső harca itatja át. A film másik jelképi vonulata az, ahogyan a mágusok és boszorkányok a jó és a rossz oldalra állnak a végső nagy összecsapás előtt. A film gyönyörűen mutatja, hogy a rossz oldalán milyen negatív érzelmek dominálnak, míg a jó oldalán milyen pozitív érzelmek. A félelem, a bűntudat, a szégyen, a harag, a vágyakozás mind megjelenik a filmben a sötét oldalon. A szeretet, az összetartozás, az önzetlenség motívumai itatják át a jó oldalon állókat. Pont ugyanúgy ahogy a mi életünkben is történik.

Ugyanakkor, manapság nagyon divatos a „dark side” a fiatalok körében, bár ez sem újkeletű. Gondoljunk a régeben annyira elterjedt sátánistákra és az emosokat se felejtsük el. Csak a jelenség sajnos egyre tömegesebb. Egyre több fiatal gondolja úgy, hogy jó rossznak lenni, bár szerencsére legtöbbjük csak rossznak akar tűnni, de valójában nem az. Ez egy komoly társadalmi értékvesztés még komolyabb tünete. Általában abból fakad, hogy unalmasnak tűnik jónak lenni. Ez egy túlságosan elkoptatott sztereotípia. A fiatalok azt látják, hogy álszent a világ, hiszen mindenki a jóról beszél, de közben nagyon keményen terjed a rossz. Elegük van ebből az álszent rendszerből. Abban azonban tévednek, hogy a helyes út az, ha a rossz oldalt erősítik. Hiszen ezzel csak tovább rontják a helyzetet.

A rossz és a jó harcában mindig tendenciák vannak. Hol a jó, hol a rossz kerekedik felül. Jelenleg a rossz erősödése a tendencia szerte a világon. Ezt mutatja a természet pusztulása, a vallások gyengülése, az önzés erősödése. Az első lépés mindig annak eldöntése, hogy akarunk-e egyáltalán jók lenni? Hiszen nagyon sok embernél azt látom, hogy nem is igazán akarja ezt az utat. A Harry Potter című filmben a halálfalók, inkább meghalnának, mint hogy jók legyenek, még akkor is, ha érzik, hogy számukra ez a gonosz lét komoly lelki teher. Maga a lelki teher az, ami a szenvedélyüket fűti. Nagyon sok ember ugyanígy van ezzel legbelül. Szóval kérlek tedd fel magadnak a kérdést: akarok-e egyáltalán jó lenni? Ugye, nem is olyan egyértelmű a válasz. Bennem vegyes érzések jönnek fel erre a kérdésre. Hiszen alapvetően szeretnék jó lenni, de néha jól esik „rosszalkodni” is. Szóval néha szükségem van arra, hogy olyat tegyek, ami a hagyományos értelemben vett vallási elképzelés rendszerben rossznak számít. Bennem is vegyes kettősség él. Aki tisztán jónak, vagy tisztán rossznak éli meg önmagát, annak nagy valószínűséggel nincs megfelelő önismerete. A tisztán jó ember az, aki teljesen megvilágosodott, mint pl. Jézus vagy Buddha voltak. A tisztán rossz ember az, akinek a lelkét a szégyen és az ebből táplálkozó agresszió teljesen és tartósan átitatta, mint például Hitlerét.  Az emberek legnagyobb hányada nem ilyen hihetetlenül erős szélsőségben él.

Én nem akarlak befolyásolni, abban a tekintetben, hogy milyen irányban akarsz haladni. De egyértelműsíteni szeretném, hogy mi a jó és a mi a rossz, mert ebben a nagy társadalmi zűrzavarban már ez sem egyértelmű az emberek számára. Össze vissza csaponganak ebben a tekintetben. Véleményem szerint a vallások dogmatizmusa sajnos nagyon sokszor téves értelmezéseket ad, illetve nagyon sokszor felesleges bűntudat keltéssel pont a rossz oldalt képviseli. Gondoljunk például arra, hogy serdülő korunkban mennyi bűntudatot és szégyent keltett bennünk a szexualitás iránti érdeklődésünk. Pedig ez az érdeklődés, egy természetes folyamat és a szexualitás (amennyiben megfelelő lelkiséggel párosul) a világ egyik legcsodálatosabb dolga. A lelki hozzáállásunkon múlik, hogy a szexualitás jó, vagy a szexualitás rossz. Nem szabad ezt dogmatikusan bűnnek titulálni! A vallási dogmatizmus, azonban annyi bűntudatot és szégyent generál ezzel kapcsolatban, hogy nagyon sok ember ezt egész életében nem tudja teljesen rendbe tenni magában. Ilyen vallási dogmatizmusból származó bűntudat típusból sajnos többféle is van. Így a vallás is lehet jó vagy rossz, attól függően, hogy az milyen lelki attitűddel párosul. A keresztes háborúk, vagy a dél amerikai indiánok kiírtása, vagy a boszorkány égetések erősen vallási  attitűddel végrehajtott cselekedetek voltak, mégis mérhetetlenül gonoszak és semmiben sem térnek el a nácizmus borzalmatól. Ez sem volt más, mint a rossz tagadása, amiközben mégis a rossz erősödött és virágzott. A jó ügyért tettük a legrosszabbakat. Ugyanakkor nagyon sok szenté avatott ember mutatja a múltban azt, hogy a vallás lehet nagyon jó dolog is. Itt is a lelki hozzáálláson múlik minden, nem magán a valláson.      

Szóval ideje rendbe tenni, hogy mi a jó és mi a rossz? A kérdésre a válasz egyértelmű és egyszerű: minden, ami Élet-pusztító az rossz, és minden, ami Élet-támogató az jó. Hogy miért? Azért, mert az Élet részei vagyunk, azaz ez a mi táborunk (erről bővebben itt találsz egy írást: klikk). Ebbe a táborba születtünk, ezért jöttünk a világra.  A legfőbb életfeladatunk az, hogy az Életet magát támogassuk. Tehát igenis jónak kell lennünk! Tudom, hogy legtöbbször ez a nehezebb út, de akkor is ez a helyes.

Nézzük meg részletesebben, hogy mit is jelent ez a mondat: „minden, ami Élet-pusztító az rossz, és minden, ami Élet-támogató az jó”.

Ha olvastad a lélek rezgésszintjeiről szóló cikksorozatot (ha esetleg még nem akkor a bevezető részt itt találod: klikk), akkor talán már számodra is egyértelmű a definíció. A rossz cselekedetek, gondolatok azok, amelyeket Élet-pusztító érzelmek vezérelnek, vagy amelyek Élet-pusztító érzelmeket eredményeznek lelkünk legmélyén. Ezek a következő alapérzelmek, vagy azok bármely válfajai:

-          Szégyen

-          Bűntudat

-          Fásultság

-          Bánat

-          Félelem

-          Vágyakozás

-          Harag

-          Büszkeség

A jó cselekedetek és gondolatok azok, amelyek Élet-támogató érzelmek vezérelnek, vagy amelyek Élet-támogató érzelmeket eredményeznek lelkünk legmélyén. Ezek a következő alapérzelmek, vagy azok bármely válfajai:

-          Bátorság

-          Pártatlanság

-          Hajlandóság

-          Elfogadás

-          Ésszerűség

-          Szeretet

-          Öröm

-          Béke

-          Megvilágosultság

Ha tisztában kerültünk azzal, hogy mi a jó és mi a rossz, akkor már tudunk tenni a változásért. Szóval először a fenti definíciót érdemes befogadni, megtanulni. Ez tiszta, egyszerű, egyértelmű és mentes mindeféle dogmatizmustól.

Ha ezt a definíciót értjük és elfogadjuk, akkor minden tettünk és minden gondolatunk át tud menni ezen a szigorú szűrőn. És minden tettünk és minden gondolatunk értékelhetővé válik. Légy önmagaddal őszinte! Minden este, elalvás előtt gondold végig, hogy aznap mennyi jót és mennyi rosszat tettél. Ez a mérleg módszer lényege. Csinálj egy napi lelki mérleget minden nap. És ne feledd kérlek! Egy cselekedet nem lehet jó, ha jó célt szolgál, de az eszköz, amit használ az rossz. Szóval ne csapd be magad, maradj magaddal őszinte. Az aznapi rossz cselekedetekért NE ostorozd magad! Hiszen az megint rossz gondolatok, rossz energiák bekapcsolása. Az aznapi rossz cselekedeteiddel kapcsolatban légy elfogadó! Fogadd el, hogy megtetted és gondold át, hogy tudod a jövődben mérsékelni. A jó cselekedeteidért légy hálás! Ezzel legalább beépíted az életedbe a rendszeres hála érzését, ami az egyik legfontosabb érzés a lélek gyógyulásának, fejlődésének útján (erről egy fontos írást itt találsz: klikk).

Minden emberben ott él a jó és a rossz is. Azonban rajtunk múlik, hogy a rossz vagy a jó énünket tápláljuk. Minden egyes gondolatunk vagy tettünk valamelyik énünket erősíti. Szóval sokat tehetünk személyes fejlődésünkért, ha azt a felünket tápláljuk, amelyiket erősíteni szeretnénk. Ha a rossznak ellenállsz, az erősíti azt. Így nem a rossz elleni harc a megoldás sosem. Akármennyire is meglepő, a rossz elfogadása az, ami enyhíti mérsékli erejét. Ez az addikciókból való kilépés kulcsa is. Hiszen a bennünk élő rosszal kapcsolatos ellenállás szégyent, bűntudatot és más negatív érzelmet generál a lelkünkben. A rossz önmagunkban történő elfogadása azonban szeretetet, elfogadást generál ugyanitt.  A rossz elfogadása mellett a jó erősítése pedig tovább mérsékli bennünk a rossz énünk erejét. Ezekkel a jó énünket erősítjük, ezzel erősítjük az Élet-támogató létünket, amiért az életünket valójában kaptuk. Ezért nem mindegy, hogy mit eszel, mit iszol, mennyit alszol, min gondolkozol, hogyan szexelsz vagy szeretkezel, hogy milyen filmeket vagy sorozatokat nézel! Ezért nem mindegy, hogy viszonyulsz ember társaidhoz, mit vásárolsz és hogyan végzed a munkád! Mindezek tesznek téged azzá, aki vagy, és mindezekkel táplálod nap mint nap a jó vagy a rossz énedet. Természetesen későbbi írásokban, ezt több mindennapi tevékenységre lebontva meg boncolgatni szeretném. Remélem velem tartasz majd ezen az úton is…   

Még egy pár jó tanács ezen a nehéz úton: Fontos a fokozatosság! Általában nem megy a tartós változás egyik napról a másikra! Fontos, hogy légy magaddal türelmes és elfogadó, akkor is, amikor visszaesel, vagy amikor nem fejlődsz. Az önostorozás rombol, és még lejjebb húz! Tudom, hogy ez nagyon nehéz, főleg akkor, ha még sosem gyakoroltad. No de a kisgyermek sem önmagát utálja amikor járni tanul és elesik, hanem újra és újra optimistán nekifeszül a gyakorlásnak. Ha a kisgyerek önmagát gyűlölné minden elbotláskor, akkor sosem tanulna meg járni vagy egész életében negatív érzések kapcsolódnának ahhoz, hogy jár… Csak annyit kell újra tanulnod, amit lelki síkon kisgyermek korodban ösztönösen tudtál!

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.

 

Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések