A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 7. rész: Küldetés nyilatkozat, avagy a saját egyedi tízparancsolatod

 Mindig csodáltam azokat a keresztény vallásos embereket, akik tényleg úgy is éltek, ahogy azt a vallásuk diktálta nekik. Ez miatt szerettem volna mindig vallásos ember lenni, mert nekik a hit ad egy plusz gerincet, egy plusz tartást, plusz erőt a nehéz időszakokban is. Isten egy olyan külső „lény”, akikben vetett bizalom segíti őket útjukon. A tíz parancsolat is alapvetően egy jó dolog. Egyszerű útmutatásokkal segít abban, hogy tudjuk mi a helyes és mi nem az, és segít abban, hogy ne kezdjük el megidealizálni a rosszat, ne terelődjünk le a helyes útról. Lássuk be, hogy erre a legtöbben hajlamosak vagyunk.



Tavaly részt vettem egy siker-tanfolyamon. Kíváncsi voltam, tud-e újat mondani ez a tanfolyam. Nem lepődtem meg, hiszen tudott. Jó pár értékes és érdekes gondolatot tanultam, és izgalmas volt az egészet rendszer szinten összefoglalva megtapasztalni. A tanfolyam anyaga egyébként Franklin Covey világhírű szerző siker tananyaga volt, akinek könyveit, videóit és tanfolyamait nagy szeretettel ajánlom mindenkinek. A szerzőből sugárzik az Élet-igenlő, magas lelki rezgésszint. Az általa közölt alapelveket, ha minden ember elsajátítaná, nagyon sokat javulna az emberi társadalom állapota mind egyén, mind család, mind nemzeti szinteken.

Ezen a tanfolyamon volt róla szó, hogy minden sikeres embernek szüksége van egy úgynevezett saját, egyedi küldetés nyilatkozatra. Elsőre furcsán hangzott, de ma már nekem is van, és biztosan állíthatom, hogy ez az egyszerű dolog javított életem minőségén. No de mi ez pontosan? Hogy kell megcsinálni? Hogy kell használni? Miért és hogyan működik az életemben? Gondolom ezek a kérdések merülnek fel most benned.

Ez nem más, mint a saját egyéni tízparancsolatod elkészítése, azonban ennek nem kell vallásosnak lennie.  Persze lehet az is attól függően, hogy a vallásod menyire szerves része az életednek. Ez egy olyan rövid, tömör leirat, mely összegzi az életedben aktuálisan betartandó elveket, irányokat. Azonban ez mégis eltér a hagyományos értelemben vett tízparancsolattól. Hiszen itt egyedileg rád szabva írod meg ezt magadnak. A saját küldetés nyilatkozatod elkészítésekor, először gondold végig, hogy milyen szerepeid vannak az életedben, melyek fontosak a számodra. Ilyenek például: anya/apa, egy szervezet tagja vagy vezetője, barát, gyermek, egy család tagja, tanuló vagy oktató, valamilyen szakma gyakorlója stb… A küldetés nyilatkozatodban vedd végig ezeket a számodra fontos szerepeket és szerepenként írd le pár mondatban azokat az életelveket melyek fontos elemei az életednek vagy szeretnéd, ha fontos elemei lennének.  Ezek lehetnek olyanok is, melyeket rutinnal gyakorolsz, meg olyanok is melyek irányába szeretnéd változtatni az életed. Például édesapa szerepkörnél: több minőségi időt töltök gyerekeimmel, melynek során önzetlenül és teljes odaadással figyelek rájuk. Fontos, hogy kijelentő módban, jelen időben fogalmazz és ne használj benne tagadó szavakat! Ha olvastad a lelki rezgésszintekről írt írásaimat ezen a blogon (klikk), akkor próbáld úgy megírni, hogy csak Élet-támogató gondolatokat tartalmazzon. 

Ha nehéz elképzelned, hogy miket kellene írnod az egyes szerepköreidhez, akkor sokat segíthet az alábbi gondolatsor: Képzeld el önmagad késői idős korodban. Gondold végig, hogyan kellene leélned az életed, hogy akkor visszatekintve mosolyogva, elégedettséggel, tiszta lelkiismerettel nézhess vissza az életedre a mai napig. Azzal ne foglalkozz, hogy eddig mi volt! A küldetés nyilatkozatot ma írod meg, így a múlt nem számít! Ez akár lehet egy tisztább lappal induló élet kezdete is. A fontos az, hogy a mai naptól, hogyan éled az életed! Fontos, hogy ne arra koncentrálj, hogy miket akarsz megvenni, birtokolni, megszerezni idős korodig. A küldetés nyilatkozatot a lelked, a lelkiismereted, az etikai norma rendszered szemszögéből írd meg. A küldetés nyilatkozatod lehet egyszerű, pár mondatból álló vagy összetettebb is. De semmiképp ne legyen hosszabb 1 oldalnál. Nagyon tetszett például az a küldetés nyilatkozat, ami így szólt: „Olyan emberré szeretnék válni, amilyennek a kutyám hisz”. Ezt a hivatkozott tanfolyam anyagban hozták fel példaként. Azonban van ebben egy hiba is, biztosan kiszúrtad Te is. A mondat nem kijelentő módban íródott. A küldetés nyilatkozatod egyébként folyamatosan változhat. Én például kb. 2-3 havonta csiszolok rajta. Egy-egy mondatot átalakítok, vagy kiegészítem az aktuálisan fontos fejlődési irányokkal, vagy kiveszek belőle.  Megosztom Veled a saját küldetés nyilatkozatomat, hátha ad Neked némi inspirációt, vagy közelebb visz ahhoz, hogy néz ki egy ilyen:

KÜLDETÉSI NYILATKOZATOM (2020-11-14)

Édesapa: Saját és fogadott gyermekeim boldog felnőttkoráért mindent megteszek. Gyógyítom, építem lelküket. Segítem őket a szakmai, lelki és testi fejlődésben. Mindent megteszek, hogy sok fiatalkori szép élménnyel gazdagodjanak és ezeket alappillérként használják boldogságuk érdekében. Önzetlen szeretettel és figyelemmel támogatom őket.

Családunk segítője: Mindent megteszek édesanyám boldogságáért és jólétéért. Támogatom az egyensúlyt és a harmóniát az egész családunkban. Önzetlen szeretettel támogatom őket. Elhunyt családtagjaimra szeretettel és tisztelettel gondolok.

Társ: Mindent megteszek, hogy párom boldog és kiegyensúlyozott legyen! Nap mint nap figyelek a lelkére és testére. Önzetlen szeretettel támogatom őt.

Barát: Legjobb barátaimat önzetlen odafigyeléssel és szeretettel támogatom. Együtt töltött minőségi időkkel építem kapcsolatunkat.

Tanító: Mindent megteszek azért, hogy tudásom fejlesszem és rendszerezzem.  Energiáim jó részét arra fordítom, hogy rendszerezett tudásomat átadjam mindenkinek, aki csak nyitott annak befogadására.

Cégvezető: A kölcsönös függésre épülő csapatmunka irányába fejlesztem cégünket. A kollégákra önzetlenül és alázattal figyelek. Csak építő szándékú kritikát gyakorlok feléjük. Cégemet leszoktatom a kibúvók és mentegetőzések világából. Komplex és magasminőségű szolgáltatást fejlesztünk. Kiemelten kezeljük a társadalmi értékteremtő projekteket, tevékenységeket!

Klímavédő és boldogságsegítő: Energiáimmal pozitív irányba változtatom meg a világot! Segítem az emberiséget abban, hogy helyes útra terelődjék. Türelemmel, tisztelettel, alázattal és szeretettel fordulok minden embertársamhoz. Akit csak tudok támogatok abban, hogy boldogabb és klímatudatosabb legyen.

Belső küldetés: Mindent megteszek lelki, testi és tudati fejlődésem érdekében. Lelki egyensúlyra törekszem, melyet kisugárzok környezetem felé. Egészségemet óvom. Maximális szeretetre és önzetlenségre törekszem.  Tiszta lelkiismeretemért teszek nap mint nap.  Elfogadom az Élet felém áramló energiáit. Az egom nyugdíjba küldésén dolgozom nap mint nap. Törekszem a racionalitás békjójának levetkőzésére! Nyitott vagyok a kitartó és önzetlen szeretetre! Hibázhatok, elfogadom magam, ha gyenge vagyok. Elfogadom, hogy nem vagyok tökéletes. Tudatosítom magamban minden nap, hogy egyenlő vagyok embertársaimmal, nem vagyok sem több, sem kevesebb náluk.

Természetesen messze nem vagyok olyan tökéletes ember, mint amit a küldetési nyilatkozatom sugároz. Azonban törekszem arra, hogy ehhez a lehető legjobban hasonlítsak. A saját egyedi küldetés nyilatkozatod megírásához számos inspirációt találsz „A kiemelkedő emberek 7 szokása” című könyvben, ami egyébként önfejlesztőknek egy alapmű. Ezt biztosan iskolai tananyagként oktatnám. Ezen kívül ingyenes „Küldetési nyilatkozat tervező” telefonos applikáció is letölthető, ami segít Neked ennek elkészítésében.

És most picit beszéljünk arról, hogy mire jó ez az egész és hogy kell használni. A küldetés nyilatkozat arra jó, hogy ad egy gerincet, egy állandó iránymutatást az életünknek. A mindennapi rutin, mókuskerék során sajnos gyakran megfeledkezünk arról, hogy merre is akarunk tartani tulajdonképpen. A teendők káoszában csak visz minket az ár össze-vissza. Ha azonban van egy küldetés nyilatkozatunk, akkor tudjuk, hogy merre akarunk tartani. Ez olyan, mint a hajóskapitány kezében a térkép. Így nem saccolva halad előre, hanem pontosan tudja merre kell kormányoznia a hajót, ha a szél és az áramlások el akarják téríteni.

Ahhoz, hogy a fő irányokat ne is felejtsük el, a küldetés nyilatkozatot 1-3 naponta egyszer el kell olvasni. Egyébként nagyon jó érzés elolvasni, így már ezért is megéri! A mai inspirációját ennek az írásnak pont az adta, hogy elfelejtettem elolvasni a sajátomat kb. két hete. És nagyon jó érzés volt újra kézbe venni.

Tehát leginkább azért hasznos, ha van egy ilyened mert tudatosítja benned újra és újra, hogy merre van a helyes út és ezáltal mindig visszaterel abba az irányba, ha esetleg rossz felé kanyarodnál. Ugyanúgy működik, mint a keresztény emberek tízparancsolata, csak specifikusabb és személyre szabott.

Szóval kérlek ne habozz! Szánj rá időt és írd meg a küldetés nyilatkozatod! És onnan kezdve minőségibb irányba fog fordulni az életed. Nagyon egyszerű módszer, minimális energiát igényel, de tényleg hatékony!

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat követlező része, akkor klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


 Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések