A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 8. rész: A félelem csökkentésének egyik módszere

 A félelem lelki rezgésszintje egy elég kellemetlen hely, ahol a félelem minden tettünk és gondolatunk indítéka és táplálója. Erről a lelki rezgésszintről itt olvashatsz bővebben: klikk. Van, aki egész napját itt tölti, de a legtöbben inkább gyakran rövid időkre keveredünk ide. A félelem alapú gondolkodásnak számos hátránya van saját és családunk életére nézve. Az egyik az, hogy rengeteg energiát emészt fel a félelmekkel való belső lelki küzdelem. Ezek az energiák így nem tudnak Élet-támogatóbb dolgokra fordítódni. Akár saját magunk, akár szeretteink így kevesebbet kapnak valódi önmagunkból. A félelem elszívja életerőnket legtöbbször anélkül, hogy ezt észre vennénk. Az is nagyon gyakori, hogy a félelem annyira részét képezi már a gondolkodásunknak, hogy nem is vagyunk tudatában ennek. Szóval fontos, hogy szánj rá pár napot az életedből és figyeld meg önmagad! Objektíven figyelj a saját gondolataidra és nézd meg, hogy mennyiszer jár az agyad olyan dolgokon, amiktől félsz. Az aggódás a félelem egy formája, így azt is tekintsd ennek kérlek. Ha már tisztán látod, hogy egy nap mennyi időt tölt a lelked ezen a lelki rezgésszinten, akkor fogod megérteni igazán, hogy mennyire fontos ezen változtatnod. Ez a lelki rezgésszint komoly gátja a valódi boldogságodnak!



Sokan azért nem akarnak ezen változtatni, mert annyira a lelkük részévé vált a félelem alapú gondolkodás, hogy úgy érzik ez adja az erőt nap mint nap arra, hogy cselekedjenek. A félelem így egy motiváló erővé alakul a fejükben, és úgy élik meg az ilyen emberek, hogy enélkül elvesztik a talajt a lábuk alól. Hiszen, ha nem fogok félni, akkor mi fog erőt adni nekem ahhoz, hogy nap mint nap helyt álljak!  Jártam eleget ezen a lelki rezgésszinten, így át tudom érezni ezt a helyzetet…

Megnyugtatásképpen szeretném egyértelműsíteni a számodra, hogy sokkal több erőd lesz, ha nem fogsz félni, és helyette lesz más motivációd. A félelemnél magasabb lelki rezgésszintű motiváló erők a vágyakozás (klikk), harag (klikk), büszkeség (klikk) és a bátorság (klikk). Ha a félelem lelki rezgésszintjéből szintet fogsz ugrani, akkor ezek valamelyike fogja átvenni a motivációs erőt adó lelki attitűdöt.  Mivel ezek kevésbé Élet-pusztító energia szintek, ezért több erőd marad majd önmagad fejlesztésére a boldogsághoz vezető úton. Az, hogy melyik szintre fogsz majd ugrani nagyon sok mindentől függ. Nem is ez most a lényeg. A fontos az, hogy szabadulj meg a lehető legtöbb félelmedtől és akkor jelentősen javulni fog az életed. Ha belegondolsz, az is egy félelem, hogy mi ad majd erőt Neked, ha nem fog motiválni a félelem. Szóval a félelem elvesztésének következményeitől is félsz.

A mai módszer a félelem alapú gondolkodást igyekszik átformálni benned. Ahhoz, hogy ezt jól tudd alkalmazni, először meg kell ismerned az ego(d) működését. Az ego az egy fránya „jószág” a lelkünkben. Meggyőződésem, hogy életünk fő tönkre tevője, annak ellenére, hogy pont az ellenkezőjét hiteti el velünk. Az ego azzal telepszik be a lelkünkbe egész fiatal korban, hogy elhiteti velünk, hogy megvéd minden rossztól. Persze ez nem igaz, de mégis a legtöbben bedőlünk neki. A félelem az egyik nagyon erős eszköze az egonak arra, hogy saját fontosságát elhitesse veled. Tudniillik, az egot nem az érdekli, hogy Neked mi a jó, hanem az érdekli, hogyan tud a lelkedben fennmaradni és erősödni. Az ego csak saját fennmaradásával foglalkozik! Figyeld meg a gondolataidat és rá fogsz jönni, hogy így működik benned… Az ego állandóan pásztázza a jövőt és közben azt „lesi”, hogy milyen rossz dolgok leselkednek rád a képzelt jövőben.  Folyamatosan figyelmeztet rengeteg rossz dologra, ami a jövőben történhet veled és ezzel elhiteti, hogy tulajdonképpen ő mentett meg ezen rossz dolgoktól. Pedig ez egy nagy kamu. Ha picit mögé nézel a dolgoknak, akkor rá fogsz döbbenni, hogy a jövővel kapcsolatos félelmeid 99%-a sosem történik meg! Miért nem? Nem azért, mert az egod megvédett tőle! Hanem azért, mert a jövőddel kapcsolatos félelmeid 99%-a fikció! A jövő változatok állandó pásztázása közben rengeteg olyan jövő alternatívát vizsgálsz, melyek sosem fognak megtörténni. Ezeket az egod generálta, és még azt is elhitette veled, hogy racionális és logikus következtetések eredményei. Ahhoz, hogy le tudd tenni a félelem alapú gondolkodást, vagy annak egy részét, az alábbi mondatot kell tudatosítanod először magadban:

A jövővel kapcsolatos félelmeim 99%-a sosem fog megvalósulni. Amennyiben a maradék kb. 1% megvalósul, akkor az pedig okkal történik. Azt ezért fogom megélni, mert az Élet figyelmeztetni szeretne, hogy nem helyes irányba tartok!

Szóval 100 félelem okból minimum 99 felesleges! Ha nehezen megy ennek tudatosítása, akkor használd ennek megerősítésére a papír módszert, amit itt találsz: klikk. Képzeld el, hogy ez mennyi feleleges lelki energia elpazarlása, és képzeld el, hogy ha ez felszabadulna mennyi csodálatos dologra tudnád fordítani. A maradék 1%-nyi félelem ok pedig fontos, hogy megtörténjen mert ezeket azért küldi Neked az Élet, hogy jelzéseket adjon a számodra! Ezekből fogsz okulni, ha objektíven és nyitott szemmel jársz, és ezek által leszel boldogabb. Szóval ezek a félelem okok, jelző fényei az életednek.

A sikeres ember abban különbözik a sikertelentől, hogy amikor valami kedvezőtlen dolog éri, akkor abból tanul. Objektíven értelmezi, hogy mit kell csinálnia a jövőben másképpen és ezt beépíti az életébe. A sikertelen emberek ilyenkor inkább másokat hibáztatnak vagy egyéb kibúvókat keresnek önmaguk előtt és utána ugyanúgy beleesnek ezekbe a csapdákba. Ráadásul a félelmeik ezáltal tovább fokozódnak.  Sajnos a változtatás alappillére az, hogy tudd: minden rosszért, ami veled történik Te vagy a felelős és senki más! (Erről egy érdekes írást itt találsz: klikk). Amíg másokat okolsz, addig pozitív változás nem lesz az életedben. A félelmeidet addig nem fogod tudni elengedni, amíg azt nem akarod igazán! Azaz szembe kell nézned önmagaddal és fel kell vállalnod, hogy Te vagy minden félelmed okozója.

Ha tudatosítottad a fentebb kivastagított 3 mondatot magadban, az már a változást elindítja benned. De addig ne lépj tovább a módszerben míg ez meg nem történik! Valószínűleg ez hetekbe telik, vagy akár hónapokba, hiszen egy rossz berögződésen változtatni nehéz és időigényes munka. Folyamatosan rajta kell kapnunk magunkat azon, hogy a régi gondolatformák irányába terelődtünk. Fontos, hogy ne ostorozd magad, ha visszaesel! Az csak mélyíti a félelmeket benned esetleg még szégyent és bűntudatot is generál, ami a félelemnél is pusztítóbb lelki attitűd. Ilyen esetekben is légy magaddal elfogadó és a jövőbeni változásra fordítsd az energiáid!

Amikor a fenti mondatok tudatosodtak és már életed részévé váltak, akkor tudsz majd megint ugrani egy szintet. Ez a szint pedig az Életbe vetett bizalmon alapul. Tudom, hogy elsőre furcsa Neked ilyet olvasni. Az egod azonnal bekapcsol és azt sugallja Neked, hogy bízhatnál az Életben, hiszen pont ő hozta a sok rosszat, ami veled történt. Az egod azt mondja Neked, hogy ha ő nem lenne, akkor még rosszabb lenne most a helyzet… Ez persze nem igaz, mint ahogy már fentebb leírtam. Nem az Élet hozta Neked a rosszat, hanem a helytelen gondolkodási mintázataid, amik az egodban gyökereznek. A félelem alapú gondolkodás félelmet generál. Hiszen, ha félelem alapú döntéseket küldök a környezetem felé, akkor a környezetemben olyan válaszokat fog ez létrehozni, melyek ezeket a félelmeket csatolják vissza felém. És így működővé válik az „ön beteljesítő jóslat”. Szóval a gondolat mintázatból való kilépés okozza a megoldást. Az Életben tehát bízhatsz, még ha furcsa is elsőre, mert ez Élet alapszabálya a következő:

Az Élet mindig segít, ha pedig nem, akkor azt azért teszi, hogy figyelmeztessen arra, hogy rossz irányba haladsz, vagy rossz módon teszed azt.

Ez a módszer második szintje. Elhinni azt, hogy az Élet neked jót akar. Tudatosítani magadban, hogy ha nem másokat okolsz, hanem minden rosszból, ami veled történik céltudatosan saját sikeredet, jövődet építő következtetéseket vonsz le, akkor nincs mitől félned. Hiszen a félelmeid és mentegetőzéseid pont ezektől a jelzőfényektől igyekeznek „megóvni” és ezáltal esélytelenné válik, hogy fejlődj. Ha már ezt is tudatosítottad magadban (lehet, hogy hónapokba telik, de megéri!), akkor jön a harmadik szint. Amikor eszedbe jut egy félelem alapú gondolat, akkor a következőt mondod magadnak:

Ha majd esetleg tényleg megvalósul, akkor majd mindent megteszek annak érdekében, hogy megoldjam! Addig azonban fontosabb dolgom is van ennél.  

Itt már ezért tudod ezt megtenni úgy, hogy a lelked el is hiszi, mert már tudatosítottad magadban, hogy a félelmeid legnagyobb hányada sosem fog megtörténni. Ha pedig mégis megtörténik, akkor az hosszútávon jó, hiszen lehetőséget ad a fejlődésedre. Itt már azt is tudatosítottad magadban, hogy az Életben megbízhatsz, ő a segítőd és nem az egod.

Nagyon nehéz ezen az úton elindulni. Először ez az egész furcsa lesz. Az egod folyamatosan fogja Neked mondani azokat az indokokat, hogy miért nem működik. Sőt, úgy fogod érezni, hogy nincs erőd ilyesmire és hogy rád ez a módszer nem hat. Ilyenkor gondolj bele abba, hogy milyen nehéz volt megtanulni járni. Hányszor esik el a kisgyerek és hányszor kel fel újra, mire végre elkezd pár lépést tenni. Utána mennyit gyakorol mire stabilan jár. Mire nagy gyerek lesz, már ösztönszerű a járás és a futás is. Ugyanígy működik ez is. A rossz gondolatminta felülírása sok visszaeséssel jár. A változás csíráinak táplálása sok energia befektetést igényel. Eleinte nem megy, utána alig megy. Míg később már picit megy, de csak néha. Aztán fokozatosan egyre jobb lesz, míg végül berögzül és életünk szerves részévé válik! Minden változás így történik az életünkben, ami pozitív irányú! Csak a rossz irányú változások mennek könnyen. Építkezni nehéz, de rombolni könnyű…

Ha önállóan nem tudsz a félelmeiden változtatni, akkor kérd szakember segítségét! Ebben az esetben valószínűleg nagyon mély lelki sebek munkálnak benned, melyek begyógyításához segítségre van szükséged! Mivel félelem alapú a gondolkodásod, ezért félsz segítséget is kérni! Szóval légy bátor és tedd meg ezt a fontos lépést, ha úgy adódik… Engem is ilyen bátor lépések tettek boldogabbá!

Kívánok sok erőt és kitartást utadon!

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat k9vetkező írása, akkor klikk ide: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


 Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)



Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések