Megoldás a klímaváltozásra – Az egyensúly 6 programja - 5. rész: A Globális Revitalizációs Program II. – a jelenlegi akadályok és társadalmi csírák

 

Nemrég tartottam egy Nyitott Egyetem előadást, melyben röviden és tömören bemutattam a klímaváltozás megoldására kitalált modellemet (ha érdekel: klikk). Jelen blog „Megoldás a klímaváltozásra/Az egyensúly 6 programja” című rovatában ezt a modellt szeretném részletesen Neked bemutatni 2-4 perces írásokban. Az előző részben megismerhetted a Globális Revitalizációs Program alapelveit és a bevezetésének fő lépéseit (ha még nem olvastad, akkor ezt érdemes jelen írás előtt megtenned: klikk). A mai írásomban az akadályokról és a társadalomban már elindult ezzel kapcsolatos változásokról szeretnék Neked írni.

Az első számú probléma az emberi hozzáállásban rejlik. Az emberiség azt hiszi, hogy a Föld az övé. Nézd meg a műhold felvételeket. Minden fel van parcellázva. Minden területet valamely ember, állam, vagy szervezet birtokol. De a Föld csak részben lehet a miénk! Hiszen, ha a természetnek nem adunk megfelelő mértékű szabadságot, akkor vele együtt önmagunkat is kipusztítjuk. Ez olyasmi nagyban, mint a középkorban volt a jó király és a rossz király esete kisebb léptékben. A rossz királyok a fényűzésük érdekében végletekig kiszipolyozták a jobbágyságot és a kisnemességet. Ennek következtében az ország elgyengült. A történelemben ezeknek a történeteknek a vége vagy forradalom lett és a király megölése, vagy a gyenge országot idegen hatalom foglalta el. A jó királyok, általában terhelték a jobbágyságot és egyéb alattvalóikat, de a kemény kezű irányítás sosem volt több mint amennyit a rendszer elbírt. Ezeket a királyokat általában szerették igazságosságuk miatt. Az igazságosság és az egyenes de szigorú szabályok voltak az erős királyságok alapjai.

Az emberek a Föld királyai lettek. Hatalmunk a Föld felett korlátlan. Azonban, ha ez elvakít minket, úgy ahogyan eddig történt, akkor rossz királyok vagyunk. Elgyengítjük azt, ami eltart minket, melynek következménye egy olyan „forradalom” lesz, amely eltörli végleg az embert a Föld színéről.

A jó király elv megvalósítását a Globális Revitalizációs Program adja, ahol annyi szabad életteret adunk a természetnek amennyi ahhoz kell, hogy az stabilan eltartson minket. Tehát nem uralkodhatunk korlátlanul a Föld felett és nem birtokolhatjuk azt kedvünkre! Korlátot kell szabni hatalom vágyunknak és telhetetlenségünknek!

A jelenlegi akadályok másik fő gyökerébe ezzel a gondolattal át is kerültünk. A hedonizmus egy nagyon komoly probléma. Míg 200 éve a hedonista embert undorítónak és visszataszítónak tartotta a társadalom, addig ma divatos hedonistának lenni. (Erről a problémáról olvashatsz egy érdekes írást itt: klikk.) Az ember technológia által megerősített hatalma önmagában is durva csapás a Föld természeti erőforrásainak, de sajnos ezt tovább fokozza az emberi önzés, mely rengeteg felesleges fogyasztást generál. Mindezt tetézi az emberi népesség hihetetlenül mértékű növekedése.

Ha a jó király belátja, hogy függ alattvalóitól, a mai ember miért nem látja be, hogy függ a természettől? Az önzés mérséklése a túlélésünk zálogja. Az egyén, a közösségek, a nemzetek és a társadalom minden egyéb szintjén az önzés visszafogása kell, hogy kerüljön életünk középpontjává. Ami azonban érdekes, hogy ez a személyes boldogság egyik fő kulcsa is. A boldogság és a környezet védelme kéz a kézben járnak. Ennek megoldásáról a Globális Boldogság Programról, illetve a Globális Népesség Programról szóló írásokban fogok Neked írni.

A nemzeti szintű önzés is akadálya a Globális Revitalizációs Program megvalósításának. Hiszen jól látjuk, hogy az évtizedek óta tartó klímakonferenciák milyen kismértékű eredményeket érnek el. Ennek oka az, hogy minden nemzetállam a saját szűklátókörű önző érdekei szerint nézi az egyezményeket. Egy nemzetek közötti versengés világában élünk, ahol senki sem akar lemaradni, mindenki többet akar kapni a Föld tortájából. Ez a nemzetállamiság globális csődje. Ennek megoldására a Globális Agglomerációs Program és a Globális Társadalom Átalakulási Program fog adni megoldást.

A gazdasági rendszer okozta társadalmi torzulások is komoly okai a jelenlegi helyzetnek, és nehezítik az új rendszer bevezetését. Régebben még a profit érdekeket fékezte az etika, a vallás és egyéb szabályok. Ma már mindent szabad, ami profitot termel. Sőt ami profitot termel az jó. Ez teljesen megbetegíti a társadalmat, hiszen a sóvárgás keltésre és a fogyasztás maximalizálásra épül minden. Vegyél többet, éld meg, birtokold, hiszen bármit megkaphatsz… Ez a „szlogen”-rendszer, természetesen hamis! Hamis délibáb, melyet az emberek feleslegesen hajszolnak. Az eredménye semmi más, mint egyre több boldogtalan és egyre mohóbb ember. A profit alapú „világkultúra” szép lassan mindent felemészt, ha nem szabunk neki határt.

Félreértés ne essék! Nem vagyok a fent felsorolt dolgok ellen. Hiszen, ha megkérdezik, hogy szükség volt-e a múltban a jelenlegi gazdasági rendszerre, a foszilis tüzelőanyag alapú energetikára, a nemzetállami szintű versengésre, a profit és a pénzvilág gazdaság fejlesztő hatásaira? Akkor a válaszom egyértelműen: IGEN. Azonban amely dolgok eddig a fejlődésünket szolgálták, azok már egy ideje gátjai a fejlődésünknek, sőt… Ezek a rendszerek már a pusztulásunk sírkövei.   Az új rendszer születőben van, melynek csírái már a társadalomban jelen vannak, csak az átálláshoz az kell, hogy megértsük: nem ez a helyes út!

Gondolj a Globális Revitalizációs Program elveire. Egyre több természetvédelmi területet alakítanak ki világszerte, és egyre többre van lakossági-társadalmi igény.

Ugyanakkor az EU Víz Keretirányelve már 2000 óta érvényes irányelv, ami nem más, mint a Globális Revitalizációs Program európai vizekre szűkített változata. És mára, 2020-ra már egyértelműen kimutathatók a pozitív hatásai. Az EU Víz Keretirányelv megfordította az európai vizek romló állapotának tendenciáját, és egy javuló tendencia irányába fordította.

Ha Európa szintjén az élővizeinkre ez működik, miért ne működhetne globálisan az összes környezeti elemre?

Semmi más nem kell hozzá csak sok-sok ember őszinte akarata, amelyre a politikusok már felfigyelnek! Erre további jó példa, hogy az Óceánok 5%-ának védelem alá helyezésén dolgozik az ENSZ jelenleg is.

 A Globális Revitalizációs Program nem más, mint ezeknek a csírázó magvaknak a bokorrá növesztése.

Jelen írás inkább a jelenlegi akadályokról szólt, így egy picit lehet, hogy pesszimistának tűnik a számodra. Bár a társadalomban megjelenő csírák jól mutatják, hogy a változás elkezdődött! Én két évtizedig pesszimista voltam a jövővel kapcsolatban! De mióta tudom, hogy van megoldás, azóta optimista lettem. A folytatásban ebben a rovatban ezt a megoldás rendszert fogom írásról írásra szép lassan kibontani Neked. Remélem velem tartasz majd, és Te is egyre optimistább leszel!

Már az is klímavédelem, ha gondolkozol ilyeneken. Hiszen minden emberi tett egy gondolattal kezdődik!

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.

 

Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések