A boldogságkeresés második lépése: a mély önismeret – 9. rész: Mennyire vagy elhavazva?

 

Az időzavar a nyugati társadalom egyik legtöbb embert érintő tünete. Ugyan különböző mértékben, de szinte minden embert érint. Pedig ebből is van kiút! De ahhoz, hogy a megoldásokról tudjak Neked írni, először ismerjük meg ennek az életvitelnek az okait, hátterét. Mivel évtizedekig éltem az időzavar kóros mértékű állapotában, ezért úgy érzem igazán „szakavatottan” át tudom érezni legtöbb szegmensét. Szinte állandóan sietnem kellett. Mindig éreztem belül azt a késztetést, hogy még többet, még gyorsabban és még hatékonyabban kell dolgoznom, mert az időprés nyomaszt és valahogy le akarom uralni. Állandóan utol akartam érni magam. Hatalmas teendő lista volt a határidő naplómban és a fejemben, melyet mindenáron meg akartam oldani. Olyan volt, mint egy mókuskerék. Hiszen egyre többet dolgoztam azért, hogy utolérjem magam, mégis még több teendőm lett. Emlékszem, 36 éves koromban kiszámoltam, hogy ha megállna a világ és én dolgozhatnék ugyanolyan tempóban, mint ahogy szoktam, akkor kb. 2 év kellene, hogy utolérjem magam. Ez borzalmas élmény volt. Akkoriban hétfőtől vasárnapig 16 – 18 órát dolgoztam. Tanítottam egyszerre két egyetemen, vezettem 3 céget, benne voltam kamarai és akadémiai bizottságokban, elnöke voltam egy alapítványnak és tagja egy másiknak és mellette próbáltam rendezgetni széthullott családom romjait. Kutyául éreztem magam a bőrömben. Állandóan azt éreztem, hogy ha utolérem magam, akkor mennyivel jobb lesz. Emlékszem, a nyaralások előtt hetekig éjszakáztam azért, hogy a nyaralás kezdetére legalább a tűzoltás szintű feladatok rendezve legyenek. Aztán amikor megjöttem a nyaralásból, addigra már tele voltam égetően sürgős feladatokkal. Így a nyaralás okozta pihenés hatása 2 nap alatt égetődött fel bennem.

Te is szoktál hasonló cipőben járni? Ha igen, akkor azt is tudod, hogy ez a nyomasztó érzés az egyik fő stressz okozó is az életedben. Az állandó stressz pedig még fáradtabbá, ingerlékennyé és figyelmetlenné tesz. Ennek révén több hibát követünk el, mint szoktunk, és ez tovább fokozza az elhavazott helyzetet.  Természetesen az immunrendszerünk is le van gyengülve ilyenkor, így gyakrabban fáj a fejünk és többször kapunk el felsőlégúti betegségeket. Ezek is hátráltatnak minket, ami fokozza a stressz érzését bennünk. Az egonk teljesen ingerlékennyé válik minden olyan dologra, ami olyan váratlan eseményt hoz, ami eltér attól, mint amit az időtervünkben előre kitaláltunk. Hiszen az hátráltat minket, hogy merészeli?!

Képzeld, akármennyire lehetetlennek tűnik, de ez mára teljesen eltűnt az életemből.  Ennek az elhavazott állapotnak a megoldására több módszer segítségével tudtam kilépni. Elsőként azonban célszerű magunkba nézni és megvizsgálni önmagunkban, hogy e mögött az öngyötrő életvitel mögött milyen lelki háttér áll. Ezzel kapcsolatban teszek Neked egy állítást:

Minél nagyobb mértékű és minél tartósabb az időprés az életedben, annál inkább menekülsz valódi önmagad elől.

Kérlek most állj meg egy pillanatra és vizsgáld meg, hogy a lelked legmélyén, hogy reagáltál erre az állításra! Köszönöm! Ha ez megvan, csak akkor olvass tovább…

Ez az állítás akkor is igaz, ha első olvasatra fáj, rosszul esik, vagy az egod azt a megszokott reakciót mondja Neked, hogy rád ez természetesen nem igaz. Ha első olvasatra belső lelki ellenállást érzel a mondat hatására, akkor az egyértelmű jelzése annak, hogy igaz rád. Az egod el akarja palástolni elöled az igazságot. Hogy miért? Mert ő mindig azzal foglalkozik, hogy idealizálja meg saját helyességét.  Pedig, ha az egod mögé leszel képes látni, akkor fogsz elkezdeni igazán a boldogság irányába elmozdulni, mert az a bátorság lelki rezgésszintjének kapuja! (Az egoról itt találsz egy érdekes írást: klikk, a bátorság lelki rezgésszinjtéről pedig itt: klikk).

No, de térjünk vissza az előző állításra. Az állandó rohanás miatt általában a világot okoljuk. A sok teendőmről nem én tehetek, hanem a munkahely, a megrendelők, a család, a sok társadalmi elvárás, a rossz anyagi helyzetem, vagy az, hogy nekem megjár egy, szebb ház, vagy egy jobb autó stb… De sajnos ez nem így van! Ha elolvastad a lelki rezgésszintekről írt cikksorozatot (első részét itt találod: klikk), akkor már jól látod, hogy a különböző lelki rezgésszinteken eltérő a világról alkotott képünk. Az is kijelenthető, hogy a világról alkotott képünk, mindig az önmagunkhoz való viszonyunk tükörképe.  Erről egy fontos írást itt találsz, ha érdekel: klikk. Szóval az, hogy te egy állandó rohanásra kényszerítő világnak látod a valóságot, az egyet jelent: a belső világod kényszerít rohanásra. Ez az igazolása annak, hogy menekülsz önmagad elől!

Miért menekülünk önmagunk elől, és miért olyan nehéz ezt feltárni önmagunkban?  Azért, mert nem tudjuk elfogadni önmagunkat olyannak amilyenek vagyunk. És ez a borzalmas, és általában jó mélyen elfojtott érzés elől való menekülésre számos módszert dolgozott ki az egonk. Ilyenek például a pénz hajtása, a hatalom iránti vágy, a jobb életszínvonalért való sóvárgás, a testi perfekcionizmus, az anorexia és még sok minden más. No persze ezek mellett, vagy önállóan a fő tünet pedig az állandó sietés, rohanás, időprés és elhavazott érzés. Amíg ezekkel vagyunk elfoglalva, addig nem kell mélyen önmagunkba nézni. Ezzel az egonk kiválóan el tudja palástolni önmagunk elől a valódi problémákat. Ugye milyen klassz? Viszont cserébe azért, amiért nap mint nap hazudunk önmagunknak, sosem leszünk igazán boldogok.

Az elhavazott életvitelnek van egy másik rétegje is. Ez pedig a stressz faktor. Az időprés okoz bennünk egy fojtogató érzést, mert nem vagyunk képesek uralni a felénk áradó feladatok tömegét. Az egonk pedig minden áron uralni akar mindent, így hát ezt is. Az egonk nem képes elfogadni azt, hogy nem tudja kontroll alatt tartani a körülötte lévő történéseket. Ez egy állandó belső feszültséget generál, ami stresszt okoz.

Tehát két nagyon erős lelki gyökere van az állandó rohanásnak: az egonk és az önelfogadás bizonyos mértékű hiánya.

Mindkét lelki rétegben lévő problémacsoportra van megoldás! Ezekről a „Boldogságkeresés 3. lépése: eszközök és módszerek” című blog rovatban fogok írni Neked. Addig is arra kérlek, hogy kezdj el önmagadba nézni! Ne feledd, hogy aki az egoja mögé képes látni, az kezd el belépni az igazi boldogság világába. Hiszen ez a jele annak, hogy a bátorság lelki rezgésszintjére léptél…

Azt is fontos látnod, hogy aki állandóan rohan, az sokkal többet fogyaszt. Így drágábban él. Így nagyon gyakori, hogy az időprés az anyagi problémákkal is társul. Ez a két dolog nagyon gyakran kéz a kézben jár. És ha ez nem lenne elég, azt is fontos tudnod, hogy aki állandóan rohan, az sokkal környezetszennyezőbben is él, mint önmagukkal megbékéltebb embertársaik. Tehát ezzel nemcsak magadat pusztítod nap mint nap, hanem a Föld ellen is nagyobb mértékben teszel, mint mások. Azaz a klímaváltozás kiemeltebb okozója vagy!

Így, ha az egod mögé nézel és ezáltal elindulsz egy eddigitől eltérő úton, nem csak boldogabb leszel, de teszel a gyermekeid és az emberiség jövőjéért is. Remélem ez ad Neked elég motivációt arra, hogy megtedd…

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő része akkor klikk.

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


 Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.



Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések