Mit tehetsz Te a klímaváltozás ellen? - 13. rész: A leghatékonyabb eszközeid egyike a faültetés

 

Mai írásom inspirációját a 10 millió fát Magyarországon Program hozta. (Erről a programról itt találsz bővebb információt: klikk). Végre eljutottunk ide is! Nagyon boldog vagyok, hogy ébredezik a társadalmunk, és egyre többen vagyunk, akik tenni akarnak gyermekeik jövőjéért. A sok kicsi jó cselekedet összeadódva hatalmas erővé egyesül, és meg fogjuk fordítani a világ pusztulásának trendjeit!

Ehhez egy nagyon hatékony módszer a faültetés. Ahol csak teheted, tedd meg! De miért is olyan hatékony ez a módszer? Nézzünk erre egy egyszerű számpéldát: 1 kg faanyag 1,7 kg CO2-ből származó szenet köt meg.  Egy magyar állampolgárra jutó CO2 kibocsátása 5,2 tonna/év. Ebben benne van mindenféle kibocsátás együttese, azaz nem csak a közvetlen, hanem a közvetett kibocsátások is. Szóval egy magyar ember, ha semlegesíteni szeretné klíma hatását, akkor 3,1 tonna száraz faanyag előállítását kellene generálnia évente (nedves faanyagra vetítve ez az érték jóval magasabb lenne). Úgy vélem, hogy lelkiismereti kötelességünk, hogy ezt megtegyük. Nézzük meg, hogy ez mit is jelent a fák nyelvén. Egy hektár átlagos magyarországi erdő kb. 10 tonna CO2-t köt meg egy évben. Szóval kb. 5000 m2-nyi erdő tudja lekompenzálni azt, amit mi teszünk a Földdel. Mivel már tartozunk a Földnek, azaz rengeteg klímagázt kibocsátottunk eddigi életünk során ezért, ha meg akarjuk állítani a klímaváltozást, akkor nem csak annyit kell ültetnünk, amennyi semlegesíti a jelenlegi tevékenységünket! Célszerű több fát ültetnünk ennél, hogy a múltbeli kibocsátásunk is fokozatosan kikerüljön a légkörből. Szóval legyünk előre mutatók, és tűzzünk ki 0,8 hektár erdőt saját magunkra. Ez 8000 m2-t jelent, ami első olvasatra elég irreálisan soknak tűnik, ugye? De nem feltétlenül az!

Egy kifejlett erdőben kb. 10 m2-ként van egy fa. Azaz 800 db fa ültetését jelenti 0,8 hektárnak megfelelő ültetés. Eddigi életemben kb. 40 fát ültettem, így 760 fával még tartozom a bolygónak. Ha azt feltételezem, hogy 40 aktív évem van még hátra, akkor 19 fát kell elültetnem évente.  

A jó az, hogy ha elültetsz ma egy fát, akkor az folyamatosan végzi a CO2 megkötést, és így utána már csak a pótlással kell foglalkozni.  A fenti durva becslés, nem tartalmazza a pótlás darabszámát, azonban mivel 5000 m2, helyett 8000 m2-nyi területtel kalkuláltam, ezért úgy érzem, hogy ez benne van.

A 19 db fa/év mennyiséget lehet még csökkenteni, ha extra gyors CO2 megkötő képességű fafajokat ültetünk. Ilyen például az Oxyfa, melynek megkötő képessége kb. 1,8- szorosa annak, mint amivel számoltunk.  Így 10 db fa/év a szükséges mennyiség.  

Ha valaki már gyermek korától elkezdi a faültetéseket, azaz nincs akkora elmaradása, mint nekem, annak az élete során elültetendő 800 db fa 80 évvel osztódik, így neki 10 db fát kell ültetnie évente, hagyományos fából, míg Oxyfából 5 db-ot.

Ebből adódóan azt mondhatjuk, hogy kortól és életmódtól függően egy magyar ember 5 – 20 db/év faültetéssel tudja semlegesíteni klímagáz kibocsátását úgy, hogy még a felmelegedés visszafordításáért is komolyan tesz.

Ha így nézzük, akkor a 10 millió fa Magyarországon Program elegendő? Sajnos nem. Hiszen ez csak 1 db fát jelent minden magyar állampolgárra. Mégis csodálatosnak tartom ezt a kezdeményezést, mert végre teszünk valamit és végre társadalmi szinten teszünk!

A cégem és a családom is részt fog venni a program faültetési rendezvényein, hogy aktívan tehessünk klíma mérlegünk csökkentéséért! Tavaly is részt vettünk közösségi faültetésen, melyet egy másik közcélú szervezet bonyolított. A közösségi faültetéseken nagyon jó a hangulat. Jó érzés életet adni, jó érzés tenni a környezetünkért és jó érzés ezt más emberek társaságában megtenni. Többszörös hozadéka van egy ilyen programnak.

Szóval, ha nincs módod arra, hogy saját földeden saját magad elültess 5 -20 db fát évente, akkor vegyél részt közösségi faültetéseken, támogass olyan szervezeteket anyagilag, akik megteszik ezt helyetted!  Tavaly például 6000 Ft-ot fizettünk egy facsemete ültetéséért. Ezt egy mai magyar átlagos állampolgár elvileg meg tudja fizetni, amennyiben belső igénye van arra, hogy tegyen a Földért.

No, de eddig csak a klímagáz mérlegünk szempontjából néztük ezt az egészet. Nézzük meg, hogy egy 50 éves fa, mennyi jót tesz/tehet még mindenkiért:

1.      A fa lombkoronája megszűri, tisztítja a levegőt. A levelekre leülepedett korom, por és egyéb szennyező anyagokat az eső lemossa. Ez kb 300-400 kg szennyező anyag kivonását jelenti a légkörből évente!

2.      A fa rengeteg oxigént termel (50 kg/év)

3.      A fa javítja a mikroklímát. Egy kibetonozott utca és egy erdős liget között, nyáron akár 10 C° eltérés is lehet.

4.       A fa rengeteg élőlénynek ad életteret, különösen akkor, ha csoportokba rendeződve vannak telepítve.

5.      A fa óvja és fejleszti a talajt, csökkenti az erózió kockázatát

6.      A fa javítja a táj értékét, és rekreációs tevékenységeink elengedhetetlen része

7.      Ha a fa olyan helyen van, akkor komoly zajvédelmi szerepe van.

8.    A fa alapanyag számos emberi igény kielégítésére. 

Ez a lista természetesen nem teljes, de jól szemlélteti, hogy a faültetés mennyi jót tesz a világgal, nem beszélve arról, hogy a lelkünknek mennyire jól esik. A lelkünk kiszabadul attól, hogy végre nemcsak pusztítunk, hanem teremtünk is. Nem csak elvesszük az életet, hanem életet adunk is. Ez jusson eszedbe amikor fát ültetsz és meglátod milyne klassz érzések fognak átjárni. Én imádom ezt az érzést! Remélem Te is kipróbálod …

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.

 

Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések