Ferenc Pápa üzenete a klímaváltozásról (2015)

Mai írásomat egy nagy áttörés inspirálta. 2015-ben Ferenc Pápa összefoglaló írást tett közzé annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, és annak kiemelt fontosságára. Csodálatos érzés a számomra, hogy ettől a pillanattól kezdve a globális klímaváltozás már nemcsak gazdasági vagy környezetvédelmi kérdés! Ettől a perctől kezdve ez az emberiség morális kötelességévé vállt. Akik keresztények, azoknak azért mert ezt ebben a pápai útmutatásban kérésként kapták! Akik nem keresztények, azoknak is elgondolkodtatásra adhat okot, hogy ha a világ egyik legnagyobb vallásának vezetője ilyen komolyan foglalkozik a témával, akkor tényleg lelkiismereti döntéseink részévé kell tennünk minden nap a klímaváltozással összefüggő személyes döntésünket! Mivel szinte minden tevékenységünk következménye klímagáz kibocsátás, ezért kötelességünk tetteink előtt végig gondolni, hogy van-e kevésbé környezetszennyező megoldás!

A pápa „Laudato sí” című összefogásra hívó szava 150 oldalas mű. Ebből pár részletet fogok itt a blogon bemutatni Nektek.  Remélem okoz pár elmélyült percet és fokozza bennetek a téma iránti tiszteletet és a téma fontosságának érzetét:

„Az éghajlat közjó, mindenkié és mindenkinek a javát szolgálja…. Nagyon komoly tudományos konszenzus jött létre arról, hogy az éghajlati rendszer aggasztó felmelegedésével állunk szemben… Az emberiségnek tudatosítania kell, mennyire szükséges életstílusunkon, termelési és fogyasztási szokásainkon változtatni, hogy megküzdjünk a felmelegedéssel……A klímaváltozást különösen felerősíti a foszilis tüzelőanyagogon alapuló fejlődés modell, amely az energetikai rendszer lényegét jelenti az egész világon. Hozzájárult ehhez, hogy a talaj felhasználási módját egyre gyakrabban megváltoztatják, legfőképpen a fölművelési célból végrehajtott erdőírtással…. A klímaváltozás súlyos környezeti, társadalmi, gazdasági, elosztási és politikai következményekkel járó, globális probléma, amely a világon az egyik legnagyobb kihívást jelenti az emberiség számára……”

„Tragikus környezetpusztulás által még mélyebbé vált nyomorból menekülő elvándorlók számának növekedése, akiket a nemzetközi egyezmények nem ismernek el menekültként és akik törvényi előírások bárminemű védelme nélkül hordozzák, magukra hagyott életük terhét. Sajnos általános közöny uralkodik ezekkel a tragédiákkal szemben, amelyek most történnek a világ különböző részein. Az, hogy nem ragálunk testvéreink e drámáira, annak a jele, hogy elvesztettük az embertársaink iránti felelősségérzetet, amelyre minden civilizált társadalom épül…”

„Ha figyelembe vesszük a környezeti válság bonyolultságát és szerteágazó okait, el kell ismernünk, hogy a megoldások nem származhatnak a valóság egyetlen értelmezési és átalakítási módjából. Oda kell fordulnunk a népek kulturális gazdagsága, a művészet és a költészet, a belső élet és a lelkiség felé…”

„A természeti környezet közjó, és az egész emberiség öröksége és mindenki felelősséggel tartozik érte. Aki kisajátít valamit csak azért teheti, hogy mindenki java érdekében kezelje. Ha nem így teszünk, lelkiismeretünket azzal a súllyal terheljük meg, hogy megtagadjuk másoktól a létezést…

„…Ez felkelti azt az igényt, hogy a társadalom életkörülményeit és életben maradási feltételeit végig gondoljuk és megvitassuk, őszintén kétségbe vonva bizonyos fejlődési, termelési és fogyasztási modelleket. Nem felesleges újra hangsúlyoznunk, hogy minden mindennel összefügg…”

 „A változások nagysága miatt már nem lehetséges, hogy a probléma minden részére egy-egy konkrét külön választ adjunk. Alapvetően fontos, hogy olyan átfogó megoldásokat keressünk, melyek figyelembe veszik a természeti rendszerek egymással és a társadalmi rendszerekkel való interakcióit. Nincs két egymástól elkülönülő válság, egy környezeti, egy társadalmi, hanem csak egyetlen összetett társdalmai-környezeti válság létezikA megoldás felé vezető utak átfogó megközelítést igényelnek, hogy legyőzhessék a szegénységet, visszaadhassuk a kirekesztettek méltóságát, és ezzel egyidejűleg gondját viselhessük a természetnek…”


Sok dolognak meg kel változtatni az irányát, de mindenekelőtt az emberiség szorul rá a változtatásra. Szükségünk van annak tudatára, hogy közös az eredetünk, egymáshoz tartozunk és olyan jövő vár ránk, amelyen mindannyian osztozunk.

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.

 

Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések