A boldogságkeresés második lépése: a mély önismeret – 24. rész: A fegyelmezetlen elme

 

Mi az elme? Jobb először ezt tisztába tennünk, mert sokan az elmét az aggyal, illetve a gondolkodással keverik össze. A magyar nyelvben az elmélkedés szóra legtöbb ember a gondolkodás szinonimáját csatolja. Az elme a tudatunk ösztönös része, mely szoros kapcsolatban áll a tudatalattinkkal. Szóval az elmének semmi köze nincs a tudatos, racionális gondolkodáshoz. Ha például racionálisan tudom azt, hogy szeretnék jó módban élni, de közben ennek ellenére szegény vagyok és sok szenvedést élek át ez miatt, akkor nagy valószínűséggel az elmém hiány-gondolkodásra, szűkösségre van programozva. Ezért van az, hogy hiába akarok jómódban élni, valahogy mindig úgy alakulnak a dolgok, hogy az nem jön össze. Az elméről azt kell tudni, hogy teljesen programozott. Ez azt jelenti, hogy amire programozták azt automatikusan hajtja végre. Mert az elmének ez a dolga. Ezért kiemelten fontos a gyermekkor. Hiszen gyermekkorban az elménk 99%-ban végleg beprogramozódik. Ezután felnőtt korunkban hiába tudjuk racionálisan, hogy mit szeretnénk, ha az elménk teljesen más programok szerint fut. Mint ahogy ebből az írásomból már jól tudod (bővebben klikk), mindig a tudatalatti nyer.



A sikeres emberek abban különböznek a sikertelenektől, hogy az elméjük és a racionális gondolkodásukból fakadó vágyak egy irányba néznek. Szóval a tudatos és a tudatalatti énjük össze dolgozik. Amikor azonban a racionális gondolkodásunkból más vágyak fakadnak, mint amire az elménk programozódott, akkor abból belső feszültégek keletkeznek. Ettől vagyunk stresszesek, ingerültek, dühösek, frusztráltak és ilyen gyökerek okaiból táplálkoznak a félelmeink, bűntudatunk és szégyeneink is.

Ha rá akarsz jönni sikertelenséged okaira, akkor figyeld meg az elméd! A keleti filozófiák ebben is jóval bölcsebbek a túlracionalizált nyugatinál. A buddhisták és a hinduk azt mondják, hogy a fegyelmezetlen elme minden boldogtalanság okozója. Szóval minél fegyelmezetlenebb az elménk, annál több szenvedés és boldogtalanság vár ránk.

Amikor serdülőkorú, majd fiatal felnőtt voltam, hihetetlenül fegyelmezetlen elmém volt. Tele voltam tűzzel, szenvedéllyel, vágyakkal, csapongó szélsőséges érzelmekkel, belső lelki feszültségekkel. Abból kiindulva, hogy milyen terheket hoztam gyermek koromból magammal, ma már ez tisztán érthető a számomra. Azonban akkoriban borzasztóan pechesnek, szerencsétlennek éreztem magam. Úgy éreztem, mintha az egész világ ellenem lenne. A párkapcsolati próbálkozásaim állandóan kudarcba fulladtak, állandó harcban álltam a környezetemben lévő emberekkel, sokszor úgy éreztem, hogy nem ért meg senki. Hol túláradóan boldog, vagy lelkes voltam, hol hihetetlenül mélyre voltam zuhanva. Amikor kaptam utalásokat másoktól arra, hogy ez így nem jó, az egom azonnal bevédte önmagát azzal, hogy szürke és unalmas lenne szélsőséges érzelmek nélkül élni. (Az ego tulajdonságait ezekből az írásokból részletesebben megismerheted: klikk1, klikk2, klikk3, klikk4). A csapongó, fegyelmezetlen elmém meg akart élni mindent, amit csak az élet hozhat és a szélsőségek adták neki az energia töltetet a pörgős és élményeket habzsoló élethez. Hedonista és végletekig önfejű voltam. Természetesen nagyon sok szenvedéssel fizettem ezekért. Például két óriási szerelembe estem egymástól 10 év elteltével, melyek természetesen csalódással zárultak. Az első szerelmemet 10 év lelki gyötrelem után, míg a másodikat 6 év lelki gyötrelem után hevertem ki. Szóval 38 évesen a felnőtt életem 80%-át mély lelki fájdalomban éltem le. Ez csak egy példa a sok közül. Ma már hálás vagyok ezeknek a nőknek, hiszen az egom elpusztításában vettek részt, anélkül, hogy ennek tudatában lettek volna.

Ami jó hír, hogy az elme átprogramozható. Erre valók a meditációs és hipnózis elvű technikák és a megerősítések. A megerősítésekről itt olvashatsz bővebben: klikk. Az ideális megerősítések megtalálásában, kidolgozásában a leghatékonyabb módszer a kineziológia. Hiszen legtöbbször a megerősítéseinket a racinális gondolkodásunk alapján választjuk, ami nem túl helyes. Hiszen pont az elménkben rögzült rossz kódokat kell átprogramoznunk, ami a tudatalattihoz kötődik. A kineziológus tökéletesen ki tudja nyerni ezeket a rossz kódokat és tud adni ideális megerősítéseket ahhoz, hogy hatékonyan végezhesd amit szeretnél. A kineziológiáról itt találsz egy érdekes írást: klikk. A hipnózis elvű technikák otthon végezhető módja a kaleidoszkóp videók nézése, melyről egy külön írásban fogok részletesebben írni a boldogságkeresés módszereit taglaló rovatban nemsokára.  Ugyanakkor hipnotikus alapelvekre épül az integratív pszichoterápia pár eleme is, melyről itt olvashatsz bővebben: klikk. A hála-áramlat módszere is nagy segítség, hiszen az elme fegyelmezett részére fókuszál, ezáltal azt a részedet erősíti. Erről itt olvashatsz bővebben: klikk

Az elme programozására még jó módszer a kitartó ismétlés, gyakorlás. Erre épülnek a küzdősportok edzései is. A rengeteg mozdulat ismétléssel azt érik el, hogy a mozdulat automatikus és ösztönös legyen. Ezzel új mozdulatot építenek be a régi ösztönös védekező mozdulatok helyett. Akkor jó valaki igazán az adott küzdősportból, amikor már minden mozdulatot ösztönösen végez, mert akkor a legváratlanabb támadások esetén is a lehető leggyorsabban és a legjobb technikával reagál.

Tegnap például jót mosolyogtam magamon, mert a párom kocsiját vezettem (amt ritkán szoktam). Az ő autójában még hagyományos bedugós kulcs kell a motor indításához, az enyémben csak meg kell nyomni egy gombot. Amikor beültem az autójába odanyúltam és benyomtam a nemlétező gombot és egy tizedmásodpercig nem értettem miért nem indul az autó. Az elmémbe beprogramozódott az autó indításához a gombnyomás mozdulata. Kb. 1,5 éve vettem ezt az autót. Szóval az átprogramozása az elmének simán lehetséges. Mindössze kb. 1000 autó indítás kellett hozzá. Ugyanezt mondta anno a capuera mesterem is, hogy kb. 1000-szer kell elvégezni egy gyakorlatot mire ösztönössé válik. Ez ugyanígy működik gondolati síkon is. Ha sikeresek akarunk lenni bármilyen területen, először az elménkben kell átprogramozni azokat a gátló dolgokat, melyek a vágyaid elérését akadályozzák. Ha szűkösségre, szenvedésre, fájdalomra, szeretethiányra lett programozva gyermekkorunkban az elménk, akkor azt át kell programozni bőségre, örömre, harmóniára, szeretetre. Természetesen kitartónak kell lenni. Vagy több mint ezerszer végzed el az átprogramozást a tudatos éneddel, melynek módszere a megerősítések használata, vagy hatékonyabb módszerekhez fordulsz, mint a meditáció vagy az integratív pszichoterápia.

Szóval figyeld meg önmagad! Figyeld meg, mennyire szélsőségesek a gondolataid és az érzelmeid. (Ezzel kapcsolatban itt találsz egy érdekes kapcsolódó írást: klikk). De akár a szexuális gondolatid szélsőségessége is segíthet ebben. Erről bőbvebben itt olvashatsz: klikk. Nézz vissza a múltadba is és önmagaddal mély őszinteségben vizsgáld meg, hogy mennyire volt csapongó az életed érzelmi hullámvasútja. Minél szélsőségesebb az önvizsgálat eredmlnye, annál biztosabb a boldogtalanságod a jövődre nézve. A tested jelzései is segítenek ebben, melyről egy megalapozó írást itt találsz: klikk. Fontos, hogy önmagaddal őszinte légy! Az ego állandóan szépít, ha fel akarjuk fedni „bénaságait”. Az ego másik módszere az, ahogy anno én is reagáltam. Nekem nem kellett belső béke, harmónia, nyugalom mert az unalmas és szürke. Az egom csapongani akart, mert az szenvedélyes, tüzes és izgalmas. Szóval az ego mindig megidealizálja, hogy miért helyes minden úgy, ahogy eddig csinálta a dolgokat. Jó hírem van! A belső béke, nyugalom és harmónia abszolúte nem unalmas. Annyira csodálatos és mély érzés, hogy a szélsőséges csapongás minden tüze sem ér fel hozzá. Én mindkét oldalt ismerem, így biztosan tudom, hogy így van. Szóval érdemes változtatni. Ráadásul a belő lelki állapotunk tükröződése a külső valóságunk. Szóval, ha belül megváltozunk akkor a környezetünk is megváltozik. Erről egy tartalmas írást itt olvashatsz: klikk. Akármennyire hihetetlenül hangzik, ez 100% biztonsággal így van. 

Picit összegezve: a boldogtalanság oka a fegyelmezetlen elme, melynek tünete az érzelmi csapongás, a belső feszültségek, a vágyak azonnali türelmetlen kielégítésének állandó szükséglete. A boldogság alapja a fegyelmezett elme, melynek tünete a belső béke, a nyugalom, önmagunk elfogadása és szeretete. Szóval az önuralom, a nyugalom, a türelem, önzetlenség azok igazi erények, melyek a boldogsághoz vezető út fontos elemei. Ugyanakkor a türelmetlenség, a nyugtalanság, a csapongás, az önzés, a hedonizmus a boldogtalanság jelző fényei. A mai nyugati világ pont ez utóbbiakra csábít, aminek eredménye meg is van. Soha a Föld nevű bolygón nem élt még ennyi boldogtalan ember. Az anyagi javakba fojtott boldogtalanság tobzódik, itt az ideje az emberiségnek kilépnie ebből a téves boldogágképből és visszatérnie a helyes útra…

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések