A boldogságkeresés első lépése: a felismerés és alapfogalmak - 8. rész: Lelked jelzései a testeden keresztül (pszichoszomatika I.)


30-as éveim elején évek óta rendszeresen fájt a torkom. Egy évben 365 napból kb. 200 napon fájt kisebb rövidebb időszakokon át. A gyermekeim picik voltak, és állandóan aggódtam, hogy el ne kapjanak tőlem valamit.  A körzeti orvos mivel nem talált rá megoldást, mindenféle kivizsgálásokra küldött. Legalább 6 féle szakorvosnál jártam, de mindegyik azt nyilatkozta, hogy az ő szakmai szempontjából nézve egészséges vagyok.  Akkoriban egyre gyakrabban fordult meg a fejemben a válás gondolata, amit annyira elképzelhetetlennek tartottam, hogy magamnak sem mertem bevallani. Az egyre erősebben rám törő érzést nem mertem elfogadni, még kevésbé mertem kimondani akárkinek is.  Akkor még mit sem tudtam a pszichoszomatikáról. Racionális gondolkodású mérnökként, valószínűleg el is utasítottam volna, ha valaki ilyesmivel hozakodik elő, hogy ez butaság. Viszont gyógymód nem volt a problémámra, és amikor már szembe mertem nézni ezzel a nagyon mély és komoly lelki problémával, sőt beszélni is mertem róla a feleségemnek és a legjobb barátomnak, akkor hirtelen a tünet együttes elmúlott.


Ma már egyértelmű a számomra, hogy a testem jelzett arra a fojtogató lelkiállapotra, amit a ki nem mondott, magamnak be nem vallott érzések okoztak. Azóta – lelki válságaim idején – többféle pszichoszomatikus tünet együttesem volt. Egyre profibban tanultam meg értelmezni ezeket, és egyre mélyebb önismeretre tettem szert ezáltal is. Nézőpontom kitágult és fejlődött, így egy idő után azt gondoltam, hogy vannak pszichoszomatikus betegségek, ahol a megoldatlan lelki problémák testi tünetekben is manifesztálódnak. De vannak olyan betegségek melyeknek semmi közük az emberi lélek problémáihoz. Ezt ma is így gondolom, de az arányok jelentősen elmozdultak bennem. Ma már teljes bizonyossággal tudom, hogy a legtöbb betegség vagy közvetlenül, vagy közvetve pszichoszomatikus eredetű. Nyilvánvaló, hogy ha a gyerekek haza hozzák az iskolából az influenzát és te ápolod őket és elkapod tőlük, annál nem érdemes pszichoszomatikus okokat keresni. De a legtöbb esetben található egyértelmű kapcsolat a betegség oka, és a lelki ok között. Egyszer egy kollégám, akit nagyon szerettem és tiszteltem elvesztette a feleségét, akit nagyon imádott. Ő ezt soha nem tudta igazán feldolgozni, sőt nem volt hajlandó elfogadni felesége halálát. Olyan volt, mint aki nem akarja tudomásul venni, hogy vége, nem akarja meghallani a tényt, hogy a párja nincs többé. Az élete ezzel a keserűséggel átszőve telt utána, és már csak a munkába temetkezett. Nemsokára rákot kapott. Ha pszichoszomatikában jártasabb vagy, akkor biztos meg tudod tippelni, hogy hol jött a daganat… A fülén. Nem akarta meghallani, hogy a felesége nincs többé. Olyan helyre nőtt a daganat, ahol nem lehetett műteni, így hamar elment kedvese után, nagyra becsült kollégánk.
A lelki problémák és a betegségek között ilyen komoly kapcsolat található. Aki évekig fojt el, vagy hordoz magában sérelmeket, fájdalmakat, meggyógyítatlan, lelki sebeket, annak előbb utóbb betegségek lesznek a tünetei. A tested jelez Neked! És ezt mondja Neked: Kérlek segíts, nagy a baj! Ne légy vak! Nézz szembe a lelkeddel és ne menekülj tovább önmagad elől! Amióta ilyen szemmel nézem az embereket, példák százait tudnám felsorolni. Még egyről írok, érdekességképpen. Egy hölgy ismerősöm válás után volt, és óriási gyűlölet feszült a két elvált fél között. A válás még nem volt teljesen lezárva, nagyon rég óta ment a vita a vagyon kérdésén. A hölgy nem volt hajlandó elengedni azt a nagy vagyont, amiben előtte élt, pedig a jog értelmében nem igazán jutott neki túl sok. Annyira belelovallta magát ebbe, hogy neki ez jogosan jár, hogy minden energiáját, gyűlöletét a vagyonba való kapaszkodás itatta át. Természetesen őrületesen keményszintű, nagy fájdalmakkal járó aranyere lett, amit műtéttel is csak minimálisan lehetett javítani. Ha nem akarunk valamit elengedni, amit el kellene, akkor ez tipikus testi következmény.  A teste jelzett, hogy nagy a baj, engedd el, nem ez az utad. De a konok ego itt sem volt hajlandó letérni erről az útról.
Vannak esetek, amikor a testi tünetekből nem tudunk egyértelmű lelki okokat kibogozni. Ennek a legfőbb oka az, hogy az egónk nem szeret önmagában hibát keresni. Az egónkat pont arra fejlesztettük ki, hogy elrejtse önmagunk elől, lelki fájdalmainkat, hogy védjen minket el nem fogadott lelki részeinktől. Így legtöbbször vakok vagyunk, ha saját testi tüneteink és lelki problémáink között kell kapcsolatot keresni. Egy megértő társ vagy barát, egy jó pszichológus vagy kineziológus, azonban segíthet a tisztán látásban. Sajnos az egónk külső segítség nélküli megkerüléséhez elég magas szintű spirituális fejlettség kell. Ez keveseknek megy. De ez nem jelenti azt, hogy az egónk által mutatott hamis délibábot kell elfogadni. Külső segítséggel nagyon könnyű mögé látni!
A betegségek működése is egyértelművé vált a számomra az utóbbi években. Mérnök gondolkodásom mindig ösztönösen keresi az okokat és az összefüggéseket. A lelki problémák megváltoztatják lelkünk rezgésszintjét, mely egy idő után a testünkben elváltozásokat okoz. Ez a fizikai magyarázata annak a folyamatnak, ami bennünk történik. A lelki problémák először még csak lelki változásokat okoznak, melyek negatív érzelmek formájában jelennek meg. Azok tartós megjelenése, tartós gyógyulatlan állapota, tartós elfojtása azonban lelkünk torzult rezgésszintjét konzerválja, melyre a test elváltozással reagál. Az első elváltozási szintek még egyszerűek. Ezek olyan jellegűek, melyek megpróbálják kiengedni a negatív energiákat a testből (sírás, öklendezés, hányás, gyakori vizelés, hasmenés, sav túltengés, vagy ezek ellentetjei például szorulás, görcsök stb..). Ha ezek nem segítenek, akkor jönnek a következő szintű elváltozások, melyek gyulladások, testi fájdalmak, görcsök (pl. migrénes fejfájás, nyirok gyulladás, gyomortájéki fájdalom stb…) jelennek meg. Ha ezek után sem történik javulás a lélek rezgészsintjében, akkor beindulnak a komolyabb elváltozások. Tartós izom vagy izületi fájdalmak, aranyér és még a végtelenségig sorolhatnánk. A fájdalom helye segít következtetni arra, hogy milyen jellegű a lelki probléma. A legvégső stádium a krónikus betegségek szintje (gyomorfekéj, bőr elváltozások, szív és érrendszeri betegségek, rák). Meggyőződésem, hogy a rák is a legtöbb esetben pszichoszomatikus alapú. A nagy gond az, hogy ha már ilyen elfajulásokat okoz, hogy legtöbbször a páciens annyira régóta és mélyen elfojtotta magában az okozó lelki fájdalmat, annyira megtanult vele együtt élni, hogy nem képes önmaga újra szembenézni vele. Egy rák gyógyítással foglalkozó szakemberrel egyeztettem egyszer erről a véleményemről. Aki azt mondta, hogy elfogadja, hogy ezek mögött a betegségek mögött sok esetben lehet lelki háttér, de amikor a beteg már hozzájuk kerül, akkor annyira elfajult testi állapotok vannak, hogy már nincs idő ilyen jellegű terápiával foglalkozni, mert mire a lelki probléma elkezdene mérséklődni addigra már valószínűleg meghalna a beteg. Ezért ők kénytelenek nekiesni a betegségnek kemény módszerekkel. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az egész korházban nincs jelenleg pszichológus, így nem is tud ilyen jellegű segítséget kérni szakorvosként. A szakorvos véleményével tökéletesen egyet értek! Azonban hány esetben látjuk, hogy kigyógyulnak a betegek a rákból, majd pár éven belül újra visszaesnek. A visszaesés elkerülése érdekében lenne fontos lélek gyógyulásával foglalkozni! Ez segítene abban, hogy a visszaesés kockázata csökkenjék, miközben javulna az adott személy átlagos boldogság szintje.
Akit érdekel komolyabban a pszichoszomatika, azoknak írom hogy ez a blog is sokat fogja még boncolgatni ezt a kérdést, több szempontból is. De a témában egyre több jó irodalom is található. Az interneten magyarul is fent van egy pszichoszomatikai gyűjtemény, ami kezdőknek jó indulás lehet: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona (letöltés itt). Ebből el lehet indulni, ha veled vagy családtagjaidnál lelki okokat szeretnél keresni a probléma mögött. Jacques Martel-ről annyit kell tudni hogy az egész életét rátette a betegségek lelki okainak feltárására.
Még két jó tanács! Az első jó tanácsom az, hogy ha Neked egyértelmű egy szeretted pszichoszomatikus tünet együttese, de ő ezt nem akarja elfogadni, akkor kérlek NE erőltesd! Nála még nincs itt az ideje valamiért a lelki fejlődésnek. Békés elfogadással sokkal többre mész vele (is), mint racionális érveléssel, meggyőzéssel. A másik fontos kiemelendőm még az, hogy ha a racionális orvoslás két vagy több tünet között nem talál racionális kapcsolatot, akkor 100% hogy pszichoszomatikus az ok. Ilyen volt egy ismerősöm, akinek a hónalji nyirokcsomó gyulladásai és a here fájdalmai között egyértelműen nem talált kapcsolatot egyetlen szakorvos sem. Hiába járt annyi helyre kivizsgálásra. Hiszen nincs is fizikai kapcsolat a két terület között testi szinten. A megoldást és a gyógyulást a lélek gyógyulása hozta nála is természetesen…
Jelenleg nekem is van 1-2 enyhe testi tünetem, melyeknek a lelki okát még nem találom, pedig már 3 hete figyelek a testem újszerű jelzéseire. Evvel csak azt szeretném jelezni, hogy a lelki kapcsolat megtalálása mély önmagunkba nézést igényel! Ehhez idő kell. Nem megy gyorsan. Ha még 1-2 héten belül nem jövök rá magamtól a megoldásra, vagy rosszabbodnak a tünetek, akkor feltétlenül fogok külső segítséget kérni. De mivel okkal jelez a szervezetem, ezért biztos vagyok benne, hogy meg fogom találni, hogy mit szeretne velem közölni….
Kívánok Neked is sok sikert abban, hogy jobb egészségre és mélyebb önismeretre tegyél szert tested jelzései és lelked gyógyulása által!

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

(Ha úgy érzed segíthet másokon ez az írás, kérlek oszd meg ismerőseid között is! Építő szándékú véleményed, kedvelésed is örömmel fogadom…Ha kíváncsi vagy a következő részre, légy a blog követője...)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések