A boldogságkeresés: Életmód, természetgyógyászat – 8. rész: A melatonin – kortizol „csatája”, agyhullámok, avagy válasz az alvászavarra és sok más testi problémára

 

A mai írás tudományos alapjait többek között Joe Dispenza könyvében találod (könyvajánló itt: klikk), akinek összes könyvét tiszta szívből ajánlom minden gyógyulni vagy életén változtatni vágyó embernek. A mai írás tartalma számomra óriási felismeréseket hozott saját életemre vonatkozóan és mióta beépült az életembe, azóta az emberekre is másképp nézek. Bízom benne, hogy a Te életedben is csodálatos gyümölcsöket fognak növeszteni ezek a magként elvetett gondolatok. Mivel összetett és izgalmas következtetéseket tartalmaz ez az írás, ezért picit hosszabb, mint amiket itt a blogon szoktam írni. De kérlek tarts ki és olvasd végig türelemmel, ígérem nem fogsz csalódni…

A melatonin legfőbb szerepe a szervezetünkben az alvási ciklusunkban van. A test ébrenléti állapotban szerotonint termel. Ez az anyag felel a testünkben azért, hogy a térrel és az idővel foglalkozzunk és életünk ébrenléti és tudatos részét éljük. Ebben az állapotunkban az agy béta hullámhosszon működik. Amikor alvási ciklusunk beindul, akkor a szerotonin termelés helyett a melatonin termelése indul meg. A melatonin termelést egyébként a fény csökkenése hozza el normális esetben. Természetes körülmények között az alvási ciklusunk ezért igazodik az adott hely napfelkelte – naplemente időintervallumaihoz. A melatonin termelés hatására az agy először alfa állapotba kerül. Ez az álmosság érzetét hozza. Ilyenkor nincs kedvünk, erőnk gondolkodni, elemezgetni. Az alfa-hullám állapotból ezt követően az agy gamma majd théta agyhullám állapotokat vesz fel. A delta-állapot a mélyalvás a théta az álmodás szintje. Alvás közben a delta- és a théta-állapotok váltakoznak, melynek során álmodás és mély alvási szakaszokra oszlik az alvási időnk. 

Az álmodási fázisban jelennek meg (théta-állapot) különböző egyetemes motívumok, melyeknek Freud és Jung is óriási figyelmet szentelt. (Az álmok fontos szerepéről itt olvashatsz egy izgalmas írást: klikk). Számos tudományos elemzés igazolja, hogy az álmodók olyan motívumokat is látnak álmaikban, melyeket soha életükben nem láthattak életükben előtte (természetesen ezek a megfigyelések még az internet világa előttről valók). Ez a bizonyíték arra, hogy létezik az a sok spirituális guru által érzékelt nagy közös univerzális tudati mező, melyből az agyunk théta-állapotban képes információkat kinyerni. Ez egyben annak az igazolása is, hogy az ember agya nem csak önálló gondolatokra képes, hanem egyben egy „adó-vevő” is. Az egyedi, kreatív gondolatok nem saját „termékeink”, hanem az univerzális tudatból lehívott „jelek”, csak az egonk hiteti el velünk, hogy az saját eredményünk. Ezért jellemző annyira az alázat és a szerénység a nagy mesterekre, mert ők pontosan tudják, hogy csak közvetítenek.

Ugyanakkor a théta-állapottal tulajdonképpen el is mondtam a hatékony meditáció tudományos alapját és sikerének kulcsát is. Azonban erre egy külön írásban szeretnék majd részletesebben visszatérni.

A delta-állapot a szervezet regenerálódási időszaka. Ez a mélyalvás állapota, amikor nem csak az agyunk pihen, hanem a testünk lelassul és minden sejtünk regenerálódik.

Most jön a legizgalmasabb rész! Felfedezték a dokik, hogy a melatonin termelés és a mellékvesék által termelt kortizol egymással ellenétben állnak. Szóval, ha kortizol termelés fokozódik, akkor a melatonin termelés mérséklődik vagy meg is áll. Ez logikus is. Hiszen a kortizol a stressz-hormon a testben, amit az evolúció a túlélésért vívott harcra fejlesztett ki. Ha kergette az ősembert egy oroszlán, akkor nyilván az életébe került volna, hogy ha másodpercekre is elálmosodik. A baj az, hogy a mai modern „civilizált” világunkban mindent megteszünk, hogy a szervezetünk sok kortizolt termeljen. A túlpörgetett életvitelünk folyamatos stressz alatt tartja a testünket, aminek hatására az nagymennyiségű kortizolt termel. A kortizol termelődése pedig akadályozza a melatonin termelődését. Ezért van az, hogy este nem tudunk elaludni, vagy kevés alvás után felébredünk és nem tudunk visszaaludni. Az agyunk és egész idegrendszerünk arra van szoktatva, hogy ébredés utáni pillanatban, azonnal ugrásra kész legyen és így azonnal beindul a kortizol termelődés.  Párom például orvos, aki a kórházban az évtizedek óta tartó ügyeletek miatt hozzá szoktatta magát ahhoz, hogy ha ébresztik, akkor azonnal ébernek és tettre késznek kell lennie, hiszen ezen emberek élete múlhat. Így a szervezete megszokta, hogy az ébredés első gondolatai után azonnal beinduljon a kortizol termelődés. Így könnyen ébred, de cserébe gyakran nem tud visszaaludni amikor jól esne neki akkor sem.

Tulajdonképpen a legtöbb alvászavaros embernél hasomló a fő ok. Az azonnali kortizol termelésre szoktatott test. A „vicc” az, hogy este, amikor pihenni vágyunk, a legtöbben még akkor is a kortizol termelésünket fokozzuk. Az akció filmek, a hírekben lévő sok agresszió, bizonyos típusú reklámok hatásai, a számítógépes játékok legnagyobb része, az internetes oldalak közül rengeteg, feszültséget teremt bennünk. Azt hisszük, hogy jó kikapcsolódás megnézni egy akció filmet, miközben a lelkünkre és a testünkre is káros hatással van (erről bővebben itt olvashatsz egy érdekes írást: klikk).  Tudniillik, ezek a tevékenységeink is a kortizol termelésünket fokozzák, vagy tartják fenn.

Ezt a tudást érdemes kiegészíteni azzal, hogy a kortizol termelés kikapcsol minden test regeneráló funkciót még genetikai szinten is. Hoppá!!! Szóval ezért van az, hogy a rák és számos krónikus betegség a tartós stresszel szoros összefüggésbe hozható. A szinte állandó kortizol termelés nem engedi a melatonin termelődését a szervezetben elegendő ideig, amely genetikai és sejt szinten is a test regenerálódását „vezényli”. 

A gondolatmenet folytatásához olvasd el az alábbi tudományosan igazolt tényeket a melatonin jótékony hatásaival kapcsolatban:

-         Megakadályozza a stressz hatására fellépő túlzott kortizol kiválasztódást (normális esetben).

-         Javítja a szénhidrát lebontását (fogyókúrát segíti)

-         Csökkenti a trigliceridek szintjét (szív és érrendszeri problémák ellen hat)

-         Gátolja az artériák megkeményedését (vérnyomásbetegség ellen hat)

-         Fokozza a test immunitását

-         Gátolja egyes daganatok kialakulását

-         Kb. 25%-al növeli az élethosszt

-         Aktiválja az agy idegvédelmi rendszerét

-         Megnyújtja az álmodási fázist

-         Stimulálja a szabadgyökök összegyűjtését (rák ellenes hatás)

-         Elősegíti a DNS regenerálódását és osztódását (rák és egyéb krónikus betegségek elleni hatás)

 


Az így szerzett tudást fordítsuk át az életvitelünkre! Az emberek legtöbbje úgy reagál a stresszre, hogy extra szénhidrátot fogyaszt el. De mivel a kortizol akadályozza a megfelelő mennyiségű melatonin termelődést, ezért a szénhidrát lebontás hatékonysága romlik. És már el is csíptük az elhízás egyik fő okát is. Szóval, ha több melatonint termel a szervezeted és kevesebb kortizolt, akkor kevesebb szénhidrát bevitelre lesz vágyad, továbbá a bevitt szénhidrátok hatékonyabban bomlanak le. Így a testszírképződés csökken. Észrevetted, hogy az elhízott emberek legnagyobb hányada rossz alvó is? (Persze ez nem minden esetben igaz). (A fogyókúra témája ha bővebben érdekel, akkor pár hasznos ötletet ezekben is találhatsz: klikk1, klikk2, klikk3, klikk4).

Az anyukák jó része bizonyos mértékben alvászavaros. Hiszen a szoptatási időszakban, illetve amíg a gyerekek kicsik az idegrendszerük állandóan startra kész. Ha a gyermek felsír, akkor másodpercek alatt tettre késznek és aktívnak kell lenniük. Szóval az anyukák ráprogramozták magukat arra, hogy az első ébredéskori gondolathoz azonnali kortizol termelődés társuljon. Azonban, amikor a gyerekek nagyobbak és erre már nincs szükség, ez a sok éves program berögzült módon megmarad. A hölgyek az alvászavarukat így természetes alapjellemzőnek tekintik, pedig lehet rajta változtatni. Igaz, hogy legalább olyan nehéz az ellenprogramozás, amennyire nehéz volt annak idején az első gyereknél átállni a jelenleg aktív programra. Ha visszagondolnak az anyukák, hogy milyen nehéz volt az első szoptatási időszak, akkor bizonyára még bennük van, hogy mennyi lelki erő kellett átállni egy addig ismeretlen életvitelre.

Az alvászavar azoknál is fennáll, akik hazaviszik a munkahelyi stresszt, vagy esetleg otthon is stressznek vannak kitéve. (Nekik ajánlom a stressz mélyebb megismerésével kapcsolatos: klikk1, klikk2klikk3, illetve a stressz kezelésével kapcsolatos: klikk4, klikk5 írásaimat) A kortizol termelésük így nem engedi a melatonin termelődését és garantált az alvászavar. A problémát tovább fokozza, hogy a fáradtságot napközben sok kávéval kompenzálják, mely a kavé elfogyasztása után akár 8 -10 órán keresztül képes akadályozni vagy mérsékelni a melatonin termelődését.

A melatonin alapvetően félhomályban, sötétben termelődik. Az ember azonban este is lámpafényben tevékenykedik, ami az ellen hat. Nem csoda, hogy a lámpafényes szoba vagy az ölünkben világító laptop után a hálószobánkban nehezen alszunk el. A melatonin termelődés csak akkor indul meg, amikor végre sötétbe kerültünk. Sokan eleve lámpafénynél vagy tv mellett alszanak el, ami nyugtalanságot okoz a legtöbb esetben és szintén alvászavart eredményez.

De ez még mindig csak a kezdet! Ha a melatonin termelődésünk nem elegendő hosszúságú naponta és nem elég rendszeres, akkor a test regenerálódó képessége romlik. DNS és sejt szinten nem lesz ideje a szervezetnek a napközbeni stressz okozta károsodások helyreállítására. Így krónikus betegségek, vérnyomás problémák, idegrendszeri gondok, végső esetben rák lehet az évtizedekig tartó helytelen életvitel eredménye.

A melatonin az idegrendszer védelméért is felel.  Szóval, ha a melatonin termelésünk nem elég tartós vagy rendszeres, akkor a stressztűrő képességünk is csökken. Ha az csökken, akkor még több kortizolt termel a szervezetünk és meg kevesebb melatonin termelésre lesz esélyünk. Szóval elindulunk egy lefelé húzó spirálba. Ez persze a viselkedésünkre is kihat. Hirtelen haragúak leszünk, könnyebben jövünk ki a sodrunkból, illetve elhamarkodott döntéseket hozunk, sűrűbben tévedünk, dekoncentráltabbak lesznek a mozdulataink. Ezek persze még több bosszúságot okoznak vagy bűntudatot, haragot generálnak bennünk. Így a stressz tovább fokozódik. Az öngerjesztő spirál lefelé erősíti önmagát.

A melatonin áldásos hatásai között szerepel az immunválaszok erősödése is. Szóval, ha a tested nem tud eleget termelni belőle vagy nem elég rendszeresen, akkor az immunrendszerünk is gyengül. Így hajlamosabbak vagyunk elkapni mindenféle bakteriális vagy vírusos nyavalyát.  Ezért kell minden nap eleget aludni. Pedig mennyi munkamániás „menőzik” azzal, hogy ő milyen keveset alszik. Ugyanakkor ezért kell sokat aludnunk, ha betegek vagyunk. És ezért olyan nagy hiba, hogy nem pihenjük ki a betegségeinket. Sajnos a mai nyugati társadalomban még betegnek lenni sincs időnk. Tüneti kezelésekkel tartjuk energikusan magunkat és betegen is hajtunk. Emlékszem, hogy munkamániás időszakomban milyen büszkén meséltem mindenkinek, hogy én még az influenzát is lábon hordom ki, mert én nem tehetem meg, hogy lebetegedjek. Akkor még nem voltam azzal tisztában, hogy ez micsoda önpusztítás és hogy mennyire nem szabadna erre büszkének lenni, sőt…

Ami még fontosabb, hogy az életünk hossza is nő a melatonin hatására. Nem véletlen, hogy a nyugodt emberek élnek sokáig általában. A „lassan menj tovább érsz” idézetű magyar mondás is jól illusztrálja ezt.

Most jönnek a következtetések, melyek segíthetnek Neked abban, hogy fordíts életed bizonyos negatív tünetein. Nyilvánvalóan ezek mindegyikét nehéz bevinni életvitelünkbe, de ezek bármelyikét sikeresen életed részévé teszed az életminőségedben javulást fog eredményezni:

1.  Tégy rendszert az alvási ciklusodba: Mindig ugyanakkor feküdj le és mindig ugyanakkor kelj fel.

2.   Sötétben aludj! Sosem lámpa mellett és sosem tv előtt.

3.   Elalvás előtti minimum egy órában ne nézz semmiféle izgalmat generáló tartalmat és semmi olyat ne tegyél, ami stresszt, feszültséget okoz.

4.  Elalvás előtti időszakban olyan dolgokat tegyél, amik kikapcsolnak, ellazítanak. Például meditáció, nyugis könyv olvasása, egy kis kézimunka, megnyugtató videók, stb…

5.   Ügyelj arra, hogy az alvásidőd sose legyen kevesebb 6 óránál, de átlagban legalább 8 órát aludj minden nap!

6. Fontosak a nyaralások! Fontos, hogy stressz mentes kikapcsolódást jelentő nyaralást válassz és ne 3 naposat hanem hosszabbat. A tartós stresszmentes nyaralások alkalmasak a szervezet „újraindítására”. Fontos, hogy a nyaralás ne legyen túl aktív, azaz sok pihenés legyen benne a melatonin termelés maximálása miatt.

7. Tilos hétvégén munkával foglalkozni vagy bármilyen stresszfaktorral. A hétvégéd garantáltan stresszmentes legyen! A hétvége 2 napja éppen elég arra, hogy rendbe tegye nagyjából a testedben az 5 napos pörgés okozta pusztítást. De ez csak akkor igaz, ha a hétvégéd tényleg stressz mentes és bőséges alvással is párosul. Hétvégén nagyon hatékonyak az ebéd utáni szundik ebből a szempontból.

8. Annyi időt tölts stresszmentesen amennyit csak bírsz. Minden stressz mentes perc hosszabbítja az életed és csökkenti annak a sok negatív dolognak az esélyét, amikről fent olvashattál!

9.  A stresszmentesség legjobb módja a meditáció. Életen át gyakorolható és fejleszthető módszer. De a legkezdőbb szinten is már eleve attól gyógyít, hogy semmit sem teszel, lelassulsz és kortizol termelődés mentes lesz a szervezeted. Nem mellesleg meditáció közben melatonin termelődik a szervezetedben. Miközben meditálsz a szervezeted öngyógyító képessége felfokozódik anélkül, hogy ennek tudatában lennél.

10. Minimalizáld a kávé vagy energiaital fogyasztásod és 8 órával lefekvés előtt tilos kávét vagy energiaitalt innod!

11  Elalvás előtti 2 órában tilos munkával foglalkozni, vagy bámi olyan dologgal ami a hétköznapi stressz forrása. 

   12. Amennyire csak lehet, lassítsd le az életed! 

Összegezve: kortizol mentesítsünk és melatonin maximalizáljunk! De természetesen a ló túloldalára esni sem jó!!! Minden, ami pörget, felfokoz, idegesít, feszültséget okoz, stresszel az sajnos kortizolt termel. Ugyanakkor minden tevékenység, ami lenyugtat, békét teremt, egyensúlyt hoz, az segít abban, hogy az azt követő pihenés fázisod során tartósan termeljen a szervezeted melatonint és a szervezeted jól tudjon regenerálódni, gyógyulni. Az életmódod rajtad múlik! A változáshoz először a belső igény kialakulására van szükség… Így először nézz magadba őszintén, hogy mennyire akarod a változást?

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések