A boldogságkeresés: Életmód, természetgyógyászat – 4. rész: A stressz 3 csapása

 

Mielőtt elkezdnék írni arról, hogyan lehet a stresszt hatékonyan csökkenteni az életünkben, először fontos tisztában lenni a stressz működésével. Hiszen sokkal könnyebben teszünk olyan dolgok ellen, amiknek értjük a működését.

A stressz és annak testi következményei egy természetes reakció, melynek az őskorban igencsak sok mindent köszönhetett az emberiség. Amikor egy ragadozó támadta meg az embert, akkor a szervezetben bekapcsoltak a túlélési reakciók, melynek következtében stressz hormonok öntik el a testet. A szívverés felgyorsul, az izmok megfeszülnek és a szervezet rövidtávon extra teljesítményre képes. Ugyanakkor az érzékszerveink fókuszáltak lesznek, kizárjuk a pozitív érzelmeket és csak a közvetlen környezetünkre fókuszálunk, hiszen a koncentrált figyelem lehet a túlélésünk zálogja. Az agy vedd fel a harcot, vagy menekülj, vagy bújj el startégiái közül választ ilyenkor és a fokozott erőbedobással végzi el a döntést követően a túlélési startégiát.



Bár civilizált világunkban is kerülhetünk közvetlen veszélybe, de a legtöbb ember életében szerencsére ez ma már nem jellemző. Ennek ellenére a stressz sokkal magasabb szinten terheli az egyént, mint az őskor idején. A mai ember szinte mindenen stresszel: hogy leszek készen határidőre, mi lesz, ha nem érek oda, megint nem száll le rólam a főnököm, megint beteg a gyerek, hogy oldom meg az anyagi gondjaimat, stb… Összetett és fejlett világunkban sokkal komplexebb társadalmi elvárásoknak kell megfelelnünk, melynek következtében a legtöbb ember nagyon sok stressz hatása alatt van. Az egonk erősödése is fokozta a stresszt, hiszen egyre apróbb dolgokból is óriási problémát csinálunk. Elvárjuk az Élettől, hogy minden úgy teljesüljön és akkor amikor Mi akarjuk. Ha pedig picit nem úgy van a legapróbb dolog, már indul is a stresszelés bennünk. Azonban jó hírem van a számodra! A stressz nagyon hatékonyan minimalizálható! De erről későbbi írásokban fogok Neked írni. Először nagyon fontos, hogy tisztába kerülj azzal, hogy milyen durva hatásai vannak a tartós stressznek az életedre.

Mert a stressz és annak testi reakciói, rövidtávra fejlődtek ki az emberben az evolúció során. Az írás elején bemutatott ősember példájához visszatérve, amikor elmúlt a ragadozó okozta veszély, a test hormonháztartása visszaállt a normális szintre. Az ősember így rövid időkre volt kitéve a stressznek, amikor ez a túléléséhez egy segítő erőt is adott.

Ezzel szemben a modern emberek közül sokan akár egész nap stressz alatt állnak. Még éjjel is felébrednek, még álmukban is stresszelnek életük aktuális problémái miatt. Azonban amíg a rövid idejű stressz barátunk, addig a tartós idejű stressz az ellenségünk.

A tartós idejű stressz következménye az, hogy állandó fokozott stresszhormon termelés alatt áll a szervezet. Fontos tudni, hogy az immunrendszerünk erősségéért felelős hormonok ilyenkor drasztikusan fogynak a szervezetben. Ha ezt már tudod, akkor képzeld el, hogy milyen következményei vannak ennek a dolognak az egészségedre. A tartós stressz először legyengíti az immunrendszered, aminek következtében gyakrabban kapsz el különböző fertőzéses betegségeket. Ha továbbra is tartós stressz hatása alatt maradsz, akkor jönnek a gyulladások a test különböző pontjain, melyek rendszeres fájdalommal járnak. Itt a szervezet már nagyon erősen jelez Neked! "Ne terhelj tovább, nem fogom bírni a strapát, ha így folytatod!" Képzeld el, hogy a szervezeted itt már akár hónapok óta folyamatosan túlélő üzemmódba kapcsolva létezik, azaz túlzott tartós stressz alatt áll.  Ha ezek után sem tudod a tartós stresszt csökkenteni az életedben, akkor jönnek a komolyabb betegségek, mint például a rák. Ha ez a téma jobban érdekel, akkor itt olvashatsz róla egy érdekes írást: klikk

Szóval a tartós stressz nem csak legyengít minket, hanem ha nagyon tartós stresszről van szó, akkor az meg is ölhet minket! A stresszhormonok tartós jelenléte a szervezetben olyan káros kémiai összetételt okoz a szervezetben, melynek következtében a test elindul egy egészségügyi lejtőn.

Nézzük meg a stressznek egy másik nagyon komoly aspektusát is! Ez a lelki aspektus. A stressz hatása alatt az idegrendszer fokozott figyelmet összpontosít a közvetlen környezetére, ahogy azt már írtam Neked egy picivel feljebb. A tartós stressz hatására, tehát az idegrendszer tartósan kizárja az pozitív érzelmeket, megérzéseket és leginkább a közvetlen környezetében lévő tárgyiasult világra fókuszál. A tartós stressz hatására leszünk túl racionálisak és ezáltal teljesen beszűkül a látókörünk. Míg a beszűkült látókör a ragadozó rövidtávú veszélyhelyzete hatására fókuszáltságot kölcsönöz nekünk, addig tartós stresszhatás alatt ez a fókuszáltság egy nagyon erős beszűkült tudatállapotot eredményez. Kizárjuk a pozitív érzelmeinket, kizárjuk a megérzéseinket és szinte nullára redukálódik a kreativitás is. Ezek a negatív lelki folyamatok sok olyan elfojtást okoznak, melyek tovább rombolják egészségünket. Hiszen a pozitív érzelmek azok, melyek ellensúlyozni tudják a stresszhormonok káros hatásait. De ha beszűkül a látókörünk és görcsösen hajtunk céljainkért, akkor ezeket a pozitív érzelmeket egyre nagyobb arányban zárjuk ki az életünkből. Ugyanakkor felerősödnek bennünk a negatív érzelmek, melyeket egyes szerzők „túlélési érzelmeknek” is hívnak. Ilyenek például: harag, veszélyérzet, zaklatottság, szorongás, frusztráció, depresszió, stb… Így elindul egy ördögi kör, mely két egymást erősítő lefelé húzó folyamat. Az emelkedett stresszhormonszint gyengíti az egészségünket, a fokozódó görcsösség és szűk látókörűség pedig egyre kevesebb esélyt ad a regenerálódásra.  Érzelmileg közben aszimmetrikussá válunk. A negatív érzelmek felerősödnek a pozitívak legyengülnek bennünk.

A tartós stressznek van egy harmadik nagyon erőteljes negatív hatása. Ez pedig a függőség. A stresszhormonok tartós jelenléte a szervezetünkben függőséget okoz. Azaz, ha elmúlik a stressz az életünkben és a szervezet elkezd regenerálódni és a testben elkezd csökkenni a stresszhormonok szintje, akkor az egyén ösztönösen elkezd olyan cselekvéseket csinálni, mely emeli a stresszhormon szintet. Például kiépítünk olyan emberi kapcsolatokat melyben rendszeresen veszekedhetünk, vagy alvászavarral fokozzuk a bennünk lévő feszültségeket, vagy szándékosan szabályokat hágunk meg, vagy aggódunk a külsőnk miatt. Vannak, akik extrém sportokban, túlzottan gyors vezetésben vagy más sebesség mániás viselkedési mintákban élik ki a stressz hormon függésüket. Olyan emberről is olvastam, aki nappal hétköznapi emberként dolgozott, de éjjel kocsikat lopott hobbiból a adrenalin igényének biztosítása érdekében. A pszichés „eszközök” száma szinte végtelen. De a tudat generál magának olyan játszmákat vagy addikciókat melyek a stressz hormon termelési „hiányt” pótolják. A tartós stressz ezáltal a függőségek kialakulásának melegágya is (Függőségekről itt olvashatsz érdekes írásokat: klikk1, klikk2, klikk3, klikk4. A játszmákról pedig itt olvashatsz bővebben: klikk).  Azt gondolom mondanom sem kell, hogy ez a hatás erősíti az első kettőt. Szóval az életed lefelé húzó spirálja tovább gyorsul általa.

Szóval összegezzük a 3 fő hatását a tartós stressznek:

1.      Egészségromlás

2.      Beszűkült, érzelem szegény élet, túlzott racionalitás

3.      Függőségek

Ez egy elég kemény „koktél”, igaz? Aki ilyen koktélt rendszeresen iszik, az garantáltan kiüti magát. Szóval mindent meg kell tenned azért, hogy a stresszt csökkentsd az életedben! Hogy hogyan? Erről nemsokára külön írásokban fogok írni itt a blogon… Bár egy-két módszerről már írtam (itt és itt) aminek az egyik kedvező hatása a stressz csökkenése. Ugyanakkor a stressz lelki okainak egyik kérdésköréről is olvashatsz bővebben itt ha érdekel: klikk

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések