A boldogságkeresés második lépése: a mély önismeret – 22. rész: A stressz új nézőpontja – lehet, hogy a stressz nem is létezik?

 

A stressz hétköznapi életünk boldog megélésének egyik fő gátja. Mivel központi szerepet tölt be életünkben, illetve a boldogsághoz vezető utunkra is óriási kihatással van, ezért több írással igyekeztem már Neked értékes és tartalmas gondolatokat átadni ezzel kapcsolatban. Amennyiben nem olvastad, és érdekel, akkor itt találod őket: klikk1, klikk2, klikk3.

A helyzet az, hogy a stressz valójában nem létezik! Tudom, hogy ez így furcsán hangzik, pedig így van. De meg lehetne ezt a gondolatot úgy is fogalmazni, hogy létezik, csak nem önmagában. A stressz már csak egy tünet, már csak egy következmény. A legtöbb ember önmagával a stresszel foglalkozik. És ez az egyik ok, amiért nem bír el vele. A tüneti kezelés az sosem hoz tartós megoldást. Szóval itt az ideje, hogy a stressz mögé láss, megkeresd a valódi okot a tünet mögött!

A stressz valójában valamilyen negatív érzés következtében létrejövő belső feszültség. Ha a stresszt magát akarod „kezelni”, akkor nem igazán fogsz célt érni. Akkor lehet hatékonyan tenni a stressz ellen, ha az azt okozó negatív érzést vagy érzéseket pontosan meg tudod határozni.

A leggyakoribb érzés, ami a stressz okozója az a félelem. Nem véletlen, hogy a stressz olyan mélyre sodor minket és olyan rossz közérzetet okoz, hiszen a félelem lelki rezgésszintje egy nagyon alacsony rezgésszint (erről itt olvashatsz bővebben: klikk). Szóval kérlek nézz a stressz mögé, és pontosan határozd meg azt vagy azokat a negatív érzéseket, ami erős stresszt okoz a számodra! Például amikor stresszelek a munkahelyemen a tervszállítási hatásidő miatt, akkor a pontos érzés-csomag, ami mögötte lezajlik bennem, az a következő:

-          Egyrészt félek attól, hogy ha nem lesz kész időre, akkor gondot vagy kárt okozok a megrendelőmnek.

-          Másrészt rossz érzés, hogy nem tudom betartani az ígéretem, ezért attól is félek, hogy nem olyan emberként fognak rám gondolni, amilyen benyomást szeretnék adni magamról. Félek, hogy nem tudok megfelelő színvonalon megfelelni az elvárásoknak.

-          Harmadrészt attól félek, hogy a szerződéses kötbérek miatt anyagi gondot okozok a cégemnek és ezzel az embereim bérét veszélyeztetem.

-          Negyedrészt attól félek, hogy az adott késedelemmel nemcsak egy, hanem akár több megrendelőt is elveszítünk (azzal, hogy romlik a jó hírünk), ami a cégünk középtávú jövője szempontjából nem lenne kedvező.

Manapság már elég ritkán fordul elő ez a stresszhelyzet, de amikor azon kapom magam, hogy ettől van gyomorgörcsöm, akkor elmagyarázom magamnak, hogy miért is feleleges ezektől félnem:

_          Egyrészt 20 éve dolgozom már a szakmában, és akárhányszor késtünk, mindig volt olyan megoldás, ami másoknak okozott komoly kár nélkül megoldotta a problémát!

-          Másodszor, mindent megteszek annak érdekében, hogy a határidő tartható legyen, így nem kell magamat hazug embernek tartanom, vagy ostoroznom. Mások véleménye pedig csak akkor számít, ha az korrekt és eléggé objektív, illetve akkor, ha egy hozzám közelálló emberé. Ha mindenki véleményére hallgatnék, már azt sem tudnám ki vagyok valójában.

-          Harmadrészt, a legtöbb késedelemből nem szokott kötbér lenni, mert a késedelem oka általában sokrétű és nem csak mi vagyunk az okai annak, hogy a késedelem fennáll.

-          Negyedrészt sokkal több a megrendelőnk, mint amennyi munkát el tudunk vállalni, ami azt jelzi, hogy valószínűleg a néha előforduló késedelem ellenére is jól végezzük a munkánkat.

Erre plusz ráadásul el szoktam mondani magamnak azt a nagyon igaz buddhista bölcsességet, miszerint:

„Azon a problémán nem érdemes idegeskedni, amire 3 év múlva emlékezni sem fogsz”

Szóval elemezd ki a pontos érzés-csomagod, utána válaszold meg magadnak, hogy a stressz miért értelmetlen, vagy túlzó az adott esetben és tedd rá ráadásnak ezt a mondást. Mellé javasolt a helyes légzéstechnikát is használni, amiről itt írtam: klikk.

No, de miért került ez az írás az önismeret rovatba? Azért, mert ha jól megfigyeled magad, akkor tudsz készíteni magadnak egy „stressz-leltárt”. Szánj rá kérlek 2-3 hetet az életedből és írd össze azokat a dolgokat, amik miatt stresszelsz. Minden este gondold végig, hogy mik az aznapi stressz-listád mögötti negatív érzések. Ezeket pontosan határozd meg kérlek! Ezt a listát bővítsd és finomítsd 2-3 héten keresztül. Ha készen lesz, kérlek szánj rá elég időt és keresd meg az összeírt negatív érzések gyökereit! Nagyon érdekes dolgokra jöhetsz így rá önmagaddal kapcsolatban. Két kérdésre keresd a választ: Mik a boldogtalanságom legfőbb gyökerei? Mik a negatív érzelmeim legfőbb okai? Például, ha az én listámon csak az a 4 félelem-érzés lenne, amit fentebb bemutattam magamról (valójában sokkal több van), akkor abból milyen következtetést lehetne levonni? Nézzük: Első következtetés: A boldogtalanságom egyik fő gyökere az anyagi biztonságom hiánya. A következtetés igaz. Jelenleg a sok fejlesztés miatt sok hitel terheli a céges számlákat és ez egy elég nagy bizonytalanságot okozó érzést kelt bennem. Második következtetés: Hajlamos vagyok túlzottan megfelelni másoknak! Ez is igaz. Mivel gyermekkoromban kemény, maximalista neveltetést kaptam, ahol soha semelyik teljesítményem nem volt elég, ezért ma is hajlamos vagyok megfelelési kényszerhelyzetekbe kerülni.

Természetesen mindkét terület lelki okain régóta dolgozom és sokat fejlődtem is. Így ez az „elemzés” számomra nem hozott újat. Azonban régebben, amikor az önismeretem még nagyon gyenge volt, akkor egy ilyen új nézőpont sokat segíthetett volna, hogy előbb találjak rá a helyesebb útra. Remélem van olyan Olvasó, akinek jókor és jó helyen került az életébe ez az írás. Ha éppen Te vagy az, akkor hálás vagyok az Életnek, hogy itt jártál és olvastad…

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések