A boldogságkeresés első lépése: a felismerés és alapfogalmak - 38. rész: A szépség belülről fakad (test és lélek)

 

Ha egy idegen faj megfigyelne minket alaposan kívülről, mely képes látni az energia legkülönbözőbb megnyilvánulásait, akkor mit látna? Azt látná, hogy az ember teste és a lelke két összeolvadó energia mező, melyek más frekvencián rezegnek, így egyik az emberi szem számára látható (test) míg a másik nem. Azt is tapasztalná ez az idegen faj, hogy a lélek energia mezője sokkal nagyobb, mint a test kiterjedése. Az ember 98-99%-ban lélek és csak 1-2%-ban test. Egyébként ez ma már tudományosan is bizonyított. Olyannyira, hogy pár éve Nobel-díjat is adtak ezért az eredményért. Amikor ez a faj megfigyelné a mai ember életvitelét és szokásait nagyon meglepődne. Hiszen az ember 98-99%-ban a testével foglalkozik és csak 1-2%-ban a lelkével. Ez a logikátlanság külső szemlélőként nem lenne érthető a számára. Te mit gondolsz erről? Extrovertált világunkban kívülről várjuk a csodát! Azt gondoljuk, hogy a bennünk rejlő üresség ellenszere ott van valahol kívül. Mindenféle módon keressük, kutatjuk a világban a belső ürességet gyógyító kapcsolatokat, élményeket, eseményeket, tárgyakat, szolgáltatásokat vagy bármi mást. Ez megnyilvánulhat számos módon, munkamániában, alkohol függőségben, gyakori utazások iránti vágyban vagy éppen a szerelem áhitatában. Mind eközben a külső világnak akarunk megfelelni. A testünk építése, szépítése és nem túl szép „részeink” eltakarása állandó központi eleme életünknek. Viselkedésünkkel is mázat húzunk magunkra és szinte folyamatosan „pózolunk” embertársaink előtt. Igazi énünket kevesen láthatják, ugyanakkor sokan élik le úgy az életüket, hogy igazi énjüket senki nem ismerhette meg felnőtté válásuk óta. Az ezzel kapcsolatos tevékenységeink rengeteg időt, energiát emésztenek fel. Azt hisszük, hogy ha mások szebbnek vagy jobbnak látnak, akkor majd jobb eséllyel leszünk boldogabbak, hiszen jobban elfogadnak minket. Ebben van valami, de csak azért, mert mások is ugyanígy éreznek. Ahogy Buddha is kinyilatkozta:

“A helyes nézet mások véleménye és saját elmélkedésünk révén jön létre” (Buddha Anguttara-nikája 2,11,9.)

De ebben azonban van egy óriási csapda is. A külső megjelenéssel való állandó foglalkozás az egonkat táplálja. Az ego pedig elkülönít másoktól és előbb utóbb magányossá tesz. Magányossá még akkor is, ha a csillogó egó révén híres és kedvelt személyiség leszel. Mert lelki síkon felszínes emberi kapcsolatok nem töltik ki a bennünk lévő űrt. Így mikor egyedül vagyunk akkor magányosnak érezzük magunkat, ha emberek ezrei követnek a médián keresztül minket, akkor is. Mi a megoldás? A válasz egyszerű: Ha elfogadjuk azt a tényt, hogy az ember sokkal nagyobb arányban lélek, mint test, akkor a külsőnkkel és a külső dolgokkal való foglalkozás energiáinak nagyobb hányadát fordíthatjuk át a belsőnkre. Képzelj el egy olyan világot, ahol az emberek a lelki fejlődésüket tartják legfontosabb kérdésnek és az anyagi világ csillogásától való függés helyett a belső béke az, amelynek elérését tartják legfontosabbnak. Szerinted mennyivel lenne jobb egy olyan világ? Az elhíresült „ép testben ép lélek” mondás nagy népi bölcsesség, de csak egy irányba működik. Ha épnek tűntetem fel a testem, testépítéssel, szoláriummal, szépészeti műtétekkel, kozmetikumokkal attól még nem lesz bennünk ép lélek. Azonban, ha lelkünk kiegyensúlyozottá válik és megtalálja a belső békéjét, akkor olyan belső kisugárzás fog belőlünk áramlani mely szép külsőt fog varázsolni nekünk. Buddha és Lao Ce is kövér emberek voltak, mégis az arcvonásaik és a belőlük sugárzó harmónia miatt senki sem tartja őket csúnyának. A belső kisugárzásuk külső megjelenésük harmóniáját eredményezi.



Ugye ismersz olyan embereket, akik objektíven nézve nem túl szépek, de valahogy mégis vonzónak vagy szimpatikusnak találod őket. Belőlük sugárzik az önelfogadás és a lelki harmónia. Biztos olyanokat is ismersz, akik tökéletes alakkal, sminkkel és ruházatban megjelenve egy női (vagy férfi) ideál képét mutatják. Valahogy mégsem látsz bennük semmi szimpatikus vonást, az egész emberből ridegség vagy műember érzet sugárzik. Náluk az önelfogadás és a lelki béke csírái sem nagyon vannak meg. A külső megerősítések ezreire, millióira vágynak, mert így próbálják bepótolni a hatalmas önelfogadási hiányt, amit nagy valószínűséggel a gyermek korukból hoztak.  Én is évtizedekig habzsoltam ezeket, mégis egyre mélyebb lett bennem az üresség. Sajnos külső megerősítésekből sosem tudnak betelni azok a bizonyos lelki hiányok. Például ezért van az, hogy a ma olyan divatos közösségi oldalakon like-ok és követések ezrei sem teszik boldogabbá a figyelem középpontjában lévőt és amikor csökken a nézettség, akkor egyre vadabb dolgokat vállalnak be annak megtartása vagy növelése érdekében.

Az igazi változás belülről kifelé működik! Szóval ne késlekedj és tégy a lelked fejlődéséért, a mai naptól, kitartóan és hosszú távon. Ez a legjobb, amit tehetsz önmagadért, szeretteidért és a világért! Ha nem tudod hogyan láss neki, vagy el vagy akadva ezen az úton, akkor a „Boldogság keresés – Eszközök és módszerek” blog rovat írásait Neked különösen ajánlom (klikk).

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések