A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 21. rész: Tudatos jelenlét

 

A legtöbb híres jógi, megvilágosult spirituális vezető két fő témát szokott részletesen kifejteni: az egyik az ego számtalan hátránya és negatív aspektusa, a másik a jelen megélésének csodája. Az egoról már több esetben írtam (klikk1, klikk2, klikk3, klikk4), így itt az ideje, hogy a jelen csodájáról elmélkedjünk együtt.



Az ember mióta megkapta a gondolkodás képességét átesett a ló túloldalára. A modern ember állandóan kattog valamin. Ez az agyi kattogás olyan erős és olyan átütő, hogy sokan még alvás zavarral is küszködnek miatta. Felébrednek az éjszaka közepén és az agyuk egyből elkezd valamin gondolkodni, ami miatt már nem tudnak vissza aludni.

Kérlek gondolj bele abba, hogy minden testrészünknek tudunk parancsolni, csak az agyunknak nem. A kezünket vagy a lábunkat akkor mozgatjuk amikor akarjuk. Az agyunk az egyetlen olyan testrészünk, ami akkor is gondolkodik amikor nincs rá semmi szükség. Ilyenkor felesleges dolgok ezrei cikáznak át agyunkon. Az ego ezt az eszközt imádja használni. Az ego állandóan vagy a múltat, vagy a jövőt pásztázza és azzal kapcsolatban ad fiktív gondolat-tömeget, melyet érzésekkel is jól megerősít.  

Az állandó agyi kattogás egy olyan belső zajt képez, ami miatt nem figyelünk a környezetünkre, nem figyelünk a jelen pillanat történéseire. Hányszor fordult elő veled, hogy elvezettél egyik városból a másikba, de nem tudtad volna visszaidézni az út nagyobb részének részleteit? Hányszor fordult elő veled, hogy a gondolataidba mélyülve ettél anélkül, hogy megélted volna a csodálatos ízeket? Hányszor zuhanyoztál le úgy, hogy fel sem tűnt milyen csodálatos érzés, ahogy a meleg víz cseppjei érintik a bőröd? Számtalan példát lehetne arra, hozni hogyan siklik el mellettünk az élet észrevétlenül. Pont ez a mondat a lényeg. A gondolataink miatt nem éljük meg a jelent a maga teljességében.

Érezted már úgy, hogy az életed túl gyorsan telik? Gondolkodtál már azon, hogyan lehetne az életedet lelassítani, hogy ne teljen el olyan gyorsan? Ezekre a kérdésekre is a tudatos jelenlét a válasz.

Ha a jelent gondolatok hozzáfűzése nélkül a maga teljességében éljük meg, azt hívjuk tudatos jelenlétnek. Ekkor az érzékszerveinken keresztül beáramló összes információ feldolgozásán keresztül igyekszünk a jelen pillanat minden részletét és aspektusát befogadni. Az élet tempója lelassul, ugyanakkor a jelen pillanatok megélésének sorozatával egyre közelebb kerülünk egy bizsergető belső béke állapotához. Ez akkor igazán sikeres, ha azt is tudatot közben magaddal, hogy ez a legjobb, amit önmagaddal tehetsz abban a szent pillanatban. Melyik az a bizonyos szent pillanat? Mindegyik. Szóval a tudatos jelenléthez nem kell mást csinálnunk, mint hogy minden érzékelésünkre egyszerre figyelve hagyjuk, hogy a lehető legtöbb érzékelés beáradjon a tudatunkba, anélkül, hogy azt gondolatokkal fertőznénk, degradálnánk, rombolnánk.

Nagyszámú emberen végzett vizsgálatok igazolják, hogy a tudatos jelenlét csökkenti a depresszióra való hajlamot, csökkenti a negatív gondolatokat, csökkenti a stresszt, növeli az átlagos boldogság szintet. Szóval próbáld ki Te is, és tedd életed részéve a tudatos jelenlétet. Eleinte nagyon nehéz lesz és csak másodpercekre fog menni. De kitartó gyakorlással már percekre is nőhet a tudatos jelenléted időtartama. Napi 10 perc tudatos jelenléttel többet tehetsz a testi lelki egészségedért, mint bármilyen vitaminkúrával (persze az is jó dolog). Ha tovább gyakorolsz, akkor megfordul benned valami.  Már a jelenlét lesz a fontos és a kattogás lesz a zavaró. A megvilágosodottak olyan emberek, akik csak akkor használják az agyukat, csak akkor gondolkodnak amikor az feltétlenül fontos valamiért. Mivel az agyukat „ritkán” használják és sosem feleslegesen ezért végtelenül kreatívak ezek az emberek. A tudatos jelenlét fokozásának sok pozitív előnye között ez is egy. A növekvő spontaneitás, kreativitás.

Minél nagyobb a tudatos jelenlét aránya az életedben, annál kevesebbet kattogsz. Ha hajlamos vagy a negatív gondolkodási mintákra, akkor ezzel „szünetelteted” agyad önpusztító hatásait. Ugyanakkor az Élet pillanatainak boldog megélésére kapsz módot, amit nem rondít el a gondolkodás leggyakrabban felesleges zaja. Amikor eszel, akkor érezd az ízeket és élvezd annak örömét. Ha tusolsz élvezd minden vízcsepp érintését a bőrödön. Amikor sétálsz a lakásodban élvezd a meztelen lábad érintését a padlón. Amikor a párod megérint, akkor élvezd az érintése örömét. De ugyanígy a szellő, a napsütés, az ital íze, a növények szépsége mind-mind olyan részletek, melyek megélése csodálatossá tehet egy pillanatot. Nemrég az irodánk előtti bokor egyik levelén eső után megláttam egy vízcseppet, amiben a napfény csillogott. Elámultam a természet tökéletes tisztaságán és harmóniáján és percekig ezt a csodát néztem. Hálás voltam a végtelen pillanatért, ami fokozza a tudatos jelenlét hatásosságát. A hála hihetetlen erejéről itt olvashatsz értékes gondolatokat: klikk1, klikk2.

Tedd le a múlton vagy a jövőn való kattogást! Tedd le a kattogást úgy általában. Élj meg annyi pillanatot a maga teljességében amennyire csak képes vagy! Ami még fontosabb: gyakorolj és fokozd a tudatosan megélt pillanatok arányát. Ez a leghatékonyabb módszerek egyike, amit csak ismerek… A legjobb az benne, hogy csoportban is, de önállóan is fejleszthető. Ha szeretnél segítséget kapni a témában, akkor ajánlom Neked a „Tudatos jelenlét a gyakorlatban” című könyvet, és Echart Tolle ezzel kapcsolatos videóit a Youtube-on. Kívánok sok sikert utadon…

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések