A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 20. rész: Mélyebb emberi kapcsolatok

 

Nagyon jó érzés, hogy ez az írás ennek a blog-rovatnak már a 20. része. Hiszen ez azt jelenti, hogy 20 féle módszer vagy gondolkodási minta került már bemutatásra, mely segít abban, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb, sikeresebb életet élhess. Képzeld el, hogy ha mindegyik módszer csak 1%-ban javít az életminőségeden, akkor is 20%-al boldogabb lennél ezek által. Persze vannak olyan módszerek bemutatva már melyek önmagukban is többet segítenek mint 20%. Ha esetleg elkerülte volna a figyelmed bármelyik módszer, akkor a bevezető résztől indulva (klikk) az összesen végig tudsz haladni.



Ahogy az önzésünket fokozatosan „kikapcsoljuk” egy fura súlytalannak tűnő állapot következik az életünkben. Nem tudjuk ilyenkor, hogy hogyan tovább. Megszűnik a motivációnk, amihez szoktunk. Eddig saját mindennapi túlélésünk volt a létünk alapja. Saját magunkért és saját magunk önző érdekeinek a lehető legnagyobb mértékű kielégítéséért éltünk. Az önzetlenségünk is önző volt, azaz annak érdekében adtunk, hogy cserébe kapjunk is. Ahogy ez megszűnik, jön egy fura állapot, amikor nem tudod mi a motivációd. Mi az amiért ezután érdemes élni. Nekem ez az idő hetekig tartott. Picit fásultnak és erőtlennek éreztem magam. Hiszen, ha nem önmagamért élek, akkor miért? A kineziológusommal való beszélgetés döbbentett rá, hogy milyen felszínes emberi kapcsolatokban éltem eddig. Amikor másokra figyeltem, amikor másokkal beszélgettem, akkor is mindig részben befelé figyeltem. A beszélgetéseket saját szűrőmön keresztül értékeltem vagy közben saját hasznomat, előnyömet kerestem belőle. Ahogy a mondás is szemlélteti: „Minden szentnek maga felé hajlik a keze”. De ezt a mondatot olyan emberek találták ki, akik még sosem jártak a tökéletes önzetlenség világában. Így nem is hiszik el, hogy ez létezik. Pedig létezik!  Azért tudom, mert én most is ott járok, amikor ezeket a sorokat írom… Azonban az emberi kapcsolataim terén a régi berögződések szerint éltem eddig. Fel sem tűnt, hogy milyen helytelen ez a berögződés, hiszen serdülő korom óta így csinálom.

Sokféle tudományos felmérés is igazolja, hogy a mélyebb és tartalmasabb emberi kapcsolatokban élő emberek tovább élnek, egészségesebbek és boldogabbak is. Nem véletlenül szerepel ez a „módszer” pont ebben a rovatban. Hiszen itt az összes írás egy-egy olyan módszert mutat be, mely közelebb visz a boldogsághoz. Hogyan működtethető ez a módszer? Lássuk csak… Bármilyen is az emberekhez való viszonyod, az mindig alakítható pozitívabbá és érzelmileg mélyebbé. Régebben az embereket szörnyű gonosz és önző lényeknek láttam, akik megérdemlik, hogy kipusztuljanak. Aztán ahogy a lelki rezgésszintem egyre magasabbra került, egyre kevésbé lett negatív az emberekről alkotott képen. Ez a fokozatos átalakulás mára már egy egész pozitív összképet mutat. Akik rosszak, gonoszak, durvák azokat megértem, hiszen látom, értem, hogy milyen szenvedések okozták azt, hogy most ilyenek. Elfogadom őket olyannak amilyenek, természetesen, ha közvetlenül nekem akarnak kárt okozni, akkor azt nem hagyom, ahogy csak lehet elhatárolódom. Ahhoz krisztusi lelki rezgésszint kellene (erről bővebben itt olvashatsz: klikk), hogy elfogadjam az ellenem irányuló káros cselekedeteket is, de attól nagyon-nagyon messze járok. Azonban az utóbbi időben egyre inkább jónak látom az embereket. Ez úgy működik, hogy az emberekről alkotott képünk nem más, mint a magunkról alkotott tudatalattinkban elrejtett képünk tükörképe. Ha magunkat nem tartjuk szerethetőnek, vagy selejtesnek, rossznak érezzük magunkat, akkor általában negatív képünk van az emberiségről is. Ez természetesen szorosan összefügg a lelki rezgésszintünkkel is, melyről itt olvashatsz bővebben: klikk1, klikk2. Ha elfogadjuk magunkat, akkor másokra is elfogadóbban, elnézőbben tudunk nézni. Szóval az emberiségről alkotott képünk egyben egy tükör is, lelkünk állapotáról.

Most, hogy ezt értjük érdemes visszatérnünk az emberi kapcsolatainkra. A mélyebb emberi kapcsolat azt jelenti, hogy merünk mások felé érzelmeket kimutatni. De ha összegezni szeretném a lényeget, annál mélyebb egy emberi kapcsolat minél érzelmesebb, őszintébb és önzetlenebb.  Ennek a felső határa, az elérhető maximuma az, amit egyszer egy zen-mester társaságban tapasztaltam. Annyira önzetlenül, saját vélemény és saját szűrő nélkül figyelt rám, hogy szinte bele bizseregtem. Ilyen önzetlen és átható figyelemben soha nem volt részem azelőtt és azóta sem. Hálás vagyok az Életnek ezért a megtapasztalásért. Hiszen így tudom, értem, érzem, hogy milyen sokat lehet még fejlődni ezen a téren is.

Ezzel szemben, gondolj bele kérlek! Mit csinál az egod nap mint nap? Pont az ellentettét! Eltakarja a valódi érzelmeidet a külvilág elől, hogy „megvédjen” a lelki sérülésektől. Állandóan arra ösztökél, hogy legyél önző és saját magadat tedd előtérbe. Továbbá az egod rendszeresen arra sarkal, hogy úgy szépítsd a valóságod, hogy az a Te szemszögedből kedvezőbbé alakítsa a körülményeket (erről itt olvashatsz bővebben: klikk). Az egoról itt találhatsz pár érdekes írást: klikk1, klikk2, klikk3.

Ha olvastad ennek a blog rovatnak az előző részét (klikk), akkor biztos azonnal összekapcsoltad: az emberi kapcsolataid minősége fordítottan van arányban az egod erősségével. Minél gyengébb az egod, annál minőségibbek az emberi kapcsolataid. Ugyanakkor fordítva is működik a dolog. Az emberi kapcsolatink mélyítésével egyre jobban nyugdíjba lehet küldeni az egot. Ez a két dolog okozhat egy felfelé vagy egy lefelé húzó spirált az életedben. Az ego erősödése az emberi kapcsolatokat sekélyebbé, érzelem szegényebbé, kevésbé őszintévé és önzőbbé alakítja. Fordítva viszont egyre érzelmesebbek, nyíltabbak, őszintébbek vagyunk másokkal. Hidd el kérlek! Érdemes megtenni, mert szép fokozatosan egyre boldogabb leszel általa. Nem fog egyik napról a másikra megváltozni minden, de fokozatosan igen. Fontos még azt is tudni, hogy az Élet visszaadja, visszatükrözi az önzetlenségedet, érzelmességedet, nyíltságodat. De talán azt még fontosabb tudni, hogy nem feltétlenül attól az embertől kapod vissza, aki felé nyújtod! Sokan azért nem hiszik el a működését az Élet tükrözési elvének (Erről bővebben itt olvashatsz: klikk.), mert attól a konkrét embertől nem kapják vissza odaadásukat, akiktől ők konkrétan szeretnék.

Mivel pár évvel ezelőtt még nagyon egos ember voltam ezért évtizedeken keresztül felszínes emberi kapcsolatok jellemezték az életemet. Még a párkapcsolataimban is társadalmilag elvárt szerepeket játszottam el sajnos. Talán a legjobb barátom volt az egyetlen akivel még legmélyebb időszakaimban is mély volt az emberi kapcsolatom. 

A felszínes kapcsolataim rossz berögződéseket generáltak. Így szép fokozatosan újra meg kell tanulnom hónapról hónapra hogyan kell mélyebb emberi kapcsolatokat kialakítani, megélni. Jó érzés, hogy haladok ezen az úton, ugyanakkor tudom, hogy ez is egy olyan út, ami életem végéig fejleszthető. Mély érzelmek, nyíltság, önzetlenség, őszinteség. Ez az recept. De megélni nap mint nap nem egyszerű. Mi kell hozzá legfőképp? Bátorság. Nem véletlenül ez az első Élet-támogató lelki rezgésszint, melyről itt olvashatsz bővebben: klikk.

Kívánom, hogy merj élni, merj bátor lenni és fordítsd sikerrel életed a minőségibb emberi kapcsolatok felé. Megéri…

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések