A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 22. rész: Stressz kezelés I. – énhatárok és légzéstechnika

 

A stresszről, mint boldogságunk egyik fő gátjáról nemrég írtam Neked (itt), illetve a stressz és egészség kapcsolatáról itt. . Akkor megígértem, hogy a stressz elleni módszerekről is fogok írni ezen a blogon. Két módszert már tartalmaz ez a rovat melyek kifejezetten hatékonyak a stressz bizonyos típusai ellen. Ezeket itt találod: klikk1, klikk2.  A stressz elleni legalapvetőbb dolog, amit szoktak írni mindenhol, hogy szedj magnéziumot és B6 vitamint. Nyilván ez is segíthet. Ha stresszes vagy, akkor természetesen javasolt ezek szedése, de általában ez önmagában nem hoz áttörő megoldást.

A hirtelen rád törő stresszhullámok helybeni, azonnali mérséklésére nagyon hatékony a levegő visszatartás módszere. Ez úgy működik, hogy amikor nagy feszültség nehezedik ránk mély levegőt veszünk és 30 másodpercig benntartjuk. A 30 másodperc alatt a számolásra koncentrálj és ne gondolj semmire. Aztán lassan fújd ki a levegőt. Ezt ismételd meg többször amíg a feszültség le nem csökken benned. A módszer tényleg működik. A fiziológiai magyarázata az, hogy stressz hatására a koponyacsont összehúzódik és ez extra nyomást gyakorol az agyra. Ez a nyomásérzés indítja el azt a belső feszültség érzetet, ami fokozott stressz állapot mellett túlélő üzemmódra kapcsolja a szervezetet. Ha éppen nem tigris kerget, akkor lássuk be, hogy ez az üzemmód felesleges. A lényeg az, hogy a levegő 30 másodperces visszatartásának következtében a koponyacsontok újra természetes állapotra tágulnak vissza. Így az agyat érő feszülés megszűnik.  A módszerben az a jó, hogy mindössze 2-3 percet vesz igénybe és szinte bárhol és bármikor végezhető önállóan.

A stressz ellen a legjobb módszer az erős énhatárok kialakítása. Mit is jelent ez? Az életünkben folyamatosan elvárások sora bombáz minkét. Elvárások jönnek a főnöktől, a társunktól, a gyerekektől, a szülőktől, a kollégáktól és még sorolhatnánk. Azok az emberek, akiknek nincsenek erős énhatáraik, azok hajlamosak magukra húzni maximálisan az összes elvárást. Ezt másképpen áldozati szerepkörnek hívjuk. Én is ilyen voltam évtizedeken keresztül. Ha valakinek nem tettem meg valamit, amit elvárt tőlem, lelkiismeret furdalásom volt, vagy értéktelenebbnek éreztem magam, esetleg bűntudatot éreztem, de legtöbbször pusztán egy alap kellemetlen belső érzés fogott el. Ez miatt mindig mindent mindenkinek megtettem akár erőmön felül.

Amikor a környezetemben hozzám közel álló embereket túlterhelődnek, mert például a munkahelyükön túl sok stressz rakódik rájuk akkor szoktam nekik azt a mondást mondani, hogy: „minden ökör annyit húz amennyit enged”. Ebben a mondásban minden benne van. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha Én nem csinálok meg valamit, akkor nem fogja senki más. Vagy azt is hajlamosak vagyunk hinni, hogy mivel csak Én tudom igazán jól megcsinálni, ezért nem hagyom másra.  Ezek tipikusan az egoba berögződött hibás gondolatok és hajlamossá tesznek az áldozati szerepkörre.

Az énhatárok kialakítása nem azt jelenti, hogy nem lehetünk önzetlenek. Sőt, az énhatárok megerősítése azt sem jelenti, hogy a mai naptól önzőnek kell lennem. Ez sajnos egy téves értelmezés. Az énhatárok megerősítése azt jelenti, hogy erőmön felül nem vállalok semmit. A híres jógik is hihetetlen sok emberen segítenek, de amikor nem bírnak segíteni akkor mereven és határozottan határolódnak el. Egyes jógik egy-egy nyugati világban való tartós munkájuk után évekre visszavonultan élnek, hogy visszanyerjék eredeti tisztaságukat és békéjüket. Szóval még ők sem képesek tökéletesen az énhatáraikat megtartani a mi lélek pusztító világunkban.

Az énhatárok megerősítése tehát azt jelenti, hogy megtanulok nemet mondani. Mindenre nemet mondok, ami erőmön felüli. Ez még akkor is így van, ha megpróbálnak manipulálni annak érdekében, hogy megtegyük azt, amit kérnek. Az emberek számos manipulációs technikát fejlesztettek ki annak érdekében, hogy másokat befolyásoljanak. Ilyenek például az érzelmi manipulációk, vagy a fenyegetések. Pl. „Ki leszel rúgva, ha nem lesz kész holnapra” vagy „nem lesz bevétele a cégnek, ha nem leszel kész határidőre” vagy „anya akkor szeret téged, ha megcsinálod a házi feladatod”. Ilyen fajta manipulációk száma és típusa szinte végtelen. Az énhatárok kialakítása azért nehéz, mert ezek nagyon hatékonyan tudnak minket befolyásolni. Azért, hogy ne tudjanak annyira hatalmukba keríteni ezek a manipulációk pár hasznos gondolatot szeretnék megosztani veled.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy bízz az Élet erejében! Az ego elhiteti veled, hogy csak magadra számíthatsz. Pedig ez nem igaz! Az Élet mindig segít, amikor nem akkor pedig azzal jelezni akar Neked valamit, tehát akkor is segít, csak nem úgy ahogy szeretnéd. Ha bízol abban, hogy az Élet adni fog megoldást mindenre amire szeretnéd, akkor nem fogsz rágörcsölni a dolgokra.

Nézzünk erre egy gyakorlatiasabb példát: Tervező mérnökként évtizedekig stresszeltem a határidők miatt. Sajnos a tervezés egy nagyon összetett munka és nagyon ritka az, hogy egy tervezési munka határidőre készen tud lenni. Úgy van bekötve az összes megrendelő, hogy a terveket a lehető legrövidebb határidőre kéri. Így a tervezők állandóan határidő késedelemben élnek. Így én is állandóan stresszeltem a késedelmek miatt. A stressz rengeteg energiámat vitte el, ez ráadásul mérsékelte drasztikusan a kreativitásomat is (erről bővebben itt olvashatsz: klikk). Csökkent energia szinten és lerombolt kreativitással próbálj határidőt tartani, egy sok kreativitást igénylő munkánál. Természetesen mivel a stressz életem állandó része volt, észre sem vettem, hogy a legnagyobb hátráltató tényező az életemben a stressz maga. Sőt, még arról is meg voltam győződve, hogy a stressz jó, hiszen erőt ad ahhoz, hogy a mindennapok nehézségein valahogy végig küzdjem magam. A siker tréningeken gyakran tanítják, hogy a változáshoz az első lépés, hogy új nézőpontból tudd vizsgálni a saját vesztes sémádat. Nálam ez úgy történt, hogy egyszer csak rádöbbentem, hogy évtizedek óta görcsölök azon, hogy ne késsek a munkákkal. Évtizedek óta fenyegetnek a megrendelők, hogy ha nem lesz kész ekkor meg akkor, akkor bukják az EU-s támogatást, meg bukják az egész projektet, meg stb… (Ez a másik ember manipulációja). Ennek ellenére évtizedek óta kések a munkákkal az irreális határidők miatt és valahogy mégis az összes projekt sikeresen záródik. Furcsa mód, mégsem bukják az EU-s támogatást, furcsa mód mégsem bukik a Projekt, stb… Az Élet valahogy mindig talált megoldást, még ha az adott pillanatban nem is láttam, hogy mi az. Ez a felismerés hozta az új szemléletet: Teljesen feleslegesen görcsölök a határidőkön, mert ezen valójában semmi sem múlik. Mindig, mindenre van megoldás! Elkezdtem az Életben vetett bizalmamat kivetíteni a munkámra és ezt életmódszerűvé tenni. Mi lett az eredmény?

Először is minimalizálódott a lelkemben a határidők miatti stressz. Ez miatt több energiám lett dolgozni. Így hatékonyabban dolgoztam. A hatékonyságomat fokozta, hogy a stressz miatt régebben beszűkült látóköröm kitágult és újra előjöttek a kreatív energiáim. A kreativitásom tovább fokozta a hatékonyságomat. Végül az eredmény az lett, hogy sokkal kevesebbet kések a munkákkal, mint azelőtt pedig jóval kevesebb erőt fordítok rájuk. Amit az ego elhitetett velem annak idején, miszerint nekem kell mindent megoldanom és keményen kell dolgoznom az eredményekért egy téves és beteg sémát eredményezett. A valóság az, hogy az Élet milliószor bölcsebb, mint én és ha nyitott vagyok felé, akkor mindig a kellő időben ad segítséget!

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a mai naptól hátra lehet dőlni és lustálkodni, mert az Élet majd úgyis mindent megold. Nyilvánvaló, hogy a céljainkért dolgoznunk kell. De azzal, hogy szorgalmasan dolgozom nap mint nap ugyanakkor nem görcsölök, nem stresszelek a határidők és egyéb hirtelen akadálynak tűnő dolgok miatt, rengeteg Élet-pusztító energiától mentesülök és még több kreatív Élet-támogató energiát szabadítok fel magamban. Az eredmény egy hatékonyabb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb élet.

Összegezve: bíráld felül a sémáidat, találj új nézőpontot, erősítsd meg az énhatáriaidat, ne hagyd, hogy az egod áldozati szerepbe sodorjon és bízz az Élet(ed) erejében!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések