A boldogságkeresés: Életmód, természetgyógyászat – 2. rész: Lelki rezgésszintek – stressz – immunrendszer

 

Fiatal koromban is már nagyon érdekelt az egészség témaköre. Visszagondolva, egész eddigi életemben eléggé egészségtudatosan próbáltam élni. Igaz, hogy önpusztító lelki életem ezt nem mindig „engedte meg” nekem a múltban. Ma pont ezekről a tapasztalataimról szeretnék Neked írni.

Fiatal koromban sokat gondolkodtam azon, hogy vajon miért van az, hogy Józsi bácsi 85 éves korában halt meg, és szinte soha életében nem látott orvost. Míg Béla 48 éves korában rákos lett, amibe 2 éven belül belehalt. Józsi bácsi erős dohányos volt és az italt sem igazán vetette meg. Imádta a szalonnát, szinte minden nap azt evett. Sosem szedett semmiféle vitamint és mivel egyszerű paraszt ember volt nem igazán foglalkozott az egészséges életmód kérdéseivel. Béla sportolt, vitaminokat szedett, nem dohányzott. Ő egy másik generáció gyermeke volt, modern egészségtudatos gondolkodással. Felszínesen nézve minden ellentmond annak, amiket az egészségről gondolunk, tudunk.  

Mielőtt folytatnám Neked a két ember történetét, egy fontos tudományos eredményt szeretnék veled megosztani. Egy amerikai egyetemen kb. 10 éve végeztek részletes kutatásokat sok emberen. A cél annak vizsgálata volt, hogy a stressz mennyire hat ki az immunrendszerre. A tudományos eredmény azt mutatta, hogy azoknak az embereknek, akik feszültek voltak és ettől rossz közérzetük volt, az immunrendszerük ugyanolyan fehérjéket kezdtek el termelni, mint betegség idején. A szervezet a stresszt betegségként értelmezte az összes olyan vizsgált embernél, aki így érezte magát. Ez az izgalmas tudományos eredmény magyarázatot ad Józsi bácsi és Béla esetére. Mert hogy Józsi bácsi faluban élt és helyi kistermelő volt. Igaz, hogy nap mint nap sokat dolgozott a földeken, hiszen a földből élt, de sohasem sietetett. Józsi bácsi egy végletekig nyugodt és ráérős ember volt.  Egyszerűen élt, nem voltak túlzó vágyai, így nem hajszolta agyon magát. Megelégedett azzal, amit neki ez az életvitele nyugodt tempóban adott. Béla Pesten élt és állandóan rohant. Két munkahely kellett a jólét biztosításához és ez mellett sportolt és igyekezett jó családfő is lenni. Az egész élete egy rohanás volt. Természetesen a személyes és a környezeti stressz folyamatosan az élete része volt.

Mi történt Béla szervezetével? Az állandó stressz hatására a szervezete folyamatosan úgy viselkedett mintha beteg lenne. Az immunrendszere állandó betegséget „érzékelt”, míg a teste ellene nem fordult végleg. A nagyváros környezeti stressze ezt még fokozta. Ezzel szemben Józsi bácsi szinte soha nem stresszelt, így a szervezete erős immunrendszerrel rendelkezett. Az ő immunrendszerének csak akkor kellett „bekapcsolnia”, ha tényleg valami betegség támadta a szervezetét. Ezt az erős immunrendszert még az életmódja sem tudta tönkre tenni.

A tapasztalat és a tudomány eredményei klappolnak. Teljesen logikus a kapott „eredmény”. Ezt tovább fokozzák a saját tapasztalataim is. Az életem olyan volt, mint egy hullámvasút. Azért tudok sokat írni ezen a blogon a lelki rezgésszintekről, mert a szégyen lelki rezgésszintjétől (bővebben: klikk) az elfogadás lelki rezgésszintjéig (bővebben: klikk) mindenhol tartózkodtam már tartósan. Es egyet biztosan ki tudok jelenteni: Minél alacsonyabb lelki rezgésszinten éltem, annál rosszabb volt az immunrendszerem állapota. Amikor mély lelki rezgésszinteken voltam, gyakran fájt a torkom, a fejem, gyakran voltam influenzás és eléggé le is vertek a betegségek a lábamról. A magasabb lelki rezgésszintek időszakaiban ezek szinte teljesen megszűntek, vagy ha el is kaptam valamit az enyhe tünetekkel haladt át rajtam. Jó példa a koronavírus is, amit nagyon enyhe torok kaparás mellett éltem át. Számos ilyen példát tudnék még itt felsorolni, de a lényeget ez is jól mutatja.

A lelki rezgésszintek természetesen összefüggenek a stresszel is. Hiszen azt is egyértelműen tapasztaltam, hogy minél mélyebb lelki rezgésszinten voltam, annál stresszesebben éltem az életem. Gondolj bele, hogy például a félelem lelki rezgésszintjén (bővebben: klikk) mennyivel stresszesebb lehet az élet, mint a pártatlanság lelki rezgésszintjén (bővebben: klikk).

Szóval az egészséges élethez lelki harmónia, lelki béke kell. A lelki harmóniához pedig lelki fejlődéssel lehet eljutni azoknak, akik nem olyan szerencsések, hogy ezt kiegyensúlyozott és szeretet teljes családjuktól ajándékba kapták. Azon kevesek, akiknek ebben a szerencsében volt részük legyenek hálásak ezért nap mint nap. Azoknak, akik hozzám hasonlóan sok elfojtott lelki sérüléssel nőttek fel, a lelki fejlődés útja maradt, mint egyetlen lehetőség.

Nyilván ezek a kijelentések leginkább középkorú és idősebb emberekre igazak Hiszen fiatalon még mély lelki rezgésszinteken és önpuzstító életvitel mellet is könnyű az egésszséget fenntartani. 

Biztosan kijelenthetem, hogy a lelki fejlődéssel párhuzamosan nemcsak a boldogságunk javul, hanem az általános egészségi állapotunk is. Így a lelki fejlődésnél tényleg nincs jobb befektetés! Ez természetesen azt is igazolja, hogy közvetve tényleg minden betegségnek van pszichoszomatikus gyökere (erről bővebben itt írtam, ha érdekel: klikk). Viszont, visszatérve az előbbi egyetemi kutatásra, mik voltak azok a tevékenységek, amik hatására az immunrendszer hatékonyan javult a vizsgált embereknél? Szerintem nem fogsz meglepődni a kapott eredménytől: önzetlen adakozás, önzetlen közösségi tevékenységek, Thai Chi, meditáció, jóga. Szóval ezek közül párat érdemes beiktatni az életviteledbe… Ezek tényleg nagyon hatékony lélek fejlesztő és immunitás erősítő módszerek…

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések