Klímaváltozással összefüggő alapfogalmak – 5. rész: Elegendő-e csökkenteni a CO2 kibocsátásunkat?

 

Sajnos a globális CO2 kibocsátás folyamatosan nő, a rengeteg nemzetközi konferencia és megállapodás ellenére. A legutóbbi Párizsi egyezmény 5 éves felülvizsgálata folyik jelenleg és már biztosan kijelenthető, hogy minden tagország elmaradt a vállalásoktól (erről itt olvashatsz bővebben: klikk). A 2020-as évben ugyan megtört a CO2 kibocsátás növekedése, hiszen a 7%-os globális kibocsátás csökkenésnek örülhetünk. Azonban ezt nem az emberi összefogás és a klímaváltozás elleni közös harc eredményezte, hanem a korona-vírus. A korona-vírus egy borzalmas kór, de sok jót is hozott az életünkbe. Ez az egyik ilyen dolog. A többiről itt találsz egy érdekes, rövid videót: klikk, itt pedig egy tartalmas írást: klikk.

Szóval elég rossz a helyzet. Úgy viselkedik az emberiség, mint az a motoros, aki látja, hogy közeledik egy beton falhoz és mégsem kezd el fékezni, hanem a gázon hagyja a lábát. Jelenleg ezt tesszük. Vészesen fogy az időnk! Tudjuk mi az oka. Tudjuk hogyan lehetne tenni ellene. Mégsem történik semmi komolyabb áttörés az eredmények oldalán. Csak a sok ígéret és terv, ami eddig látszik.

Ezt a problémakört tetézi a címben feltett kérdésre adott válasz. A válasz egyértelműen: NEM. A probléma abban rejlik, hogy a légkörbe már kibocsátott CO2 (és egyéb klímagáz) mennyiség kb. még 150 évig melegíti a bolygót. Ez alatt az idő alatt, pedig olyan mértékű torzulásokat okoz a klíma és ökológiai rendszerben, amit az emberiség kis eséllyel él túl. De az biztos, hogy teljeskörű gazdasági és társadalmi összeomlás nélkül nem úsznánk meg.

Ez miatt nem elegendő a klímagáz kibocsátásunk drasztikus csökkentése, hanem a klímagáz megkötő képesség fokozása is szükséges Globálisan! Magyarul itt az idő elkezdeni kivonni a légkörből, amit az elmúlt 150 évben oda juttattunk! Nem menekülhetünk meg múltbeli felelősségünk terhe alól. Ha nem akarunk róla tudomást venni, annak súlyos következményei lennének.

Hogy hogyan lehet kivonni a légkörből az ott raktározódott felesleges CO2-t? Erről fognak szólni további írások ebben a rovatban. Kérlek tarts velem itt a blogon a jövőben is és ígérem, hogy érdekes lehetőségekről fogok írni Neked ezzel kapcsolatban… Persze egy nagyon hatékony módszerről már olvashatsz itt: klikk.

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések