A boldogságkeresés második lépése: a mély önismeret – 16. rész: Az ellenállók, a halogatók és az elfogadók

 

Önismeretünk érdekes világában a címben lévő tipizálás is lehet egy olyan nézőpont, mely segít eligazodni abban, hogy bizonyos tettek, döntések mögött mi a valódi meghajtó erő. Én például nagyon hosszú ideig tipikus halogató voltam. Általában minden feladatomat az utolsó pillanatig, vagy inkább valamivel azon is túl húztam. Erre ráépült egy játszma rendszerem, aminek a lényege ez volt: „szegény én, állandóan el vagyok havazva, sosem érem utol magam…”.

Azokban a helyzetekben amikor váratlan és ultimátumszerű utasításokat hozott az Élet, akkor tipikus ellenállóként viselkedtem. Olyan voltam, mint a jól ismert durcás kismalac a viccekben. Az ösztönös reakcióm mindig valami ilyesmi volt: „csak azért sem csinálom meg”. Ilyenkor általában idő kellett, míg rájöttem, hogy nem is lenne baj, ha megcsinálnám az adott dolgot. De arra csak akkor tudtam rávenni lelkileg magam, amikor már nem kényszernek éreztem, hanem saját belső igénynek. Míg ennyire átalakult bennem az sok idő volt, szóval itt is életbe lépett általában a, „jaj de el vagyok havazva” játszma rendszer.

Az elfogadók, azok az emberek, akik az Élet váratlan elvárásaira igennel reagálnak. Azonban őket két csoportra lehet osztani. Vannak a pozitív elfogadók, akik kiegyensúlyozottságuk és Életben vetett bizalmuk miatt reagálnak elfogadóan (pártatlanság vagy magasabb lelki rezgészintek: klikk). Az elfogadók másik típusa a fásult elfogadók, akik azért teszik meg azt, amit elvárnak tőlük mert nincs kedvük, erejük ellenkezni (fásultság, félelem lelki rezgésszintjei: klikk1, klikk2).

Nézzünk egy példát, amin keresztül a négyféle csoportot meg lehet különböztetni. Hulla fáradtan autózol hazafelé, és kitalálod, hogy ha végre hazaérsz, akkor beülsz egy forró kádba egy kellemes itallal, hogy letedd végre ezt a nehéz napot és végre picit önmagaddal foglalkozz. Már majdnem hazaértél amikor édesanyád hív telefonon, hogy gondja támadt a fűtésrendszerrel és hogy meg tudnád-e nézni: A 4-féle típus ösztönös reakciói a következők:

1.      Ellenállók: Ne haragúdj, de nem tudok most menni. Ha fontos és sürgős hívj fel egy szerelőt! (Nehogy már ne üljek be a kádba, akkor mikor én akarom!)

2.      Halogatók: Ma már nem tudok beugrani, de annak ellenére, hogy holnap zűrös a napom, majd valamikor benézek. (Tipikus, hogy pont akkor hív, mikor végre picit magammal tudnék foglalkozni)

3.      Fásult elfogadók: Persze azonnal megnézem (Miért is tudtam volna végre magammal foglalkozni egyszer?)

4.      Pozitív elfogadók: Már fordulok is feléd, mindjárt ott vagyok, legalább látlak egy picit Édesanyám! (Végül is, jó program az is. ha anyámmal találkozom, a fürdés egy órával később is jól fog esni)

Mitől függ, hogy hogyan reagálunk? Mitől függ, hogy melyik csoportba tartozunk?  Alapvetően a szüleink (és más tekintélyszemélyek) gyermek korunkban felénk mutatott attitűdjétől. Ha a szülő egy nem kívánt feladatra keményen utasít egy gyermeket, akkor ő háromféleképpen tud rá reagálni:

-          megteszi duzzogva, de azonnal (fásult elfogadó)

-          úgy áll ellen, hogy nem hajlandó azonnal megcsinálni és későbbre halasztja (halogató)

-          úgy áll ellen, hogy csak azért sem csinálja meg (ellenálló)

A diktatórikus, kemény tekintélyelvű szülők gyermekei esetében a fenti 3 verzió állhat elő. Azoknál a szülőknél, ahol nem parancsolnak, hanem kérnek és figyelembe veszik gyermekeik aktuális igényeit is egy ilyen helyzetben, illetve motivációval veszik rá a gyermeket a segítségre, ott pozitív elfogadó reakcióval segít a gyermek a szülőnek.

A családi életünk során kialakulnak a tipikus gyermek reakciók a szülő elvárásaira, melyből mire a gyermek felnő kialakul, hogy a fenti 4 attitűdből melyik lesz rá a jellemző. Ezt követően, amikor már önálló életet élünk, akkor ezt az attitűdöt a legtöbb helyzetben ösztönösen csináljuk már. Az is gyakori, hogy bizonyos életterületeken ilyenek vagyunk, bizonyos életterületeken meg olyanok.  

Nálunk diktatórikus, tekintélyelvű nevelés folyt. Nyilvánvaló, hogy halogató, illetve néha ellenálló attitűddel reagáltam váratlan elvárásokra gyermekkoromban is, és egy-két évvel ezelőttig felnőtt koromban is. Ez persze - mivel komoly játszma rendszerek épültek rá – komoly hátráltató tényezője volt a boldogságomnak.

Lehet rajta változtatni? Igen. Amikor az okokat felismertem magamban és rájöttem, hogy ezt is a családomból hoztam, sajnos az csak kismértékű javulást hozott. Agyból nehéz az ilyet felülírni (bővebben: klikk). Általában az, hogy megértjük, hogy mit miért teszünk, az még nem elég a gyógyuláshoz. Azonban arra nagyon jó, hogy ráébredjünk, hogy mennyi mindent kell a lelkünkben begyógyítanunk. Tudniillik, a rengeteg kemény diktatórikus szülői utasítás a gyermek szabadság érzetének a letörése. Annak a megerősítése nap mint nap, hogy nem vagy jó olyannak, amilyen vagy. Annak a tudatosítása, hogy csak akkor vagy értékes, ha másoknak megfelelsz. Így a megoldást szüleink (vagy más tekintélyszemélyek) iránt érzett vagy elfojtott harag, düh elengedésében lehet megtalálni (erről olvashatsz itt bővebben: klikk1, klikk2, klikk3), illetve az önelfogadásunk fejlesztésében (bővebben: klikk). Természetesen az integratív pszichoterápia (klikk) vagy egy jó kineziológus (klikk) is segíthet a rossz berögződések átalakításában.

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő része, akkor klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések