Klímaváltozással összefüggő alapfogalmak – 6. rész: Mozaikosodás, talajpusztulás, biodiverzitás

 

Egyre több klímaváltozással foglalkozó irodalom (pl. klikk) illetve film (pl. klikk1, klikk2) foglalkozik a talajjal, mint a klímaváltozás elleni harc kulcskérdésével. Az elmúlt évszázadban az emberiség által okozott talajpusztulás a légkörben lévő fölösleges CO2-nek akár 30%-át is kiteheti!

Egy marék egészséges szerkezetű jóminőségű földben több élőlény él, mint a Föld lakossága! A talaj egy hatalmas élettér! 100 m2 területű természetes talajban akár több tonnányi élő biomassza is lehet. Sajnos az intenzív mezőgazdasággal kijuttatott sok kemikália, a szántás és az abból adódó erózió, a monokultúrális termelés és még számos más ok, a talaj pusztulását okozta. A becslések szerint, ebben a tempóban 30-50 év múlva minden termőtalaj teljesen terméketlenné válik. Azaz 30-50 db vetésünk és aratásunk van már csak vissza! Már a mi életünkben durva éhínségek jönnek, ha így folytatjuk.

A talajpusztulás egy még komolyabb következménye, hogy mivel a benne élő biomassza pusztul, ezért rengeteg CO2-t ad le a talaj a légkörbe. Így nem elég, hogy drasztikusan fogyni fog a közeljövőben a megtermelhető élelmiszer mennyisége, a globális felmelegedés tovább gyorsul.



A talajpusztulás másik nagyon komoly következménye a biodiverzitás csökkenése nem csak a felszín alatt, hanem a felszínen élő ökoszisztémák esetében is.

David Attenborough filmjében (klikk) egyértelműsíti a nagy igazságot: minél nagyobb a Földön a biodiverzitás és a természet által uralt területek aránya, annál több CO2 kerül ki a légkörből. Szóval a biodiverzitás csökkenése nem csak azért káros, mert rengeteg faj tűnik el örökre a Földről, melyek évmilliók alatt fejlődtek ki. És nem csak azért, mert lehet, hogy ezek közül számos faj által termelt anyag éppen gyógyszer lehet egy-egy jövőbeni emberi betegség gyógyítására. Hanem azért, mert a biodiverzitás csökkenése drasztikus CO2 kibocsátás növekedéssel is jár, mely gyorsítja a felmelegedést. A folyamat öngerjesztő. Minél több természetes területet és talajt pusztítunk el, annál jobban csökken a Föld CO2 megkötő képessége, és az elpusztított élővilág helyére kerülő gyér monokultúrák töredéke CO2-t kötnek meg, mint a természeti terület elpusztításából eredő leadás.

A problémát tovább fokozza a mozaikosodás. Nézz meg egy Észak-Amerikai vagy Európai műhold felvételt a Google Maps-en. Úgy néz ki a világ, mint egy sakktábla. Egyenes határvonalakkal szabdaltuk fel a Földet. Mindent ember birtokol, és elhittük, hogy azt teszünk a birtokainkon, amit csak akarunk. Sajnos tévedtünk!

Az eddigi tevékenységünk következménye az, hogy a maradék természeti területek egyre kisebb, egymástól elhatárolódó szigetekké váltak a hatalmas ember által művelt területek között. Ezt a jelenséget hívjuk mozaikosodásnak, aminek a hatására a természeti területek elszeparálódó részekre szabdalódnak. A mozaikosodás, önmagában elegendő arra, hogy a biodiverzitás csökkenjen ezeken a területeken. Ez akkor is igaz, ha ezek a területek annyira védettek, hogy semmiféle emberi tevékenység nem folyik rajtuk. Ennek oka, hogy minden fajnak van egy minimális élettér igénye. Ha ezt az összefüggő területigényt nem éri el a természeti terület érintettlen része, akkor az a faj akkor is kipusztul belőle, ha mi emberek semmi kedvezőtlent nem teszünk. És mint ahogy azt már David Atenborough-tól is tudjuk, a biodiverzitás csökkenés tovább gyorsítja a felmelegedést. Újabb öngerjesztő „modul” a rendszerben.

A talajpusztulás megállítására egyik megoldás a regeneratív mezőgazdaság, amiről két érdekes filmet már ajánlottam Neked jelen írás elején. A biodiverzitás fokozására és a mozaikosság megoldására kitaláltal egy megoldás rendszert: a Globális Revitalizásciós Program és a Globális Agglomerációs Program foglalja ezt magába, melyről itt találsz írásokat: klikk1klikk2klikk3, klikk4, klikk5,

A helyzet az, hogy van bőven megoldási mód. Rengeteg lehetőségünk van, hogy tegyünk ez ellen. De ha bizonytalan vagy abban, hogy egy adott emberi tevékenység klíma barát-e vagy sem, akkor az alábbi általános szabály alapján biztosan megkapod a választ:

Minden emberi tevékenység, ami a biodiverzitást fokozza, a talaj állapotát javítja vagy a mozaikosodást mérsékli az klímabarát. (Az állítás fordítva is igaz!)

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések