A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 17. rész: Milyen segítőt válasszak és mikor?

 

Jelen blog-rovatban hétről hétre gyűlnek azok a módszerek melyek közül válogathatsz kedvedre, annak érdekében, hogy lelki fejlődésed a lehető legeredményesebb legyen. Hiszen eddigi írásaim mindig igyekeztek azt a meggyőződést tükrözni, hogy ez az egyetlen olyan út a tartós boldogság felé, mely szenvedés nélkül is működhet.



Ebben a rovatban olvasható módszerek legnagyobb része olyan, melyet önállóan tudunk végezni nap mint nap. Ezek nyilván akkor hatékonyak, ha ösztönszerűvé, életvitelünk részévé tudjuk tenni őket. Azonban nagyon gyakori, hogy a változást nem tudjuk önállóan elérni! Ennek okairól itt írtam részletesebben: klikk.  Sajnos a legtöbb ember túlértékeli saját képességeit abban a tekintetben, hogy mennyire tud önmaga megváltoztatni bizonyos rossz lelki berögződéseket vagy begyógyítani lelki problémákat. Általában bele szoktunk esni abba a hibába, hogy amikor felismerjünk önmagunkban a lelki probléma okait, gyökereit és megértjük, hogy mit hogyan kellene csinálnunk, akkor már azt hisszük, hogy innen egyszerű dolgunk lesz.

A valóság az, hogy ez még csak az út kezdete. A változtatás sokkal nehezebb, mint maga a felismerés.  A változtatáshoz legtöbbször azért nem kérünk külső segítséget, mert az egonk elhiteti velünk, hogy meg tudjuk csinálni. Ez az esetek legnagyobb részében csak délibáb, amit az egonk önmaga fontosságának fenntartása érdekében hazudik nekünk. Erről bővebben itt olvashatsz egy értékes írást: klikk.

A másik fő probléma az szokott lenni, hogy vagy elbagatellizáljuk a lelki problémát és ezzel elhitetjük magunkkal, hogy nincs is szükségünk segítségre. Ugyanakkor az is gyakori, hogy félünk segítséget kérni. Félünk, hogy nevetség tárgya leszünk, vagy félünk beszélni valódi problémáinkról mert szégyelljük azokat. Azonban a lelki segítők a Te problémádnál sokkal „rosszabbakat” is láttak már, így nem fogod tudni őket meglepni. Mivel minden nap ilyen emberekkel foglalkoznak, mint Te, ezért nem fognak téged megítélni. Sőt, a lelki segítők pontosan tudják azt, amit Krisztus is hirdet, hogy nincs megbocsáthatatlan bűn, nincs semmi, amit ne lehetne jóvá tenni.

Gyakran ez a hozzáállás is hallható: „nem megyek pszichológushoz mert nem vagyok elmebeteg”. Erre az a válaszom, hogy a megvilágosultakon kívül (akik száma 20 fő alatti jelenleg is az egész Földön) mindenkinek vannak lelki sebei, fájdalmai, problémái. Szóval szinte mindenkinek szüksége van lelki segítségre. A lelki segítők ezt pontosan tudják, ezért bármilyen mértékű problémával fordulnak hozzájuk azzal kapcsolatban mindig elfogadók és nyitottak lesznek.

Szóval segítséget kérni nem bűn, segítséget kérni nem szégyen és segítséggel általában sokkal hatékonyabban és rövidebb idő alatt lehet eredményeket elérni a lelki fejlődés útján. Ezért minden kedves fejlődni-változni vágyó embert bátorítani szeretnék arra, hogy kérjen segítséget!

A lelki segítség nyújtók között sokféle választási lehetőséged van. Nekem az alábbiak jutnak eszembe:

-          Lelki társad

-          Igaz barátod

-          Papod, vallási vezetőd

-          Spirituális vezetőd

-          Pszichológus

-          Integratív pszichoterapeuta (ő is pszichológus csak speciális módszerekre van kiképezve)

-          Kineziológus

-          Lélek segítő csoportok

Azzal kapcsolatban szeretnék pár önzetlen gondolatot leírni, hogy mikor melyik lelki segítőt válaszd, hátha saját tapasztalatim segítségedre lesznek.

A lelki társad (ha éppen van) akkor alkalmas arra, hogy segítsen, ha maximálisan őszinte a kapcsolatotok és teljes nyíltsággal és szeretettel segítitek egymást a lelki fejlődés útján. Tapasztalataim szerint a kapcsolatok kevesebb mint 1%-a ilyen. Leggyakrabban a férfiak túl racionálisak és abszolút nem nyitottak a lelki kérdésekre, de láttam már olyan esetet is ahol a hölgy volt ilyen. Ez utóbbi változat azonban a ritkább. Mi férfiak sajnos kevesen vagyunk lelkiség terén nyitottak és fejlődésre képesek. Ennek oka a neveltetésünkben rejlik. Az egész társadalom azt várja el tőlünk, hogy kemény macsók legyünk, akik fittyet hánynak holmi lelki problémákra. Ez belénk ég már elég kis korban és igyekszünk ennek a teljesen helytelen társadalmi beidegződésnek megfelelni. De visszatérve az írás fő vonalára, a lelki társad, ha megfelel a fenti „elvárásoknak”, akkor is csak abban az esetben alkalmas arra, hogy segítsen téged utadon, ha van megfelelő szintű pszichológiai érzékenysége és egy bizonyos mértékű ismerete is. Akkor tud ő a legjobban segíteni, ha ő már átment azon a változáson, amiben Te éppen most vagy. Így megértő és sok tanácsot adó társad tud lenni ezen az úton. Ugyanakkor az is kell hozzá, hogy félre tudd tenni a büszkeséged, és el tudd fogadni, hogy a társad támogat. A legtöbb ember ezt kioktatásnak érzi és bántja a büszkeségét. Így a társ akkor sem tud segíteni, ha egyébként alkalmas lenne rá. Szóval az ideális „felállás”, ahol ennyi minden egybevág, nagyon ritka. Ezért szokták azt mondani, hogy családon belül nem megy az ilyesmi.

A jó barátok arra „valók”, hogy kiventilláljuk nekik problémáinkat. Azonban nagyon ritkák azok a barátok, akik azon túl, hogy meghallgatnak elfogulatlan tanácsot tudnának adni. Szóval, ha „csak” olyan mértékű segítséget szeretnél kapni, hogy valaki meghallgasson és megértsen. Vagy úgy érzed, hogy ha valakinek el tudnád mondani az egész problémád, akkor benned is letisztulna jobban, hogy merre van a helyes irány, akkor erre egy barát kiválóan alkalmas.

A papod (vallási vezetőd) leginkább bűntudatunk, szégyenünk mérséklésére alkalmas, amennyiben igaz hívő emberek vagyunk. A szégyen és a bűntudat a két legmélyebb és legpusztítóbb érzés, számos lelki betegség gyökere. Erről két alaposabb írást itt találsz: klikk1, klikk2. Szóval nagyon fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben mérsékeljük önmagunkban ezeket az érzéseket. Az isteni megbocsátás érzése egy nagyon komoly gyógyír lehet lelkünknek. Én ugyan ateista vagyok, de próbálkoztam pap általi lelki segítséggel egy időben. Sajnos a tapasztalatom abban a tekintetben negatív, hogy a vallási dogmatizmust képtelen egy pap kihagyni a lelki segítség nyújtásból (tisztelet a kivételeknek!). A vallási dogmatizmust sajnos a társadalmi fejlődést torzító problémának látom. Ne értse senki félre! Nagy tisztelője vagyok az összes világvallásnak!

Egyes emberek spirituális vezetőkhöz fordulnak segítségért. Én eddig egy Zen-mesterrel tudtam találkozni (sajnos csak egy alkalommal) és csodálatos élmény volt. Azt gondolom, hogy az igazán magas szinten lévő spirituális vezetőknek már pusztán a közelsége is lélekemelő, melynek oka tudományosan is megalapozott. (Erről egy érdekes írást itt találsz: klikk). Sajnos a „spirituális-vezetők” világában nagyon sok a kuruzsló és sokan visszaélnek az emberi hiszékenységgel. Szóval kellő körültekintéssel és objektivitással javasolt választani. A spirituális vezetők azonban gyakran tudnak olyan meglátásokat, üzeneteket, segítségeket adni, melyek messze felülmúlják a hagyományos lélekgyógyászat szintjét. Ez leginkább azon múlik, hogy az a bizonyos spirituális vezető milyen lelki rezgésszinten van. A béke lelki rezgésszintje felett már valódi csodákra is képesek az emberek. Melyek valójában nem csodák, csak a hétköznapi emberek szűrőjén át nézve azok. Erről részletesebben itt olvashatsz: klikk1, klikk2.

A „hagyományos” kibeszélő típusú terápiát folytató pszichológusokat azoknak ajánlom, akik vagy önismeretüket szeretnék fejleszteni, vagy nem látják a fától az erdőt, vagyis bele vannak zavarodva problémáik örvényeibe.  A valódi és mély lélek gyógyítás nem az ő asztaluk. Ők inkább amolyan jó lelki tanácsadók, akik segítenek kibogozni a szálakat, segítenek megtalálni a helyes irányokat és olyan életmódbeli, illetve viselkedési tanácsokat adnak, mellyel mérsékelhetők a gondok. A módszer nagyon jó és nagyon hasznos. Az egyetlen gond vele az, hogy a lelki probléma valódi okát, magát a lelki sebet nem gyógyítja be. Azt az időre és a páciensre bízza. Én is jártam kétszer életemben ilyen segítőhöz, mind a két időszakot hasznosnak és értékesnek éltem meg. Azonban van egy bizonyos szint, ami felett ez a módszer már nem segít, de „kezdőknek” ez kiemelten ajánlott!

Az integratív pszichoterápia nagyon komoly módszer. Ennél hatékonyabbat még nem ismerek! De ha rálelek, ígérem azonnal hírt adok Neked itt a blogon róla. Az integratív pszichoterapeuta nemcsak a problémák feltárására képes, hanem annak gyógyítására is. Ehhez többféle módszere van. A módszerek együttese a tudatalatti szinten teszi rendbe a lelki problémát, ezáltal egy belülről fakadó változás indul meg a páciensnél. Ezek a belülről jövő változások a hatékonyak és a tartósak! Erről a módszerről egy részletes írást itt írtam: klikk.

A kineziológus is egy hatékony segítő tud lenni. Kineziológusok nagyon jók a tudatalattiban elrejtett, elfojtott dolgok feltárásában, mely által önismeretünket hihetetlen mélységekig lehet fejleszteni. Ugyanakkor vannak hatékony módszereik a lelki problémákból eredő rossz berögződések megváltoztatására is. Jómagam pár hónapja egy kineziológushoz járok és nagyon élvezem a közös munkát. A kineziológiáról részletesebben itt olvashatsz egy tartalmas írást: klikk.

A lelki segítő csoportok is lehetnek hatékonyak, bár ezekkel kapcsolatban közvetlen tapasztalatom nincs. Pár ismerősöm elmondása és a témáról olvasottak alapján úgy vélem, hogy arra biztosan nagyon jók, hogy mások tapasztalatiból tanuljunk, illetve arra is, hogy lássuk mások is vannak a mi cipőnkben. Ez segíthet abban, hogy ne essünk túlzott önsajnálatba, vagy önutálatba. Ugyanakkor itt veszélyes lehet az, hogy sok alacsony lelki rezgésszintű ember egymást még mélyebbre húzza, ha nem elég jó és erős a csoport vezetője.

Bármilyen lelki támaszt is választasz, arra ügyelj, hogy a segítőd lelki rezgésszintje magasabb legyen, mint a tiéd! Nyilván ezt kimérni nem tudod, de ha a közelében vagy érezheted. A lelki rezgésszintekről sok írást találhatsz itt a blogon, kiemelten ajánlok kettőt: klikk1, klikk2.

Igyekeztem jelen írásomban az elmúlt 15 év lelki fejlődése során szerzett tapasztalatimat leírni Neked. Nagyon jó érzések fognak most is el, hiszen úgy érzem ma is sikerült picit segítenem másoknak. Ha 100 olvasóból akár egy is merít ebből ötletet vagy erőt, akkor már megérte. Útravalóként az összegzett jó tanácsom:

Merj segítséget kérni és járj kitartóan lelki segítődhöz!

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések