A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 18. rész: Megerősítések, mint az egyik leghatékonyabb otthon végezhető módszer (Megerősítések I.)

 

A gondolataink fontosságáról már írtam Neked itt a blogon (klikk). De ma kifejezetten a megerősítések szempontjából fogom ezt a kérdést nagyító alá venni. Ez az egyik olyan módszer, melyet külső segítség nélkül is tudsz végezni és nem mellesleg még hatékony is. A mai írás megtanít rá, hogy működik ez a módszer és hogy milyen szabályokat szükséges betartanod ahhoz, hogy tényleg eredményt hozzon az életedben. De mit is értünk ebben az esetben eredmény alatt? Az ebben a módszerben a jó, hogy életed bármely területének jobbá tételére használhatod. Szóval ez egy elég sok mindenre jó módszer. Természetesen ennek a módszernek is vannak korlátjai, de ettől még klassz és hatékony módszerről van szó.

A sikeres embereket alapvetően az különbözteti meg a sikertelenektől, hogy a sikeres emberek csoportja pozitív gondolkodású, míg a sikertelen emberek általában negatív gondolkodásúak. Ha például egy sikeres emberrel valami rossz történik, akkor általában ebből igyekszik tanulni és a megfelelő következtetéseket levonni, annak érdekében, hogy ez a jövőben ne forduljon elő vele, illetve, hogy a tanulságok által jobbá tegye az életét. A sikertelen emberek ilyenkor általában másokat hibáztatnak, istent vagy a szerencsétlen csillagzatukat okolják, vagy sajnáltatják magukat, esetleg szitkozódnak, stb…

A sikeres embereket azért teszi sikeressé a pozitív gondolkodás, és a sikerteleneket balszerencsésekké a negatív, mert:

minden gondolat vagy kimondott mondat egy megerősítés.

Azaz minden gondolatunk és mondatunk hatással van a jövőnkre. A megerősítés más szóval olyan gondolatokat jelent, melyek hatással vannak a jövőnkre. De pont az a lényeg, hogy az összes gondolatunk hatással van a jövőnkre.

Régebben állandóan azt mondtam a környezetemben lévő embereknek, hogy soha sincs elég időm és tényleg állandóan durván el voltam havazva. Egy haverom állandóan azt hajtogatja, hogy „szar az Élet”, és tényleg elég szar az élete. Amikor elkezdene, jobbra fordulni az élete, mindig beüt neki valami.  Ez természetesen azért van így, mert:

                        minden jelen pillanatban tett kijelentés vagy gondolat a jövőnket formálja.

Ennek oka egyébként a vonzás tövénye, amiről itt írtam bővebben: klikk. Szóval, ha azt mondod nap mint nap, hogy „engem senki sem szeret”, akkor téged senki sem fog szeretni, vagy ha rövid ideig mégis, akkor tuti elszúrod valahol.  Erre szokta a legtöbb ember azt reagálni, hogy ez butaság. Hiszen ő azért gondolja magáról, hogy „őt senki sem szereti” (vagy bármi más negatív dolgot), mert az eddigi élettapasztalata ez volt. Ebben igaza van annak, aki így reagál. Az eddigi tapasztalata tényleg ez volt. De a változáshoz pont az kell, hogy az eddigi gondolkodás mintákat megváltoztassuk. Erre valók a megerősítések. Ha meg akarjuk változtatni az életünket akkor először a gondolkodásunkat kell megváltoztatnunk, illetve a beszédünket. Gondolj úgy minden gondolatodra és kimondott mondatra, mint egy-egy magra. Az életed ezen magok talaja. Egyes magok ki sem kelnek, egyesek csemete korukban elhalnak, egyesek viszont fává nőnek.

Most ezzel a hasonlattal élve, kérlek gondold végig egy átlagos napod. Vagy még jobb lenne, ha ebből a szempontból megfigyelnéd magad pár napig! A következő kérdésre keresd a választ: A gondolataid és kimondott mondataid hány %-a negatív? Amennyire nagy ez az arány, annál rosszabb az életed! Ha ezzel az állítással már egyetértesz az önvizsgálatod során, akkor kérlek megint szánj önmagadra pár napot és figyeld meg, hogy milyen életterületeiden vagy negatív. Van aki a testével, valaki a munkahelyével, van aki a tudásával, van aki a szerethetőségével, stb..  kapcsolatban gondol sok negatív dologra, vagy mond ki sok negatív mondatot. Általában, amikkel kapcsolatban sok a negatív kijelentésünk azzal az életterülettel kapcsolatban vagyunk elégedetlenek. Van, aki több területen is elégedetlen. Ha ez is megvan, akkor válassz ki egy élet területet, amin a leginkább változtatni szeretnél. Persze többet is választhatsz, vagy akár az összeset is, de fokozatosan lehet, hogy eredményesebben tudsz változtatni.

Attól a naptól kezdve minden negatív gondolat, mondat után gondolatban mondj el 5 pozitív mondatot! Ezzel minden negatív mondatot 5 pozitív mondattal fogsz „semlegesíteni”. Ez mellett válassz ki pár pozitív megerősítést, melyet naponta többször mondj el magadban!

Eleinte hülyeségnek fogod érezni ezt az egészet. Hiszen a negatív gondolataidat átérzed, azokat hiszed el, míg a pozitív megerősítések távolinak, idegennek fognak tűnni. Néhány pozitív kijelentés annyira furának fog tűnni, hogy hülyének fogod érezni magad már azért is, mert egyáltalán ilyeneket jelentesz ki a fejedben. De nem a pozitív gondolat a „hülye”, hanem a rossz berögződéseid, amik a sok rosszat hozzák az életedbe. Ugyanakkor minden kezdet nehéz! Kerékpározni sem úgy tanulunk meg, hogy egyből dalolva és könnyedén tekerünk a bringán. Szóval tarts ki és csináld! Meddig? Addig amíg ösztönszerűvé nem válik!

Ha hülyeségnek érzed majd ezt az egészet, akkor segíthet Neked az alábbi vizualizációs technika, ami egyébként jól közelíti a valóságot. Képzeld el, hogy körülvesz rengeteg pozitív energia melyet az Élet sugároz feléd folyamatosan! Azonban minden negatív gondolat, minden negatív mondat egy pajzs, ami nem engedi, hogy a pozitív energiákkal kapcsolatba kerülj. Ez a pajzs elhatárol ezektől az energiákról.  Minden esetben, amikor 5 pozitív gondolattal kompenzálsz egy negatívat, eltünteted egy-egy rövid időre ezt a sok év alatt kiépített pajzsodat. Ennek következménye az lesz, hogy fokozatosan egyre jobb lesz az életed, hiszen egyre többször nyílsz meg a körülötted lévő pozitív energiák felé.  Egyre könnyebben fognak menni a dolgok és egyre szerencsésebbnek fogod érezni magad! Fontos, hogy tudd: Nem lesz minden tökéletes, lehetnek a jövőben is negatív események az életedben! De azok száma sokkal kevesebb lesz, és gyorsabban fogsz kijönni a gödrökből, mint előtte.

Pár fontos szabály, ami segít abban, hogy a megerősítéseid által sikert érj el:

1.      A megerősítéseid ne tartalmazzanak tagadó szót és negatív szót sem! Pl. helytelen megerősítés: Nem akarom, hogy ilyen bunkó főnököm legyen! Helyes megerősítés: Korrekt rendes főnököm van!

2.      Az előző pontban olvasott pozitív megerősítés lehet, hogy első olvasásra furcsa, hiszen jelen időben van mondva, miközben egy vágyott dologról kell szóljon. Pont ez a második szabály. Minden megerősítésed jelen időben és kijelentő módban legyen fogalmazva! Pl. helytelen megerősítés: Azt szeretném, ha nemsokára megismerkedhetnék egy csodálatos férfival, aki majd elfogadna olyannak amilyen vagyok. Ezzel mindig a jövőbe tolod ezt az eseményt, így sosem fog megtörténni. Az univerzum mindent szó szerint ért! Ezért, a helyes megerősítés: Megismerkedek egy csodálatos férfival, aki elfogad olyannak amilyen vagyok.

3.      Soha ne hagyd abba! A fejlődés nem folyamatos. Mindig vannak visszaesések. A legtöbb ember ilyenkor abbahagyja a megerősítéseket. Pedig nem szabad abbahagyni! A legjobb, amit tehetsz magaddal, hogy pozitívan gondolkodsz és ezt a megerősítések által sajátítod el.

4.      Ne légy türelmetlen magaddal! A változás fokozatos és lassú. A gyermekkorból hozott, szülőktől másolt helytelen gondolkodás minták nagyon nehezen változnak meg bennünk. Ehhez idő kell. Van, akinek évekbe tart mire elsajátítja a pozitív gondolkodást. Én egy nagyon negatív gondolkodású és pesszimista ember voltam. Kb. 5 évembe telt, mire ösztönösen pozitív gondolkodású ember lettem. De ezért nap mint nap meg kellett dolgoznom, sok kitartással és gyakorlással.

5.      Ne ostorozd magad! Az esetleges nehézségek, ügyetlenségek, lassúságok miatt ne bántsd önmagad. Az önmagunk elfogadásának hiánya is negatív megerősítés! Önmagunkkal elfogadóak és elnézőek legyünk, ez segíti a sikered!

6.      Ne panaszkodj és ne hibáztass másokat! Minden panasz és mások hibáztatása is negatív megerősítés! Szóval nem panaszkodni kell, hanem a panaszkodási energiákat is a megerősítésekre fordítani. Már a panaszkodásról és mások hibáztatásáról való leszokás óriási minőségi változást fog hozni az életedbe, hiszen erős negatív megerősítésekről fogsz leszokni.

7.      Vizualizálj és csatolj hozzá pozitív érzéseket! A tudatalatti nehezen ért racionális módon elhangzott mondatokból. A tudatalattid képekből és érzelmekből ért a leginkább. Szóval igyekezz a pozitív megerősítéseidet vizualizálni és/vagy pozitív érzéseket csatolni mellé. Ezek nélkül is működik a módszer, de sokkal tovább tart, kevésbé hatékony. Nekem ezért kellett kb. 5 év, mert sajnos ezt a szabályt nem tudtam. Most épp ezt gyakorlom, szeretném, ha ez is fokozatosan beépülne a gondolkodási mechanizmusaimba. Nézzük meg, hogy ez hogyan működik egy példán keresztül: a „van elég pénzem” megerősítéshez csatold hozzá azt az érzést, amit éreznél, ha így lenne, illetve képzeld el, hogy a bankszámládon egy 6 jegyű szám van, vagy egy köteg 20000-es van a kezedben.

Ha ezeket a szabályokat betartod és kitartóan gyakorolsz, akkor szép fokozatosan egyre jobb életed lesz! Fontos azonban, hogy tudd, ez a módszer sem mindenható! Minél mélyebben a tudatalattidban van elfojtva az ok, ami a negatív dolgokat bevonzza az életedbe, annál nehezebb azt felülírni. Ha 3 éves kor előtti a lelki probléma gyökere, akkor mindenképpen javasolt profi segítőt választanod. Ha 3 – 14 éves kor között történt a probléma gyökere, akkor azon múlik, hogy mennyire mély és mennyire elfojtott problémáról van szó. Ilyenkor is segít a pozitív megerősítés, de kell a külső segítség. Erről itt találsz hasznos írásokat: klikk1, klikk2.  A tudatalatti nagyon erős, nem szabad lebecsülni az erejét! Erről értékes gondolatokat találhatsz itt: klikk. A megerősítések azoknál az embereknél a leghatékonyabbak, ahol nincsenek elfojtott lelki sérelmek, csak rossz szokásokat lestek el a szüleiktől vagy a környezetüktől. Illetve azoknál is nagyon hatékony, akiknél 14 éves kor után történt, nem túlzottan mély események okozzák a lelki okokat.

A megerősítések egyik legnevesebb képviselője Louise L. Hay. Akinek összes könyvét és videóját nagy szeretettel ajánlom Neked. A megerősítések terén az egyik legjobb videóját magyar nyelven itt találod: klikk.

Bízom benne, hogy a mai sorok is segítséget nyújtanak abban, hogy életed napja még fényesebben ragyoghasson…

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések