A boldogságkeresés második lépése: a mély önismeret – 20. rész: Szex (is) a lélek tükre II. – avagy mire gondolsz szex közben vagy utána?

 

A szexuális viselkedésünkben, attitűdjeinkben koncentrálódik a lelkünk valódi állapota. Ebbe a legtöbb ember nem gondol bele, hanem ösztönszerűen éli meg. Azonban, ha nagyító alá vesszük saját szexualitásunkat, azzal önismeretünket mélyíthetjük.  Ennek az írás sorozatnak ez a célja, melyről már két írást írtam előzőekben. Ha elkerülte a figyelmed és érdekel, akkor itt találod őket: klikk1, klikk2.  



A szexualitásunk szélsőségessége is egy jelrendszer személyiségünk szerkezetéröl. A szexuális szélsőségességet a perverziók világának megismerési és gyakorlási vágyán is lehet „mérni”.

Van, akinek minden, ami a hagyományos közösülésen kívüli aktus forma, az perverz és bűnös dolog vagy undorító.  Ők azok, akik a vallásos vagy egyéb nagyon etikus neveltetés gyermekei és nem mernek és nem is kívánnak ezen a hatókörön kívülre kerülni. Ha ez mögött nincsenek elfojtott bűntudatok, szégyenek, félelmek akkor ez rendben is van így. Ha azonban a vallási, társadalmi, szülői elvárásoknak való megfelelési vágy, az önmagunkkal szembeni szigor a motorja, akkor már lelki elfojtások lehetnek mögötte. A túl normális legtöbbször nem normális, hiszen mindenkiben van jó és rossz is egyaránt. Szóval itt is gyakran az önmagunkkal való szembenézés hiánya a fő gyökér.  A bennünk élő rossz elfojtása előbb utóbb gondot okozhat életünkben.

Ezzel szemben van, akinek egy keményebb szado-mazo felállás alig mozgatja meg az inger küszöbét. Ilyen házaspárt is ismertem, akik már a fásultság lelki rezgésszintjéig (klikk) süllyedtek a szexfüggésből eredő túlfűtött életvitelből adódóan. Mindent kipróbáltak, megéltek és mivel a lelki okot nem gyógyították ezért a vágyakozás lelki rezgésszintjéről (klikk) a fásultság lelki rezgésszintjére  süllyedtek.  A vágyakozás lelki rezgésszintje hajszolta őket bele az egyre vadabb és mélyebb szexuális élményekbe, aztán egyre kevesebb újdonságot lehetett már kipróbálni. Ez az irány egy feneketlen lelki kút, melyben egyre mélyebbre süllyedünk.

Az orgazmus kérdésköre is utalhat a lelki intimitásra való képességünk mértékére, lelkünk állapotára. Azok a nők, akik nem képesek a hüvelyi orgazmusra, azok általában komoly lelki intimitás gátlásúak. Ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnék a párjukat, hanem azt jelenti, hogy a szexualitásban sem mernek teljesen érzelmileg megnyílni. A hüvelyi orgazmushoz a női lélek teljes bizalma, érzelmi megnyílása kell. Akik gyermekkorukban nem kaptak elég elfogadást, szeretet az édesapjuktól, vagy az megbízhatatlan esetleg agresszív volt velük, azok általában képtelenek a hüvelyi orgazmusra. Ha ebből az aspektusból vizsgáljuk a kérdést akkor érthető, hogy a nők 2/3 része miért nem képes erre?! Sajnos túl racionalizált világunkban ezek a nők elkönyvelik, hogy ők genetikailag képtelenek rá és kész. Persze ez legtöbb esetben nem így van.  (Fiatal nőkre ez még nem érvényes, hiszen ők még testük megismerésében nem állnak azon a szinten. Szóval ők még ilyen következtetéseket ne vonjanak le magukról! Ahogy erről jelen írás előző részében is írtam: klikk).

A férfiaknál az orgazmus sokkal könnyebb dolog. Nekik már a fiatalkori maszturbálás, mint gyakorlási forma orgazmussal végződik minden esetben. Így nekik ez könnyen megy. A férfiaknál a túlzottan korai orgazmus vagy a nagyon nehezen összehozható orgazmus a jele annak, hogy lelki problémák húzódnak a háttérben. Itt is legtöbbször gyermekkorban és az ellenkező nemű szülővel „alkotott” viszonyban kell keresni az okokat Az érzelemszegény, kemény anyuka általában a férfiak nehezen összehozható orgazmusát hozza. Ezek a férfiak mivel nagyon kitartóak tudnak lenni az ágyban, ezért a nők szemében ők „jó pasik”. Hiszen tőlük megkapják azt amira vágynak, megkapják azt, hogy kitartóan kívánják őket. Ezek a férfiak azonban gyakran a normál szeretkezés hatására nem tudnak megélni orgazmust. Vagy valami egyéb szélsőségesebb szexuális aktusra van ehhez szükségük, vagy arra, hogy közben valami ilyesmire gondoljanak. Természetesen ez mögött is a lelki intimitás gátlás áll a probléma hátterében. A „gyorslövetű” férfiak esetében nehezebb a helyzet, hiszen nekik az elvártnál gyengébb szexuális teljesítményük miatt komplexusuk van. Ez a kisebbrendűség érzés a női nemmel szemben is legtöbbször az anyuka neveléséből ered. Az ilyen férfiak között gyakoriak azok, akik tökéletesnek gondolt anya mellett nőttek fel, akihez egyetlen párjuk sem mérhető. A férfiúi nem kisebbségi érzését nevelte az anya általában tudattalanul a fiúgyermekbe. Gyakori, hogy édesanyjuk még felnőtt korban is érzelmileg uralkodik rajtuk. Ezek a férfiak általában lelkileg soha nem tudnak leválni anyjukról, ami egészségtelen párkapcsolatok sorozatát hozza az életükben.

Izgalmas kérdéskör az is, hogy a szimpla szex vagy szeretkezés közben mire gondolunk. Minél inkább a jelenre figyelsz és a párodra szex közben az annál egészségesebb lélekre utal. Nagyon gyakori, hogy szex közben más emberre vagy emberekre gondolunk. Az is gyakori, hogy mindig olyan aktusokra vagy érzelmekre vágyunk, amit ott és akkor nem élhetünk meg. Ez tipikusan a vágyakozás lelki rezgésszintjének tünetei. Lehet, hogy közben félelem uralkodik rajtunk (pl. nemi betegségtől, teherbe eséstől, mit gondol éppen rólam? stb..) ami a félelem lelki rezgésszintjének jele (klikk). Lehet, hogy szex közben vagy közvetlenül utána szégyent vagy bűntudatot érzünk, melyből ezek a lelki rezgésszintek következnek (klikk). Gyakori az is, amikor szex közben unottak vagyunk és akár még azon is jár az eszünk, hogy mit kellene venni a boltban (fásultság lelki rezgésszintje: klikk). Az sem ritka, amikor arra gondolunk szex közben milyen dögös, kívánatos, szexi vagyok és nem csoda, hogy a partnerem úgy oda van értem (büszkeség lelki rezgésszintje: klikk). Ugyanakkor az is lehet, hogy szex közben az előtte lévő veszekedés sérelmein rágódok még mindig, vagy párommal közös külső sértettségünket vezetjük le (szembenállás lelki rezgésszintje: klikk). Én ezek közül mindegyiket megéltem már és jól ismerem. Amíg ezeken a lelki rezgésszinteken jártam komoly lelki intimitás gátlás uralkodott a lelkemen. Nem véletlen, hogy a párkapcsolataim zátonyra futottak.  A lelki intimitás gátlás gyógyítása komoly feladat, melyre érdemes külső segítséget kérni. Erről itt olvashatsz egy érdesek írást: klikk. A lelki intimitás gátlásról pedig itt: klikk1, klikk2, klikk3

Vannak tipikus nő-habzsoló férfiak és a férfi-habzsoló nők. Ők azok, akik sűrűn váltogatják partnereiket. Ők tartós, hűséges kapcsolatra maximum pár évig képesek, utána pedig mikor áttör a gát rengeteg embert „hajtanak fel”. Nekem is voltak ilyen korszakjaim. Ezek az emberek általában kétféle lelki gyökér miatt ilyenek. Az egyik az, ha az azonos nemű szülői minta nem állt a családban rendelkezésre (elhunyt, elhagyta, külön élt, stb..) és így nem alakult ki benne egy kép arról, hogy milyen a helyes női/férfi viselkedés. Ezért nagyon sok embertől van szüksége visszacsatolásra, mire kialakul benne, hogy milyen nő/férfi akar lenni valójában. Ezért ezek a nők vagy férfiak későn érő típusok is. Lassan alakul ki a felnőtt férfiúi/női attitűd-rendszer bennük. Jómagam is 26 éves koromban kezdtem csak érezni, hogy elkezdtem felnőni és 40 éves korom után kezdtem igazán érett férfinek érezni magam, olyannak aki pontosan tudja, hogy ki is valójában. A másik lelki gyökér a sok szeretet iránti sóvárgás az ellenkező nemű szülő szeretete iránt. Itt is a rideg szeretet kifejezésre képtelen, vagy már sajnos nem is létező anyuka/apuka okán alakul ki egy hatalmas lelki űr, amit az ilyen emberek sok embertől „beszerzett” szexuális elfogadással próbálnak betömni. Az ilyen nőknél és férfiaknál tipikusak a szexmániások. Sok közöttük az olyan nő is, akik orgazmusra képtelenek, de hihetetlen mennyiségben habzsolják a szexualitást. A nőknél apuka, a férfiaknál anyuka iránt érzett elfojtott mély szeretethiány miatt habzsoljuk be azt a sok-sok testi elfogadást.

Így a szexuális aktusokra való belső igény mennyisége is utal arra, hogy a lelkünk mennyire kiegyensúlyozott. A túl sok és a túl kevés is lelki problémákra utal. A szexuális anorexia, illetve a szexmánia hasonlóan komoly lelki problémák okán alakulhatnak ki. Bár a szexuális anorexia az jelenthet nagyon magas vagy nagyon mély lelki rezgésszintet is. A béke vagy annál magasabb lelki rezgésszinteken (klikk1, klikk2), az emberi lélek olyan, mint egy tükörsima felszínű tó. Itt maga az egyensúly és a derűvel átitatódott béke a lélek alapállapota. A szexuális aktus kilengést okozna ebben. Itt már az univerzumot átitató szeretet állandó érzete miatt nincs szükség testi kontaktusra ahhoz, hogy szeretetet fejezzünk ki vagy éljünk meg. Az ilyen magas lelki rezgésszinten lévő emberek száma több millió emberből 1 fő, így a gyakoribb eset az, hogy a szexuális anorexia mély lelki rezgésszinthez kapcsolódik. Általában az elfojtott szégyen, bűntudat, fásultság, bánat, félelem a szexuális anorexia fő meghajtó erői. Ezek pedig nagyon mély és nagyon ön-pusztító lelki rezgésszintek. Nem véltelen, hogy a katolikus egyház papjai közül némelyeknek a szexmentességi fogadalom megvilágosultságot és lelki békét hoz, míg mélyebb lelki rezgésszinten lévő papokban olyan torzulásokat idéz elő, melyek nagyon szélsőséges szexuális perverziók feltörését eredményezi. A sok éves tudatos, erőből visszafolytott vágyak egy idő után töményítve törnek át és ilyen szélsőséges perverziókban manifesztálódik. 

Ismertem olyan hölgyet is, aki a nemi betegségektől való félelem miatt nem volt hajlandó férfiakkal szexuális kapcsolatot létrehozni (félelem lelki rezgésszintje), miközben sokat maszturbált és álmodozott róla (vágyakozás lelki rezgésszintje). A túlzott mennyiségű aktusra való vágy, vagy annak megélése megfelelési vágyból, önmagunk elfogadásának hiányából, önmagunk előli menekülésből fakad. Rengeteg külső megerősítést akarunk begyűjteni, hogy elhiggyük magunkról, hogy nem vagyunk értéktelenek. Sajnos itt is a lelek gyógyítása a megoldás. A külső megerősítések nem segítenek. Hiába szereztem be legalább száz nő teljes szexuális elfogadását életem régebbi szakaszában, az önértékelésem mégsem javult, sőt gyakran még mélyebbre süllyedt. Ezzel csak magam és a világ előtt tudtam kompenzálni, hiszen ettől jó pasinak éreztem magam. De valójában lelkem legmélyén egy szeretet és önbizalom hiányos férfi maradtam, aki még az etikai normáknak sem tud megfelelni. Ez miatt a bűntudat csak mélyült bennem, ami lelkileg még mélyebbre sodort. De innen is van kiút, hiszen ennek a blognak a léte is ezt igazolja.

Természetesen a szexuális gondolataink, vágyaink annál szélsőségesebbek minél nagyobb hiányt szenvedünk belőle. A tartósan intim párkapcsolatok előnye, hogy a szexuális szélsőségek lecsökkennek, hiszen a rendszeres testi érintésből eredő kielégültség mérsékli az ilyen irányú vágyat és ezáltal a szexuális gondolataink kevésbé lesznek szélsőségesek. Nem véletlen, hogy a tartós és testileg-lelkileg intim párkapcsolat sok lelki problémára jó gyógymód. Ahhoz azonban, hogy képesek legyünk erre, lelkünk fejlődését kell életünk fő céljává tenni és dolgozni is kell érte nap mint nap… Ehhez "muníciót' jelen blog boldogság keresés módszereivel foglalkozó rovatában találsz...

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések