A boldogságkeresés második lépése: a mély önismeret – 19. rész: Szex (is) a lélek tükre I. – érzelmi attitűd és dominancia

 Kemény fába vágtam a fejszémet ezzel az írással. De régóta foglalkoztat a gondolat, hogy az ezzel kapcsolatos gondolataimat is kiírom magamból, önzetlen segítő szándékkal. Lelkileg hullámzó életem során nagyon sok tapasztalatot szereztem ezen a téren is, és jó lenne, ha ez valami pozitív dologgá formálódhatna azáltal, hogy másoknak segít. A lelki rezgésszintjeim változásával a szexualitásom is sokat változott az évek alatt, így itt is egyértelmű az összefüggés a két dolog között. Azonban két ember szexuális összekapcsolódásakor a két ember által kialakított átlagos lelki rezgésszint lesz az uralkodó (erről bővebben klikk), ezért a szexualitásunk különböző személyekkel mindig más. Szóval más ember mást hoz ki belőlünk, ahogy ezt a nők szokták mondani. Pedig ez férfiakra is ugyanígy igaz.

A mai írás témája szempontjából a szexualitásnak két pólusa van:

-          Az önzetlen szeretet kifejezés

-          A testi kéjelgés

Az önzetlen szeretet kifejezésen azt értem, amikor két ember egymás karjaiban elveszve szeretkezik úgy, hogy a szexualitásuk egymás önzetlen érintésének végeláthatatlan sorozata. A cél nem maga az orgazmus (persze ebben az esetben is végződhet azzal), hanem az együttlét, a közelség megélése, az egymás iránti önzetlen szeretet kimutatása és annak lehető legtovább tartó nyújtása. A meghittség, a bizalom és a tisztelet átitatja az egész együttlétet (erről bővebben itt írtam: klikk), mely a szeretet csodájának egy létélménye. Akiknek a testi érintés az első számú szeretet nyelvük (bővebben klikk) és Élet-támogató bátorság feletti lelki rezgésszintre tud emelkedni a lelkük legalább az aktus időtartamára, azok képesek erre (bővebben: klikk). Itt a lelki fejlődés, az Élet-szeretet a szexualitásunkkal párhuzamban áll. A tantra tanainak is ez az egyik fő pillére, ha egyszerű „nyugati” nyelvezetre fordítjuk le azt. A szexualitás így lehet életünket felemelő és lelkünket fejlesztő dolog.  Ezt jelen írásban egyszerűen szeretkezésnek fogom hívni. Tapasztalatom szerint a nők legnagyobb hányada mindent szeretkezésnek szeret mondani, ami szex-el kapcsolatos, de kérlek most a fenti „definíció” szerint dolgot értsd alatta, jelen írás végéig nem a hölgyek „kecses” zsargonját.

A testi kéjelgés arról szól, hogyan tudom maximálni szexuális örömérzésemet vagy mindkettőnkét. A fő cél a kéjérzet fokozása melynek csúcspontja legtöbbször az orgazmus. Gyakori az is, hogy az orgazmust magát akarjuk lehető leggyakrabban megélni. Ezt jelen cikk folytatásában szimpla szexként fogom említeni.  Ha önzetlen odaadó típus vagyok a szexben, de szexuális kéjelgési céllal, az még nem tesz engem a szeretkezők csoportjába, hiszen olyankor a másiknak való szexuális örömszerzés okoz nekem kéjérzetet.

Az átlagemberek szexualitása valahol a szeretkezés és a szimpla szex között mozog, vagy annak egyvelegét éli meg. Legfőképpen attól függően, hogy éppen mennyire fáradtak, mennyire van egymáshoz simulva a lelkük, stb…

Azok az emberek, akik csak szeretkezésre képesek, azok lelkileg nagyon érzékenyek és lelki alapon közelítenek meg mindent. Ha picit kisarkítom, ők azok, akik utálnak racionálisan gondolkodni, és mindent érzelmi alapon döntenek el az élet minden területén. Náluk még az sem racionális kérdés, hogy mennyi üzemanyagot tankoljanak az autóba vagy, hogy mit vegyenek a boltban. Ez az „ember típus” semmit sem képes érzelmek nélkül eldönteni vagy megtenni. A mai túl racionalizált világunkban ezeket az embereket sok sérelem éri, ezért általában eléggé össze vannak zavarodva és nehezen boldogulnak.    

Azok az emberek, akik ritkán vagy egyáltalán nem szeretkeznek, hanem a szimpla szexet választják azok legtöbbször túlzottan racionálisak vagy racionalizálók. A racionalitást az érzelmeik és önmaguk elől való menekülés eszközéül használják fel.  A szexuális öröm is egy olyan menekülési hely, ahol nem kell önmagával szembe néznie az embernek. Ezért az ilyen emberek inkább az orgazmusok számában éli meg a szexualitás „minőségét”, ami nem véletlenül teljesítmény alapú azaz racionális megközelítés. Az orgazmus és az az utáni állapot egy olyan hely, ahol béke van, mert olyankor nem jönnek elő azok a dolgok a tudatalattiból, amiket elfojtunk, ami elől nap mint nap menekülünk. A testet elöntő boldogság hormonok átmeneti harmónia érzéseket hoznak, ezért jó ide menekülni önmagunk elől. Természetesen ennek a legtöbb ember nincs is tudatában, annyira erősek ezek az elfojtások, hogy első reakcióik az ilyen írásokra az, hogy nekik lelki problémáik biztosan nincsenek. Az ego erős és nehezen lehet a repedéseket megtalálni rajta. Minél biztosabb, hirtelenebb és erőteljesebb az ellenérzés, annál inkább igaz, hogy elfojtott probléma dolgozik a háttérben. Maximum az egyén még nem készült fel a szembenézésre. Ez viszont Élet-pusztító lelki rezgésszintre utal.

A szexuális dominancia is egy izgalmas önismereti kérdés. A nők általában alárendelődni szeretnek, míg a férfiak inkább dominánsak. Ez evolúciós alapvetés. Szóval a közel egyenrangú szexualitás, vagyis inkább az, ha a nő enyhén alárendelődő és a férfi enyhén domináns az az egészséges alapfelállás. Sok olyan nőt ismertem meg régebben, akik az erős kemény alárendelődésre vágytak. A gyönyörű nők között is számos ilyet ismertem meg. A kecses tündér „image” mögött mély vad vágyak tomboltak. Elegük volt abból, hogy minden férfi palotapincsiként liheg a lábuk előtt és alig várták, hogy végre egy férfi nagyon kemény és alárendelő legyen velük. Ezek közül sokan, mivel ezt nem kapták meg a férfiaktól tartósan, biszexuálisak vagy leszbikusak lettek és kemény alárendelő női partnert választottak. Itt a fő meghajtó erő a vágyakozás (klikk), hiszen mindig az kell, amit nem tudok megkapni, vagy jóval nehezebben. (Természetesen a biszexualitásnak vagy a homoszexualitásnak számos más oka is lehet. Másik megjegyzésem, hogy ugyanez férfiak esetében is igaz fordítva).

A nők jő része álmodozik mély alárendelődésről, de kevesen élik meg. Minél szélsőségesebb ez az alárendelődési vágy, annál komolyabb lelki problémák munkálnak a tudatalattiban elfojtva.  A mély alárendelődési vágyat az önmagammal szembeni bűntudat vagy szégyen (klikk) táplálja, melyet leggyakrabban kisgyermek korban rejtettünk el lelkünk mélyén.  Több olyan nőt is ismertem, akik még 30-as éveikben is meg voltak arról győződve, hogy a szex a férfiak örömszerzéséről szól és a nők dolga ennek kiszolgálása. Ezek a nők meg vannak győződve arról, hogy a szex az a nőknek nem lehet jó, a nők nem erre „valók”. Az ilyen nők általában diktatórikus vagy más módon uralkodó típusú apuka mellett nőttek fel, akik lelkileg elhanyagolták gyermeküket. Ez miatt szexben önző és gyakran erőszakos párt vonzanak be maguknak. Számukra jó hír, hogy ha találnak egy lelkileg érzékeny odaadó párt, akkor hamar rá fognak jönni, hogy az ágyban is lehet csodálatos a világ. Igaz, hogy az ő helyzetük sem könnyű, mert sajnos nagyon sok az uralkodó típusú, szexualitásában önző férfi. De erről is lesz mindjárt szó…

Ugyanakkor a nőknél a dominánság a ritkább. Ennek a legfőbb oka, hogy sok nő vágyik erre, de elfojtja ezeket magában, mert a társadalmi elvárás a fordítottja. Ez miatt a legtöbb nő ezt az igényt annyira elfojtja, hogy fel sem ismeri magában. Ismertem olyan hölgyet, aki az új kapcsolatában a lelki mély bizalom felépülése után, amikor már mert társához és önmagához is elég őszinte lenni, a negyedik X környékén jött rá, hogy domináns hajlamai vannak. A domináns hajlam egy nőnél legnagyobb valószínűséggel a megbízhatatlan és/vagy erőszakos apa miatt van. Az ilyen apukák mellett felnőtt lánygyermekek, felnőve akkor mernek érzelmeket is beletenni a szexbe (persze mértékkel) ha uralkodhatnak a férfin, mert a kontroll alatt nem kell félniük a férfi kiszámíthatatlanságától vagy agressziójától, ami gyermek korban beléjük ivódott. Az ilyen nők általában fiatalabb vagy egykorú férfit választanak, hiszen itt is fontos a kontroll és a tekintély, ellenkező esetben képtelenek megbízni a másikban. Leggyakrabban egyébként még így sem képesek rá. Gyakori az is, hogy gyermek korban szexuális molesztálás áldozata a lány gyermek. Ezek közül ismertem olyat, aki biszexuális lett és a nőket szolgakánt használta, a férfi társa felett pedig domináns nőként érezte jól magát. Az ok egyértelmű. A megbízhatatlan férfiak miatt kell a kontroll, ugyanakkor mély elfojtásra került bűntudata van női mivolta miatt, hiszen gyermek korában önön testét okolta azért a borzalomért, ami vele történt. Ezért büntette a nőket azzal, hogy szolgaként használta őket. A fiatal kori szexuális molesztálás áldozatai közül nagyon sokan prostituáltak lesznek és mélyen alárendelődők. Ez a lelki reakciók másik változata, amikor saját testét egy szemétdombként, szexuális segédeszközként éli meg. Ez miatt érzi „jól” magát egy prostituált szerepében.

A férfiaknál hasonló dolgok fedezhetők fel, bár picit fordítva. A férfiak általában dominánsak evolúciós szempontból érthető okokból. Azonban az enyhe dominancia egészséges, az erős dominancia nem az. Minél szélsőségesebb ez a dominánság, annál komolyabb a kontroll iránti igény a nő felett. Ez a megbízhatatlan vagy elhanyagoló anyuka miatt van legtöbb esetben, mely mélyen rejtett önbecsülés hiány és bizalmatlanságot okozott a lelkükben. Ez matt még teljes kontroll alatt sem képesek megbízni a legtöbben párjukban teljesen.

A férfiak gyakran elfojtják magukban az alárendelődési vágyukat, hiszen a társadalmi elvárások és minták nem ezt várják tőlük. Az alárendelődés vágya egy kemény, érzelmeket kimutatni képtelen anyukára utal. A fiúgyermek ahhoz volt szokva, hogy érzelmi szeretetkifejezéseire nem nagyon kap önzetlen szeretetteljes érzelemkifejezési választ az édesanyától. Ez az elfojtott szeretethiány azt hozza, hogy azonos korú vagy idősebb nőt választ magának, illetve szereti, ha a szexben a nő a domináns. Ez ilyen típusú férfi élvezi az alárendelődést. Nagyon sok társadalmi életben „erős férfi” (politikai vagy cégvezetők) otthon szexuálisan alárendelődnek mert a társadalmi létük során kifelé mutatott erejük pont belső önbecsülés hiányuk kompenzálása. Ugyanakkor amikor végre intim környezetbe érnek, alig várják, hogy letehessék a külső maszkot. Sokan persze otthon is maszk mögött élnek, ezért valódi szexuális vágyaikat otthon sem tudják megélni. A szégyen és a bűntudat ennek a leggyakoribb táplálója.

A több személlyel való szexualitás megélésének vágya vagy valós megélése nagyon erős lelki intimitás gátlásra utal. Ennek okai is általában gyermekkorban keresendők. A szülök elvesztése, vagy azokkal való önzetlen lelki kötődés gátjai, a szeretetük hiánya, kisgyermekkori érzelmi csalódások mind-mind intimitás gátlást eredményeznek. Erről a témáról itt találsz érdekes írásokat: klikk1, klikk2, klikk3.  A tömeges szexualitás komoly vágya szintén mélyen elfojtott szégyen, bűntudathoz köthető leggyakrabban.

A téma kapcsán két dolgot fontos kiemelnem. Az első az, hogy serdülő korban és fiatal felnőtt korban, amikor még ismerkedünk a testünkkel, szexualitásunkkal és határinkat is keressük, akkor még minden picit, más. Szóval akkor óvatosabban kell következtetéseket levonni. De a szexuális szélsőségesség már ott is komoly jel lehet. Én is akkoriban naponta kb. 6-szor maszturbáltam, mert a bennem élő lelki sebek elől az orgazmus   és az utána lévő percek egy csodálatos elmenekülési hely volt. Persze ez ösztönös volt és tudattalan, gőzöm nem volt arról, hogy vannak egyáltalán lelki problémáim. Ugyanakkor barátaim mindig elképedtek azon, hogy milyen sokszor csinálom. Én meg büszke voltam erre, mert ezt az extra szexuális teljesítő képességemként fogtam fel és lássuk be, hogy ez a férfi önbecsülésnek egy fontos eleme. Így magam előtti kompenzálásnak is jó volt erős önbizalomhiányommal szemben.

A másik fontos dolog, hogy bármilyen is a szexualitásunk, az úgy van jól! Szóval fogadjuk el szexualitásunkat bármilyen is az! Ha az iménti írás azt sejteti, hogy a szexuális attítűdödet komoly lelki problémák okozzák, akkor a szexuális vágyak elfojtása és agyból történő megváltoztatása csak ront a helyzeten. A megoldás a lélek gyógyítása, melynek hatására a szexuális vágyaink, attitűdjeink szép lassan fokozatosan megváltoznak. Ha egészségtelennek érzed szexualitásodat és ez miatt nem fogadod el önmagad olyannak amilyen vagy, az csak tovább ront a helyzeten. Természetesen ebben is sokat segíthet egy olyan pár, akivel a legmélyebb szexuális vágyaidat meg tudod őszintén beszélni és meg is tudod élni. A legtöbb ember még párkapcsolatában sem meri ezt megtenni. Ez is legtöbbször önelfogadási hiányokra utal. Hiszen, ha nem merem a páromnak elmondani azt amire vágyom, az azt mutatja, hogy szégyellem, tehát bűntudat vagy szégyen terheli szexualitásomat vagy annak bizonyos részeit. A szégyen és a bűntudat lelki rezgésszintje pedig a legpusztítóbb a lélekben, amiről itt olvashatsz bővebben: klikk1, klikk2.  Már azzal, hogy beszélünk róla és azzal, hogy találunk valakit, aki elfogad minket a legmélyebb, legperverzebb vágyainkkal, már azzal is sokat fejlődik önelfogadásunk és rengeteg bűntudati gátlás szabadul fel bennünk. Az elfogadás gyengíti a szexuális szélsőségek iránti vágyat, az elfojtás pedig erősíti. Szóval pont fordítva működik, mint ahogy a legtöbben küzdenek ellene.

Bízom benne, hogy ez az írás is segít abban, hogy lelki szerkezeted rétegjeibe mélyebbe bele láss. Az önismeret csodálatos dolog, még ha az odavezető út nem is mindig kellemes…

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések