A boldogságkeresés első lépése: a felismerés és alapfogalmak - 30. rész: Az EGO(d) jellemzői: az elkülönülés

 

Az ego egy gyakran emlegetett fogalom itt a blogon. Azonban fontosnak tartom, hogy erről bővebben, koncentráltabban beszélgessünk. Az egoról már írtam egy bevezető írást mely, ha érdekel itt találod: klikk.

Echart Tolle (akinek minden írását és youtube videóját tiszta szívből ajánlom Neked) fogalmazta meg a legfrappánsabban az ego valós jelentését. Ő azt mondta, hogy az egod a lelked parazitája. Amikor először olvastam erről az az ösztönös gondolatom támadt, hogy ez mekkora hülyeség. Sőt amikor Echart Tolle még azt is írta hozzá, hogy az egom nem én vagyok, akkor már tényleg őrültségnek gondoltam ezt az egészet. Pedig így van! Az egod nem Te vagy! Az egod nem más, mint a lelked parazitája! Erről bővebben az előbb hivatkozott írásban olvashatsz.

Mai írás az ego egyik tulajdonságával fog foglalkozni. Ennek elindításaképpen leírok Neked egy mondatot, melyet, ha elolvasol kérlek figyeld meg milyen érzéseket kelt benned. Csak az érzéseidre, reakcióidra figyelj:

„Érzem, hogy tökéletesen egyenlő vagyok minden emberrel”

Milyen érzéseket keltett benned ez a mondat? Azt, hogy ez az állítás tökéletesen igaz? Vagy inkább azt, hogy ez nem igaz! Amikor jött az érzés, hogy ez nem igaz, akkor esetleg olyan gondolataid támadtak, hogy mennyi mindenben különb, több, más vagy mint mások? Vagy esetleg olyan gondolataid támadtak, hogy mennyivel gyengébb, kevesebb vagy mint mások?

Aki a tökéletes egyetértéssel tudta megélni ezt a mondatot, abban nagyon gyenge ego van, vagy egyáltalán nincs is. Gratulálok hozzá! Ilyen ember nagyon kevés él a Földön. Valószínűsítem, hogy ha Te ezek közé tartozol, akkor boldog, békés és kiegyensúlyozott ember vagy!

Azonban a legtöbb ember reakciója nem ez lesz erre a mondatra! A legtöbb ember érzései a különbözőségre fókuszálnak, és ellenérzést éreznek a mondat olvasása kapcsán. Ez az ellenérzés az EGO jelenlétének igazolása a lelkedben. Bennem is van (sajnos). Ha így éreztél, akkor benned is van.

Sajnos az EGO szinte minden rossznak a gyökere, ami velünk történik. Ugyan pont az ellenkezőjét hiteti el velünk. Az EGO az mondja, hogy ő az, aki megvéd a sok rossztól, ami téged érhet. Pedig ez nem így van! Az EGO csak azt teszi, hogy téged félelemben tart, hogy elhitesse, hogy rá szükség van. Az életünknek két fő szakasza van. A középkorunkig tartó időszakban keressük a helyünket és nyomot akarunk hagyni a világban. Ebben az életszakaszban kevés ember számára tűnik fel az EGOjuk számos káros hatása. Hiszen az erős önérvényesítési vágy stabilizálja, erősíti az EGO-t és ezzel az adott személy még egyet is ért. Azonban életünk második felében nagyon sokan rádöbbenünk, hogy helytelen úton jártunk. A spiritualitás, a lelki fejlődés életünk fő vonalává válik, és ekkor ráébredünk, hogy mennyire buta és szűk látókörű létforma az EGO mögé bújva élni.

Az EGO ugyanis az emberek közötti különbözőséget erősíti a lelkünkben. Az EGO állandóan viszonyít minket másokhoz. Állandóan azt keresi, hogy miben vagyunk különbek, eltérőek. A különbözőség lehet negatív és pozitív is. Ha például valaki szebb, mint én, akkor az EGO-m irigységet kapcsol be bennem és ezzel sóvárgást kelt.    Vagy az is lehet, hogy megidealizálja, hogy az ő szépsége már miért „too much”, és ezzel erősíti meg az én különbözőségemet tőle. Az is lehet, hogy az EGO alá rendelő érzeteket kelt bennem mások „nagyságával” kapcsolatban, ami negatív különbség rögzítése. Én például, mivel erősen önbizalom hiányos voltam, hajlamos voltam másokat szinte istenségkét nézni, míg magamat egy semmitérő valakinek. Ugyanakkor amikor valami siker ért, akkor hajlamos voltam túlzottan sokat gondolni magamról, másokhoz viszonyítva. Az önbizalom hiányom miatt ezek persze rövid időszakok voltak, melyeket valami pofára esés követett. Az EGO ilyenkor ügyesen „belépett” és jelezte, hogy ő majd legközelebb megvéd az ilyenektől, és ezzel tovább erősítette bennem önmagát. Mindenkivel ezt teszi… Minden lelki sérülést felhasznál arra, hogy önnön létének fontosságát igazolja és engedélyt szerezzen arra, hogy még tovább erősödjék a lelkedben.  

Vannak emberek, akik ez miatt harácsolják maguk köré a pénzt, mások a hatalmat vagy a hírnevet, esetleg extra külsőt és még sorolhatnánk. Ezektől érzi magát biztonságban az ego. A fokozatosan erősödő ego azonban nagy árat kér ezért cserébe. Egyre inkább elhisszük, hogy különbözőek vagyunk másoktól, és eközben egyre felszínesebbé vállnak emberi kapcsolataink. Így legbelül egyre magányosabbá válunk. Ha önmagunkhoz nem vagyunk őszinték, mitől lennének az emberi kapcsolataink azok? Például, a sznobizmus és a beképzeltség a kérges, kemény ego egy-egy erős megjelenési formája. Itt már teljesen leváltunk valódi önmagunkról, itt már semmi ismeretünk nincs arról, hogy kik vagyunk valójában. Ez már az a szint, amikor az ego teljesen leválasztott minket valódi személyiségünkről és elhittük, hogy valami külső megfelelési igény rendszerhez igazított énünk az igazi. A sznob emberek mindegyike elhiszi magáról, hogy ő különleges. Miközben legtöbbjük tipikus és sablonszerű. De ezt természetesen nem képesek belátni, amig az EGO-juk mögé nem mernek nézni.

Tehát minél erősebb az egonk, annál kevésbé tudjuk, hogy kik vagyunk valójában. Azaz annál kevésbé vagyunk önmagunkkal őszinték! Az ár pedig a belső lelki elmagányosodás. Hány ember él párkapcsolatban úgy, hogy belül magányos? Hány ember él munkahelyi vagy iskolai közösségekben úgy, hogy legbelül magányos? Hány ember jár úgy baráti társaságokban, szórakozó helyekre úgy, hogy legbelül magányos? Ez a belső, gyötrő magány az EGO megerősödésének ára! Ez a lelki eltávolodás önmagunktól és ezzel együtt másoktól is. Ez a lelki távolságtartás...Ez az ok, amiért valós boldogság nem létezik, erős EGO létezésével. Felszínessé váló emberi kapcsolataink egyre gyorsabban váltakoznak. Hiszen csak az újdonság hozhat megfelelő menekülést a belső magánytól.  

Az EGO persze gyakran elhiteti a boldogságot is velünk. Amikor még jobb autót veszek, vagy még nagyobb házat, vagy még nagyobb hatalomra teszek szert, esetleg elutazok egy még távolabbi helyre, az EGO elhiteti, hogy ez a boldogság. Átmenetileg örömet is érzünk, de aztán jön az újabb vágy, mert belül valami mégiscsak üres maradt. Az elfojtott belső magány elől újabb birtoklásba, vagy egyéb EGO-t erősítő vágy teljesítésébe menekülünk. A rossz hírem az, hogy ennek a folyamatnak szörnyű vége lesz!

A végtelen hatalom éhséggel bíró politikusok öngyilkossággal, börtönnel, vagy kivégzés áltati halállal esetleg elmegyógyintézetben végezték, amikor váratlanul összeomlott a hatalmuk. Ez egy tipikus megjelenési formája a hihetetlen mértékben megkérgesedett EGO összeomlásának. Gondolj bele például Nicolae Ceasuescu kivégzésébe 1989-ben…

Az EGO, ha túl van kérgesedve, akkor már csak óriási kudarcok árán lehet tőle megszabadulni, mert hihetetlen szenvedések árán fog összetörni a legváratlanabb módon. Nekem 3-szor tört össze teljesen az EGO-m. Sajnos az első két esetben még erősebb, még ügyesebb, még körültekintőbb EGO-t növesztettem. Elhitette velem az EGO-m, hogy ezentúl majd minden jobb lesz! Az EGO-m harmadik teljes összeomlása után, mér nem akartam újra összerakni egy még erősebb EGO-t! Ekkor már tisztán láttam az EGO téves működését, lelki-parazita rendszerét.

Sajnos még ma is van bennem EGO. De már töredéke a réginek! Az EGO-tól megszabadulni nem tudok egyik napról a másikra, de szép fokozatosan nyugdíjba küldeni tudom. Nap mint nap ezen dolgozom. De az biztos, hogy az EGO-m fokozatos gyengülése, a boldogságom fokozódását hozza. Bízom benne, hogy számodra is egyértelművé válik ez a dolog előbb-utóbb, és Te is el fogsz indulni ezen az úton…. Természetes kérdésed az, hogy oké… De ha az EGO-m leépül, akkor mi lesz velem? Ha az EGO nem én vagyok, akkor ki vagyok valójában? Ha ez EGO-m leépül akkor mi fogja adni az erőt arra, hogy elérjem a céljaim? Erről fog szólni egy külön írás itt a blogon…   

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések