A boldogságkeresés első lépése: a felismerés és alapfogalmak - 31. rész: Miért olyan káros egy átlagos mai akciófilm? (Filmek és lelki rezgésszintek)

 (Jelen írás megértésehez a lelki rezgésszintek rendszerét érdemes átlátnod. Ha még eddig nem olvastad volna, akkor annak bevezető részét itt találod: klikk)

Elmélkedtünk arról nemrégiben itt a blogon, hogy lelkünk állapota azon nagy mértékben múlik, hogy lelkünket romboló, vagy lelkünket építő tevékenységeket végzünk. A választás lehetősége minden tettünknél adott. Azonban sokszor tudattalanul választunk és nem is vagyunk tisztában annak lelki következményeivel. Ha érdekel ez a gondolkodásmód részletesebben, akkor erről itt olvashatsz: klikk.

A mai ember egyik legnépszerűbb kikapcsolódási formája, hogy filmeket vagy sorozatokat néz. Ha lelkünk szempontjából vizsgáljuk meg, hogy mit érdemes nézni és mit nem, akkor nem biztos, hogy ugyanazt a választ kapjuk, amit szórakozási vágyaink „súgnak” nekünk.



Évtizedek óta nézzük tömegével az amerikai típusú akció filmeket. A film váza mindig ugyanaz. Van egy főhős, akit felhergel a legyőzhetetlen gonosz. A hős pedig minden gonoszt elpusztít és ezzel megmenti az emberiséget. A filmben természetesen van szerelmi és erotikus szál is és a főhős rendszeresen elveszti hozzátartozóit vagy barátait, azaz jó nagy árat fizet a győzelemért. A jól bevált recept: pozitív hős- akció – harc – sok gyilkosság – szenvedés – küzdelem – szerelem – erotika – izgalmas látványvilág és végül a jó győzelme.

Nézzünk meg, most egy ilyen filmet a lelki rezgésszintek szemszögéből! Engem a filmek vagy teljes hosszában, vagy egyes részleteiben magával szoktak ragadni. Hiszen akkor élvezzük igazán a filmet, ha érzelmileg azonosulunk a történettel. Így a lelkünk ilyenkor a film által sugárzott lelki rezgésszinten fog működni. Egy tipikus akció filmben az film időtartamának kb. 60%-ában harcol egymással a jó és a gonosz. Megy a kemény háború, öldöklés, küzdelem. Ezeknek a jeleneteknek a lelki rezgésszintje a szembenállás (harag), melynek értéke 150 (ha érdekel bővebben: klikk). A film a jókat külsőleg és belsőleg is ideálisnak mutatja be. A főhős szerelme is általában a legcsodálatosabb külsejű nő. A főhős és az általa imádott lány közötti érzelem maga a tökéletes szerelem. Ezek az ideák, melyeket elénk tár a film a sóvárgás lelki rezgésszintjére taszítják a lelkünket anélkül, hogy észre vennénk, kb a film időtartamának 20%-ában. Ennek értéke 125 (ha érdekel bővebben: klikk). A filmben a jóval való mély azonosuláshoz az kell, hogy a gonoszt végtelen rossznak félelmetesnek mutassa be a rendező. Ezekben a jelenetekben a lelki rezgésszintünk a félelem szintjére süllyed, melynek értéke 100 (ha érdekel bővebben: klikk). Ez kb a film időtartamának 15%-a szokott lenni. Amikor a jó győzedelmeskedik és katarzist élünk meg, bennünk azt az érzést erősíti, hogy „igen mi a jó oldalon állunk” és ezzel a film végén kb 5%-nyi időtartamban a büszkeség lelki rezgésszintjére emelkedünk, melynek értéke 175 (ha érdekel bővebben: klikk).  Ha vesszük az így kapott lelki rezgésszint időtartamokhoz rendelt értékek súlyozott átlagát, akkor kerekítve 140-es átlagos lelki rezgésszint értéket kapunk, mely erősen élet-pusztító érték.

Mit jelent ez a lelkünk szempontjából? Azt, hogy elmentünk a moziba és fizettünk azért, hogy a harag és a vágyakozás közötti eléggé életpusztító lelki rezgésszintre süllyedjünk. 1,5 órán keresztül romboltuk a lelkünket. Évtizedekig néztem ezeket a filmeket és nem értettem, hogy miért érzem azt legbelül, hogy nem helyes ezeket a filmeket nézni. Hiszen olyan jó szórakozás. Miért éreztem legbelül azt, hogy ezek az amerikai típusú akció filmek helytelenek? Nem tudtam megmagyarázni, csak ezt éreztem. Így már eléggé egyértelmű a helyes válasz, ugye?

Ezeknek a filmeknek van egy másik vonulata is, melyet a gonosz tagadásának hívunk. Ez a film etikai vonulata. Ezekben a filmekben általában a jót és a rosszat szinte semmi sem különbözteti meg, ha őket azok cselekedetei szempontjából vizsgáljuk. A jó is pusztít, öl és minden emberi és etikai szabály felett áll, mert ő a jó oldalon áll a filmben és neki a jóért való harcban bármit szabad bevetnie a gonosszal szemben. Sajnos ezzel minden filmben a gonosszal azonosulunk, miközben a gonoszt tagadjuk. Ez a legalattomosabb lelki csapda. Észre sem vesszük, hogy a rossz oldalon állunk. Tudniillik ezekben a filmekben nincs valójában jó vagy rossz oldal. Mindkét oldal rossz, csak az egyik jónak van beállítva. Attól, hogy jó cél érdekében ölök, még gyilkos vagyok. A legtöbb akció hős egy közönséges tömeggyilkos. Csak attól „jófej”, mert a jó oldalon áll.

Ha a lelki rezgésszintek gondolatmenetét összerakod a gonosz tagadásával, akkor már tökéletesen tisztává válik, hogy miért annyira rossz ilyen filmeket nézni. Tisztává és érthetővé válik, hogy miért rombolja a lelket az ilyen időtöltés nap mint nap.

No de ne álljunk meg egy szimpla amerikai típusú akciófilmnél. Most nézzük végig, hogy mennyi rosszat okozunk a lelkünknek az átlagos médiai ipari termékek „fogyasztásával”:

-          Reklámok: vágyakozás lelki rezgésszintje, értéke 125 (ha érdekel bővebben: klikk)

-          Horror filmek: félelem-től szégyenig terjedő lelki rezgésszint, értéke: kb 50 (ha érdekel bővebben: klikk)

-          Szex-filmek, soft pornó filmek: vágyakozás lelki rezgésszintje, értéke: 125 

-          Thriller: félelem lelki rezgésszintje, értéke 100.

-          Perverz vágyakat bemutató pornó: szégyen, bűntudat és vágyakozás lelki-rezgésszintje, értéke: kb 50 

-          Túlzóan tömény romantikus gelly: vágyakozás lelki rezgésszintje, értéke 125.

-          Akció filmek: büszkeségtől – félelemig terjedő lelki rezgésszintek, értéke: kb. 140 (lásd fenti levezetés)

-          Híradó: szégyentől a haragig terjedő széles skála, átlagos becsült értéke 90.

Szóval, ha végig nézed a tv-csatornák mennyi reklámot és lélek romboló műsort sugároznak feléd, akkor talán megérted, hogy miért van az, hogy felkelsz a tv elől 1,5-2 óra után és energia hiányosnak, lustának érzed magad. A lelkedet leszívta szó szerint a tv.

Egyszer egy hazai kedvelt tv csatornán végig néztem, hogy az aznapi tv műsorban mennyi élet-támogató lelki rezgésszintre emelő műsor vagy műsor-részlet van. Kevesebb mint 1 órányit találtam a 24 órányi műsorból nagyon nagy jóindulattal keresve.  Nem véletlenül szakítottam a tv-vel. Nagyon ritkán kapcsolom be. A csatornákon keresztül történő szórakozás címszó alatt folyamatosan megy a lelkünk rombolása. Kell ez nekem? Nem kell! Ezek nélkül sem könnyű a lelki fejlődés, hát még ezekkel együtt.

Az internet világa még keményebb dió. Hiszen itt a számunkra legizgalmasabb csábításokra pár gombnyomással tudunk rákattanni. Ezek általában lehúzó csábítások és nem felemelő dolgok. Visszaesni mindig könnyű, felfelé haladni mindig nehéz. Ebben az esetben sem a könnyű út a helyes.     

A filmekkel kapcsolatosan leírt gondolatmenetre két reakciót szoktam kapni. Az egyik: „rám nem hatnak ezek a dolgok ilyen negatívan, hiszen én erős vagyok lelkileg” a másik pedig: „ha ez az egész igaz lenne, akkor az emberek nem élveznék ennyire az ilyen filmeket, műsorokat”. Mind kettő az ego reakciója, amely meg akarja azt védeni, hogy a szokásai helyesek. Ez ösztönös és természetes reakció, de ettől még nem feltétlenül helyes. Viszont mindkettőre adok is választ, hogy miért tévesek.  

Az elsőre a válasz az, hogy minden azon múlik, hogy az alap lelki rezgésszinted milyen. Ha például valaki a bűntudat lelki rezgésszintjén él, akkor az pozitív katarzist él meg egy tipikus amerikai akció film hatására, hiszen az 50-es lelki rezgésszintjét 140-re emeli. Ő szárnyaló lelkesedéssel fog kijönni a moziból. Ez szuper. Így neki az akció filmek nézése komoly segítség a lelki fejlődésre. Hajrá! Nézzen sokat belőle! Ha valaki a vágyakozás lelki rezgésszintjén él, akkor nem veheti észre, hogy a reklámok vagy a soft-pornó lehúzza a lelkét, hiszen azonos szinten vannak. Tehát nem lehúzza, hanem ott tartja. Én régen szerettem az akció filmeket és a pornót is. Ma, ha valamelyiket megnézem, utána nem érzem túl jól magam egy darabig. Kifejezetten taszít az agresszió látványa az akció filmekben. A pornó még ha rövid időre szexuális vágyat fokoz is és ezzel átmenetileg hoz egy kellemes állapotot, utána pár órával mégis lelkileg rosszabb állapotba kerülök. Ma már jól érzem a különbségeket, mert 300-as lelki rezgésszint feletti szintről már igen is keményen érzékehetővé válnak az eltérések. Szóval, ha nem érzed, attól még létezik a probléma. És hogy nem érzed, az pont azt mutatja, hogy itt az idő a fejlődésre. Élet-pusztító lelki rezgésszinten élni nem túl boldogító dolog.

A másik reakcióra adott válasz tulajdonképpen már érthető az eddigi gondolatmenetből. Ma nagyon sok életpusztító lelki rezgésszintű ember él a Földön. Jóval több, mint az élet-támogató emberek száma (erről egy érdekes írást itt találsz). A média a tömeget szolgálja ki, hiszen médiát csak a nézettség érdekli. Sajnos nem gondolnak bele, hogy ezzel visszahúzzák az embereket nap mint nap. A mai média az emberiség lelki fejlődésének egyik fő gátja. Természetesen kezdenek megjelenni élet-támogatóbb műsorok, sőt egész csatornák is. Ez is jól mutatja, hogy a változás elkezdődött. Azonban ezek a csatornák kisebb nézettségűek, hiszen kisebb közönséget mozgatnak meg (egyenlőre).

Az összegzett következtetés egyértelmű: Rajtad múlik, hogy milyen szórakozást választasz! Ennek a blognak az olvasása is élet-támogató. Hiszen teljes önzetlenségből, segítő szándékkal íródik és a lelki fejlődést és a környezet védelmét tekinti fő témáinak. Azzal, hogy egy ilyen írást olvasol, pár percre a lelki rezgésszinted emelkedéséért tettél. De lehet választani lélek emelő könyveket, filmeket is bőven. Igaz, hogy ehhez céltudatosan kell válogatni.

Még egy záró gondolat. Miért könnyebb rákattintani egy lélek romboló sorozatra vagy akció filmre, egy lélek emelő blog rovat olvasásával szemben? A válasz egyszerű: a lélek fejlesztése is ugyanúgy működik, mint a test edzése. Keményen edzeni és fitten tartani magunkat az nehéz, míg tespedni a tv előtt és chipset falni az könnyű. A kemény edzés után tele vagyunk jó érzésekkel. A tv és a chips után tespedtnek, energia hiányosnak, lustának érezzük magunkat. Nincs kedvünk semmihez. Szóval a lelket is edzeni kell! Ez kemény munka és odafigyelés. A hegymászás is nehéz, de minél feljebb kerülsz annál jobban érzed magad és annál szélesebb lesz a látómeződ. Így működik ez a lelki rezgésszintekkel, lelki fejlődéssel is. Ez is egy hegymászás átvitt értelemben. Amilyen csodálatos a hegymászónak felérni, annyira csodálatos Neked, ha a lelked feljebb ért. Szóval megéri a munkát és a befektetést. Hajrá!

Ez az írás nem azt akarja sugallni, hogy mostantól ne nézz lélek romboló dolgokat. Úgysem menne tartósan. Néha én is "bebűnözök", néha jól esik picit rossznak lenni, vagy valami rosszal azonosulni. Ez az írás inkább azt akarja mondani Neked, hogy az arányokra figyelj! Igyekezz több élet-támogató szórakozást választani, mint lélek-rombolót. Ha az arányok pozitívak, akkor jó irányba indul el a változás benned... A fokozatos változáshoz idő és türelem kell. Hiszen a szokásaink megváltoztatása nem könnyű, viszont megéri!

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk ide: klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések