A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 25. rész: Töröld ki az életedből a vesztesek két tipikus jellemzőjét!

 

Pszichológiai értelemben nyertesnek lenni azt jelenti, hogy meg tudod valósítani magadnak azt az életet, melyben tartósan boldognak, kiegyensúlyozottnak érzed magad és melyben mindennapjaid része az önelfogadás. Vesztesnek lenni pont ennek az ellentéte. Vesztesek azok az emberek, akik nem tudják elérni a belső béke, harmónia és egyensúly világát. Ha ebből a szempontból nézzük, akkor a világ tele van vesztes emberekkel és igazán kevés a nyertes. Ráadásul nagyon sokan vannak, akik önmaguk és a világ előtt is kompenzálva (erről bővebben itt olvashatsz: klikk) nyertesnek tűntetik fel magukat, pedig valójában ők is vesztesek. Még akkor is, ha nem annak tűnnek és még akkor is, ha önmagukról mást gondolnak. Mivel a mai, külsőségekre túlzottan adó világunkban az ilyen nyertesnek tűnő emberekből is rengeteg van, azért sokkal több vesztes sétál körülöttünk, mint gondolnád.

Én 42 éves koromig tipikus vesztes voltam. Hiába lettem a műszaki tudományok doktora, cégvezető, vezető tervező, szakértő és még sorolhatnám. Ezek a titulusok mind a világ előtti kompenzálásom termékei. De mindezek a társadalmi mércével mért sikerek ellenére is alapvetően vesztes voltam. A vesztességemet a párkapcsolati kudarcok, a hullámzó anyagi helyzet, az állandó időprés, a stressz, a megfelelési kényszerek, a belső feszültégek és ürességek, a rendszeresen visszatérő különböző addikciók egyértelmű jelző fényekként jelezték. Ma sem merem még azt állítani, hogy nyertes vagyok. Csak annyit merek állítani, hogy egyre több tekintetben kezdek a nyertesekre hasonlítani. Ez nem egy kitüntetés, vagy egy cím. Ez egy belső állapot, amely a belső béke és boldogság felé vezető út kivetülése.

A veszteseknek számos helytelen viselkedési szokása van, melyekkel konzerválják vesztes mivoltukat. Ezekben élenjáró voltam 42 éven keresztül. Lehet, hogy több ezekkel kapcsolatos írást is fogok még írni itt, bízva abban, hogy segíthet. Ma kettőt szeretnék kiemelni, amelyekről, ha le tudsz szokni (vagy mérsékelni tudod ezeket az életedben), akkor garantáltan kiegyensúlyozottabb és ezáltal boldogabb életet fogsz élni. Ha azon szerencsés Olvasók közé tartozol, akire ez nem jellemző, akkor is segíthet ez az írás abban, hogy másokra megértőbben, elfogadóbban tekints a jövőben.

Az első ilyen viselkedési szokás, mások hibáztatása.  Megfigyelted már, hogy ha valakivel történik valami rossz, akkor mindig valaki más ezért a hibás? Ha elválsz, akkor az exed a hibás, ha kirúgnak akkor a főnököd, ha összeveszel valakivel, akkor ő hogyan lehet ilyen meg olyan. Végtelenségig lehetne sorolni mások hibáztatásának millió példáját, amit a környezetünkben látunk, hallunk nap mint nap. Pedig ez egy nagyon káros szokás, saját jövőnk, saját boldogságkeresésünk szempontjából. Tudniillik ez a fajta emberi reakció önmagunkkal való szembenézés hiányáról, a gyengeségeink önmagunk előtti elpalástolásáról szól. Amíg másokat okolsz, addig nem kell szembenézni önmagaddal, mert ezáltal elhiteted önmagaddal, hogy nem Te, hanem valaki más a hibás. A sikeres emberek abban térnek el a vesztesektől, hogy tisztában vannak azzal, hogy minden rosszért, ami velük történik ők maguk felelnek. Így, ha valami rossz történik velük, akkor mások hibáztatása helyett önmagukba néznek és tanulnak belőle. Hálásak a velük történt rosszért, mert tanulhatnak belőle és ezáltal jobb emberré válhatnak. Ők a mások hibáztatásába fektetett energiákat inkább a feltárt belső problémák rendbetételére, fejlesztésére fordítják.  

Hogyan lehet erről leszokni egyszerűen? A megoldás nagyon egyszerű. Vállalj felelősséget tetteidért! Ha másokat hibáztatsz, akkor nem vállalsz felelősséget azért, ami veled történik. Kibúvót keresel önmagad előtt és a világ előtt is. Ezzel konzerválod a jelenlegi vesztes állapotodat, így a jövőben is vesztes maradsz. A változásért energiákat kell belefektetni a fejlődésedbe, szóval nem lesz könnyű. De a mai naptól minden rosszért, ami veled történik vállalj felelősséget és szokj le a kibúvók kereséséről, mások hibáztatásáról! Ha megteszed, cserébe maximum 3 hónap leforgása alatt jelentősen meg fog változni pozitív irányba az életed…

No de térjünk rá a második rossz szokásra. Ami egyébként összefügg az elsővel. Szóval, ha a második szokás mérséklésére is tudsz figyelni, akkor még gyorsabb és még nagyobb mértékű lesz a változás az életedben. Igaz, ezt a másodikat sokkal nehezebb letenni: engedd el az igazságérzeted! Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de kérlek olvasd tovább! Hasznos és értékes sorok következnek. Gondolj bele egy átlagos vitába két ember között. Ha kívülről objektíven nézed őket, akkor a legtöbb esetben az a helyzet, hogy a saját szemszögéből nézve mindkettőnek igaza van. Lehet, hogy valamelyik féllel jobban tudsz azonosulni, de ha tudsz objektív maradni, akkor a legtöbb vita esetében az „éremnek két oldala van”. A vita elfajulását mi okozza minden ilyen esetben? A két fél igazságérzete. Ez miatt egyik fél sem tudja elengedni, hogy neki van igaza. Az eredmény egy olyan vita, amiből mindkét emberben belső feszültég keletkezik, mely a lelkük pusztítója és a lelki békéjük megrontója. Ha egy olyan helyzetben, ahol a másik félnek más nézete van, mint a tiéd, azonban Te érzelmileg nem kötődsz a saját igazságérzetedhez, akkor elkerülsz egy csomó vitát, elkerülöd más emberek rendszeres megbántását és a bűntudatot, vagy haragot ami benned lesz a vita után.

Hogyan lehet erről leszokni? Az érzelmeidet nem az igazágérzeted megélésébe kell fektetni. Nagyon sok ember otthon alig képes kimutatni a szeretetét, miközben az igazságérzetéhez való kötődésbe meg óriási érzelmeket képes beletenni. Nem furcsa ez az ellentmondás? Persze tudom, hogy írni könnyű erről és megvalósítani nagyon nehéz. De gyakorlással, odafigyeléssel, szép fokozatosan le lehet erről is szokni. Én 2 éve még nagyon sokszor kerültem ilyen vitás helyzetekbe. Ma már nagyon leritkultak ezek.  Persze még mindig előfordul sajnos, hogy érzelmileg bevonódva belesüppedek egy-egy ilyen helyzetbe. A fontos, hogy tanuljuk meg elfogadni, tisztelni a másik fél igazságát. Abban a pillanatban, hogy megértjük, hogy egyszerre több igazság is létezik és megértjük azt, hogy a másik fél igazságának tisztelete közelebb visz engem a saját békémhez, csodálatos változások indulnak meg az életünkben. Hiszen, ha elfogadom a másik fél igazságát is (a sajátom mellett), akkor nem teszek annyi érzelmet a saját igazságomba. Ha ezt a másik ember iránti tisztelettel párosítom, akkor ezáltal kevesebb vita, feszültség, önmarcangolás, bűntudat, harag lesz az életemben. Önmagamnak teszek jót azzal, hogy a másik féllel elfogadóbb vagyok. Szóval ne kapcsolj érzelmeket az igazságodhoz!

Egyébként a viták automatikusan generálják a másik fél hibáztatását is, melyből egy lefelé gyűrűző érzelmi spirál keletkezik. Az egónk egyre több érzelmet tesz a saját igazunk megerősítésébe és a másik fél igazságtalanságának bizonyításába. Ezzel egyben jelen írás egyik legfontosabb részéhez értünk. Már sokszor írtam Neked, hogy életünkben történő minden rosszért az egonk a felelős (erről bővebben itt találsz érdekes írásokat: klikk1, klikk2, klikk3).   Az egonk a lelkünknek az a része, amely imádja az igazságérzetet és mások hibáztatását ezközként használni, önmaga védelmében. Kérlek ne feledd! Az ego sosem téged véd, hanem önmagát, de mégis elhiteti veled, hogy ezt érted teszi. Az ego a legbecsapósabb lelki parazita, mert a legtöbb embernek fel sem tűnik, hogy az ego nem is önmaga, hanem egy lelkére telepedett önálló entitás. Ha nem hiszed el, gondold végig, hogy hány nagy egójú, önmagából kikelt embert láttál már? Gyönyörűen fogalmaz a magyar nyelv ebben az esetben is: „önmagából kikelt”. Ha visszagondolsz ezekre a helyzetekre, akkor egyszerűen és tisztán lehet látni, hogy ezek az emberek mennyire nem önmaguk akkor mikor így viselkednek. Az ego minden szinten ugyanezt teszi velünk, csak kevésbé szélsőséges esetben ezt nehezebb észre venni.

Mindenesetre, ha az egod ma tanult két „fegyverét” kivonod az életedből, akkor az egod gyengül és a boldogságod garantáltan fokozódik!  Kívánok sok sikert utadon…

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása, akkor klikk. 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések